Bröderna Wright uppfann och flög det första flygplanet redan år 1903 – det vill säga över 100 år sedan. Det anses vara världens första ”upprätthållna och kontrollerade flygplan som är tyngre än luft”. Flygplanet, Wright Flyer, flög strax över 35 meter. Idag kan den nyaste Boeing 787 flyga runt 16 000 kilometer på en enda tank av flygbränsle.
En av de mest dödligaste flygolyckorna hände faktiskt på marken. År 1977 kolliderade två fullt lastade flygplan med totalt 600 passagerare med varandra mitt på flygbanan i det som nu kallas för ”Teneriffaolyckan”. Över 500 personer dog i den omtalade olyckan i Spanien.
Engelska är det internationella språket när det kommer till internationell flygtrafik. Alla flygledare och alla kommersiella piloter som flyger på internationella flygningar är skyldiga att prata engelska. Med andra ord är det omöjligt att flyga internationellt om du inte behärskar det engelska språket.
De flesta piloter och andrapiloter på större flygbolag är inte tillåtna att äta samma mat som passagerarna. Detta för att undvika möjligheten att matförgiftning synar hela flygbesättningen. I alla år har det tidigare florerat ryktesspridning om att piloter inte äter samma mat som passagerarna för att flygplansmaten skulle vara av för låg standard för dem, men så är alltså inte fallet.
I genomsnitt har en Boeing 747 mellan 240 till 280 kilometer elsladd installerat i sig. Men
det kanske mest intressanta är att företaget i fråga har använt sig utav illrar för att kunna dra kablar i trånga utrymmen, där människan inte har fått plats nog att göra det på egen hand.
En Boeing 767 har onekligen en rejäl motorkraft. För att förtydliga hur kraftiga motorerna faktiskt är, så suger de in lika mycket luft som det tar att blåsa upp en Good Year-luftballong – inom loppet av bara sju sekunder (!)
Normalt sett flyger ett flygplan vid en höjd på cirka 10,6 kilometer upp i luften. Om jordens storlek var lika stor som en stationär skrivbordsjordglob, skulle ett plan i den höjden flyga endast 2,5 millimeter över dess yta.
Alfred Nobel är en av de mest berömda svenskarna genom tiderna. Han uppfann dynamiten och tog patent på 355 uppfinningar under sin livstid. Alfred Nobels testamente gav Sverige Nobelpriset. Idag är det världens mest kända pris.
Sina första patent (av sammanlagt 355!) tog Alfred Nobel i England 1857 och
1859. Patenten var på mätapparater för gas, lufttryck och vätskor.
I början av sommaren 1863 genomförde Alfred Nobel sin första sprängning med nitroglycerin.
1864 tog han patent på både tändhatten och sättet att framställa nitroglycerin. Samma år bildade han och fadern företaget Nitroglycerin AB och köpte en gård vid Vinterviken för detta nya företag.
Vid sin död i italienska San Remo 1896 hade han en förmögenhet på 33 miljoner kronor, en nästan ofattbar summa på den tiden.
Ragnar Sohlman (Nobells assistent) beväpnade sig med en revolver, fyllde en täckt droska med pengar från bankfacket och körde hela förmögenheten till svenska konsulatet i Paris. Sedan lades pengarna i små paket och skickades diskret till Sverige, som vanliga brev. Ragnar Sohlman blev sedan en av Nobelstiftelsens grundare.
Det första Nobelpriset delades ut den 10 december 1901.
Det 8 849 m höga Mount Everest ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet och är med ganska god marginal världens högsta berg. Bilden visar Mount Everests mäktiga nordsida, sedd från närheten av norra baslägret.
Mount Everests två vanligaste klättringsrutter är inte superbranta, utan det som är farligast på berget är vädret och höjden. Få har dött i fallolyckor jämfört med förfrysning och höjdsjuka. Vid bestigning av Mount Everest måste klättrare spendera lång tid i "dödszonen", det vill säga den höjd där syrehalten är för låg för att kroppen ska kunna återhämta sig. Mount Everest är idag vältrafikerad och det finns gott om stegar, fasta klättringslinor och guider som kan hjälpa klättrare till toppen. Men det är fortfarande ett farligt berg, något som världen påmindes om 1996 när åtta klättrare dog samma dag i en snöstorm. År 2014 dog 16 klättrare i en och samma lavin, och ännu fler dog i laviner som följde efter den stora jordbävningen i Nepal 2015. Mount Everest bestegs första gången 1953 av nepalesen Tenzing Norgay och nyzeeländaren Edmund Hillary.
Fram till 2012 hade 5 656 personer bestigit Mount everest och 223 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 4 %).
På andra plats ligger K2 (Mount Godwin-Austen), Kina/Pakistan – med 8 611 m.ö.h.
Fram till 2012 hade 306 personer bestigit K2 och 81 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 26 %). K2 har den näst högsta dödskvoten av bergen högre än 8 000 m (Annapurna, världens 10:e högsta berg, är dödligast med 32 % fram till 2012, främst på grund av laviner).
John Lennon föddes den 9 oktober 1940, under en flygräd mot Liverpool. Hans föräldrar gav honom mellannamnet Winston.
Lennon har också spelat in under namnet Dr Winston O'Boogie, pastor Fred Ghurkin, Fred Zimmerman, Johnny Rhythm och Mel Torment.
Efter att hans far försvann uppfostrades John av sin moster Mimi på 251 Menlove Avenue, Liverpool. Hans mor dog efter att ha blivit påkörd av en bil 1958.
Hans första band var The Quarrymen, som började karriären som en skiffle grupp på Quarry Bank School i Liverpool. Han har också varit i The Silver Beetles, Johnny and The Moondogs, The Plastic Ono Band och The Dirty Mac (med Keith Richards).
Lennon klarade inte sitt körprov förrän han var 25. Han hann inte köra mycket efter det, mest känt är kraschen med hans vita Mini på en resa till Skottland 1969.
John träffade Paul McCartney vid en kyrkostund i Woolton den 6 juli 1957. Efter Beatles splittring ansåg han Paul som "en gammal främmande fästman till mig".
Lennon var mycket kortsynt, men var generad att bära sina glasögon. Han bar kontaktlinser under större delen av sin tid i The Beatles.
När han filmade filmen How I Won The War i slutet av 1966 fick John ett par runda "granny glasögon" för sin karaktär. Efter det behöll han dom, och blev en del av Lennon bilden.
När Jesus mormor har namnsdag är det 15 dagar kvar till jul och dags att lägga lutfisken i blöt och prova julölet – eller börja brygga det. Då är det den 9 december och Annadagen.
Namnet Anna är en grekisk form av hebreiskans channā som betyder ”nåd”. I flera språk finns ordet med betydelsen ”mamma”. Den heliga Anna var mamma till jungfru Maria – Jesus mamma enligt Bibeln.
I det gamla bondesamhället var Annadagen en viktig hållpunkt för olika julförberedelser. Det talades om ”Anna med kanna” och då syftade man på julölet. Kring ölbryggningen fanns olika traditioner. I vissa delar av landet skulle julbrygden påbörjas denna dag. I andra delar skulle bryggningen ha kommit så pass långt att ölet gick att smaka av.
Att lutfisken – den torkade fisken – skulle läggas i blöt denna dag var det dock ingen tvekan om, annars skulle den inte bli färdig lagom till jul. Sättet att bereda lutfisken tros härstamma från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan senmedeltiden. Idag lever traditionen endast kvar i Norge (lutefisk), Sverige och Finland (finska: lipeäkala) och tillhör i de här länderna jultraditionerna.
Det finns flera myter kring julrosorna. Inom häxkonsten ansågs de ha förmåga att frambesvärja demoner. Julrosen (Helleborus niger) sägs ha fått sitt namn eftersom den första gången växte i snön där tårar från en ung flicka hade fallit. Hon grät för att hon inte hade någon gåva till Jesusbarnet i Betlehem. I grekisk mytologi använde Melampos från Pylos julrosor för att rädda kungen av Argos döttrar. Dionysos hade gjort dem galna så att de sprang nakna genom staden och skrek och grät.
Historiskt sett har julrosen använts både som medicinalväxt och för att kunna skapa kontakt med andevärlden.
Julros är inte alls besläktad med rosor utan tillhör samma familj som ranunkel.
Tänk på att för känsliga personer kan den orsaka eksem. Ha därför alltid handskar när du hanterar dina julrosor.
Den klassiskt vita julrosen – helleborus niger – är den vanligaste sorten, men det finns i många nya underarter som tagits fram. De skiljer sig något i färg och form, men är alla vackra och uppiggande under den mörka årstiden.
Julrosens, Helleborus niger, historia i Sverige är gammal. Den är känd redan från medeltiden men de första säkra fynden av att den har odlats i landet är från 1600-talet. Det svenska namnet julros fick den dock inte förrän på 1900-talet, tidigare kallade man den bland annat för nysört.
Julen, mina vänner, är inte ett datum. Den är ett sinnestillstånd.
Det finns två läger; de som säger att julmust är dryck och de som säger att påskmust är en annan. Sen har vi det andra lägret, som säger att det är samma dryck men med olika etiketter. Och all eloge till er som hävdade det sistnämnda, för det är nämligen samma dryck – men med olika etiketter bara. Apotekarnes har sålt Årsmust tidigare, en något mörkare must. Den bytte 2019 namn till Vintermust, vilket ledde till uppror hos högerdrivna sidor på sociala medier, då man trodde att man ersatt julmust med vintermust, vilket alltså var väldigt felaktigt och bara blev ett propagandaverktyg för högerextrema.
I Sverige resulterar julmustens popularitet i att försäljningen av andra läskedrycker minskar med omkring 50% under december varje år (uppgifterna är dock från 1999). Coca-Cola har på olika sätt försökt öka sin försäljning kring jul. Flera gånger har man, utan resultat, försökt köpa rättigheterna till det hemliga julmustreceptet. År 1995 sade Coca-Cola upp alla sina avtal med Pripps, eftersom Pripps vägrat ge efter för Coca-Colas krav på att sälja mer Coca-Cola under december på bekostnad av bland annat julmust.
Julmusten kom till under tidigt 1920-tal då nykterhetsrörelserna ville komma på en ny dryck som skulle ersätta ölen till jul. Det är därför man finner både humle och malt i denna traditionella dryck.
Enligt bryggeriet Carlsberg, som också förser oss människor med en sån där god öl, konsumerar vi svenskar ungefär 40 000 000 liter julmust bara under december månad. Detta kan jämföras med de cirka 5 000 000 liter glögg vi dricker varje år. Du kan ju själv föreställa dig hur många toalettbesök det blir.
Julmusten föddes i ett laboratorium i Berlin, dit den svenske läskfabrikören och nykteristen Robert Roberts i början av 1900-talet hade skickat sin son Harry för att studera kemi.
På Systembolaget säljs Dufvenkrooks julmust som kallas för halvtorr och marknadsförs för att vara mindre söt. Det kan dock tyckas väldigt märkligt, eftersom den enligt näringsdeklarationen innehåller precis lika mycket socker som Apotekarnes julmust.
Vörtbröd har vi ätit i Sverige, och i vissa delar av Finland, sedan 1600-talet. Vört, pomerans, anis, kryddnejlika, ingefära och fänkål är de kryddor som ger brödet sin speciella smakkaraktär, liksom vörten som gett brödet sitt namn. Kardemumma och kanel kan också ingå i receptet. I södra Sverige smaksätts vörtbrödet även med russin.
Vört är en restprodukt som fås vid ölbryggning. Förr i tiden var det främst till jul, påsk och i samband med skördefesten i september som öl bryggdes och i det gamla bondesamhället togs allt ätbart tillvara. Så det var naturligt att vörtbröd traditionellt serverades vid dessa högtider.
Vörtbrödet blev populärt bland annat för sin karakteristiska kryddning och sötma från skållning och vört. Det var först när vi i slutet av 1800-talet började odla sockerbetor och därmed fick mer allmän tillgång till sirap, som bröden sötades. Också det ett skäl till vörtbrödets populäritet eftersom man till vardags framför allt åt osötade bröd.
Vi äter ca 3,1 miljoner vörtbröd under året av dem säljs 76 % till jul. Den siffran gäller dock bara det bröd som säljs i livsmedelsbutik och innefattar inte det bröd som köps i det lokala bageriet eller det man bakar själv.
Dopp i grytan är den rätt som endast äts till jul. Rätten har anor sedan medeltiden då man fastade ända fram till midnatt mellan julafton och juldagen. Men att doppa bröd i skinkspad ansågs inte bryta fastan.
Att äta julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden då uttrycket ”dricka jul” myntades. Under medeltiden kom det kristna julfirandet till Sverige, och i och med att det var en romersk-katolsk sed fastade man under advent. Det innebar ett förbud mot att äta kött, och middagen bestod i stället av lutfisk och gröt. Under dagen serverades ofta dopp i grytan mellan alla sysslor på gården och i hemmet.
Fastan bröts först på juldagen (längre fram i tiden troligen på julaftonskvällen) då man äntligen fick frossa i kött av olika slag. För de flesta i det gamla bondesamhället var dessa dagar årets högtidligaste.
Under decennierna runt sekelskiftet 1900 förstärktes hemtrevnadsidealet och därmed önskan om den perfekta julen. Huvudrätter som lutfisk, dopp i grytan och gröt var redan traditionella vid det här laget, men nu började husmodern duka fram allt fler dekorerade och pyntade smårätter på julbordet. Inspirationen kom från borgerliga matsalar och restaurangmiljöer, och det är nu som ”Fanny & Alexander-julen” tar form som ideal för en äkta jul i hemmet.
Genom åren har det diskuterats vilka maträtter som ansetts höra till julbordet och en rad maträtter har tillkommit. Julskinka, kalvsylta och julkorv är exempel på rätter som förekommit längst på julbordet. Prinskorv, gravlax, rödkålssallad och sillar med olika smak dök upp senare och den nu så populära köttbullen hamnade inte på julbordet förrän 1970.
Strax efter första världskriget började det kommersiella julbordet serveras på restaurangerna en eller ett par söndagar före jul.
De äldsta kakorna och bakverken som ännu bakas i vår tid är nog de s.k. klenäterna. De är en julkaka som friteras i olja men förr använde man flytande ister eller nöttalg. Klenäten har anor från i alla fall 1400-talet och den sockras lätt när den är färdig. En annan fin julkaka från ungefär samma tid är struvan. Även den friteras och serveras med socker på. Båda de här kakorna är bra exempel på att i äldre tid så hade man stora bakugnar som bara eldades varma vid några få tillfällen på året då matbrödet bakades. Så om man skulle baka finare kakor vid andra tillfällen var det enklare att fritera dem i en gryta över öppen eld. På 1600- och 1700-talet blir järnet billigare och det påverkar det söta brödets historia. Först tar man fram gorånsjärn och bakar vad vi idag kallar för rullrån. En fin kaka, inte minst till desserter. Men nu kommer också bakplåtarna som är viktiga för att kunna baka småbröd.
Nyheten på 1700-talet var formar av plåt. Små veckade bakformar för mandelmusslor, större veckade eller släta för runda sockerkakor. Fyrkantiga formar användes för fruktkakor av den typ som vi kanske idag förknippar mest med engelsk fruktkaka. De var mycket exklusiva då smeten bestod av mandlar, nötter, torra dadlar och fikon från Medelhavsområdet. Fruktkakan hade sin givna plats på konfektbordet som avslutade alla större banketter och festmåltider under Stormaktstiden och framåt. De kan återfinnas ännu i vår tid på julens gottebord och är alltså en tradition sedan tre, fyra hundra år tillbaka i tiden.
På det senare 1700-talet kommer finare och lättare mandelkakor som gärna serverades till vitt vin som tyska Moselviner eller den nya Champagnen. Hade man inga småkakor räknades både våfflor och pannkakor vid den här tiden till de finare desserterna som kunde serveras till vin.
Under 1800-talets början invandrar många konditorier från bl.a. Tyskland och de öppnade serveringar och schweizerier där tidens modelejon åt bakverk och till dem drack man fina bärlikörer.
Senare skapades det vardagliga kafferepet med sju sorters kakor. Bakboken med samma namn kom 1945 och är Sveriges mest sålda bok efter Bibeln.
Vintersolståndet infaller den 21 december under skottår samt även det andra och det tredje året i skottårscykeln. Det fjärde året i skottårscykeln infaller vintersolståndet den 22 december.
År 2047 är det sista året det här seklet med vintersolstånd den 22 december. Därefter är det alltid den 21 december som gäller fram till 2084 då vintersolståndet kommer att infalla redan den 20 december under skottår.
Den 21 december 2018 börjar vintern enligt kalendern, dvs. den astronomiska vintern. Den meteorologiska vinterperioden började redan den 1 december, dvs. för statistikens skull sammanfattar man de tre månaderna december, januari och februari till vintermånaderna.
Vid vintersolstånd lutar jordens södra halvklot mest fördelaktig mot solen, vid sommarsolstånd är det tvärtom – då lutar jordens norra halvklot mest fördelaktig mot solen.
I Stockholm kommer dagen endast att vara sex timmar, fyra minuter och 52 sekunder lång.
Vintersolståndet infaller Kl. 11.02.
Egentligen var julsången Bjällerklang (Jingle Bells) skriven för Thanksgiving och inte för julen. Sången skrevs 1857 av James Lord Pierpont och hade från början titeln ”One Horse Open Sleigh”.
I Tyskland, Polen och Ukraina blir man väldigt glad om man hittar ett spindelnät i julgranen. Det betyder nämligen tur. Enligt en legend var det en spindel som vävde en filt till Jesus i krubban. Enligt en annan sägen kan spindelnät i granen bli till guld eller silver när det rörs av solljus.
Visste du att den första artificiella julgranen inte alls var av plast? Den var gjord av gåsfjädrar som hade färgats gröna. Den första konstgjorda granen togs fram i Tyskland i mitten av 1800-talet.
Julskinkan historia går tillbaka till förkristen tid, men det var först under 1700-talet som skinkan blev en vanligt förekommande del av julfirandet.
Adventsstjärnan kommer, som så många andra av våra jultraditioner, från Tyskland. 1912 dök adventsstjärnan upp i Sverige, men sitt folkliga genombrott fick den först under 1940-talet
Seden att tända ett ljus vid varje adventssöndag kom till Sverige under 1800-talet och under 1920-talet började adventsljusstaken bli ett vanligt förekommande inslag i det svenska julfirandet.
I Sverige har man ätit pepparkakor åtminstone sedan 1300-talet, då de bland annat serverades på Magnus Erikssons kungabröllop. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor och såldes sedan på apotek som medicin för diverse åkommor.
Julklappar har delats ut i Sverige sedan 1600-talet, då seden innebar att givaren högljutt knackade på mottagarens dörr eller fönster, snabbt kastade in sin gåva, och sedan sprang från platsen. Det är i knackningen, eller klappen, på dörren som ordet julklapp har sitt ursprung.
Traditionen att fira midnattsmässa har länge varit populär i katolska länder och importerades under 80-talet till Sverige.
Att grönkål har ätits i Sverige i många år är känt sedan länge. Grönkålen fanns i Sverige redan på 1300-talet och förmodligen tidigare än så. Redan då talade man om kålgårdar som var vanliga både på landet och inne i städerna.
På 1800-talet sökte sig många fattiga hallänningar till norra Tyskland för arbete. Här fanns det ett stort matintresse för grönkålen. Det sägs att när de återvände hem tog de med sig intresset för grönkålen och skapade nya matvanor med, den än idag uppskattade, råvaran. Att grönkålen även kunde odlas i Halland, och hade gjorts det i många år, hjälpte till att stärka traditionen.
Grönkålen har länge associerats med rätten långkål som hör hemma på det halländska julbordet. Alla har sin egna speciella "touch" på hur långkålen ska lagas. Men i regel är det grönkålsblad som kokas i skinkspad (från julskinkan) varefter de stuvas och smaksätts med sirap.
Idag hittar du däremot grönkål i alla möjliga rätter och tilltugg. I allt från smoothies och sallader till chips och knäckebröd. De senaste åren har grönkålen kommit att bli allt mer populär där många av dess hälsofördelar ofta lyfts fram. Ofta benämns den numera som "supergrönsaken" eller en "superfood".
Den 28 december var det Menlösa barns dag, eller Värnlösa barns dag som det står i almanackan numera.
Innebörden kommer av de händelser som ägde rum när kung Herodes beslöt sig för att döda det nyfödda Jesusbarnet, och beordrade att alla pojkar under två års ålder i Betlehem med omnejd skulle sökas upp och dödas. Exakt hur många små pojkar som föll offer för kung Herodes blodiga order vet vi inte. Men det var en stor tragedi vars minne har fortsatt att eka in i vår tid vid en särskild dag på året.
Dagen i almanackan kan få oss att fundera över vilka som är de värnlösa barnen i vårt samhälle i dag? Samhället i vår tid är på många sätt olikt det som skildras i händelserna kring Jesu födelse. Vi har ingen Herodes som avlägger dödsdomar över tvååriga pojkar av rädsla för konkurrens om kungatronen, i stället har vi mänskliga rättigheter att förhålla oss till som ett skydd för alla människor. Däremot är människovärdet något som fortfarande berövas vissa människor även i vårt land i dag, och det gäller inte sällan de som redan är minst, svagast och mest utsatta.
Kanske kan en dag som denna bli mer än en parentes i almanackan, mer än en dag bland andra dagar som vi snabbt bläddrar förbi? Kanske kan den bli en ständig och viktig påminnelse om att allt tal om mänskliga rättigheter och att varje människa har ett okränkbart människovärde, faktiskt också kräver att vi efterlever de fina orden och annars riskerar att förvandla dem till floskler utan verklig förankring och mening?
Vad är en statist egentligen? Enkelt förklarat är en statist en person som arbetar framför kameran med i bakgrunden. Man skulle kunna säga att en statist är grunden av en filmscen. Självklart står handling och huvudrollsinnehavaren i fokus under en film men dessa skulle inte kunna berätta en historia utan statister. Du kanske inte tänker på det men även filmer med väldigt låg budget har statister, till och med i kortfilmer så tänker man på statister. Anledningen är att statister är så pass viktiga att man helt enkelt inte kan bortse ifrån dem. Statisterna utgör i princip hela filmen, från stämningen och bakgrunden till situationen.
Eftersom statistens roll är så pass viktig så kan många skapa en karriär som professionell statist. Precis som vissa skådespelare skapar en karriär kring reklamfilm så kan många göra detsamma fast som statist, självklart är arvodet kanske inte lika stort men produktionerna är desto fler och man säger att ombyte förnöjer.
Många säger att behovet av statister har minskat men det är inte hela sanningen. Behovet av stora grupper av statister har defitivit minskat men det är kanske inte där man vill vara som statist ändå. En statist som vi skriver om här är någon som syns i bild och som kanske även har en del av historien att göra. Tekniken gör att stora grupper av soldater i ett slag inte behövs i samma utsträckning men att de enskilda soldaterna eller de personer som rör sig kring huvudrollsinnehavarna blir då desto mer värdefulla. De som är ansvariga i en filmproduktion blir mer och mer intresserade av att skapa mindre historier i filmen och där har du som statist ett stor möjlighet att synas och ge värde.
Att jobba som statist är något som lockar många, för visst vore det väl kul att vara med i en film eller i ett tv-program? Dessutom behövs inga särskilda förkunskaper alls för att jobba som statist och många av de produktionsbolag som söker statister letar efter just så vanliga personer för detta jobb som möjligt. Även om de flesta statistjobb inte kommer att göra dig rik direkt, innebär de ändå ett visst extra klirr i kassan, så att ägna sig åt detta är även en bra av rent ekonomiska skäl.
Nyår förknippas av många med en nystart och så har det troligen varit sedan urminnes tider. Men vad många inte vet är att nyårsfirandet inte alltid sett ut eller firats så som det gör idag.
Det är svårt att säga hur länge vi har firat nyår i Norden. Troligen var midvinterblotet och nyår ursprungligen samma högtid, som sedan utvecklades till julfirandet. Det är dock möjligt att midvinterblotet firades i mitten av januari, som då ansågs vara mitt i vintern. Men det går inte att veta helt säkert om detta stämmer fullt ut, då det inte finns några konkreta källor att hänvisa till.
Troligen är nyår den högtid som har firats längst, även om nyårsafton inte alltid infallit på samma dag som det idag firas på. Redan på 2000-talet före Kristus firades nyårsafton i det gamla Babylon. Då inföll firandet runt 23 mars eftersom att det gamla året ansågs sluta då och det nya började, och anledningen till det var att det då var dags för vårsådden.
I romarriket fortsatte den babyloniska traditionen med att fira nyår, men många kejsare valde att flytta datumet. Den som slutligen fastställde att nyårsafton skulle firas 31 december var ingen mindre än Julius Caesar.
Smällarna och fyrverkeripjäserna som många köper till nyår har gamla rötter. Förr trodde folk nämligen att höga ljud kunde skrämma bort onda andar, och därifrån utvecklades traditionen med raketer.
Sylvester har namnsdag på nyårsafton. Sylvester I var påve mellan år 314 och 335, och avled 31 december, som inte var nyårsafton då. Eftersom datumet sedermera blev nyårsafton kallas nyårsafton i många länder för Sankt Sylvesters dag. Så är det bland annat i Frankrike, Israel, Bosnien och Rumänien.
Än idag finns det många nyår som inte firas 31 december. De afghanska, tadzjikiska, azerbajdzjanska, kurdiska och iranska nyårsfirandena firas på vårdagjämningen, och högtidlighåller livets pånyttfödelse.
Forskning visar inget direkt samband mellan varm sommar och kall vinter, det är bara en myt. Däremot kan svaga positiva samband finnas mellan vinter och sommar. Ett flertal år har en mild vinter följts av en varm sommar och en kall vinter av en kylig sommar.
Snö är is, det vill säga vatten som frusit igen. Snöflingor bildas genom iskristaller som klumpas ihop när de färdas ner mot marken från molnen.
En iskristall är hexagonformad och inte större än någon millimeter. Den innehåller miljarder vattenmolekyler och växer när den passerar genom kall luft.
Ett officiellt köldrekord i Sverige ligger på -52,6 °C och mättes den 2. februari 1966 i Vuoggatjålme i Norrland.
I de länder där ett subtropiskt- eller polarklimat finns (som för oss här i Sverige), dör cirka dubbelt så många människor under vinterperiod jämfört med när sommarhettan slår till. Den främsta anledningen är dess kyla och olyckor som sker på de hala vägarna.
Även om det här kan verka verkar totalt bakvänt, så är jorden faktiskt som allra närmast solen i december, även om vintersolståndet är den kortaste dagen på året. Om allt hade varit logiskt borde det ha varit som varmast när jorden står närmast solen – men icke!
Forskare har kommit fram till att det faller åtminstone en septiljon snöflingor från våra moln världen över under vinterperioden. Det kan tänkas låta väldigt mycket – och ja, det är det. En septiljon är en etta följt av 24 nollor nämligen. I snitt faller en snöflinga i cirka 5 km/h.
En insekt som finns på Nya Zeeland och kallas för Weta (se bild nedanför) fryser helt fast när temperaturen sjunker under vintern. Men när temperaturen blir mildare igen återställer sig insekten till ett åter normalt läge, tinar upp och återupptar sina aktiviteter.
Snö ser vitfärgat ut i våra ögon eftersom det är ett gäng individuella iskristaller som arrangerar tillsammans. När ljuset träffar snön, studsar det runt iskristallerna och en ”färg” skapas av alla frekvenser i det synliga spektra, som kombineras i lika hög grad som vitt. Medan snön är vit – som vi ser den – är enskilda iskristaller faktiskt egentligen genomskinliga.
Ympning – en förlaga till vaccinen
Inokulering, även kallat variolation eller ympning, är en metod för att göra människor immuna mot en sjukdom genom att utsätta dem för en mindre dos av den. Eftersom man visste att den som varit sjuk i smittkoppor inte kunde bli smittad en andra gång satte man på 1000-talet i Kina i system att ympa in sjukdomen på människor för att de skulle slippa bli svårt sjuka.
Detta gjorde man genom att man tog sekret från smittkoppor och rispade in det i huden på mottagaren. För det mesta utlöste detta en mild variant av sjukdomen som gjorde att mottagaren sedan blev immun. Metoden var dock riskfylld, och en del av dem som ympades med smittkoppor dog. Men på det stora hela gjorde metoden med ympning ändå att färre människor blev svårt sjuka och dog i smittkoppor.
Den engelske läkaren Edward Jenner är dock den som brukar lyftas fram som den som uppfann det första vaccinet. Inspirerad av kunskaperna kring ympning, och med vetskapen att den som haft kokoppor inte kunde få smittkoppor, odlade han fram ett medel från kokoppor som han döpte till just vaccin (efter sjukdomen kokoppor som på latin heter vaccinia).
1796 vaccinerade Jenner sin första patient, en åttaårig pojke som han sedan efter några månader utsatte för smittkoppsvirus. Pojken blev inte sjuk, och därmed ansågs att det för första gången fanns ett vetenskapligt belagt bevis för att vaccin av kokoppor gav immunitet mot smittkoppor. Bonden Jester fick dock senare i livet ett officiellt erkännande av Jenner-sällskapet i London att han faktiskt var den förste som givit “vaccin” och även lämnat ett fullgott bevis på att det gav immunitet.
Den som först tog fram vaccin som bestod av försvagade antigener från samma sjukdom som den gav immunitet mot var Louis Pasteur. På 1880-talet tog han bland annat fram vaccin mot rabies och mjältbrand.
Vi får färdas tillbaka till Persien under 900-talet. Redan där och då finns noteringar om marsipan. Själva ordet har vi lånat från Tyskland (även om det är ett persiskt ord i grunden). Första gången ordet ”marsipan” finns dokumenterat hos oss i Sverige är så tidigt som år 1524. Den söta bakdetaljen färdes till vårt rike med hjälp av korstågen.
I Italien sägs det att en venetiansk bagardotter, någon gång under medeltiden, hjäpte sin far med att skålla och och hacka mandel till en stor deg. Flickan var förälskad och gick i sina egna tankar och råkade därför använda på tok för mycket mandel. Hennes far blev rasande då han upptäckte misstaget. Medan han skällde och gestikulerade stoppade han en bit deg i munnen och blev plötsligt eftertänksam. Aldrig hade han smakat något så gott. Den råa degen skars i bitar och såldes med stor framgång. Marsipanbrödet hade sett dagens ljus. Bagaren kallad den för Marcus bröd enligt stadens skyddshelgon St Marcus, på latin blev det marcipani.
I Tyskland finns det en historia om en tysk kock som hade ryktet att det sades vara han som tillverka den första marsipanen. Under 1700-talet arbetade han för en rik man som, inför en stor fest, bad kocken att förebereda en läcker dessert. Kocken som var en initiativrik person lät några kökspojkar skålla och hacka mandel i mängder. Därefter tillsatte kocken lite socker, så att han fick till en deg. Degen skars i små bitar och serverades. Detta gjorde succé på festen. Kocken hete Franz Marcip och uppkallade desserten efter sig själv. När han på ålderns höst återvende hem till sin hemstad Lübeck så startade han en Marcipanfabrik.
I den medeltida staden Leipzig - år 1701 - påstods det att man skulle ge en marsipantårta eller kaka som dopgåva. Främst bland de rika skulle en utvald gudfar eller gudmor ge en marsipangåva som kostade mellan 1-2 riksdaler. I hantverksfamiljerna och i de lägre klasserna hos befolkningen blev det helt enkelt förbjudet att köpa marsipan eftersom det var alldeles för dyrt för dem.
Att julen i Sverige varar till tjugondag Knut (13 januari) beror på att den svenska kyrkan på 1600-talet ville förlänga julfirandet och därmed la de till en vecka.
Julen är förmodligen den största högtiden i Sverige. Alltså är det inget större fel i att vi firar av den ordentligt och håller på i åtminstone tjugo dagar – ända fram till 13 januari som i almanacka kallas tjugondag jul och Knut har namnsdag.
Men vilken dag är egentligen Knutdagen och när tar julen slut? I de allra flesta länder i världen som firar jul är julen avslutad i och med trettonhelgen (6 januari). I svenska almanackor – fram till 1600- och 1700-talet – var det 7 januari den dag som bar namnet Knut (efter den danske prinsen Knut Lavard som mördades just den dagen i mitten av 1100-talet).
Men någon gången under slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet ändrar Knut dag från 7 januari till 13 januari. Julens avslutning hade förlängts en vecka, men namnet Knut var så intimt förknippat med julavslutningen (”Knut för julen ut!”) att det helt sonika fick följa med.
Frågan om varför julen förlängdes en vecka under 1600-talet kan ges olika svar.
En möjlighet /…/ är att man på så vis ville dra in de dagar då våra hedniska förfäder firade sitt midvinterblot – sin största fest under året. Men man har också velat göra tjugondagen till en sk oktav till trettondagen. I katolsk medeltid firade man nämligen icke sällan en sorts eftersläckning en vecka efter en stor helgdag.
Problemet med den förklaringen är att vi inte har en aning om när det förkristna midvinterblotet hölls. Det kan har varit i december, i slutet av januari och även så långt som in i februari.
Det finns cirka 7000 registrerade tulpansorter
Tulpaner finns naturligt i alla färger utom blått
Den växer vilt på olika ställen runt om i Asien – framförallt runt om Kazakstan.
Det var i slutet på 60 talet som vi började köpa tulpaner i buntar i mataffärerna.
Tulpaner har skapat stor hysteri – framförallt på 1600-talet i Holland. Då kunde en tulpanlök av sorten ”Semper Augustus” som är fint polkarandig, kosta motsvarande 120 000 kr.
Den fick sitt namn genom att sultanerna i Turkiet bar en tulpan i sin turban. Tulipan betyder nämligen turban på persiska.
Den kom till oss här i norden någon gång kring 1650-talet och blev snabbt en statussymbol kring botanikerna.
Sverige är det land som konsumerar flest tulpaner i världen per invånare– cirka 150 miljoner st under den cirka 4 månader långa säsongen.
De tulpaner vi ska handla som snittblommor planteras på hösten och sätts i kylar – när det är dags att driva fram dem plockas de ut från kylan och på cirka tre veckor utvecklas löken till en fin frisk tulpan redo att skördas.
Blomsterparken Keukenhof som ligger utanför Amsterdam, har cirka en miljon besökare per år. Kan tilläggas att den har öppet två månader om året. Men där är så fint – ett måste för varje tulpanälskare att besöka någon gång i livet! Alla bilderna jag bjuder på idag tog jag när jag var där – där finns en tulpansort för alla!
Kapitolium (engelska: The United States Capitol eller bara The Capitol) är USA:s parlamentsbyggnad och ligger på Capitol Hill inom United States Capitol Complex i Washington D.C i USA, i östra änden av The National Mall. Det är säte för USA:s kongress. Byggnaden är framför allt känd för sin stora vita dom, som är placerad ovanför rotundan. Senatskammaren finns i byggnadens norra flygel och Representanthusets plenisal ligger i den södra.
Kapitolium ritades av William Thornton och påbörjades 1773. Kapitoliums ursprungliga dom färdigställdes 1824 efter Bostonarkitekten Charles Bulfinchs ritningar. Bulfinchdomen var av trä täckt med koppar och med ett ljusinsläpp. Under 1850-talet ansågs kupolen vara för liten i förhållande till det i övrigt väsentligt utbyggda Kapitolium. Träkonstruktionen var också brandfarlig, och krävde konstant underhåll.
Thomas U. Walter ansvarade för utbyggnaden av Kapitolium. och ritade en skiss till en ny dom, som baserades på gjutjärn med kolonner, pilastrar, ett stort antal fönster, och över alltsammans en staty. Skissen var bara ett förslag till hur en ny kupol skulle kunna se ut, men antogs direkt. Anslagsförfarandet gick osedvanligt snabbt, och utan utskottsförhör kunde en order läggas i mars 1855.
Kapitolium har fått sitt namn från Roms kulle Capitolium. Under antiken sågs den med sitt Jupitertemplet som ett religiöst centrum, och liknande helgedomar runt om i Romerska riket gavs också namnet Capitolium. Detta var grunden till att folkrepresentationens centralbyggnad i USA och andra delstater långt senare gavs samma namn (engelska: Capitol). Hela stadsdistriktet i Washington går under namnet Capitol Hill ('Kapitoliekullen'), vilket även är en folklig omskrivning för USA:s kongress. På svenska förekommer båda skrivsätten Kapitolium och Capitolium.
Det stora, runda rummet som täcks av en kupol mäter 29 meter i diameter och sträcker sig till en höjd på hela 55 meter.
En kram är en fascinerande dans av sammankoppling. Det är ett band mellan älskare, hud mot hud, hjärta mot hjärta. Vänner visar sin förståelse och barn söker efter intimitet och säkerhet hos en kram. Idag ska vi tala om kramens kraft och något som kallas för mellanpersonlig synkronicitet.
Föreställ dig ett barn som sover på sin mors bröst eller en bebis som drömmer på sin faders axel… det är ett sätt att sammankoppla med personerna som är dess rötter.
Det finns korta kramar och långa kramar; det finns jobbiga kramar – när man inte vet var man ska lägga händerna eller vila kinden.
Kramar avslöjar så många känslor. Huruvida din kropp är avslappnad eller spänd, din ryggrad stel eller kurvad – varje rörelse säger något om dig. Bevittna en kram så kommer du lära dig mycket information om de involverade. Vi kan få en uppfattning om personernas osäkerhet, intimitet och passion.
En studie som publicerades i tidskriften Neuroscience News avslöjar kramens kraft. Studien demonstrerar att en simpel kram från en närstående kan lindra mängden smärta som upplevs. Dr. Simone Shamay-Tsoory och professor Irit Weissman-Fogel – som ligger bakom studien – kallar detta för “mellanpersonlig synkronicitet”.
Det enda man får krama idag är tandkrämstuben och kudden.
År 1711 fick de svenska jordemödrarna sitt första reglemente. Där fastslogs att de skulle vara utbildade för att få praktisera sina kunskaper. Men barnmorskan har en mycket längre historia än så.
Endast i få kulturer föder kvinnan ensam. I så gott som alla tider och på alla platser har andra kvinnor samlats för att bistå den blivande modern under den riskabla och smärtsamma födelseprocessen.
I det svenska bondesamhället ansågs det hedervärt att få hjälpa till vid en förlossning. Det var en uppgift som förenade kvinnorna och där social status inte gjorde någon åtskillnad – hertiginnor och enkla bondhustrur kunde arbeta sida vid sida.
Ju fler de församlade kvinnorna var, desto större var också den samlade kunskapen i en tid då läroböcker inte fanns. Om en risksituation uppstod kanske någon i rummet hade erfarenhet av en liknande situation och visste på råd.
Det är i denna uråldriga kvinnogemenskap som barnmorskeyrket har sina rötter. Ursprungligen bar hon namn som hjälpgumma, närkvinna, jordgumma, jordemor, ljusmor, eller helt enkelt Mor-Nödvändig.
Den traditionella jordemodern var en rituell expert som förstod sig på naturen och kunde tyda det fördolda. Hon skulle ha ”konstförståndiga händer”, ha fött egna barn och vara gift eller änka. Ofta gick yrket i arv från mor till dotter.
Jordemor kunde också besvärjelser och böner som betvingade onda makter under den farofyllda vägen till moderskapet. Ritualerna kanaliserade rädsla och ångest under förlossningen. Besvärjelserna innehöll ofta uttryck som bända isär, klyva och låsa upp.
Den första kyrkoordning som rörde jordgummorna är från år 1571. Den följdes av en lag år 1686, där jordemodern fick rätt att nöddöpa en nyfödd om hon såg att barnet inte skulle överleva.
Varje år lär det omkomma fler personer av flygande champagnekorkar än från bett av giftiga spindlar. Det inträffar ungefär ett tjugotal olyckor om året varav de flesta inträffar på bröllop. Så var försiktiga när ni korkar upp där ute!
Visste du att det går åt lite drygt ett kilo druvor till en flaska vin? Vindruvor står dessutom för cirka 45 procent av all frukt som odlas runt om i världen. Av dessa används cirka 85 procent till vinproduktion.
Världens dyraste sålda champagne kostade otroliga 20 miljoner kronor. Det var priset på Le Billionaire Champagne från Champagnehuset Leon Verres. Fyra flaskor har sålts till miljardärer i Ryssland och Kina och det här är inga vanlig flaskor champagne. De rymmer 9 liter bubbel vardera och är beklädda i päls och diamanter.
När vi ändå är inne på temat höga prissummor kan vi även nämna ett vin som sålts för den nätta summan 1 220 000 kronor. Om du har gott om pengar kan du köpa dig en av de endast sex flaskor Balthazar 2009 Château Margaux som har producerats.
EU står för mer än 60 procent av all vinproduktion i världen. De största vinproducenterna, som står för 80 procent av produktionen, är Italien, Frankrike och Spanien.
Ett glas rött vin innehåller lite drygt cirka 100 kalorier och ett glas vitt vin något mindre.
Vin (och öl) har troligtvis druckits i över 10 000 år, men då mer primitiva varianter av drycken vi dricker idag. De äldsta spåren man dock har kunnat finna från jäst dryck är på krukskärvor från Kina, cirka 9000 år gamla.
Eftersom mänskligheten utan tvekan har lagat kött sedan upptäckten av eld, är det omöjligt att peka på någon person eller kultur som "uppfann" grillmetoden för matlagning. Inte heller vet vi när det exakt uppfanns. Vi kan dock se till flera länder och kulturer, från vilka grillen sannolikt får sina rötter, som 1800-talets USA eller Karibien.
Men dagens bakgårdsgrillar har Ellsworth BA Zwoyer från Pennsylvania att tacka för att de gjorde deras liv mycket enklare. 1897 patenterade Zwoyer en design för kolbriketter och byggde till och med flera anläggningar efter första världskriget för att producera dessa komprimerade kvadrater av trämassa. Hans historia överskuggas dock av Henry Ford , som i början av 1920-talet letade efter ett sätt att återanvända träskrot och sågspån från sina modell T-monteringslinjer. Han fängslade tekniken för att starta ett briketttillverkningsföretag, som drivs av hans kompis Edward G. Kingsford. Resten är historia.
Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en kronisk inflammationssjukdom i bindväven som går i skov och kan ge symtom från många organsystem som hud, muskler, leder, blodkärl och njurar.
Sjukdomen kan vara svår att diagnostisera. Det finns inget enskilt test för sjukdomen utan den måste påvisas genom en kombination av symtom, tecken och resultat av laboratorieprover. Tidig diagnos är viktigt eftersom behandling kan minska både sjukligheten och risken för förtida död. Framför allt gäller det påvisande av njursjukdom, lupusnefrit. Även om SLE kan vara livshotande är den främst en kronisk sjukdom som kan ge dålig hälsa.
Förekomsten av SLE beräknas till cirka 15–50 per 100 000. Sjukdomen är nio gånger vanligare hos kvinnor än hos män och det är vanligast att yngre och medelålders kvinnor insjuknar.
SLE-sjukdomen kan ta sig många olika uttryck vilket kan göra den svår att diagnostisera. Symtom som förekommer är trötthet, munsår, flyktiga "hoppande" ledsmärtor, solutlösta utslag, svullna lymfkörtlar, bröstsmärta vid djupa andetag, huvudvärk, symtom på torra ögon och mun, kalla vita eller blåaktiga fingrar och tår, lätt håravfall. Sjukdomen kan hos en del debutera akut med mycket nedsatt funktion av ett eller flera organ. Tillståndet kan framför allt i inledningsfasen uppfattas som psykiskt betingat på grund av vaga symtom som trötthet och kraftlöshet utan att läkaren hittar tydliga tecken på kroppslig sjukdom.
Det finns få studier gjorda på vad som händer med oss när vi hamnar i karantän på grund av virus. Vilka de psykologiska reaktionerna blir. Men en grupp engelska forskare har sen coronavirusets utbrott gjort en litteratursammanställning över hur människor som varit i karantän mår.
Det speciella när man hamnar i karantän är att ingen kan säga när den ska ta slut. Och den engelska sammanställningen visade att det kunde ge upphov till både ångest och nedstämdhet. Men även ilska och rastlöshet, vilket det inte pratas lika mycket om.
Det är också skillnad på hur vi känner inför en karantän som är tvingande, när man alltså inte får vara på jobbet, jämfört med den självpåtagna isolering av hänsyn som många visar genom att jobba hemifrån. Ett eget val för att visa hänsyn är betydligt lättare att stå ut med än en tvingande karantän där man kan uppleva den sociala isoleringen som svårare.
I dag har varenda människa en mobil och vi har helt andra elektroniska nätverk än vi hade för 20 år sedan. Det gör det lättare att ha kontakt med andra människor. Samtidigt vet vi också att isoleringen är kortsiktig, det här är inget tillstånd som varar för evigt.
Vissa kanske oroar sig mest för sjukdom och död andra för det ekonomiska, på det personliga planet och i samhället i stort. Graden av oro handlar också om hur mycket vi har att förlora. Även om pensionärerna är riskgrupp i dag oroar de sig kanske mindre än en 40-åring mitt i karriären. Det beror på att vi människor är benägna att fokusera på det vi förlorar.
Krasst är det så, att vi bryr oss mer om att vi förlorar 100 kronor än vi gläds åt att vinna 200 kronor. Vilket också avspeglar sig i kriser.
Det är skillnad på att vara den enda på hela gatan som drabbas av något jämfört med om alla gör det. En gemensam oro kan vara lättare att bära.
Det finns också en risk i att vi människor inte förhåller oss objektiva vid hotbilder och att vi undervärderar hotbilden om myndigheter eller staten sätter in åtgärder för tidigt. Att vi helt enkelt blir corona-trötta och struntar i rekommendationerna.
Stroke (hjärnblödning, slaganfall) är den främsta orsaken till svåra funktionshinder hos vuxna och den tredje största dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer. Omkring 30 000 svenskar får stroke varje år, medelåldern är 74 år. En tredjedel av alla insjuknanden i stroke är återfall. Mellan 15 och 20 procent av dem som drabbas dör inom en månad men det finns avsevärda regionala skillnader i dödlighet.
Stroke är den främsta orsaken till svåra funktionsnedsättningar hos vuxna och orsakar omkring en miljon vårddagar per år. Stroke och dess konsekvenser är också den enskilda sjukdom som kostar samhället mest; bara stroke till följd av förmaksflimmer kostar över fyra miljarder kronor om året. Genomsnittskostnaden för en stroke är 600 000 kronor.
Män löper något större risk jämfört med kvinnor i samma ålder. Men eftersom kvinnor blir äldre är det totalt fler kvinnor som får stroke, de är i genomsnitt nära fem år äldre än männen när de insjuknar.
Kvinnor har i flera avseenden sämre prognos efter stroke än män, enligt en uppföljning tre månader efter insjuknandet. Överlevnaden var sämre, en större andel var beroende av andras hjälp i vardagen, fler bodde på institution, fler uppgav sig vara nedstämda och fler tyckte att deras allmänna hälsotillstånd var dåligt. En orsak kan vara att kvinnor som grupp insjuknar i svårare stroke.
Fattigstugorna kom till på 1800-talet efter att antalet gamla ökat dramatiskt. De som var fattiga lät socknarna – föregångarna till kommunerna – bo i små backstugor där de fick klara sig själva. Det var stugor som låg på mark som man inte ägde själv. Människorna som hamnade i backstugor kallades backstugusittare. Eller så placerades man som inhyseshjon hos den familj som krävde lägst betalt av socknens fattigvård. Om man däremot ägde en gård var det förr vanligt att man bodde kvar även efter att en arvinge tagit över. På sin ålderdom var man garanterad både boende och försörjning på egendomen genom det så kallade undantaget.
År 1918 infördes en lag som kom att kallas för fattigvårdslagen som innebar att kommunen fick ändra namnet fattigstuga till ålderdomshem. De skulle också se till att en förbättring skedde i ålderdomshemmen, men så blev det inte. Utsidan kunde se fina ut men inte insidan och de äldre hade många gånger inget privatliv med mera.
Många äldre ville inte placeras på hemmen och vården för de äldre blev kallad för fattigvård fram till året 1956.
Man kunde inte tvinga in de äldre till ålderdomshemmen, så under 1920-talet började vissa kommuner bygga små pensionärshem som hade en enkel standard med en liten kokvrå i ett rum och en mindre toalett och ett badrum.
Under äldrevårdens historia på 1950-talet gjordes en åldringsvårdsutredning som tillsattes 1952 utav Socialminister Gunnar Sträng. Fyra år senare infördes en lagändring som separerade fattigvården och vården för de äldre och detta gjorde att de äldre kunna fortsätta bo hemma.
”Folknykterhetens dag, till slutet av 1940-talet kallad Nykterhetsfolkets dag, är en temadag som sedan 1925 firas på Kristi himmelsfärdsdag runt om i Sverige, bland annat på Skansen i Stockholm. Initiativtagare var ursprungligen Nykterhetsrörelsens landsförbund.”
”Folkomröstningen om rusdrycksförbudi Sverige genomfördes den 27 augusti 1922. Det blev ett mycket jämnt resultat i valet och ett lägre valdeltagande än många hoppats på. 48,8% röstade för och 50,8% mot ”införande av fullständigt rusdrycksförbud”.
Under hela första delen av 1900-talet förekom en livlig debatt om den höga alkoholkonsumtionen i Sverige. Det ansågs att missbruket ledde till stora problem och kostnader för samhället och även för enskilda personer. Nykterhetsrörelsen växte sig allt starkare. 1907 avslogs en motion i riksdagen om totalt rusdrycksförbud. Sveriges Nykterhetssällskaps representantförsamling anordnade efter detta en alternativ folkomröstning. Nära två miljoner deltog och hela 99 % röstade för ett förbud.1911 började riksdagen utreda frågan om att begränsa försäljningen eller införa ett totalförbud. Ett sätt att begränsa tillgången till alkohol var motboken som Ivan Bratt införde på AB Stockholmssystemet1913, något som 1917 infördes i hela landet.”
År 2009 födde Mia Washington tvillingar med två olika pappor, ett fenomen som händer en på miljonen. En månad släppte hon två ägg istället för ett. Hon hade två sexpartners och de befruktade ett och samma ägg, vilket resulterade i två barn med två olika pappor.
Tränade spårhundar kan känna skillnaden mellan identiska tvillingar.
Kvinnor som föder tvillingar kan leva längre.
Det är större chans att långa kvinnor får tvillingar.
Tvillingar som är exakta reflektioner mot varandra kallas för varandras spegelbilder.
Det föds flest tvillingar i Centralafrika.
Identiska tvillingar har inte identiska fingeravtryck.
Ett annat intressant faktum är att 22% av identiska tvillingar är vänsterhänta, jämfört med endast 10% av den allmänna befolkningen.
Om till exempel ett av barnen har ett födelsemärke på höger arm har den andra samma födelsemärke på vänstra armen. Men tvillingar delar fortfarande tankemönster.
Det har aldrig bevisats att tvillingar är psykiskt kopplade på något speciellt eller annorlunda sätt. Eftersom de växer upp tillsammans är det normalt att de känner varandra väl, vilket var vad som gav upphov till idén om telepati.
Att få tvåäggstvillingar är ärftligt. Om det finns ett fall av tvåäggstvillingar i en familj är det mycket troligt att fler par kommer att födas. Det har att göra med att kvinnan då har en genetisk förmåga att frigöra mer än ett ägg under samma cykel.
Vissa psykologer tror att rumpornas former hos kvinnor har utvecklats på en evolutionär nivå. I regel har kvinnor mer fett i sina rumpor än män, vilket enligt teorier kan bero på att det skulle framstå som att kvinnor bär tillräckligt mycket fett för en hälsosam graviditet, vilket skulle vara attraktivt och tilltalande hos män.
Män och kvinnor brukar i regel ha olika stora och annorlunda former på sina rumpor. Detta på grund av att hormonet östrogen lagrar fett olika hos män och kvinnor; till största delen i rumpan, höfterna och låren.
Det hör inte till ovanligheten att någon frågor om du är en bröst- eller rumpmänniska. Vissa sociobiologister tror att rumpan är den första sexuella punkten i vårat primitiva beteende, och människor som föredrar bröst gör det på grund av likheten till rumpan.
Jennifer Lopez (se bild nedanför) har försäkrat sin rumpa. Det vill säga, skulle hennes rumpa få permanenta skador skulle hon kunna hämta ut hela 27 000 000 dollar i försäkringspengar. Likaså har Kylie Minogue försäkrat sin bak för hela 5 000 000 dollar.
Under år 2014 gjordes hela 2 446 rumpimplantationer i USA. Cirka 10% av alla som utförde en operation var män, resterande 90% var kvinnor.
Att sitta för länge kan resultera i att du förlorar muskelmassa i din rumpa, vilket efter hand kan leda till ryggsmärtor och svårigheter att gå i trappor.
En studie från år 2008 gjord av University of Pittsburgh och University of California påvisade att kvinnor med större bakdelar presterade bättre kognitiva tester. Detta tros bero på att kvinnor med större bakdelar har mer omega 3-vitaminer i kroppen jämfört med de som har en lite mindre bakdel.
”Pygophilia” är den korrekta termen för att bli sexuellt upphetsad av att se eller röra en rumpa.
Telekommunikation, av grekiska tele 'fjärran' och latin communicatio 'ömsesidigt utbyte', betyder kommunikation över stora avstånd med hjälp av teknik och begreppet kan därmed innefatta sådant som radio, satellitnavigatorn, telefoni, fax och datorkommunikation. Utifrån en väldigt bred definition kan man faktisk säga att även sådant som röksignaler och djungeltrummor är exempel på telekommunikation.
För att datorkommunikation ska räknas som exempel på telekom enligt en snävare definition krävs det att det handlar om datatrafik som går via infrastrukturer som kabel-TV nätet eller den fasta telefonins kopparnät. Det finns så många olika sätt att kommunicera på idag över stora avstånd att begrepp telekom blivit mindre tydligt än det tidigare varit.
Telekom används ofta som beteckning på en hel bransch. Aktörer inom telekom kan då syssla med alltifrån konstruktion av tekniska hjälpmedel till att utveckla tjänster som förutsätter telekom. Det finns också en stor marknad för konsulter, reparatörer och forskare inom detta stora och för samhället mycket betydelsefulla orådet.
Vargen är utan tvekan världens kraftfullaste hunddjur. Den lever i familjegrupper i större revir. Namnet ”Varg” betyder på gammal svenska ”dräpare” eller ”tjuv” och är ett så kallat noanamn. Det är namn som användes under vidskepliga tider då originalnamnet ”ulv” ansågs bringa olycka att uttala. Andra noanamn på vargen är gråben, tasse eller den gråe. Även ordet ”Tassemarker” är ett noanamn för ”revir”. Nästan alla nordeuropeiska länder har haft samma ord för detta stora hunddjur; wolf, wulf m fl.
Under vissa tider var vargen upphov till populära förnamn ; Ulf för män, och Ylva för kvinnor. Idag förekommer det att barn helt enkelt döps till Varg – kanske vet inte föräldrarna betydelsen av det gamla öknamnet?
Vargens underarter delas upp i följande huvudgrupper:
”Nordliga vargar” stora arter med stor hjärna och kraftiga käkar och huggtänder. Dessa nordliga vargar förekommer i Nordamerika, norra Europa och norra Asien. Deras intelligens, storlek och tanduppsättning gör dem till betydligt farligare rovdjur än sina sydeuropeiska och arabiska släktingar.
”Sydliga vargar” förekommer på Arabiska halvön (även södra Europa) och södra Asien. De kännetecknas av kort päls, liten hjärna och svaga rovdjurständer. De kan enligt många forskare utgöra en reliktpopulation, dvs vara väldigt lika de små ursprungsvargarna.
De allra flesta vargar är betydligt större och framför allt mer högbenta än hundar. Ansiktspartiet kännetecknas av ljusare kind- och hakpartier. Dessa ljusa partier når aldrig över ögonen. Medelvikten för vuxna hanar av den euroasiatiska vargen (som nu lever i Sverige) är 35–50 kg och för tikar 30–40 kg. Honor är 3-12 procent mindre i storlek än hannar och har följaktligen 20-25 procent lägre kroppsvikt.
I rapporter från Ryska staten förekommer dock exemplar på upp till 86 kilo. Vikter runt 70 kilo är vanliga. I Sverige har bara en så stor varg påträffats. Den sköts av en jägare i Luoktjemtjuolta den 15 januari 1937 och gick i bygden under namnet Gamlefar.
Celiaki, eller ”glutenintolerans” som det ofta – lite slarvigt kallas är en autoimmun sjukdom som gör att man blir mycket sjuk av minsta lilla gluten.
Att få celiaki innebär att man måste lägga om sin diet fullständigt.
Man måste lära sig att alltid läsa innehållsförteckningar, läsa på om e-nummer och noga noga akta sig för halvfabrikat.
Att äta på restaurang är ingen självklarhet, för gluten syns inte, smakar inte och luktar inte, och minsta lilla misstag från ett slarvigt kök gör att man blir sjuk. I vissa fall mycket sjuk under lång tid.
Gluten ”smittar” också. Om en noga utvald och införskaffad glutenfri muffin läggs på samma fat och hanteras med samma brödtång som det glutenfria brödet, är den inte längre glutenfri.
Minsta lilla smula räknas, märks.
Allt det här gör att människor med celiaki inte är bortskämda med att få välja.
Välja mellan toscakaka och morotskaka, mellan kanelbullar och katalaner. Mellan chokladsnittar och chokladbollar.
I Sverige har i genomsnitt ett barn i varje skolklass celiaki.
Sjukdomen orsakar bland annat skador på tunntarmens slemhinna och den drabbade får problem vid intag av livsmedel som innehåller gluten: vete, råg och korn. Trötthet, diarré, viktminskning och blodbrist är exempel på symtom.
Hur celiaki uppstår är fortfarande okänt och frågan sysselsätter många forskare intensivt. Det råder idag stor enighet om att ärftliga anlag är en del av förklaringen. På tal om genetik är det också ett faktum att celiaki är nästan dubbelt så vanligt bland flickor som bland pojkar.
Det finns cirka 16 000 olika arter av bin runt om i världen. Bina är en insekt som ibland bor i samhällen och ibland lever som solitär bin. Det honungsbi som vi odlar fick av Carl von Linné namnet Apis mellifera, som betyder honungsbärare.
Drottningen är mor till alla bin i samhället. I samhället finns det normalt bara en drottning, vars uppgift är att producera många ägg, ur vilka det produceras nya individer. Hon lägger 2 000 ägg per dag under högsäsong. Hon är samhällets mest långlivade medlem och kan leva tre till fem år. Mest produktiv är drottningen de första två åren. Drottningen har en gadd men den använder hon bara om hon ska bekämpa en annan drottning.
Arbetsbina är samhällets grundpelare, som utför allt arbete. Under mitten på sommaren, när bina arbetar som flitigast kan det var upp till 80 000 individer i kupan och då föds det ca 2 000 bin om dagen.
Drönarna är bisamhällets hanbi som har till uppgift att para nya drottningar. Efter parningsflykten dör drönarna. I väntan på parning har drönarna ett bekvämt liv med fri tillgång till mat och husrum. I bisamhället finns 200-500 drönare. Drönarna saknar gadd.
Getingarna är till skillnad från bina rovdjur. Arbetsgetingarna samlar insekter, som de mosar med sina käkar, till mat åt larverna. När det på sensommaren inte längre finns larver kvar att mata, börjar arbetarna flyga omkring mer än tidigare för att hitta söta vätskor från frukter och bär. Det är då vi människor märker av getingarna kring vår mat och dryck.
Innan vi uppnådde de moderna medicinska studier vi har idag, misstog ofta många kulturer runt om i världen epileptiska anfall för att någon istället var andligt besatt. Det finns till och med ett avsnitt i Nya testamentet i Bibeln där Jesus utför en andlig utdrivning på en pojke som har ett uppenbart epileptiskt anfall. De forntida grekerna ansåg att anfallen var ett straff som hade skickats från gudarna och ansåg dem därför som heliga. Idag vet vi dock bättre – att kramperna har sitt ursprung i hjärnan – men trots detta finns det fortfarande kulturer som tror på det lite mer vidskepliga.
Hjärnan styrs av nervceller: celler som bär elektriska impulser som gör att vi kan bearbeta vår miljö. Vissa neuroner stimulerar andra hjärnceller, medan andra säger att de ska lugna sig. Denna balans är det som gör att vi kan fungera normalt. Hos personer med epilepsi avfyras för många stimulerande eller lugnande nervceller samtidigt och orsakar i sin tur epileptiska anfall.
Det finns många olika typer av epileptiska anfall. Hur ett epilepsianfall ser ut beror på vilken eller vilka delar av hjärnan som omfattas. Vid de mest välkända och dramatiska anfallen är den epileptiska aktiviteten spridd i hela hjärnan. De vanligaste anfallen är fokala anfall – anfall som inte omfattar hela hjärnan, utan någon viss del. Tidigare har fokala anfall kallats för partiella anfall. Sen finns det även generaliserade anfall – som omfattar hela hjärnan och kan ge väldigt svåra symptom. Både fokala och generaliserade anfall är i sin tur uppdelat i flera underkategorier, beroende på hur det drabbar individen.
Omkring har strax över 80 000 människor dokumenterad epilepsi i Sverige. Sjukdomen kan uppstå när som helst i livet, men är vanligast att debutera vid låg ålder snarare än hos 75-åringar.
Om du tycker att du redan har svårt för att välja tesort får du nog tänka om. Det finns nämligen cirka 1 500 olika tesorter världen över.
Bara i Storbritannien dricker man cirka 165 000 000 koppar te varje dag. På ett år blir det totalt cirka 62 miljarder koppar.
Cirka 85% av all te som konsumeras i USA är inte den klassiska varma drycken, utan is-te.
Kina är det land som producerar mest te i hela världen med sina 1 359 000 ton (2009). Indien hamnar på en stadig andra plats med 979 000 producerade ton (2009).
Lipton Tea-fabriken i Jebel Ali, Dubai, producerar närmare 5 miljarder tepåsar per år.
Te är den mest konsumerade drycken i hela världen, efter vatten då, så klart.
Det tar mellan fyra till tolv år för en teplanta att producera säd. Det tar ungefär tre år innan en ny anläggning är redo att skörda.
Juveleraraffären Boodles har handgjort en tepåse av diamant, som såldes för 15 250 dollar. Detta var utan tvekan den dyraste tepåsen som någonsin blivit såld i hela världen. Tepåsen innehåller 280 diamanter och används för att samla in pengar till en välgörenhetsorganisation för barn i Manchester, England.
Historiskt sett har te alltid setts som en hälsodryck, och gör än idag. Nyligen genomförda studier tyder på att te, särskilt grönt te, bidrar till att minska vissa former av cancer, hjälper mot dålig andedräkt, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sänker blodtrycket, hjälper mot viktökning, dödar bakterier och virus, fungerar som en antiinflammatorisk kur och har nervskyddande kraft.
Cirka 75% av all te-konsumtion i världen är svart te. Och inte nog med det; svart te kallas istället för ”rött te” i Kina.
Sveriges nationalparker skyddar landets mest värdefulla och sevärda natur. Det finns i dag 30 nationalparker i Sverige. Nationalparkerna bildas för att långsiktigt bevara stora landskap i ett naturligt tillstånd.
Skyddet behövs både för naturens egen skull och för människans. Genom att skydda värdefulla områden från att förstöras eller försvinna, kan vi bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv.
Nationalpark eller naturreservat? ... Båda är inskrivna i miljöbalken, men nationalparken innebär ett kraftfullare skydd än naturreservatet. Nationalparker. Marken i nationalparker ska ägas av staten.
Det finns över 4 000 nationalparker i världen att utforska. Från Serengetis savanner, Alaskas vildmark till de vita sandstränderna på Gotska Sandön.
Taman Negara nationalpark är en av världens äldsta regnskogar. Efter tre timmars båtfärd på floden kommer båten fram till nationalparken som ligger djupt inne i Malaysias djungel. Regnskogen beräknas vara 130 miljoner år gammal och är till stor del helt orörd.
Nationalparken Serengeti i Tanzania är en av världens bästa platser, att få uppleva Afrikas vilda djur på nära håll. Naturen i Serengeti är vild, med miltals av öppna savanner och vackra akaciaträd. På savannen lever drygt två miljoner gnu, antiloper, zebror och bufflar.
Kolesterol är en typ av lipid (fett), som är väsentligt för allt djurliv – i rätt mängd. Kolesterol utför tre viktiga funktioner: först och främst bidrar det till att skapa det yttersta skiktet av celler. För det andra skapar det gallsyror som arbetar med att smälta maten i tarmen. Och för det tredje tillåter kolesterolet kroppen att göra D-vitamin och hormoner, såsom testosteron hos män och östrogen hos kvinnor.
Kolesterol är oljebaserat och blod är vattenbaserat. Skulle kolesterolet bara dumpas in i en persons blodomlopp, skulle det koagulera i oanvändbara globs. Kroppen ser till att paketera det i proteinpartiklar som kallas för lipoproteiner. Om kolesterol samlas i höga koncentrationer, såsom i gallblåsan, kan det kristalliseras. Kristalliserat kolesterol är en av de huvudsakliga beståndsdelarna i den vanligaste typen av gallsten.
Om du har fått för dig att äta upp din kompis hjärna är det något jag avråder dig till. Hjärnor är nämligen ohälsosamt att äta eftersom de har för höga kolesterolvärden och fett i sig. Till exempel kan en enda portion av en 140 gram burk med ”hjärnor i mjölkgravy” innehåller 3 500 mg kolesterol.
Kolesterolet är viktigt för ett embryos utveckling. Nästan en på 9 000 barn föds med en missbildning kopplad till fostrets underlåtenhet att skapa kolesterolen som behövs.
Kyckling är känt för att vara en typisk fettsnål måltid. Men om du bestämmer dig för att behålla skinnet på kycklingen, eller möjligtvis fritera den, omvandlas den snabbt till en måltid av hög kolesterol istället.
Om du skulle kunna lyckas med bedriften att hålla kolesterolet som finns i din kropp i handen, skulle det se ut som en vaxartad substans, ungefär som när du har skrapat lite på ett gulvittfärgat stearinljus.
Vegetarian, vegan, flexitarian, ja listan kan göras lång. I dag finns en rad olika begrepp som för en utomstående kan vara väldigt förvirrande. Vad är egentligen skillnaden mellan en vegetarian och en vegan och vad innebär de olika dieterna?
Vegetarian
En vegetarian äter varken kött, fågel, fisk eller skaldjur. Enligt nationalencyklopedin äter en vegetarian varken ägg eller mejeriprodukter. Detta kan låta förvirrande då begreppet luckrats upp och det finns flera definitioner. Vissa säger att de är vegetarianer men är i själva verket lakto ovo-vegetarianer, se nedan.
Lakto ovo-vegetarian
En lakto-ovo-vegetarian äter mejeriprodukter, ägg och vegetariska livsmedel. Däremot äter personen inte kött, fågel, fisk eller skaldjur. En lakto-vegetarian äter mejeriprodukter men inte ägg medan en ovo-vegetarian äter ägg men inte mejeriprodukter.
Vegan
Veganer äter inget från djurriket, vilket betyder att maten exkluderar kött, fisk, fågel och skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Men en vegansk kost innebär att man inte heller äter mat som innehåller honung eller gelatin. Vissa veganer anammar en helt vegansk livsstil där exempelvis läder, skinn, ull, dun, vax utesluts men även andra produkter som testats på djur, exempelvis hudvårdsprodukter, schampo och kosmetika.
Flexitarian
En flexitarian kan lite slappt beskrivas som en deltidsvegetarian som har en mer förlåtande inställning till vad de själva äter. Kanske äter personen helt vegetariskt eller lakto-ovo-vegetariskt några dagar i veckan eller under perioder medan man ibland också äter kött, fisk, skaldjur eller fågel.
Pescetarian
En pescetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter men däremot inte varken kött eller fågel.
Pollotarian
En pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter men inte kött eller fisk.
Med vilka känslor ser den fanatiske vegetarianen på en köttätande växt?
Florence Nightingale föddes i Florens, Italien den 12 maj 1820 och uppkallades efter staden hon föddes i. Hon var dotter till det förmögna engelska paret William Edward Shore/Nightingale och Frances 'Fanny' Smith.
Föräldrarna hade rest runt i Europa i två år på sin smekmånad och i Neapel föddes deras första dotter, Parthenope, (grekiska namnet för Neapel) och året efter kom Florence.
Florence mor sägs ha varit en dominerade kvinna med enda målet att få henne bortgift med en bra man, och hon blev därför mycket upprörd när dottern tackade nej till flera bra giftermålsanbud.
Vid 25 års ålder (1845) berättade Florence att hon ville bli sjuksköterska. Hennes föräldrar var helt emot idén eftersom yrket förknippades med alkoholism och prostitution och de vägrade att gå med på hennes önskan.
1851 återvände hon till Kaiserswerth där hon gick igenom en tre månaders vårdutbildning vilket möjliggjorde att hon 1853 fick en tjänst som föreståndare på ett vårdhem för rika sjuka kvinnor i London.
I Krim kallades Florence för 'the lady in Chief' och även 'Lady with the lamp' (damen med lampan) eftersom hon brukade gå runt på nätterna och titta till de sjuka. Alla hennes förbättringar gjorde att dödligheten minskade från 50-60 % till endast 2 %. Introduktionen av kvinnliga sjuksköterskor på militärsjukhusen blev en oerhörd succé.
Senare i livet (1895) blev hon blind och strax därefter behövde hon själv sjukvård på heltid och från 1896 var hon helt invalidiserad och sängliggande men levde femton år till innan hon gick bort den 13 augusti 1910 i London, 90 år gammal.
Vad skulle vi ta oss till i dagens läge, utan sjuksköterskor och övrig vårdpersonal ?!?
Baljväxter är livsmedel av vegetabiliskt ursprung med låg miljöpåverkan och låga ekonomiska kostnader. Dessutom rekommenderar näringsexperter att vi äter dem i alla åldrar och minst tre gånger i veckan på grund av deras höga näringsinnehåll. De innehåller proteiner med högt biologiskt värde
Det här innebär att baljväxter ger kroppen viktiga näringsämnen. I det här fallet pratar vi om de essentiella aminosyrorna som utgör proteinkedjor. Även om de flesta baljväxter inte innehåller metionin och cystein finns det undantag, som kikärter, bönor och soja. Istället måste resten av baljväxterna kombineras, tillsammans eller separat, med spannmål som till exempel ris och hirs. Det innebär att det är onödigt att äta baljväxter ihop med kött, fisk eller ägg i samma måltid. Faktum är att experter säger att många av oss för tillfället har ett överdrivet proteinintag. Därför är det en mycket låg risk för dig att ha eller utveckla ett proteinunderskott.
Ärtor är baljväxter trots att de är gröna. Jo, detta är sant. Även om ärtor innehåller samma näringsämnen som grönsaker, och oavsett vad som står på förpackningen till frusna ärtor, är de baljväxter. Det som gör skillnaden mellan ett livsmedel och ett annat är var de kommer ifrån i naturen. I det avseendet är baljväxter växter som har frön lagrade i fröskidor som man kallar baljor och från vilka de har fått sitt namn. Man äter fröna och emellanåt även baljorna. Grönsaker är den ätliga delen av gröna växter. Det är fortfarande bra att erbjuda dina barn en skål med ärtor till lunch eller middag, men de får inte ta grönsakernas plats. Jordnötter är också baljväxter!
Det här kanske överraskar dig mest, eftersom de flesta aldrig ens har tänkt tanken. Jordnötter är inte nötter utan, precis som ärtor, frön och växer i en stängd balja. Dessutom växer och pollineras jordnötternas blommor först ovan jord, och böjer sig sedan ner mot marken så att frukten växer ner i jorden där den mognar. Det är därifrån den har fått förledet jord- i sitt namn, jordnöt.
Handduksdagen eller Towel Day är en dag som firas till minne av författaren Douglas Adams. Den infaller den 25 maj varje år och firades första gången 2001, två veckor efter författarens död.
Högtiden firas genom att man bär med sig en handduk hela dagen, vart man än går.
Namnet på högtidsdagen kommer sig av att handdukar är ett viktigt inslag i Adams science fiction-serie Liftarens guide till galaxen; exempelvis betonas vikten att alltid ha med sig en handduk för att bofasta då antar att man haft allt annat nödvändigt bagage, men blivit av med det varför den bofaste då lånar ut lite vad som helst till liftaren, samt att handduken kan användas för att torka sig med, som segel till en liten flotte och till många andra viktiga saker.
Ett citat från kapitel tre i Douglas Adams bok Liftarens guide till galaxen beskriver hur viktig handduken är:
En handduk, står det, är utan all konkurrens det mest användbara föremål den interstelläre liftaren kan ha med sig. Å ena sidan har den stort praktiskt värde – man kan svepa den om sig när man reser över Jaglan Betas kalla månar, man kan ha den under sig när man ligger i marmorsanden i Santraginus V:s soldränkta stränder och inandas de mättade ångorna från havet, man kan dra den över sig när man sover en natt under de röda stjärnor som lyser så starkt över Kakrafoons ökenland, använda den som segel på en liten flotte nedför den väldiga, långsamma floden Moth, doppa den i vatten och använda den som tillhygge i slagsmål, svepa den runt huvudet för att skydda sig mot giftiga gaser eller mot en blick från den Dreglande Dånfinken på Traal (ett osannolikt enfaldigt djur; det tror nämligen att om du inte kan se det, kan inte det se dig – ett verkligt dumt djur alltså, men mycket mycket glupskt), man kan vinka med sin handduk som nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren.
Ostproduktionen är äldre än mänsklighetens nedskrivna historia. Överallt i världen finns sägner och berättelser om att osten kom just från den regionen, så det är svårt att avgöra exakt vem som har rätt. De första ostarna var med all sannolikhet ett misstag (tur ju), där mjölk lagrades i fårmagar för att transporteras, varpå mjölken reagerade med magsäckarnas enzym (löpe) och blev ost. Istället för att slänga den “dåliga” mjölken, smakade de på den och insåg att det var rätt nice.
Det finns inga hårda bevis på exakt varifrån osten kommer. Man har hittat skärvor av krukor och urnor med bilder på vad man tror föreställer ystande personer så gamla som 6000 år före Kristus. Det tidigaste exakta beviset på osttillverkning kommer från Kujawy i Polen från år 5500 före Kristus. Från början tror forskare att ost helt enkelt var ett sätt att bevara mjölk, genom att salta och pressa mjölk som började surna. När man sen lagrade den pressade mjölken i får och komagar och insåg att ostmassan fick bättre form och smak, började man även lägga till löpe i tillverkningen.
Även i Egypten har man hittat bevis på osttillverkning, i form av gravristningar och målningar från 2000 år före Kristus. Ostarna från den tiden var salta och sura, och påminde i texturen om dagens cottage cheese och fetaost.
Orientalisk och amerikansk ost var i princip obefintliga innan européerna spred sin kultur genom sina handelsmän. Även om ost länge inte var en del av det etniska köket i dessa delar av världen blev de väldigt populära som livsmedel på grund av den européeiska imperialismen, och har idag en given plats på matborden där.
Den första fabriken för industriell produktion av ost öppnade i Schweiz år 1815. Men det var i USA som storskalig produktion fick fart på riktigt, tack vare mjölkbonden Jesse Williams från Rome, New York. Williams började göra ost på löpande band och använde mjölk från granngårdarna.
År 2009 inledde Burger King en kampanj att om du tog bort tio vänner på Facebook hade du rätt till en gratis Whopper. De borttagna exvännerna fick därefter ett meddelande som förklarade att deras vänskap var mindre värdefullt än en hamburgare.
Anledningen till att hamburgare ser så goda och perfekta ut i reklam beror helt enkelt på att de är underkokta.
Under år 1968 i Mattoon, Illinois, USA, vann en liten restaurang vid namn Burger King en rättegång mot den jättesnabbmatskedjan med samma namn, eftersom de hade registrerat varumärket först. Idag finns det inga Burger King-restauranger som är lagligt tillåtna inom 30 mils avstånd från denna heroiska restaurang.
I Nederländerna köpte en McDonalds-anställd en hamburgare och bad sedan om en skiva ost. Kassörskan avskedades för att inte ha debiterat henne för ostskivan. Ärendet gick vidare till domstol, som dömde till kvinnans fördel. Domstolen ansåg att en varning hade räckt, och dömde McDonalds till att betala henne fem månadslöner på totalt 5 900 dollar.
1996 försökte McDonalds introducera en hamburgare som kallades Arch Deluxe, en avancerad hamburgare som marknadsfördes specifikt för vuxna. Den släpptes med en av de dyraste reklamkampanjerna hittills och var ett fullständigt misslyckande.
Boxningslegenden Muhammad Ali (bilden nedanför) blev nekad att köpa en hamburgare från en restaurang på 60-talet och fick förklarat för sig att ”de serverar inte mörkhyade”. Hans iskalla svar på tal var inget annat än fullständigt klockrent: ”Det är lugnt, jag äter ändå inte mörkhyade”.
Det finns en restaurang i USA som heter Twisted Root Burger Co som serverar bland annat känguruburgare, bäverburgare och strutsburgare. Är det något du hade vågat prova?
Det finns en enda hamburgerrestaurang i Nordkorea, vad vi västerlänningar vet. Den grundades åt 2000 av landets diktator, Kim Jong-Il. Enligt landets hårt styrda och statsägda medier var det diktatorn själv som uppfann denna ”underbara smakupplevelse”. En hamburgare kostade år 2000 ungefär lika mycket som en dagslön för en nordkorean.
I Sverige insjuknar ett barn om dagen i någon form av barncancer. Olika typer av barncancer förekommer i olika åldrar. Vissa cancertyper drabbar små barn medan andra typer drabbar äldre barn och tonåringar.
Barn och vuxnas cancersjukdomar skiljer sig åt. Vuxencancer hänger ofta ihop med livsstil och ålder. Det stämmer inte för barncancer och ofta kan inte forskarna förklara vad som utlöser en cancersjukdom hos barn. Behandlingen skiljer sig också åt.
Barnen är ofta friska i kroppen för övrigt men befinner sig samtidigt i stark tillväxt.
Det innebär att andra saker måste tas hänsyn till vid behandling. Att det hos vuxna finns cancersjukdomar som hänger samman med livsstilen är väl känt. Många cancerformer hos vuxna tar flera år att utveckla.
Fyra–fem år gamla barn har av naturliga skäl inte varit utsatta för några yttre faktorer särskilt länge. Gemensamt för alla barncancersjukdomar är att man idag inte har kunnat hitta någon yttre faktor som är av stor betydelse för utvecklingen av sjukdomen.
Det är ovanligt att barn drabbas av cancer. Av de cirka 1,6 miljoner barn som finns i Sverige är det omkring 370 som drabbas av cancer varje år. Totalt sett utgör dessa cancerfall mindre än en procent av alla cancerfall i landet. De vanligaste cancerformerna hos barn är olika leukemier, hjärntumör, lymfom, Wilms tumör, sarkom och neuroblastom.
Ledsamt att skriva om, men ack så viktigt.
Vatten förekommer helt naturligt i tre olika former, eller aggregationstillstånd: som gas (ånga), som vätska (flytande) och i fast form (is). När vatten fryser till is tar det mer plats. Det beror på att vattenmolekylerna då bildar ett regelbundet mönster, det vill säga en kristall, där det finns tomrum mellan molekylerna. När isen smälter lägger sig molekylerna åter lite huller om buller. Då kommer de också närmare varandra. Med andra ord är is lättare än flytande vatten, det vill säga har lägre densitet.
Man kan också fråga sig, varför är världen så praktiskt och förunderligt inrättad? Varför är de flesta metaller inte flytande här på jorden? Varför är vatten tyngre än luft o.s.v.? Om vatten inte vore tyngst vid 4 grader skulle sjöarna bottenfrysa. Med 4 gr ader C kan fiskarna överleva och änndå kan det bli is på vattenytan! Gud har alltså en djupare mening med hur han skapade världen.
I de stora havsdjupen är det ca 4 plusgrader och vid polarhaven blir det sällan över 0 grader. Fiskar har precis som insekter ett inbyggt skydd mot kylan. I kroppen har de något som heter glykoprotein, detta protein hindrar att fiskens celler fryser till is.
I våra svenska insjöar överlever fisken antingen som sovandes på botten av sjöarna, eller också så är de mindre aktiva. Det gör att deras ämnesomsättning är mycket lägre än normalt, och det i sin tur medför att fiskarna äter nästan ingenting. Om en sjö skulle bottenfrysa så dör fisken.
Världens mest tåliga djur är det lilla björndjuret. Med en storlek på mellan 0,05 och 1 mm kan detta lilla trögdjur överleva nästan var som helst, från det djupaste hav till det högsta berg.
Den överlever temperaturer ner till minus 272 grader och upp till plus 150 grader. Den kan till och med överleva ute i rymden.
Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap.
Askonsdagen infaller 40 dagar före påskdagen och inleder fastetiden. Den börjar på en onsdag och varar i 7 veckor. Samtliga söndagar är undantagna från fastan. Traditionen med aska som inledning till fastan har två bakgrunder.
De första kristna hade bara en eller två dagars fasta före påskdagen. En så kallad glädjefasta då man fokuserade på glädjen att Jesus har uppstått.
Omkring 1000-talet blev det istället en längre allmän fastetid då fokus kom att ligga på botgöringen. Man betonade hur Jesus förberedde sig för sin undervisningsperiod genom att gå ut i öknen och fasta i 40 dagar. De som ville bli kristna och döpas på påskdagen gick i undervisning under fastan och de skulle också tänka över sitt liv och det i sitt levnadssätt som de ville lämna. De som hade begått brott och hade satts under disciplinstraff fick aska strött på sina huvuden och drevs sedan ut ur gemenskapen under hela fastetiden för att sona sina brott.
I kristen tro blev också tidigt fabeln om Fågeln Fenix som uppstår ur askan till nytt liv en bild för Jesus som uppstår fån de döda.
Traditionen har alltid funnits i den katolska kyrkan. Under reformationen plockades det bort då man ville skala bort ”kringsaker” som tog för mycket fokus från Gud och bönen. Men det kom tillbaka till Sverige på 60-talet. Idag har vi behov av konkreta saker. Vi behöver påminna oss inte bara genom ord utan också genom handling. Askan blir en markering att nu påbörjar jag 40 dagar fasta som leder fram till påsken.
Du använder dem varje dag, medvetet eller inte. Du tar dig från punkt A till punkt B med dem, utan att tänka på hur mycket de dagligen utsätts för.
När man går och hälen lyfter från marken tvingar man tårna varje gång att bära hälften av din kroppsvikt.
Det är ytterst ovanligt att bägge ens fötter är lika stora. Oftast brukar den ena vara lite större än den andra.
Ett par fötter innehåller cirka 250 000 svettkörtlar. Inte undra på att vissa fötter luktar pyton!
Under en genomsnittlig dag av promenader, kan de totala krafterna som fötterna har utsatts för vara totalt hundratals ton, vilket motsvarar ett genomsnitt på en fullastad lastbil med cement.
Cirka 75% av alla svenskar kommer vid något tillfälle under sin livstid att erfara någon form av problem med sina fötter. Allt från svamp till stukningar.
I snitt kommer du att vandra runt jorden fyra varv under din livstid med hjälp av dina fötter. Detta är dock förutsatt att du tar mellan 8 000 – 10 000 steg per dag, vilket är rekommenderat att göra.
En fjärdedel av alla dina ben i kroppen finns i dina fötter! Med andra ord; var rädd om dina fötter!
Människan utvecklas ständigt, och likaså våra fötter! En studie har visat att våra fötter har vuxit med cirka två skostorlekar bara under de senaste 40 åren!
Kvinnor har cirka fyra gånger mer problem med sina fötter än vad män har. En stor bandit till problemen är högklackade skor.
Finger- och tånaglar växer snabbare under varmt klimat, graviditet och tonår.
Den som står med båda fötterna på jorden står stilla.
Knäckebröd är ett bröd som kan förvaras en längre tid och det var perfekt i varje hem inför de kalla och långa vintrarna- De hängdes då upp på torkstänger för att t.ex inga råttor skulle komma åt dem och på den tiden kallades det för förrådsbröd eller spisbröd. Det hårdare brödet (svennebrödet) var så hårt så att man var tvungen att doppa det i vatten om man ville ha en tugga, det mjukare (herrebrödet) var mer likt det knäckebröd vi har idag.
I mitten på 1800-talet uppkom de första knäckebrödsbagerierna och det allra första bageriet hette AU Bergmans enka efter Arnold Ulrik Bergman. Bageriet låg på Södermalm, Stockholm. Det köptes senare upp av Wasabröd AB (1941) som numera är den största tillverkaren av knäckebröd i världen, de säljer i 40 olika länder. Ett annat knäckebrödsföretag som även det har sina rötter i 1800 talet är Leksands Knäckebröd. Det grundades av Jacobs Karin som på tidiga 1800-talet började med tillverkning av knäckebröd. Idag är det sjätte generationen av Karins ättlingar som driver företaget. Vi svenskar äter mest knäckebröd i hela världen, hela 4 kg per person och år.
Undersökningar har gjorts gällande vad svenskar som bosatt sig utomlands saknar mest – KNÄCKEBRÖD – är svaret. Kanske att det sitter i våra gener eftersom att vi har bakat detta bröd i mer än tusen år.
Knäckebröd är mer fiberrikt och mer kalorisnålt än de mjuka alternativen och det klassas som ett bra val eftersom de innehåller långsamma kolhydrater. En knäckebrödsmacka är därför perfekt som mellanmål.
År 1907 samlade Robert Baden-Powell, general i brittiska armén, 20 pojkar på Brownsea Island utanför Englands sydkust till det som skulle bli det allra första scoutlägret och det som brukar ses som scoutrörelsens födelse.
I början av 1900-talet var det långt ifrån självklart att flickor och pojkar kunde ägna sig åt samma saker. Men 1909 hade över 6000 flickor anmält sig till scoutrörelsen – en del genom att bara uppge första bokstaven i förnamnet när de anmälde sig, för att inte avslöja sitt kön.
Scouting kom till Sverige i en tid då folkrörelser som väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen var stora. Ungdomsorganisationer av olika slag bildades och kvinnorörelsen hade fått fäste.
Även i Sverige startade scoutrörelsen som en rörelse bara för pojkar. När också flickor visade intresse för scouting fanns en bred enighet om att programmet måste anpassas för att passa flickorna.
1990-talet och början av 2000-talet var en händelserik tid för Scoutsverige. I slutet av 1990-talet började de fem scoutförbunden diskutera hur man bäst skulle kunna samarbeta och 1999 antogs den första gemensamma strategin.
När de fem scoutförbunden gemensamt anordnade World Scout Rover Moot 1996, i Ransberg i Värmland, var det ett av de första stora internationella projekten i modern tid där förbunden samarbetade. Här möttes scouter och lärde känna varandra och man kan ana att här såddes idéer till fortsatta samarbeten.
2012 bildades en riksorganisation för scouting i Sverige med namnet Scouterna.
Grapefrukt är en av de absolut bästa hälsofrukterna på många sätt – men något som inte alla tycker om. Med sin lite bittra smak väljer många bort den för till exempel apelsin eller mandarin, men grapefrukt har en del saker som inte alla andra frukter har. Här är några anledningar att skära upp en grapefrukt till nästa måltid!
Grapefrukt är en av de vattentätaste frukterna som finns, med ett vatteninnehåll på 92 procent!
Forskning har visat att de som äter en grapefrukthalva eller dricker grapefruktjuice innan sina mål mat lättare tappar vikt än andra.
En grapefrukthalva innehåller endast 39 kalorier.
De flesta av oss plockar gärna bort det vita lagret innan vi börjar äta, men faktum är att vi borde låta det vara kvar. Det är nämligen rikt på antioxidanter och andra näringsämnen, samt lösliga fibrer – vilket kommer att göra att du känner dig mättare samt hålla blodsockret på en bra nivå.
Grapefrukt kan sänka risken för stroke och hjärtattack.
Både A- och C-vitamin är viktiga faktorer för att hålla immunförsvaret i schack. Och grapefrukt innehåller mängder av bägge.
Det finns forskning som visar att grapefrukt kan hjälpa till att sänka blodtryck hos personer med höga värden. Anledningen är troligen mängden kalium som finns i grapefrukt.
All grapefrukt är nyttigt, men blodgrapen lite extra. Dels för att den innehåller betakaroten. Förutom att ge din hud ett naturligt solskydd och en fin färg, får också immunförsvaret en riktigt boost av färgen.
Vitamin C hjälper kroppen att blida ärrvävnad där det behövs samt att bilda nya blodkärl. En grapefrukt innehåller 72 milligram C-vitamin – vilket är 120 procent av rekommenderat dagligt intag. Vissa läkare rekommenderar sina patienter att äta grapefrukt eller ta c-vitamintillskott innan de ska opereras.
Gin och Grape Tonic är gott.
Globalt sett sker cirka en tredjedel av alla trafikolyckor i samband med berusning – antingen via alkohol eller med hjälp av droger.
Bara i USA får någon sätta livet till var fyrtionde minut på grund av rattfylla.
Cirka 30% av alla människor i industriellt utvecklade länder kan associera till någon specifik händelse som rör rattfylleri.
Eftersom alkohol späder ut sig med vattenvolymen som finns i kroppen och dessutom färdas genom det är vitala organ som innehåller en hel del vatten (t.ex. hjärnan) särskilt utsatta för effekterna av alkohol.
Ungefär 75% av dödsolyckorna i trafiken som inträffar mellan midnatt och 03:00 involverar alkohol.
Enligt studier har den som åker fast rattfull kört påverkad cirka 80 gånger i snitt tidigare, utan att ha åkt fast.
Män är inblandade i princip det dubbla fall av alkoholrelaterade olyckor jämfört med vad en kvinna är.
”Mothers Against Drunk Driving” (MADD), en av de mest högljudda politiska aktionsgrupper verkande mot rattfylleri, bildades 1980 i Irving, Texas, genom Candace Lightner. Hon startade gruppen efter att sin tonåriga dotter dödades av en rattfyllerist, men lämnade senare organisationen när hon kände att hennes fokus har skiftat från att förhindra rattfylleri till att förebygga alkoholkonsumtionen i allmänhet.
Enligt en studie kan användandet av mobiltelefoner under körning vara lika farligt som att köra berusad. Detta kan få förarna att missa trafiksignaler och reagerar långsammare på trafiken. Detta kan förklara den nya lagstiftningen i Sverige om att köra bil och prata i telefon samtidigt.
Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i upp till sex månader. Dessutom återkallas körkortet i upp till ett år.
För grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år. Körkortet återkallas i mellan ett och tre år.
Dagsböter är vanligaste domen för den som har mellan 0,2 och 1,0 promille. Grovt rattfylleri leder normalt till fängelse upp till två år. Om det är ett förstagångsbrott kan straffet i stället bli villkorlig dom. En rattfyllerist som skadar någon eller orsakar någons död kan få upp till sex års fängelse.
De som döms för grovt rattfylleri mister körkortet i minst 12 månader. Därefter måste de ta nytt körkort och visa att de inte är beroende av alkohol och/eller andra droger. För rattfyllerister med lägre promillehalt i blodet återkallas körkortet i 2-12 månader. De kan få tillbaka körkortet utan prov.
Diskriminering kan se ut många olika sätt. Det kan handla om allt ifrån att du inte ges samma chanser som andra jobbsökande på grund av kön eller funktionsnedsättning till kränkande kommentarer om din sexuella läggning eller ditt etniska ursprung.
Diskriminering är att bli särbehandlad. Någon behandlas sämre än någon annan och behandlingen har samband med någon av diskrimineringsgrunderna i lagen. Diskrimineringslagen definierar sex olika typer av diskriminering: direkt diskriminering, indirekt diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, instruktioner att diskriminera och bristande tillgänglighet. Dessutom finns skydd mot repressalier.
När arbetsgivaren eller någon i arbetsledande ställning ger order till eller instruerar en person i lydnads- eller beroendeställning att diskriminera betraktas det som en särskild form av diskriminering som medför ansvar för arbetsgivaren.
Bristande tillgänglighet är en ny diskrimineringsgrund sedan den 1 januari 2015. Det ska bedömas som diskriminering om en person med funktionsnedsättning missgynnats, det vill säga blivit sämre behandlad, därför att arbetsgivaren inte genomfört de åtgärder för tillgänglighet som anses skäliga för att personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning.
I lagen finns ett förbud mot repressalier. Det tar sikte på att ge skydd i den situation som kan uppstå efter det att någon framfört klagomål om diskriminering.
Anställda, arbetssökande och praktikanter, liksom inlånad och inhyrd personal, omfattas av skyddet. Också personer som driver jämställdhets- eller mångfaldsarbetet på arbetsplatsen omfattas. Repressalier kan vara av de mest skiftande slag.
Exempel: En arbetstagare har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen för att hon nekats den fortbildning som hennes manliga arbetskamrater fått del av. Vid nästa lönerevision får hon inget lönepåslag. Några anmärkningar mot hennes sätt att utföra arbetet finns inte.
Berättelser genom bilder går ända tillbaka till de forna egyptierna, grekerna och romarna som brukade dekorera gravar och tempel med berättelser om faraoner och gudar. Senare gjorde uppfinnandet av tryckpressen berättelser och karikatyrer till massprodukter tillgängliga för alla. Under 1700-talet fokuserade bildberättelser mindre på religion och handlade mer om politik och det sociala livet. De gjorde narr av samtida händelser och blev det som vi idag kallar: serietidningar.
Världens tidigaste serietidningstillverkare startade inte i Amerika eller Europa, utan i Japan. 1775 publicerade Koikawa Harumachi 'Kinkin sensei eiga no yume' (Master Flashgold's Splendiferous Dream). Detta är en berättelse om en fattig, lågrankad samuraj som reser från den japanska landsbygden till Tokyo för att hitta ett bättre jobb.
Den första amerikanska serietidningen publicerades under guldrushen i Kalifornien. Den skrevs och ritades av bröderna James och Alexander Read 1849.
'Life of Mr. Lambkin' – 1844 George Cruikshank anses ha varit en av Storbritanniens bästa illustratörer. Han ritade bilderna för en mängd klassiska romaner, bland annat ”Oliver Twist” av Charles Dickens. Cruikshank beundrade en av historiens mest inflytelserika serietecknare, Rodolphe Töppfer, och ville prova på att kombinera sina illustrationer med berättelser. Resultatet blev 'The Bachelor’s Own Book: Being Twenty-Four Passages In The Life Of Mr. Lambkin' (eller: 'Life of Mr. Lambkin'). Tyvärr hade den inte någon större framgång.
År 1933 publicerade den schweiziska läraren och serietecknaren Rodolphe Töpffer 'Histoire de M. Jabot' (Berättelsen om Herr Jabot).
'Glasgow Looking Glass', som senare bytte namn till 'Northern Looking Glass', var en tidskrift som fokuserade helt på serier och tecknad film. Den gavs ut för första gången år 1825 och illustrerades av den engelska tecknaren William Heath.
Sedan urminnes tider (eller åtminstone från när jag var liten) har mandelkubben varit ett stående inslag på fikabordet. Detta lilla bakverk introducerades av min farmor i Tolarp, från när jag var tillräckligt stor att nå upp till fikabordet. Det fanns alltid på hennes fikabord tillsammans med ett glas mjölk. Det var alltid den som man tog först av fikabrödet. Tänk om man tog nått annat först för att sen inte orka med en mandelkubbe? Det gick ju inte för sig. Även om jag nuförtiden inte äter den så ofta, så är det ett bakverk som ligger högt på min tio-i-topp lista. Mandelkubben är underskattad som fikabröd och bör definitivt inte glömmas bort.
Kubb kan man även ha på huvudet, eller spela det.
Bananer är naturligt radioaktiva. Men oroa dig inte, den lilla mängd radioaktivitet kan omöjligt påverka din kropp. Anledningen till att de är radioaktiva beror på den höga mängd kalium-40 som de innehåller.
Det finns cirka 1 000 olika typer av bananplantor världen över idag. Dock är majoriteten av bananer på dessa bananplantor oätliga och vi äter i princip endast en av alla dessa sorter.
Cirka 100 miljarder bananer konsumeras världen över årligen här på vår planet. Det vill också säga att det är världens fjärde mest populäraste produkt som är ätbar. Bara vete, ris och majs säljer mer.
Eftersom bananer är den enda frukt som innehåller stora mängder av aminosyran tryptofan och vitamin B6, betyder det också att en banan faktiskt kan göra dig på ett bättre humör än vad du tidigare var på. Dessa aminosyror hjälper kroppen att producera serotonin – det naturliga ämnet som motverkar depression (vilket också antidepressiva tabletter ofta innehåller).
Bananer är en av de mest hälsosamma av dess naturligaste födor vi har här på jorden. De innehåller knappt något fett, snåla på kalorier och har en mängd B6-vitaminer i sig. Utöver detta innehåller de också en rad nyttiga och andra vitaminer, och enligt studier kan bananer också hjälpa dig från hjärt- och kärlsjukdomar, precis som de håller cancer borta. Detta är dock inte bevisat till 100% ännu.
Att köpa bananer idag är billigare än vad det var för över 40 år sedan. Sedan 1980-talet har priset på dessa gulfärgade rackare gått ner med cirka 37%, om man räknar till inflationen.
I snitt äter européer 12,7 kg banan årligen – vardera! Somliga mer, andra mindre.
Jag börjar bli så gammal att jag inte ens köper gröna bananer längre.
Tomatsåsens härkomst; en grundpelare i den kampanianska och italienska mattraditionen. De första källorna som beskriver hur man förbereder en tomatsås hittar vi i den napolitanska kokkonsten. Latini var först ut med sitt recept men det var mer av en kokt tomatsallad. 1773 publicerade Vincenzo Corrado, återigen i Neapel, en kokbok med tretton recept baserade på tomatsås, som vid den tiden hade blivit ett populärt inslag i södra Italien. Trots sin popularitet användes tomatsåsen inte ovanpå pastan utan som tillbehör till ett antal andra rätter. Tomatsås nämndes för första gången som pastasås i ett inspirerat verk på sexton volymer av Francesco Leonardi. I Den moderna Apicius föreslås en ”köttfärssås till makaronirätter”, och den beskrivs som en ”makaronirätt i napolitansk stil”. Denna kulinariska tradition bekräftades 1807 i volymen Hemlagad mat, och 1844 dök en enklare version av ”italiensk sås” upp med vitlök och basilika som bas. Med tiden har såsen fått kultstatus bland napolitanarna. När livet är hårt är fliten stor, och augusti var månaden då tomatlagren förbereddes inför vintern. Föreställ dig livet vid foten av det slumrande berget Vesuvius, insvept i ett täcke av moln. De bullriga gränderna med sina innergårdar, upplysta av augustisolen och knubbiga damer sittandes framför ingångarna till palats på små rangliga pallar. Överallt ligger tomater utspridda över slitet vitt linnetyg. Den kryddiga doften av kokta tomater sprider sig från de stora aluminiumkastrullerna genom luften. Värmen är skoningslös och det är långt till havet.
Alla kvinnor i familjerna arbetar som myror med att laga mat, buteljera, och lägga över tomaterna i de stora burkar som likt familjeklenoder gått i arv från generation till generation. I september kommer tomaterna att konserveras i burkar som får samla damm över vintern i rostiga järnhyllor på skuggiga verandor. Varje söndag kommer familjerna att öppna ett par av burkarna för att laga tomatsås, med vinterns frost utanför och en doft av sommar inne – men det är en annan historia. På kvällen när allt är buteljerat och klart är det dags att avnjuta lite nykokta tomater som smaksättning av en spaghettirätt. Endast tomater, ingen olja eller vitlök, rejält med pecorinoost och en nypa peppar. De svettiga pannorna har hunnit torka och det råder en festlig stämning på innergårdarna. Generation följer generation, de flitiga kvinnorna hade händer av papier-maché och ögon blinda för tiden som passerade. Att kunna knäböja i timmar på knastrande grus må vara ett minne blott men det är fortsatt angeläget att återge gamla recept. Att lyssna, att laga mat och att minnas. Ofta är detta napolitanares enda arv, men samtidigt finns det kanske inget mer värdefullt än vetskapen om varifrån vi kommer. Det här är varje napolitanares berättelse. Berättelsen om ett folk som arbetar hårt för att få njuta och vars källa till styrka, i svåra tider, är deras lugn och tålamod. Lite tomat och en god pastarätt duger gott och väl. I morgon är det – trots allt – en ny dag.
I dag 10 mars är det exakt 83 år sedan Henry Ford började serieproducera sin egengjutna V8 till den bredare målgruppen. Ford hade kommit på ett sätt att gjuta motorn i ett stycke vilket gjorde produktionen av motorn betydligt enklare och billigare.Den absolut första serieproducerade V8:an tillverkades dock av Cadillac 1914, men produktionen var komplicerad och dyr. Något som var orsaken till att Cadillac inte nådde upp i samma höga försäljning som Ford.Genom åren har det tillverkats flera hundra miljoner V8:or och vi har fått lyssna till en hel del härliga toner.
När Scania presenterade sin 350 hk V8 i slutet av 1960-talet hyllades den som Europas starkaste dieselmotor för lastbilar, en ställning som den behöll i många år. Det var V8:an som gjorde Scania till King of the Road.
I början av 1960-talet gav Scania-Vabis 8- och 11-litersmotorer upp till 250 hk. Det var en effekt som klarade den växande fjärrtrafiken på kontinenten. Men Scania-Vabis tekniker insåg att dessa effekter snart inte skulle räcka till, inte minst i skogskörning och tung fjärrtrafik. Varför inte bli den första tillverkare som kunde erbjuda prestanda på en ny nivå?
Beslutet att gå vidare med en starkare motor togs 1962. Då pågick arbetet för fullt med en ny generation frambyggda lastbilar, som skulle presenteras 1968. En rak åttacylindrig motor skulle inte rymmas under den frambyggda hytten, det skulle inte heller en större sexa. Det gjorde att teknikerna överväga att bygga en V-motor. En sådan skulle kunna rymmas i samma ram och under samma hytt som den raka sexan på 11 liter.
Det resulterade i en stark men mycket kompakt motor: en 90-graders V8 med en slagvolym på 14,2 liter. Bengt Gadefelt, ingenjören bakom V8:an förklarade: “Vi insåg att runt 350 hk behövdes för att få bra körbarhet, det vill säga ungefär 100 hk mer än våra andra motorer.”
VVS står för värme, ventilation och sanitet. Med sanitet menar vi fungerande vatten och avlopp. Avlopp fanns redan i antiken. I Rom är fortfarande den stora avloppsledningen Cloaca Maxima i bruk. Men det var först under 1800-talet som behoven i allt större städer krävde en ordnad bortledning av avloppsvatten.
I vårt moderna samhälle har badrummet blivit mer än bara en toalett. Med högtalare, mysig belysning och bubbelbad har badrummet blivit lite av en mötesplats. Men det är bara lite mer än hundra år sedan vi i Sverige fick rinnande vatten och fungerande avlopp. I korthet gick det till så här:
I slutet av 1850-talet var Stockholm första stad i landet med att börja bygga vattenledningar i större omfattning.
I början drogs ledningarna utanför husen, de boende fick hämta vatten från kranar på gårdarna.
I bostäder skapades ett särskilt rum för hygien. Det handlade främst om installation av tvättställ och kanske ett badkar.
Varmvatten fanns inte i ledningar. Istället fick vatten värmas upp på spisen.
I slutet av 1800-talet kom den första varmvattenberedaren som värmdes med gas.
Det sena 1800-talets badrum saknade fortfarande toaletten.
Omkring 1870 började man i Stockholm och Göteborg att installera avloppsledningar.
Under slutet av 1800-talet skedde en teknisk utveckling av vattentoaletten. Toaletten var något som allt fler svenskar ville ha anslutna till de nya avloppssystemen.
I början av 1900-talet var badrum främst något för rikare svenskar i städerna.
I mitten av 1900-talet blev moderna badrum med toalett, tvättställ och badkar med rinnande vatten allt vanligare i svenska hem.
Trots utvecklingen saknade en tredjedel av alla bostäder i Sverige badrum i mitten av 1960-talet, framförallt på landsbygden.
Under 1970-talet blev de sista stadsdelarna i Sverige anslutna till avloppsnätet.
Republiken Jamtland, eller mer fullständigt: De förenade republikerna Jamtland, Härjedalen och Ravund, är ett humoristiskt kultur- och marknadsföringsprojekt bildat 1963 på initiativ av främst Yngve Gamlin som utropade sig till den förste presidenten. Republiken har såväl historiska som regionalpolitiska inslag.
Republikens särart manifesteras i en egen flagga, i "språket" jamska (vilket har sitt ursprung i de olika dialekter som talas i regionen) och i musikfestivalen Storsjöyran, då presidenten (för närvarande Ewert Ljusberg) gör ett framträdande, samt Jämtländska Republikanska Armén, JRA, vilket är en travesti på IRA. Presidenten har utsett ett ministerium där bemärkta jämtar och härjedalingar som till exempel Bodil Malmsten, Kim Anderzon, Rolf Lassgård och Kjell Albin Abrahamson fått poster.
Landets fullständiga namn är "De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund". Detta kan jämföras med den titel som (bland annat) bars av Sveriges kung Gustav II Adolf (och i liknande form av andra svenska kungar): "Svears, Götars och Venders konung".
Jämtland har sin egen nationalsång Jämtlandssången.
Som nämndeman blir man en del av vårt lands rättssystem, och en av de drygt 8 000 nämndemän som tjänstgör i tingsrätter, hovrätter, förvaltningsrätter och kammarrätter.
Nämndemän dömer i olika mål och ärenden. Processen och arbetet kan se olika ut beroende på om det handlar om mål i allmän domstol (tingsrätter och hovrätter) eller om mål i allmän förvaltningsdomstol (förvaltningsrätter och kammarrätter).
En viktig skillnad i att vara nämndeman i en allmän domstol och i en förvaltningsdomstol är att du i förvaltningsdomstol i regel får material i förväg som du måste sätta dig in i. För denna förberedelse utgår arvode. I allmän domstol behöver nämndemännen inte förbereda sig eftersom målen avgörs på det som kommer fram under förhandlingen.
En nämndeman har samma ansvar för domstolens avgörande som juristdomaren. Nämndemännen röstar därmed om alla frågor som hör till avgörandet av målet och har rätt att reservera sig mot en dom eller ett beslut. Precis som juristdomaren är man som nämndeman skyldig att följa lagen i din dömande verksamhet. Man får inte heller låta dig påverkas av sina politiska åsikter. Nämndemannauppdraget är ett opolitiskt uppdrag, även om nämndemän nomineras av de politiska partierna.
Hur ofta en nämndeman tjänstgör i domstolen varierar, beroende på hur många mål domstolen har, hur många nämndemän som finns kopplade till domstolen och nämndemannens förutsättningar och möjligheter. Som nämndeman har du schemalagd tjänstgöring i domstolen 10-20 dagar per år, vanligen mellan klockan 9 och 16. Oftast hanteras flera kortare mål per dag.
En nämndeman som genom sitt beteende kan anses skada allmänhetens förtroende för rättsväsendet kan stängas av. Skulle det inträffa att en nämndeman begått brott eller på annat sätt visat sig vara olämplig för uppdraget, kan domstolen besluta att nämndemannen inte längre får tjänstgöra (entledigande).
Att ha blivit utsatt för incest innebär ett enormt lidande, ett lidande som den drabbade oftast bär ensam. Man vågar inte berätta för någon om det hemska man varit med om, dels för att det väcker svår ångest, dels för att man är rädd för att ej bli tagen på allvar, ”mamma skulle tro att jag hittar på”. Man fortsätter att bära hemligheten inom sig långt upp i vuxen ålder. Inte sällan kommer sanningen fram först när man fått bra kontakt med psykolog/läkare.
Som incestoffer känner man skuld, barnet orkar inte bära insikten om att t ex pappa utsatt henne/honom för skada/övergrepp, han är ju också pappa. Den som kan vara snäll ibland och läsa sagor. Barnet löser det på det sätt som barn gör, tar själv på sig del eller hela skulden. Många barn förstår också instinktivt att det skulle innebära en familjekatastrof om sanningen kom fram. Flickor utvecklar inte sällan ätstörningar i tonåren. Det är av yttersta vikt att söka hjälp. Om man som förälder misstänker att allt inte står rätt till måste man vända sig till barnpsykiatrisk instans och få frågan utredd. Om man som vuxen vet eller känner på sig att man råkat ut för övergrepp ska man söka psykologhjälp. För dem som ej får adekvat hjälp kan lidandet bli till ett livslångt helvete. Ett stort problem är samhällets attityd till incest och sexuella övergrepp, den drabbade blir ej alltid tagen på allvar varken inom vården eller av juridiska instanser.
Man bör ta fasta på att prova varje erfarenhet en gång i livet, utom incest och folkdans.
Den 17:e mars blir alla lite irländska men det är bara ett fåtal länder som Irland, Nordirland, Newfoundland, Labrador och Montserrat där St. Patrick’s Day är en ledig dag. Det är dock fler länder än dessa som firar irländska högtiden, exempelvis Kanada, England och USA.
St. Patrick är ett av de mest kända irländska skyddshelgonen. Enligt legenden var det han som tog kristendomen till ön, gjorde treklövern känd och befriade Irland från ormar. Folket firar högtiden på St. Patrick’s dödsdag och den har varit en religiös helgdag i Irland i mer än 1500 år.
Irländarna började fira dagen så sent som 1903. Då de flesta på den gröna ön är katoliker och St. Patrick’s day ofta infaller under fastan har det tidigare varit en tyst och religiös helgdag. Det var inte fören 1960-talet som man började fira dagen som man gör idag. Då gav en lag pubarna rätt att ha öppet även under St. Patrick’s Day.
St. Patrick var varken född på Irland eller döpt till Patrick. Han föddes i England och hette då Maewyn Succat. Enligt legenden såldes han av slavhandlare till Irland när han var tonåring, sen blev han kristen, flydde tillbaka till England, prästvigdes och tog namnet Patrick och började att konvertera alla irländska kelter till kristendomen.
Enligt legenden befriade St. Patrick Irland från ormar, men enligt biologer fanns det aldrig några ormar på Irland. Den diplomatiska förklaringen är att ormarna är en metafor för den keltiska tro som St. Patrick tvingade bort.
Under St. Patrick’s Day konsumerar man tredubbla mängder Guinness än vanligt. Från 5.5 miljoner pints till 13 miljoner pints på en dag! Det är 150 pints varje sekund. Skål!
Det bästa sättet att fira St. Patrick’s Day på är, bortsett från drickandet och att ha på sig grönt, att titta på eller delta i en parad. Märkligt nog hålls de största paraderna i andra länder än Irland. De emigrerade irländarna tar nämligen högtiden på största allvar.
Världens första motordrivna buss [se bild] 1895 länkade samman staden Siegen med orterna Netphen och Deuz, ett avstånd på cirka 15 kilometer. Exakt den 18 mars 1895 klockan 6.26 färdades bussen från Carl Benz den här linjen för allra första gången. Med sin 5 hk starka, encylindriga bensinmotor tillryggalade bussen sträckan på en timme och tjugo minuter. Åtta personer fick plats i bussen. Vid de brantaste partierna måste passagerarna stiga ut och knuffa bussen.
Volvo grundades i Sverige 1927 och ett år senare rullade deras första buss på gatorna. Dom startade med en vision om säkra och effektiva transporter för alla. Sedan dess har Volvo gått i täten för den tekniska utvecklingen och vi är sedan många år världsledande inom kommersiella transportfordon.
År 1835 skramlade en hästbuss för första gången på Stockholms då för så tunga åkdon mindre väl lämpade gator. Med några avbrott fortsatte detta slags rörelse i sitt första skede till omkring 1877, dvs. året för spårvägstrafikens början. Med detta moderna färdmedel kunde hästbussen icke konkurrera.
Volvo lanserar världens största busschassi på FetransRio-mässan i Rio de Janeiro, Brasilien. Volvo är en ledande leverantör av bussar för högkapacitetssystem inom busstrafik, Bus Rapid Transit (BRT). Det nya dubbelledade chassit, döpt till Gran Artic 300, är 30 meter långt och bussen kommer kunna ta upp till 300 passagerare.
Året är 1885 och staden är Gävle. I denna svenska småstad spatserar en riktig entreprenör vid namn Fredrik Ahlgren omkring och funderar på att tillsammans med sin bror Adolf köpa en färg- och tapethandel. Föga anar han då vad som väntar snart ett århundrade senare.
Bröderna Ahlgren gör slag i saken och snart utökar man sortimentet med bl.a. väldoftande parfym, skoputsmedel, bläck och tvättmedel. 1908 lanserar man ett munvatten med det välklingande namnet Läkerol, och bara ett år senare har man lyckats med bedriften att tillverka den första Läkeroltabletten. Detta följs snabbt upp med två svenska klassiker på godishyllan, Pim Pim och Ako och flera välkända lanseringar följer därefter.
1953 är ett årtal som för de flesta genuina bilentusiaster framstår som en milstolpe i mänsklighetens historia. Då rullade, under stort hemlighetsmakeri, den första serieproducerade Ahlgrensbilen ut från fabriken i Gävle. De flesta i fabriken var tagna av stundens allvar, och historien spreds på bygden om dessa förunderliga automobiler som lyste i rosa, grönt och gräddvitt.
Idag är Ahlgrens bilar världens i särklass mest sålda bil. Och trots ett något sviktande andrahandsvärde kommer ständigt nya generationer bilentusiaster som upptäcker denna läckert tidlösa design, denna smakfulla profil och denna autosportens klassiker Nr 1.
Under åren har flera läckra varianter dykt upp. För den djärve föraren finns Sursockrade bilar – ska du ratta ett sådant ekipage måste du hålla tungan rätt i mun, och aldrig låta tårarna göra dig fartblind. Den hetaste modellen är Saltlakrits. Med sin vässade arom ger den tveklöst begreppet burn out en ny betydelse och har en soft och skön väghållning – ett kännemärke för Ahlgrens bilar. Men denna trimmade saltlakrits är inget för söndagsbilisten. Självklart finns även ett hyllat originaltillbehör till Ahlgrens bilar – Däck. Dessa däck har urusla bromsegenskaper för den goda smaken gör det omöjligt att få stopp på dem.
Under 2010 tillverkades nära 4 miljarder Ahlgrens bilar i fabriken.
Inuti alla bilar och tillbehör finns samma mjuka komfort av gott skum som är kännemärket för Ahlgrens bilar sedan 1953. Det finns bara ett sätt att stoppa den – i munnen!
När europeiska nationer började utforska och kolonisera jordens tropiska regioner, stötte de på en rad nya sjukdomar. Värst av alla var malarian som än idag kostar en halv miljon liv om året. Malarian fördes vidare av europeiska upptäcktsresande och kolonisatörer, från Indien och Afrika, till Amerika. I Peru hittade dock ursprungsbefolkningen ett botemedel i Cinchonaträdet, vars bark redan användes för att lindra andra febersjukdomar. I början på 1600-talet tog jesuitmissionärer med sig barken till Europa och i början på 1800-talet kunde man isolera den aktiva ingrediensen – kinin.
Kininet gjorde sig bäst i flytande form, men smakade mycket beskt. Brittiska soldater blandade därför ut kininet med vatten, socker, lime och den ginranson som var en del av deras lön. Så föddes drinken Gin och Tonic.
En äkta Gin och Tonic innehåller fortfarande en del kinin. Kininet räddade många (europeiska) liv men efterfrågan var mycket större än tillgången. Cinchonaträdet var en hårt kontrollerad och hårt exploaterad tillgång, och barken kom först och främst kolonisatörerna till nytta. Under 1800-talet gjorde kininet det möjligt för europeiska stater att kolonisera delar av Afrika och Asien där malarian var särskilt vanlig.
Gin och Tonic blev, bredvid moderna vapen och imperialistiska ideologier, ett redskap för kolonialmakterna. Det är något att tänka på när man dricker sin Gin och Tonic. Med mycket is.
Terrakotta som material kom till under antiken då den till mestadels används för vackra ornament som bland annat statyer och dekoration. Under tidigt 1990-tal började även folk att ta till sig materialfärgen och måla sina väggar med den brunaröda kulören. Idag är det 2016 och terrakottan har fått sig en annan betydelse, kanske mot det bättre.
Idag använder vi terrakottakrukor för att exempelvis plantera härliga örter och grönskande blommor utomhus på balkongen eller inomhus i valfritt rum som köket. Nu börjar det blir lagom dags att inreda våra uteplatser för säsongen med utemöbler och vad är då inte bättre en några snygga terrakottakrukor fyllda med färska kryddor på fönsterbrädet?
Så ja, kanelbullens dag i all ära, men terrakottakrukans dag smäller högre.
Holländarna är världens största konsumenter av lakrits. Svenskarna ligger inte långt efter: vi konsumerar i genomsnitt 2 kg per person och år.
Det är från lakritsroten Glykyrrhiza glabra, som glykosiden utvinns, som ger lakritssmak åt vår älskade svarta godis. I ren form är den hela 50 gånger sötare än vanligt socker. Lakritsroten växer vilt i Asien och södra delar av Europa. Rötterna, torkade och skurna i kortare bitar, används som “tugg-godis” i Asien. Jag köpte ofta lakritsrot på apoteket förr, vet inte om det finns längre.
Den tidigaste dokumenterade förekomsten av lakrits är över 3500 år gammal. Alexander den Store brukade ge sina trupper lakrits så att de skulle känna sig mindre törstiga. Även Julius Ceasar lär ha gjort samma sak. I England kom lakritsodlandet igång under 1500-talet. Det sägs att det av misstag, just i England, det mjuka lakritsgodiset uppfanns, då någon råkade röra vetemjöl i tillverkningen av lakritsgodis. I Sverige användes lakrits i början som medicin, och sedan omkring 100 år tillbaka, som godis.
Ordet lakrits kommer från Grekiskan och och betyder ”söt rot”.
När lakritsväxten är 2-3 år gammal och upp 100 cm hög skördas den och dess rötter hackas, kokas, mals för att till sist bli torkade. På så vis blir det ett fint pulver kvar som kan användas som ingrediens.
Idag används lakrits fortfarande i medicinskt bruk främst i hostdämpande medel.
Huvudingredienserna i mjuk lakrits är lakritspulver, mjöl, socker, sirap och rapsolja. Om salmiak dessutom tillsätts - ja då blir det saltlakrits.
Den kalabriska lakritsen anses av många vara världens bästa lakrits och dess smakprofil skiljer sig väsentligt från övrig lakrits. Den har också ett betydligt högre pris eftersom tillgången är mindre och produktionen mer kostsam.
Jorden tillhör en familj på åtta planeter som kretsar runt en stjärna som vi kallar solen. Solen är vår närmaste stjärna, men är bara en av hundratals miljarder stjärnor i Vintergatan (vår galax).
Planeten Tellus, jorden, skapades ur ett gasmoln för ca 4,6 miljarder år sedan. Detta moln förtätades till ett klot av smälta bergarter. Efterhand som temperaturen sjönk stelnade ytan till en fast skorpa.
Jordskorpan som vi bor på utgör bara 0,4 % av jordens totala massa.
Av solsystemets åtta planeter är det bara jorden som har ett hav. Världshavet upptar 70,8 procent av jordens yta och det dominerar framför allt södra halvklotet...
När man studerar de bilder som astronauterna tagit av jorden finner man att vår planet har en lysande blå färg. Det är ovanligt i vårt solsystem. Mars är röd, Saturnus är gul, Uranus och Neptunus gröna och de andra planeterna är vita. Endast vår planet är blå. Det som avgör att jorden är blå är avståndet till solen, atmosfärens innehåll och naturligtvis världshaven.
Jorden är den enda planet i vårt solsystem som är omgivet av ett tunt hölje av livgivande gaser, atmosfären. Jämfört med jordens storlek är det livsviktiga lagret av atmosfären inte tjockare än skalet på en persika.
Atmosfärens sammanlagda vikt uppgår till 5 000 biljoner ton. Atmosfären består till största delen av kväve (78 procent) och det livgivande syret (21 procent). Saknades atmosfären skulle temperaturen under dagen stiga till +85 grader vid ekvatorn. På natten skulle värmen försvinna ut i rymden så snabbt att temperaturen skulle sjunka till -140 grader.
Människan är en nykomling på jorden. Om vi tänker oss att vi drar samman jordens långa historia till ett enda år, så dyker människan upp först den sista minuten före nyår.
Världens sammanlagda befolkning uppgår till mer än 7,8 miljarder människor (2021). Många av de tätast befolkade länderna ligger i Europa och Asien.
Reaktorhaveriet i Ukraina är den enda nivå 7-olyckan på ”International Nuclear Event Scale” (INES), vilket också gör det till den största olyckan genom tiderna under människans ansvar. Olyckan resulterade i att cirka hundra gånger mer radioaktivt ämne släpptes ut jämfört med atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki i Japan under andra världskriget.
Totalt riskerade över 800 000 människor sina liv för att försöka rädda upp situationen i Tjernobyl. 25 000 av dessa har dött på grund av radioaktiviteten och hela 70 000 har påverkats allvarligt. Hela 20% av de som dött tog sitt liv just på grund av att de hade utsatts av strålningen så pass allvarligt.
Människorättsorganisationen Greenpeace uppskattar att haveriet i kärnkraftverket har lett till cirka 93 000 dödsfall i form av cancer världen över. Majoriteten i Europa, men även så långt bort som i Asien kan cancerfall spåras till Tjernobyl.
Som tidigare nämnt har vissa börjat att flytta tillbaka till den katastrofdrabbade staden. Det har dock uppdagats att en minoritetsgrupp har flyttat tillbaka och utsätter sina egna liv just endast för statens ekonomiska ersättningsprogram för de drabbade och påverkade.
Varje hus och byggnad som har renoverats upp i staden sedan olyckan har en skylt på utsidan, där husets förra ägares namn står skrivet.
Fler än 5 000 000 ukrainska invånare bor i områden som än idag räknas som farliga, där radioaktiviteten påverkar deras hälsa.
Många läkare i hela Östeuropa och Sovjetunionen rådde gravida kvinnor till att genomgå en abort för att eliminera chanser till barn med missbildningar, trots det faktum att strålningsnivåerna som kvinnorna utsattes för var för låg för att orsaka problem.
200 ton av radioaktiva material finns kvar i Tjernobyl, och den sista reaktorn stängdes av så sent som år 2000. Man räknar på att det kommer att ta cirka 100 år innan allt det radioaktiva är borta från området.
Med stor storlek kommer stor aptit. Älgar äter mycket – väldigt mycket! Under den varmare delen på året kan de äta upp till 35 kilo per dag. Under kallare årstider är de dock lite lugnare med maten, och brukar i snitt ”bara” tugga i sig 15 kilo föda dagligen.
Rovdjuren är inte älgarnas största fiende. Det finns en annan fiende, som är avsevärt mindre, som de också bör oroa sig mer över. Parasitmaskar (på latin; Parelaphostrongylus tenuis), som angriper värdens hjärnor. De smittsamma larverna tar sig in till älgens hjärna och orsakar stora neurologiska skador, vilket i slutändan leder till deras död.
Som hos andra hjortdjur (med undantag för renen) är det endast handjuret som bär horn. Hornen börjar som små bastklädda rosenstockar hos älgkalven på hösten det första levnadsåret, som kan urskiljas som små bulor bakom ögonen. Vid två års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn, så kallat ”cykelstyre”. Vanligen är tjurens horn som störst vid mellan sex och tolv års ålder, då benämns tjuren ”kapital”, varefter de sedan går på retur, då hornen minskar i storlek och taggantal.
De ståtliga hornen på en fullvuxen älg kan väga över 18 kilo!
Älgar av det kvinnliga könet, kor, brukar vanligtvis få en till två kalvar i maj eller juni månad. I snitt väger en kalv mellan 8 – 15 kilo vid födseln och växer oerhört snabbt.
Precis som hundar, katter och flera andra djur föds de som naturliga simmare.
Bara i Sverige finns det mellan 300 000 till 400 000 älgar. Cirka 100 000 älgar skjuts årligen under älgjakten, varpå cirka 100 000 nya kalvar också föds. Du kan finna älgen i hela landet – förutom på Gotland! Inte nog med detta; Sverige har också den tätaste befolkningen av älgar i hela världen. Det förklarar också varför just Sverige är så känt för sina älgar.
En kalv går upp cirka 1,5 kilo per dag (!) efter födseln under de första månaderna. Under 7-8 månader kommer kalven att dricka mjölk från sin mor.
När man går och hälen lyfter från marken tvingar man tårna varje gång att bära hälften av din kroppsvikt.
Det är ytterst ovanligt att bägge ens fötter är lika stora. Oftast brukar den ena vara lite större än den andra.
Ett par fötter innehåller cirka 250 000 svettkörtlar. Inte undra på att din kamrats fötter luktar pyton!
Under en genomsnittlig dag av promenader, kan de totala krafterna som fötterna har utsatts för vara totalt hundratals ton, vilket motsvarar ett genomsnitt på en fullastad lastbil med cement.
Cirka 75% av alla svenskar kommer vid något tillfälle under sin livstid att erfara någon form av problem med sina fötter. Allt från svamp till stukningar.
I snitt kommer du att vandra runt jorden fyra varv under din livstid med hjälp av dina fötter. Detta är dock förutsatt att du tar mellan 8 000 – 10 000 steg per dag, vilket är rekommenderat att göra.
En fjärdedel av alla dina ben i kroppen finns i dina fötter! Med andra ord; var rädd om dina fötter!
Människan utvecklas ständigt, och likaså våra fötter! En studie har visat att våra fötter har vuxit med cirka två skostorlekar bara under de senaste 40 åren!
Kvinnor har cirka fyra gånger mer problem med sina fötter än vad män har. En stor bandit till problemen är högklackade skor.
Finger- och tånaglar växer snabbare under varmt klimat, graviditet och tonår.
Hundvalpar: små varelser som försöker begå självmord under fötterna på en.
En enda cigarett innehåller över 4 800 olika kemikalier. 69 av dessa kemikalier är för tillfället kända för att kunna orsaka cancer, vilket är en av människans största dödsorsaker.
I Sverige är vi tack och lov inga storrökare direkt. Detta tack vare snuset. Men varje dag röks det globalt över 15 000 000 000 cigaretter. Kineserna är storrökare och röker cirka var tredje cigarett som säljs i världen.
Den kända psykiatrikern Sigmund Freud kunde aldrig sluta med att röka. Detta trots att han genom livets gång hade gått igenom över 30 canceroperationer som var relaterade till just rökning.
Att röka nikotin påverkar vår hälsa oerhört mycket. Så pass mycket att du löper 200% – 400% större risk att utveckla en hjärtattack, till skillnad från de som inte röker.
Trots att det tyska luftskeppet Hindenburg bestod av 211 890 kubikmeter med extremt brandfarlig vätgas fanns det ändå ett rökrum för passagerare och personal ombord.
Sverige blev under 1970-talet det första land i världen där andelen rökande kvinnor översteg rökande män. Normen nåddes under slutet av 1970-talet, då nästan var tredje kvinna rökte dagligen.
Andelen personer som röker tobak dagligen har minskat i Sverige under perioden 2006–2018. År 2018 var det 7% av befolkningen i åldersspannet 16–84 år som uppgav daglig tobaksrökning. Andelen var då lika stor bland kvinnor som män.
Cirka 765 000 000 kilo av cigarettfimpar kastas rätt ut i miljön årligen världen över. Detta gör cigarettfimpar till ett av de föremål som kastas allra mest i naturen och är på många platser ett allvarligt problem.
Idag finns det cirka 1,3 miljarder rökare totalt här i världen. Om trenden fortsätter att öka i samma takt kommer siffran istället att vara 1,6 miljarder redan år 2025. Rökning ökar alltså i de flesta länder – till skillnad från Sverige, tack vare bland annat snuset som alternativ.
Tobak dödar mer än åtta miljoner människor varje år, varav cirka 890 000 av dessa dör av passiv rökning – alltså mer än var tionde dödsfall. Det vill säga att en tobaksrelaterad död sker ungefär var femte sekund i världen. Det är en miljon fler dödsfall än varje år till följd av HIV, tuberkulos och malaria – tillsammans.
Tapiren är en ensamlevande herbivor som spenderar stor del av sin tid med snabeln nertryckt mot marken i jakt på mat eller i vattnet. Det finns fyra arter av tapirer tre bor i Sydamerika och en i Asien.
Den äter växter, löv, kvistar och skott. Tapiren är trots sitt utseende inte släkt med grisar utan är närmare besläktad med noshörningar och hästar. De kan se stora och klumpiga ut men de kan vara snabba och är även goda simmare.
Deras kroppar är spolformade för att de ska kunna röra sig lätt i skogen. Deras tänder är utformade som mejslar som gör att de lättare kan tugga på kvistar och löv. Deras päls varierar lite i färg beroende på art men alla är adapterade för att ge bästa kamouflage i respektive habitat. Deras klövar är utformade så att det ska vara lättare för dem att ta sig fram runt leriga marker. Alla dessa egenskaper har de fått för att de djur som hade egenskaperna är de som har lyckats överleva och har därför kunnat föra sina gener vidare.
Tapirerna väntar på nattens inbrott för att leta efter mat. De har utmärkt hörsel och luktsinne men ser väldigt dåligt, alltså är det bäst att leta efter mat på natten då de kan höra allt och andra inte kan se dem.
Jaguaren, puman och krokodiler är några av dem som utför predation på tapiren. Deras sätt att undkomma attacker är att springa in i tät vegetation och leta upp ett vattendrag där dem gömmer sig. Även om en jaguar inte skulle tveka på att hoppa in så är tapiren en bättre simmare som klarar att vara under vatten under längre tid. Tapirer är inte inte de lättaste byten att ge sig på för de har väldig tjock hud och biter ofta tillbaka.
Tapirer kan hantera sina naturliga fiender men när människan kommer in i bilden är den här herbivoren hjälplös.
Men det största hotet mot tapiren är skövling av skogar . I vissa delar är tapiren starkt hotad på grund av att deras nisch har förstörts. Ett annat hot mot tapiren är att de jagas för sitt kött.
Tapirer är väldigt känsliga för rubbningar i ekosystemet och har svårt att anpassa sig till nya situationer, de försvinner i takt med regnskogen. Det är svårt att förutse exakt allt som kan ske om tapiren skulle bli utrotad men den är viktig för ekosystemets balans för den sprider exempelvis ut frön och blandar om jorden(näringsämnen blandas) när den rotar runt i jorden. Fortsätter tjuvjakten och skövlingen av regnskogen kommer tapiren att utrotas.
Dans har varit en viktig del för människan genom årtusendena och fortsätter vara en viktig del av våran värld än idag. Dans är och har varit en viktig del i den religiösa kulten och med tiden så har allt fler olika former av dans utvecklats.
Man får anta att dans har funnits så länge människan stått på två ben. De äldsta arkeologiska bevisen för dans är målningar i Indien som tros vara cirka 9 000 år gamla. Man har även hittat dansfigurer på egyptiska gravmålningar från 3 300 f.Kr. Det tros att dans var en viktig del i att skicka historier från generation till generation innan man uppfann det skriftliga språket. Högtidligheter firades med dans runt om i världen och även vid religiösa evenemang var dans vanligt.
Att dansa vid högtidligheter och vid religiösa sammankomster är vanligt ännu idag. I Grekland använde man sig även tidigt i historien av krigsdanser och efterhand utvecklades dansen till en konstform där. I romarriket dansades det vid de religiösa festerna. Bland naturfolken har dans skett i form av olika ritualer sedan urminnes tider. I Norden dansade vi också mycket tidigt och man vet att i början av 1000-talet dansade vi till visor som sjöngs av de dansande själva. Det var också vanligt att varje dansare hade en speciell roll i dansen att utföra. Social dans i form av olika sällskapsdanser finns det bevis på att de dansades på 1400-talet men de hade då ingen ordentlig koreografi. Danserna fick namn som ballo, saltarello och roto.
Teatralisk dans är främst avsedd som en dans som berättar en historia och framförs inför åskådare. Den sker vanligtvis på en scen och man framför sin berättelse med sådant som mimning, klädsel och landskapet omkring sig. Exempel på sådana danser idag är modern dans, klassisk indisk dans och kinesiska och japanska sång- och dansdrama. Deltagande dans är danser som utförs som en social aktivitet i grupp eller par. Deltagande dans skiljer sig därmed från den teatraliska dansen då den inte är avsedd för åskådare. Inom den deltagande dansen använder man sig ofta av samma rörelser och steg, men det finns undantag. Till exempel inom ravekulturen kan stora folkmassor dansa bredvid varandra men ändå individuellt.
Det är skönt att sitta en dans när man har stått alla andra.
Visste du att varje människa har i genomsnitt 100 000 miljarder bakterier i och på sig. Det är 10 gånger fler än vad vi har mänskliga celler. Man skulle kunna säga att människan egentligen är 90% bakterier och bara 10% människa. Samtidigt innehåller vi 100 gånger med DNA från bakterier än mänskligt DNA.
Saltsyran i magsäcken utför många olika funktioner. För det första dödar det mikrober. För det andra hjälper det att bryta ner mat i mindre bitar så att enzymerna kan börja agera på dem. För det tredje aktiverar det proenzymer. Och slutligen; enzymer kan bara fungera endast när den ideala pH-nivån bibehålls. pH-nivån ges av saltsyran.
Det finns inget som helst samband mellan din tyngd och storleken på magen. En smal människa kan ha lika stor magsäck som en kraftig människa. I snitt kan en vuxen människas mage rymma cirka 1.5 liter mat.
Magen fungerar som en första försvarslinje för ditt immunförsvar. Den innehåller klorvätesyra , som hjälper till att döda mikrober som kan finnas i den mat du äter.
Om du inte visste detta sedan tidigare kan det möjligtvis komma som en chock, men är helt sant; människor kan nämligen leva helt utan en mage. Det här är inte allt för ovanligt och vid sjukdomar har magen opererats bort i flera fall.
När ditt ansikte rodnar är det inte det enda som blir rödfärgat på din kropp. Slemhinnan i magen blir nämligen också röd.
Magsyran är tillräckligt frätande för att tränga igenom både metall och ben. Det är samma syra som används i fabriker för att avlägsnat rost från stål och järn. Din mage producerar upp till tre liter syra varje dag.
Slemmet som skyddar vår mage från magsyran behöver ersättare varannan vecka. Så det slem du hade i din mage för fjorton dagar sedan är inte samma som du har i magen i dag.
Det är proteinet i mjölken som gör mjölkskummet. Nästa gång du har tänkt att göra det perfekta kaffet eller en kopp varm choklad där hemma, prova att använda skummjölk istället, eftersom det inte finns något fett. Proteinnivåerna blir naturligtvis också högre.
En kospena har mellan 10-20 liter med mjölk i sig.
Under sin livstid producerar en ko ungefär 200 000 glas av mjölk. Och du tycker att du ammat mycket i ditt liv?
Getmjölk är inte allergiframkallande. Getmjölken har inte det proteinet som gör den stimulerande allergiska reaktioner (B-laktoglobulin)
Mjölkdrickandet återfuktar inte bara kroppen, utan ger en mängd nyttiga näringsämnen och skyddar tänderna på samma gång!
Mjölkkor förser dagligen hela 90% av den totala mjölkkonsumtionen hos människan. De resterande 10% kommer från andra djur, exempelvis getter.
Det finns mer kalcium i ett glas mjölk än det finns i 16 glas spenat. Man kommer att behöva dricka mer än 48 glas med spenat för att få det rekommenderade dagliga intaget av kalcium.
Under de tidiga utforskningarna av vår planet, underhölls getter ombord på segelfartyg för att förse seglarna med färsk mjölk.
Laktosintolerans förväxlas ofta med mjölkallergier. Laktosintolerans är inte en allergisk reaktion mot mejeriprodukter, Snarare är det en oförmåga att smälta mjölksockerlaktos. Laktosfri mjölk och yoghurt är bra alternativ till konsumtionsmjölk för personer som är laktosintoleranta. Lagrade ostar såsom cheddar har också låg laktoshalt. Många människor med laktosintolerans kan dricka upp till ett glas mjölk dagligen utan problem.
Mjölk kan faktiskt skydda mot bildandet av njursten. Kalcium i mjölken kan binda till oxalater i livsmedel, så att de inte längre kan absorberas av kroppen, vilket minskar risken för njursten.
I Hollywood är ett bröllop en succé, ifall det håller längre än mjölken.
Klumpfot är en medfödd missbildning som gör att hela foten är felställd. Det kan drabba ena eller båda fötterna. I Sverige får alla barn behandling, vilket gör att snedställningen korrigeras.
I de flesta fall är orsaken till att ett barn föds med klumpfot okänd. Tillståndet är vanligare hos pojkar. Klumpfot är en medfödd missbildning som gör att foten är snedställd. Det kallas också för PEVA, vilket är en förkortning från latinets pes equino varus adductus, som beskriver felställningen där pes står för fot, fotleden står i spets (equinus), hälen är utåtböjd (varus) och resten av foten riktad inåt mot kroppens medellinje (adduktion). Helt enkelt snedvridna och inåtpekande fötter. Utan behandling kan fötterna med tiden bli mer klumpliknande, därav begreppet klumpfot.
Målet med behandlingen är att se till att foten fungerar normalt. Den vanligaste behandlingen i Sverige är det som kallas för Ponseti-metoden, och den påbörjas så snart som möjligt efter födseln. Metoden innebär att barnets fötter tänjs och gipsas i korrigerat läge. Detta görs varje vecka. Efter ett antal gipsningar utförs en operation för att förlänga hälsenan, följt av ytterligare gipsbehandling. Efter några månader får barnet ha ortoser, skenor, som hjälper till att hålla foten i rätt läge.
En del barn har en mer svårbehandlad form av klumpfot som kan kräva ytterligare operationer.
Det här tillståndet upptäcks vid födseln, och de som föds i Sverige får vård så snart som möjligt.
I de flesta fall är orsaken till klumpfot okänd. Det är medfött, och kan finnas en ärftlighet men det är inte helt klarlagt.
Man kan lätt tro att USA är munkarnas hemland, men riktigt så är inte fallet – även om det är nära. Det är nämligen landet norr om USA – Kanada – som konsumerar flest munkar per person. Men inte nog med detta; de har dessutom flest munkkaféer per capita.
De ursprungliga munkarna från en av världens största munk-kedja, Dunkin’ Donuts, hade från början små ”handtag”, så man lättare kunde äta dem utan att kladda ner sig.
Den nationella munkdagen i USA skapades inte av munkproducenter, utan i stället av Frälsningsarmén under år 1938 för att hedra ”Donut Dollies”, kvinnofrivilliga som tjänstgjorde med munkar till soldater i Frankrike under första världskriget.
Den alternativa engelska stavningen ”donut” uppfanns när den New York-baserade Display Doughnut Machine Corporation förkortade ordet för att göra det mer tilltalande för utlänningarna som de hoppades skulle köpa sin automatiserade munksystem.
Munkindustrin i Kalifornien, USA, kontrolleras i princip helt och hållet av kambodjanska invandrare. I mångas ögon ses deras överlägsna kontrollens som ett monopol.
I Sverige har ordet ”flottyrring” mer börjat användas istället för ”munk”, då den ursprungliga benämningen ”munk” avsåg ett stekt/friterat bakverk utan hål i mitten. I Göteborg och närliggande delar av Västra Götaland används däremot inte ordet som benämning på munkar. Istället används den engelska termen donut eller mer sällan doughnut. Istället syftar munk eller kokosmunk på en skumboll.
Man brukar alltid skoja om de amerikanska poliserna och deras munkätande. Men i Michigan, USA, är scenariot mer eller mindre verklighet, då det finns en munkbutik som styrs helt och hållet av stadens lokala poliser.
Munkavel: (rel.vet.) I Tibet förekommande uppfödning av heliga män
Det var under hösten och vintern 1976 som punken började växa fram.
Det var främst ungdomar som i sitt missnöje mot samhället och poltiken startade denna musik och livsstil.
Punken kunde anses väldigt ovårdad skränig och slamrig, texterna var så långt ifrån hjärta och smärta som man kunde komma. Massmedia brydde sig inte om musiken som ungdomarna spelade eller vad den betydde utan stilen de flesta punkare har som upprörde allmänheten. Den ovårdade stilen med slitna kläder med nitar och nålar och oftast extremt färgat hår som står rakt upp oftast i tuppkam.
Dessutom att de köpte eller stal nya kläder som de sedan i protest mot överflödskonsumtionen rev sönder och sedan lappade ihop med säkerhetsnålar. För att rent trotsigt mot föräldrar och för att protestera mot alla orättvisor så stack de nålar och dylit igenom näsvingar, ögonbryn, tungan osv.
Ordet punk betyder på gammalt språk prostituerad, värdelösperson, ligist. Termen användes därefter i Amerika om källar och garageband men tog sedan av de brittiska punkbanden Sex pistols och The Clash i spetsen.
Den aggressiva musiken och texterna hade inspirerats av amerikanska grupper som The stooges med Iggy Pop i spetsen och New York dolls riktade mot såväl det musikaliska och det samhällseliga etablissemanget Sex pistols gjorde en intervju i svensk TV där de använde sig av ett ovårdat språk vilket gjorde allmänheten allmänt upprörd man varnade för deras konsert och deras första skiva Anarchy in the UK drog man omgående in och förstörde medan alla skivbolag ville skriva kontrakt med grupperna som poppade upp som svampar.
I Sverige var det gruppen Ebba Grön och KSMB som stod i spetsen. Deras aggressiva musikstil lever fortfarande kvar som influens i mycket av dagens ungdomsmusik.
Maten vi äter, vårt levebröd, transporten vi använder och handeln som vi tar del av är alla beroende av världshaven. Haven är vår planets lungor, då de absorberar stora delar av människors CO2-utsläpp. De spelar där med en oerhört viktig roll i att reglera det globala klimatet – om vi inte håller våra hav friska och levande påverkar det hela världen negativt.
Idag ser vi att havsnivån stiger på grund av klimatförändringar, något som hotar städer vid kusten och särskilt önationers invånare och deras levebröd.
Syrenivån i världshaven ökar, och detta sätter biologiska mångfalden och viktiga matkedjor i fara. Dessutom fortsätter plastavfall vara en stor utmaning.
COVID-19-pandemin har påmint oss om hur nära sammankopplade vi är till varandra och naturen, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande för att markera dagen, – Nu, medan vi är mitt uppe i kampen mot pandemin och kampen för att få våra samhällen tillbaka på benen igen, har vi en exceptionell möjlighet, och också ett ansvar, att förändra vårt förhållande till naturen, inkluderat världshaven.
Utmaningarna för att bevara världens hav fortsätter att växa. Detsamma gör också behovet för att hitta nya lösningar och stärka de initiativtagare som gör sådana innovativa lösningar möjliga.
Akvarium, forskningscentrum och vetenskapliga institutioner, så väl som icke-statliga organisationer, samhällen och nationella myndigheter över hela världen tar del i stora och små arrangemang i samband med Världshavsdagen.
I Sverige finns två olika typer av arkiv; enskilda och allmänna arkiv. De enskilda arkiven kan vara föreningar, företag, by- och gårdsarkiv m. fl. medan de statliga och kommunala arkiven styrs av Offentlighetsprincipen där huvudregeln säger att de allmänna arkiven är offentliga (som uppstår hos offenliga myndigheter).
Att myndigheterna hanterar sina arkiv på ett riktigt sätt är en förutsättning för att rätten att ta del av allmänna handlingar ska kunna tillgodoses, nu och i framtiden. Arkiven ska även tillgodose behovet av information för rättskipningen, förvaltningen och forskningen.
Ett arkiv är ett sammanhållet bestånd av handlingar, även kallade arkivalier, som har uppkommit ur en arkivbildande enhets verksamhet. ... Om man vill vara tydlig med att det är den här betydelsen av begreppet arkiv man avser, kan man istället säga arkivbestånd, arkivmaterial, arkivhandlingar eller arkivalier.
Arkivlagen (1990:782) är en svensk lag som anger de grundläggande bestämmelserna för hur de svenska myndigheterna och andra statliga och kommunala beslutande församlingar ska sköta sina arkiv.
För kommunala myndigheter gäller vidare att arkivförteckningar skall vara upprättade senast vid utgången av år 1995. Detsamma gäller statliga myndigheter som har medgivits undantag från skyldigheten enligt äldre bestämmelser att upprätta arkivförteckning.
Allmänna handlingar som inte tillhör ett ärende ska arkiveras så snart de har justerats av myndigheten eller på annat sätt färdigställts. I fråga om diarier och journaler samt register och förteckningar som förs fortlöpande skall varje införd anteckning anses arkiverad i och med att den har gjorts.
När byråkraten röjer upp i sitt arkiv kopierar han varje dokument innan han förstör det.
I Frankfurt sägs man ha ätit korv med bröd sedan medeltiden. En tysk slaktare vid namn Johann Georgehehner tillverkade en korv som fick smeknamnet dachshund, vilket betyder tax. Vips – hot dog!
Så sent som 1871 slog det första korvståndet upp i New York och under Konst- och industriutställningen på Djurgården år 1897, serverades den första snabbmaten, varmkorvarna, i Sverige. 20 öre sägs de ha kostat. Därför började man baka bröd som man serverade korven i.
Brödet tillkom inte förrän under världsutställningen i St. Louis, USA, 1904. Där serverades varmkorv och för att kunna hålla i den varma korven fick besökarna låna vita handskar. Det ledde dock till ett stort svinn och brödet gjorde därmed entré som en ätbar ersättare.
Den österrikiska korven wienerkorv, också kallad frankfurter, är en långsmal korv som består av finmalet gris- och nötkött. Wienerkorv är egentligen helt vanlig varmkorv, men den kommer i olika kvaliteter och köttmängden varierar mellan olika fabrikörer.
I slutet av 1800-talet blev det vanligt med hot dogs på nöjesfält och på olika sportevenemang som boxning och baseboll. Ända sedan starten har varmkorv gått hand i hand med sport och rekreation. Sättet som den åts på – stående – lämpade sig väl för dessa aktiviteter.
Under sent 1920-tal dyker ordet korvgubbe upp i det svenska språket, vilket tyder på att korvkioskerna fått fäste.
Samtidigt blir varmkorvsindustrin hårt åtgången av myndigheterna som vill reglera, förbjuda och styra upp verksamheten. Krav ställdes på bestämda öppettider, priser, menyer och utformning av kioskerna/vagnarna. Som ett resultat av detta förbjöds försäljning av varmkorv ur en låda på magen, som det beskrivs i Owe Thörnqvists hitlåt Varm korv boogie från 1959.
Före dagens studentfirande, det vi kallar studenten, fanns någonting som hette studentexamen i Sverige som infördes 1864. En studentexamen innebar att man fick behörighet till universitets- eller högskolestudier.
Man tog examen endast om man blivit godkänd på gymnasieskolan, de som inte blivit godkända var inte med och firade. Bland de godkända studenterna var det vanligt att man bar sin studentmössa den närmaste månaden efter sin examen, vilket antagligen inte var särskilt roligt för dem som inte fått ta examen.
Studentexamen avskaffades 1968, och dagens studentfirande lägger inte samma fokus på att man klarat av gymnasieskolan, utan man lägger störst fokus på själva firandet. Även de som inte blivit godkända i alla ämnen firar.
Efter att studentexamen avskaffades var det inte lika populärt att fira studenten. Det var inte förrän fram till efter gymnasieskolreformen på 1990-talet, då även de yrkesinriktade utbildningarna blev treåriga som studentfirandet blev populärt igen och firades av alla. Eftersom det inte är lika vanligt bland ungdomar idag att konfirmera sig och att göra lumpen har studenten blivit en slags övergångsrit som bidragit till studentfirandets ökade popularitet. Idag firas studenten, precis som förr, med ett utspring då studenterna ”släpps fria” från skolan. Skillnaden är att det idag är helt oberoende om man blivit godkänd eller inte. Sedan startar firandet som håller på till långt in på natten.
De första med att bära studentmössor var uppsalastudenterna inspirerade av tyska och danska studenter under 1840-talet. Man bar mössan till vardags och man hade en varmare modell till vintern. Till mösspåtagningen på valborgsmässoafton tog man fram sommarmössan. Med tiden blev studentmössan ett tecken på studenten och i slutet av 60-talet blev den en symbol för klassamhället och väldigt få ville bära den.
Det finns ca 373 000 registrerade blodgivare (gett blod de senaste fem åren)
Cirka 208 000 är aktiva blodgivare (gett blod minst en gång senaste året).
Medelgivningsfrekvensen bland aktiva givare är 2,1 gånger per år.
Varje år rekryteras omkring 45 000 nya givare (ungefär lika många slutar).
I snitt transfunderas det cirka 1200-1500 blodenheter (röda blodkroppar, plasma, trombocyter) per dygn.
Cirka 90 000 personer får blodtransfusioner varje år.
Sverige har över 90 blodcentraler, från Ystad i söder till Kiruna i norr och 15 mobila blodgivningsenheter (blodbussar, minibussar, trailers). Dessa besöker närmare 450 hållplatser (t ex torg och större företag).
Blod är en färskvara, det tillverkas inte på konstgjord väg utan ges från människa till människa.
Det är osäkert vem som fick den första blodtransfusionen. Kanske var det påven Innocentius VIII som år 1492 fick den första blodtransfusionen. Han fick blod från tre pojkar, tyvärr överlevde varken påven Innocentius VIII eller pojkarna.
Det var dock först 1628 som experiment med blodtransfusioner kom igång ordentligt. Då upptäckte den engelske fysikern William Harvey blodcirkulationen.
Den första framgångsrika blodtransfusionen utfördes av dr Richard Lower i Oxford 1665 mellan två hundar. Lowers försök ledde vidare till en blodtransfusion från djur till människa den 23 november 1667.
Den första blodtransfusionen från djur till människa gjordes dock redan 15 juni samma år i Paris av professor Jean Baptiste Denis. Då fick en 15-årig pojke blod från ett lamm. Eftersom många patienter dog förbjöds dock blodtransfusioner 1678 och inget hände på 140 år.
Det var först i början av 1800-talet som man förstod att blodet måste komma från en givare av samma art.
En fullvuxen giraffhane kan bli ända upp till 5,5 meter lång, vilket gör den till det högsta levande landdjuret i hela världen.
En giraff behöver sällan dricka vatten mer än en gång varannan dag på grund av allt vatten som kommer ifrån växterna de äter. Dom kan till och med överleva längre utan vatten än en kamel!
Det finns ingen människa som har sett en giraff simma. Med detta sagt drar vi alltså slutsatsen att de inte kan simma över huvud taget.
Giraffer behöver endast sova mellan fem minuter till två timmar per dygn, det gör dem till ett av de däggdjur som behöver minst sömn på hela jorden.
Fullvuxna giraffers tungor kan bli över en halv meter långa!
Många tror att giraffer inte kan ligga eller sitta ner, vilket inte är sant. De gör det väldigt sällan dock på grund av att det ofta är svårt för dem att resa sig upp igen.
När man bygger kraftledningar i Moçambique måste de vara minst 12 meter höga så att giraffer säkert kan strosa förbi. Ett annat problem befolkningen har, är att giraffer ofta trillar ner i deras pooler. Tur att de är långa.
Giraffkalvar är ett lätt byte för afrikanska rovdjur såsom hyenor, leoparder och afrikanska vildhundar. Detta gör att endast cirka 50% av giraffkalvarna överlever!
Giraffen är det enda ryggradsdjuret som inte kan gäspa.
600 f krI indiska texter på hindu har man funnit beskrivningar av ingrepp där man rekonstruerar näsa, öron och läppar. Plastikkirurgin har alltså anor 2 600 år bakåt i tiden.
1895
Det första försöket till bröstförstoring i modern tid. Läkaren hette Czerny och använde kvinnans egen fettvävnad för att korrigera asymmetrin i hennes bröst.
1899
Nu sprutas det in organiska material i brösten. Läkaren Gersuny föreslog paraffin, hans efterföljare föreslog bland annat bivax och vegetabilisk olja. Den här typen av direkta injektioner var riskfyllda och förbjöds på 1960-talet.
1914-1918
Brittiska, franska och amerikanska läkare jobbar i lag under första världskriget för att finna på metoder att återställa skadade soldaters ansikten.
1920 Det visar sig att paraffininjektioner leder till infektioner och förhårdnader i brösten.
1923 Fanny Brice, berömd amerikansk/judisk komiker opererar näsan i hopp om att erbjudas ett bredare urval av roller. Författarinnan, och judinnan, Dorothy Parker säger: Hon spottar på sin ras.
1924 New York City Daily Mirror hade en ”Homely Girl Contest” och vinnaren skönhetsopererades?
1929 Rudolph Valentinos äldre bror genomgår inom loppet av ett år, på inrådan av filmbolagsdirektörerna, NIO näsoperationer för att få ”en näsa som kameran gillar”.
1931 Psykologen Alfred Adler dör men hans teorier runt mindervärdeskomplexet lever vidare, plastikkirurgerna använder hans teori för att rättfärdiga sitt yrke.
1936 Plastikkirurgen Sir Harold Gillies pratar med en yngre kollega som funderar på att ge sig på specialdisciplinen. Gillies säger: ”Det är utsiktslöst. Det finns fyra plastikkirurger i England och det finns inte utrymme för fler”. Hur fel man kan ha.
1940 Nu börjar plastikkirurgerna inse att framtiden och pengarna ligger i folks fåfänga, tidigare, under mellankrigsåren var de motvilliga till rena skönhetsoperationer.
1941 The American Board of Plastic Surgery bildas i syfte att sätta standarden för yrket.
1949 Plastikkirurgen John Pangham fixar till Marilyn Monroe och i början på 1950-talet ska han ha tagit hand om brösten också.
1950 Syntetisk svamp börjar opereras in i syfte att förstora brösten. Men det som såg bra ut i början såg snart sämre ut: implantaten krympte och hårdnade. Operationerna för att ta bort svampen vanställde en del kvinnor. Metoden ökade också risken för cancer.
1962 Nu blir det populärt bland toplessdansöser i områdena runt San Francisco och Los Angeles att injicera silikon i brösten.
1965 Larmrapport: silikoninjektioner kan leda till allvarliga komplikationer: kroniska inflammationer, tumörliknande knölar, och skador på kroppens organ på grund av att silikonet förflyttar sig i kroppen. I dag förekommer metoden underground.
1975 Idén om att suga ut fett med kanyl beskrevs vid den här tiden av de italienska kirurgerna Arpad och Fischer.
1982 Risker med silikonimplantat skulle elimineras genom att de täcktes av polyuretanskum. 10 år senare, när 100 000 amerikanskor skaffat sig sådana implantat, kom man på att skummet kan brytas ner och skapa ett cancerogent ämne i kroppen.
1988 Dow Corning, en av de största tillverkarna av bröstimplantat i USA, stäms och tvingas betala ut 3,2 miljarder dollar till 170 000 kvinnor.
1989 Mitt under inspelningen av ”Fåfängans fyrverkeri” drabbas Melanie Griffith av fåfänga och förstorar sina bröst så att hela hennes garderob måste sys om.
Det finns inga rosor som är svart till färgen, även om det finns ett fåtal arter av rosor som kommer väldigt nära. Den turkiska Halfeti-rosen, även känd som ”The Black Rose av Turkey”, är en mycket sällsynt typ som visassom svart för ögat, men i själva verket är en väldigt mörkröd färg.
Den högsta rosenbusken som mätts upp har varit hela sju meter hög!
I åratal har florister försökt att skapa vad som verkade omöjligt så länge – en blå ros. Rosenbladen saknar enzym som behövs för att skapa ett blått pigment och florister och forskare har alltid misslyckats. Men under år 2009 gick det äntligen att tillämpa genetiken för den blå rosen!
Den största rosenbusken till mängden har mätts upp i över totalt 200 000 rosor sammanlagt. Snacka om stor buske!
Fossiler av rosor har hittats vid flera tillfällen, och många av dem har mätts upp som så gamla som 35 000 000 år (!).
Bara tre sorters blommor nämns i bibeln vid sitt namn, rosen är en av dem.
Introducerad för världen år 2006, av den berömde floristen David Austin, Juliet-rosen tog 15 år och kostade cirka 5 000 000 dollar (!) att föda upp. Det är världens utan tvekan dyraste rossort.
Det kanske inte är allt för vanligt här i Sverige, men i andra länder är det inte ovanligt alls att just en ros eller två blandas ut i salladen som tilltugg. Rosorna innehåller nämligen mer C-vitamin än vad apelsin gör.
Ecuador är ett av världens största rosexportörer. Deras landyta täcks med hela 54% av rosor!
Frankrike är ett av de länder i Europa där just rosen säljer som bäst. Hela 60% av deras totala blomförsäljning är just rosbuketter, vilket också innebär att det årligen säljs cirka 600 000 000 rosor.
Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur vetenskaplig synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar.
Jordgubben är den enda frukt som har sina frön på utsidan. En genomsnittlig jordgubbe är klädd med cirka 200 frön. Inte undra på att de lätt fastnar mellan tänderna.
Jordgubbar är egentligen inte bär. Ett bär har sina frön på insidan, men som tidigare nämnt växer de på utsidan på jordgubbarna. Och för att gå in på det hela till djupet, botanister hävdar att varje frö på en jordgubbe egentligen är en separat frukt. Alltså, frukter på en… frukt. Rörigt?
Belgien har ett jordgubbs-museum där allt är dedikerat till jordgubbar. På ”Le Musée de la Fraise” ”Jordgubbsmuseumet” översatt till svenska) kan du köpa allt från jordgubbssylt till öl som är smaksatt med jordgubb. Kanske inget att ta hem och skryta om på grillfesten med kompisarna?
Jordgubbar är besläktade med rosor. Skulle du trampa över en jordgubbsplanta, passa då på att dofta på dem. De doftar nämligen lika gott som de smakar.
I antika Rom trodde man att jordgubbar hade magiska och helande krafter. De använda jordgubbar för att behandla allt från depression till feber och njursten. Fungerade det? Nej, självklart inte.
Majoriteten av forskare är överens om att jordgubbar kan förhindra eller förmildra en viss del av hjärtsjukdomar och cancer. Jordgubbar innehåller en stor mängd av vitaminer, bland annat C, B6, K, fiber med mycket mer.
Tränar du mycket? Då ska du äta jordgubbar innan passet! Jordgubbar hjälper nämligen till att stärka syre- och blodflödet i kroppen. De som äter jordgubbar innan träning bränner också fler kalorier.
Skölj alltid, alltid, alltid jordgubbarna innan du ”snoppar” dem (plockar av skalken längst upp), annars försvinner en stor mängd av jordgubbens naturliga olja ut i avloppen. Och man vill ju njuta av dess fulla smak!
Att kyssas någon i en minut bränner hela två kalorier. Nu kan du alltså klippa gymkortet itu och börja hångla med din partner istället!
När två människor kysser varandra utbyts mellan 10 000 000 till 1 000 000 000 bakterier. Mums.
Är du rädd för att bli förkyld? Då är det mindre chans att du blir smittad om du kysser någon till skillnad från att skaka hand. Nytt sätt att hälsa på, kanske?
I genomsnitt lägger en människa två veckor av sitt totala liv enbart på att kyssas och pussas.
Första gången som två män kysstes på TV var år 2000 i Tv-serien Dawson’s Creek. Det tog inte lång tid innan religiösa samfund gick i taket över händelsen.
Den kyss som har varat längst höll på i 58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder och finns dokumenterad i Guinness Rekordbok. Snacka om kramp i tungan.
I Nevada, USA, är det olagligt för män att kyssas om de inte har skägg eller mustasch. Självklart är det ingen aktiv lag, utan något som bara hängt kvar i dess lagbok under årens gång. Men det hade nog varit ganska snopet att bli gripen av polis när man kysser sin käraste för att man saknar skägg.
Två tredjedelar av alla människor lutar huvudet till höger när de kysser en annan människa. Forskare tror att det beror på att de flesta i regel är högerhänta.
Femton år är man i genomsnitt när man får sin första riktiga kyss i Sverige.
Och vi blir friskare! Förutom lyckohormonet så stärks också immunförsvaret av att kyssas, kan lindra värk och få våra tänder friskare tack vare salivproduktionen.
Visste du att huden är kroppens största organ? En vuxens hud upptar mellan 1,5 till 2 kvadratmeter. Tillsammans med underhudsvävnaden väger huden omkring 18 kilo.
Huden är mellan 1 till 3 millimeter tjock och består av olika lager som varje fyller sin specifika funktion.
Huden är ett viktigt sinne med vilket vi känner kyla, värme, ilningar, tryck och smärta. Dessutom avger huden viktiga signaler exempelvis genom att rodna, blekna eller ge oss gåshud.
Huden utgör en viktig del av vårt immunförsvar. Den är en barriär mot olika sorters utvärtes angrepp såsom bakterier och virus, men även UV-strålning och friktion. Huden ser till att kroppen inte torkar ut och håller vår medeltemperatur jämn, så att kroppen och vårt immunförsvar fungerar väl.
Kroppen behöver D-vitamin för att kunna ta emot kalcium och föda. D-vitamin är också viktigt för tänders och bens tillväxt och skick. D-vitamin produceras av hudcellerna bland annat med hjälp av solljus.
Huden förnyar sig ständigt. Varje minut mister man mellan 30 000 till 40 000 hudceller. Under de döda hudcellerna finns ny hud.
Det finns talgkörtlar under hela huden, omkring 100 per kvadratcentimeter, förutom på handflatorna och fotsulorna. Talg består av en fettblandning som håller huden smidig och skyddar mot uttorkning.
Precis som talgkörtlar förekommer även svettkörtlar i hela huden. Dessa genomborrar alla hudlager och avslutas i ovanhuden.
Med krutet från Kina introducerades eldvapnen i Europa redan på 1200-talet. Medan slagfälten täcktes av krutrök förändrades sättet att föra krig helt. De första gevären bestod av enkla trärör beklädda med järnringar. För att ladda geväret hällde man krut i mynningen och la därefter i en rund kula av bly eller en sten. Krutet tändes via ett hål i gevärens bakre del. På 1400-talet fick geväret en pipa i metall samt luntlåset, där luntan antändes när man tryckte på avtryckaren. De tidiga gevären var svåra att ladda och opraktiska på slagfältet. Därför introducerades bakladdningsgevär med patroner, det vill säga kulan och krutet i en pappersförpackning med en tändhatt på ena ändan.
På 1800-talet tillverkades de första gevären med spiralformade räfflor i eldrören. De fick kulan att snurra, vilket gjorde att den fick en rakare bana och större räckvidd. Gevären var en av de första serietillverkade produkterna under industrialismens frammarsch.
Snabbskjutande gevär togs fram i slutet av 1800-talet. Winchestergevären är berömda tack vare historierna om Vilda västern. Mindre eldvapen fick en roterande trumma, vilket gjorde att de inte behövde laddas om. De kallades revolvrar.
Under loppet av 500 år utvecklades eldhandvapnen, som sedan spred sig över världen. Ordet ”pistol” kommer troligen från den italienska staden
Pistoia, där bössmakare på 1500-talet började utveckla skjutvapen, som kunde avfyras av ryttare. De första pistolerna hade bara ett enda skott, men under 1800-talet kom både revolvern med magasin för sex skott, och de halvautomatiska pistolerna som kunde ha ända upp till 30 patroner i magasinet.
Pistol: sätet i pistmaskinen. Bör vara mjukt och skönt. Arbetsmiljön är viktig.
Den 19 januari år 1520 drabbade danskar och svenskar samman i ett slag på Åsundens is vid Bogesund. Svenskarna leddes av riksföreståndare Sten Sture den yngre. Danskarna leddes av Kristian Tyrann. Det gick illa för svenskarna. Sten Stures ben träffades av en kanonkula, hästen föll död ner och svenska armén flydde i förvirring när deras härförare skadades. Kristian Tyrann vann slaget överlägset. Olycksalige Sten Sture förlorade sitt skadade ben och dog några veckor senare på Mälarens is när han var på väg tillbaka till Stockholm. Hans död banade väg för Kristian Tyrann som tog makten över Sverige. Alltihop slutade i Stockholms blodbad på hösten. Men det är en annan historia…
Uppmärksammandet av denna dag föreslås ske genom att man har ett snöbollskrig där snöbollarna symboliserar kanonkulorna som ven och skadade Sten Sture. När man tröttnar på snöbollskrig äter man chokladbollar som även de symboliserar kanonkulorna. Är snötillgången dålig går man direkt på väsentligheterna.