NÖDIGA OCH ONÖDIGA FAKT

New York City är längre söder ut än Rom. Ja, du läste rätt.

Och Skottland är längre norr ut än Alaska (geografiska skills någon?).

Det är omöjligt att andas och svälja samtidigt.

Bananer och människor delar 50 % av samma DNA.

Bananplantan är faktiskt en ört, inte ett träd. Bananerna som växer ur den är alltså dess bär.

Kokosnötter dödar årligen fler människor än hajar gör. Eller, det tror man i alla fall. Det är lite av en modern legend som varken bevisats eller motbevisats.

En miljon sekunder är elva dagar. En miljard sekunder är knappt 32 år. Det förklarar den enorma innebörden av en miljard.

2016 är lika nära till 2002 som 2030.

Varannan minut tar vi fler bilder än vad som togs under hela 1800-talet.

Cleopatra levde närmre lanseringen av iPhone än bygget av Cheopspyramiden i Giza (som byggdes under Egyptens fjärde dynasti, cirka 2560–2540 f.Kr.).

Nutella uppfanns redan under andra världskriget av en italiensk konditor.

Humrar åldras inte. De dör av att människor fångar dem, av parasiter eller att de äter ihjäl sig.

Det är vanligt med bisexualitet bland elefanter. Hela 45 % av samlagen som observerats bland Asiatiska elefanter i fångenskap var mellan elefanter av samma kön.

Man bränner fler kalorier av att hålla kroppen kall än att hålla den varm.

Högklackade skor gjordes från början för män. Det var slaktare som använde dem för att undvika att kliva i blod. 


Bakterierna i munnen bildar illaluktande svavelföreningar. Om man har en dålig munhygien och otillräcklig sköljande saliveffekt ökar mängden bakterier och andedräkten kan lukta illa. Torr mun gör det också svårare att skölja ur bakterierna i munnen och deras ämnesomsättningsprodukter, vilket kan medföra lukt. Halitos förekommer ofta på morgonen, eftersom salivutsöndringen är mindre på natten. Hunger, lång tid utan mat och dryck, vissa maträtter samt drycker och rökning kan vara orsak till dålig andedräkt.

Inflammationer i munnen, som hål i tänderna, inflammation i tandköttet och parodontit, varhärdar och inflammationer med anknytning till visdomständer är väldigt vanliga orsaker till halitos. Plack och matrester samlas i svårborstade mellanrum mellan tänderna, ojämna fyllningar och i dåligt sittande proteser och orsakar därmed luktproblem. Beläggning på tungan är också en av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt.

Ibland kan dålig andedräkt emellertid bero på andra orsaker. Inflammationer i svalget, kindhålan och näsgångarna, feber samt cancersjukdomar kan ge dålig andedräkt. Många allmänsjukdomar som sockersjuka, magsår, leversjukdom, lungsjukdom och njursvikt kan också kopplas till dålig andedräkt. Många läkemedel torkar dessutom ut munnen och orsakar därmed ofta halitos.

Daglig, noggrann rengöring av munnen är det bästa sättet att behandla och undvika dålig andedräkt. Det är viktigt att rengöra tänderna, mellanrummen mellan tänderna, tandköttet, proteser och tungans beläggning varje dag. Vid behov kan man använda olika munvårdsprodukter såsom munvatten till hjälp.

Om lukten orsakas av muntorrhet kan pastiller, tuggummi och konstgjord saliv underlätta. Inflammationer i munnen ska dessutom behandlas regelbundet av tandläkare.


Det är bara handen som vet var den skall klia och få återkoppling på att det blev rätt. Samspelet Handen är också mästerlig på att exempelvis borsta tänderna – på dig själv! Oj, så mycket svårare det är att borsta tänderna på någon annan.


Den 14 juni firas internationella blodgivardagen då alla blodgivare tackas. En blodgivares insats är inte bara viktig, den är helt ovärderlig. Både för enskilda individer och hela samhället.

Under 2017 gav så många som 213 376 personer blod i Sverige.

Omkring 100 000 personer fick blod under 2017 i Sverige och cirka 1 200 enheter blod transfuneras varje dygn. Det innebär i genomsnitt en påse per minut - dygnet runt, årets alla dagar.

En påse med blod kan spara upp till hela tre liv.

En nyfödd bebis har ungefär motsvarande en kopp med blod i hela sin kropp.

Det skulle kräva 1 200 000 mygg för att suga ut hela din kropp på blodet.

Totalt är det cirka 160 000 km med vener som blodet flödar genom i en genomsnittlig vuxen kropp.

Vår kropp innehåller cirka 0,2 milligram av guld, det mesta är i vårat blod.

Cirka 8% av din kroppsvikt består av blod.

Bororo-stammen i Brasilien är ett under och ett enda stort frågetecken för mänskligheten – hela stammen har samma blodgrupp nämligen, ”O”.

Endast 1% av ditt blod består av vita blodceller. Resterande 99% är röda blodceller.

Grillparty: primitiv rit under sommartid i närvaro av andar. Stora köttstycken offras genom att brännas på galler av såsnedstänkta män iförda galna hattar och förkläden med kabbalistiska slagord. Mänskligt blod offras även åt insekterna.

Aprilskämt, eller äldre att "narra april", är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april, vilket innebär att man försöker lura varandra på olika harmlösa sätt. I flera länder finns ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad.

Människor har i alla tider undrat varför man ska luras just den 1 april. Svaret

är att därom tvistar de lärde. Det april­luras i de flesta länder världen över, men ingen vet med säkerhet varför.

Det finns många teorier. En förklaring är att aprilskämtandet blev allmänt ­accepterat och en tradition som spreds i Europa med början i Frankrike i mitten av 1500-talet. Fram till dess firade fransmännen nyår den 1 april vid vårdagjämningen. Men 1564 flyttades den officiella firardagen till 1 januari i stället, något som många vägrade att acceptera. De fortsatte att fira den 1 april och blev därför ­hånade och skojade med.

I Frankrike och Italien ska barnen försöka placera en fisk av papper på ryggen på sina lärare och andra vuxna. Om det lyckas går personen sedan omkring som en ”poisson d’avril”, aprilfisk.

Att det just är en fisk kan hänga ihop med att det är fasta och man då bara får äta fisk, samtidigt som fastan och påsken skapar en stämning av karneval, fest och skoj. Dessutom är fiskarnas stjärnbild den sista för vintern, med april kommer våren.

Det mest kända skämtet i Sverige torde vara 1962: Nylonstrumpan över TV-apparaten.

Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i Sveriges Televisions nyheter där Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset. Den gjorde så att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få tv-bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

Astma är en kronisk inflammation i luftvägarnas slemhinnor som gör att musklerna runt luftrören lättare drar ihop sig och slemhinnan i luftrören svullnar. Det innebär att luftflödet till lungorna begränsas, vilket kan leda till hosta och andnöd.

Blodtörstiga hakmaskar bär på botemedlet mot astma. Nu har forskarna slutligen kommit fram till hur de kan bota oss utan att vi drabbas av en farlig maskinfektion.

De flesta skulle gräma sig vid tanken av att smittas av en blodtörstig inälvsmask.

Men forskare i laboratorier runt om i världen har under de senaste åren druckit hundratals maskägg och infekterat frivilliga försökspersoner för att bekräfta det de nu vet:

Parasiter lindrar allvarliga sjukdomar som astma, allergi och multipel skleros.

De så kallade autoimmuna sjukdomarna uppstår när immunförsvaret felaktigt börjar angripa kroppens egna celler.

Reaktionen liknar det som händer när vi smittas av en blodtörstig parasit.

Därför kan parasiternas försvar användas för att behandla autoimmuna sjukdomar som exempelvis astma, som över 334 miljoner människor lider av i världen.

När hakmasken Ancylostima caninum infekterar sitt byte utsöndrar den en rad kemiska ämnen för att överleva – ett av dem är proteinet AIP-2 som hämmar immunförsvaret.

Nu har ett forskarteam på James Cook-universitetet i Queensland, Australien, lyckats utvinna AIP-2-proteinet från hakmasken så att det kan användas i läkemedel.

Hittills har forskarna testat proteinet på möss med astma och det både minskade deras astmasymptom samt skyddade dem från att utveckla astma igen vid ett senare tillfälle.

Vi på Saltkråkan spelades in 1963 av Olle Hellbom och Astrid Lindgren.

Trots att det inte fanns färg-TV i Sverige när den spelades in, filmades den i färg. 1968 klipptes delar av materialet om till en långfilm.

Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en bok. Manuset skrevs direkt för TV-serien och kom ut i bokform efter att TV-serien visats. I boken stavas familjenamnet för övrigt med ett s – Melkerson.

Astrid Lindgrens debutbok ”Pippi Långstrump” kom ut redan 1945.

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump kom till när Astrid Lindgrens dotter Karin var sjuk i feber och behövde underhållas.

John Landquist, professor i psykologi och pedagogik, kallade Pippi Långstrump smaklös. Han ansåg att karaktären betedde sig sinnessjukt och var rädd att andra barn skulle ta efter.

Astrid Lindgren var inte bara en författare utan också en debattör. Genom hela sitt liv kämpade hon mot orättvisor och förtryck. Hon var också starkt engagerad i barns rättigheter.

Tack vare Astrid Lindgren har vi fått en mängd odödliga berättelser om mod och vikten av att våga vara sig själv.


Bikinin har fått sitt namn efter de kärnexplosioner som förstörde ön Bikini. Uppfinnaren döpte sitt modeplagg till just bikini, för att antyda på att uppfinning var lika stor och viktig som en bomb. Det var en tid då vackra kvinnor var ”granater” och allt coolt var ”atom”.

Världens största fotosession med baddräkter ägde rum i Bondi, Sydney (Australien), där totalt 1 010 kvinnor som bar bikinis samlades.

Tidningsmagasinet Sports Illustrated skapade en baddräktsdel i tidningen enbart för att fylla ut vintermånaderna mellan sportsäsongerna. I dag är det en av de största trendsättarna när det kommer till badkläder.

Under 50-talet var baddräkter med spetsig byst populärt. Vissa butiker erbjöd även uppblåsbara baddräktsöverdelar, som kunde blåsas upp och formas till användarens önskade storlek.

Susan Rosen och Steinmetz Diamonds utformade världens dyraste bikini med mer än 150 karat felfria diamanter som alla är i platina. I dag är bikinin värd över 30 000 000 dollar.

Baddräkter kan nu tillverkas med UV-skyddande tyger. Tygerna kan erbjuda 50+ UPF, och blockerar upp till 98% av solens strålar.

Det finns även stringunderdelar, som skapas med hjälp av tusentals små porer som ger tillräckligt med solljus för att skapa en fri linje från solbränna, utan att du behöver vara naken för att få allt solljus.

Av den totala beklädnadsindustrin för kvinnor står badkläderna för cirka 2%. I bara USA är det motsvarande cirka 2,2 miljarder dollar. 


Statistik är som en bikini. Den visar något intressant och döljer något viktigt.

Den första helgen i april 1964 hade Beatles de fem populäraste och mest spelade låtarna på den kända topplistan Billboard Hot 100.

”A Hard Day’s Night” var det första albumet som skrevs helt och hållet av Beatles-medlemmarna själva. Eller rättare sagt av Paul McCartney och John Lennon, som båda figurerar tillsammans på bilden nedanför.

Beatles har toppat listorna i Storbritannien med totalt hela 15 olika album!

Eric Clapton spelade sologitarr i Beatles-låten ”While My Guitar Gently Weeps”. Låten skrevs av Beatles-medlemmen George Harrison, han och Eric Clapton träffades för första gången redan år 1964 när de båda spelade i olika band under Beatles julshow i London.

När The Beatles släppte albumet ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” skapade de omedvetet en trend inom musikbranschen. Nämligen att trycka texterna till musiken på LP-skivans omslag.

Låten ”From Me To You”, som skrevs av Lennon och McCartney, blev inte särskilt populär i USA till en början. Dock gjorde den amerikanska artisten Del Shannon en cover på låten som istället blev väldigt populär. Shannons cover var den första låten som var skriven av Lennon och McCartney som tog sig in på pop-topplistan i USA.

”Let It Be” var det sista albumet som gruppen släppte tillsammans. Albumet släpptes den 8 maj år 1970, nästan en månad efter att gruppen hade gått skilda vägar.

BBC, som är den brittiska motsvarigheten till SR/SVT här i Sverige, bannlyste en gång Beatles-låten ”I Am the Walrus” för att de bland annat sjöng ”ta av dig dina trosor”.

Paul McCartney är en känd vegetarian och djurrättsförespråkare-

Idag finns det cirka 7,7 miljarder människor i världen. En exakt siffra är dock omöjlig att få fram då inte alla länder har samma möjligheter och system för att mäta antalet invånare i sitt land. 

Om man vill sätta siffran i perspektiv, så fanns det uppskattningsvis 300 miljoner människor på jorden år 0. Det dröjde fram tills 1800-talet innan jordens befolkning nådde 1 miljard.

Detta var tack vare den industriella revolutionen och medicinska framgångar, som gjorde att färre människor dog och att man levde längre. 

År 2000 fanns det cirka 6 miljarder människor och på endast 19 år har jordens befolkning ökat med nästan 2 miljarder människor. 

I en rapport från 2017 uppskattar FN att världens befolkning kommer att öka till 9,8 miljarder vid 2050. En del experter menar att ökningen kommer gå snabbare medan andra hävdar att i takt med att Kina och Indien blir mer utvecklade länder, så kommer födelseantalet även minska där. 

Men det är inte bara i världens största länder som befolkningsmängden ökar. Den kontinent som förväntas öka mest i framtiden är Afrika. Experter förutspår att det kommer bli hela 1,3 miljarder fler människor i Afrika fram tills 2070. 

Man tror också att befolkningsökningen kommer att plana ut i slutet av 2000-talet, men det kan också bli så att vi når 13 miljarder människor på jorden vid år 2100.

Idag bor det cirka 1,39 miljarder människor i Kina, vilket gör det till världens mest befolkade land. 

Idag bor det cirka 1,3 miljarder människor i Indien. 

I genomsnitt har indier en förväntad livslängd på 68,8 år. Denna siffra förväntas dock förbättras markant i samband med att landet utvecklas. 

I USA bor det cirka 327 miljoner människor (2018). Förra året hade landet dock den lägsta befolkningsökningen på 80 år. USA:s befolkning ökade endast med 0,62% under 2018.


Vojne vojne !! Hur skall detta sluta !!


Om du är vänsterhänt har du säkert fått en mängd nyfikna frågor. För visst har du lagt märke till att det finns fler som är högerhänta än just vänsterhänta? Nyligen har en rad mindre undersökningar (främst bland barn) visat ett resultat på att mellan 12 och 15 procent av befolkningen är lagda till vänster handlag.

Riktigt varför vi föredrar att skriva och jobba med olika händer har länge förbluffat forskare. Tidigare har forskare tror att det handlar om skillnader i aktivitet mellan vänster och höger hjärnhalva.

Men nu har ny forskning tagit fram att det kanske inte alls är så. En studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga journalen eLife från tyska Ruhruniversitetet i Bochum visar att det handlar om en helt annan kroppsdel.

Genaktiviteten i benmärgen hos fem foster studerades och då visade det sig att det fanns vissa skillnader mellan vänstra och högra sidan i delar av benmärgen. Fostren var i mellan åttonde och tolfte graviditetsveckan.

Motorcortex skickar signaler till resten av kroppen via benmärgen. Exempelvis när det kommer till rörelser i ben och armar. Det som är intressant är att de två inte är sammankopplade vid födseln.

Men vad kan det här då förklara? Jo, det kan förklara att man kan vara vänsterhänt redan innan man föds. Och att det inte alls handlar om hjärnhalvor som man alltid trott.

Forskarna tror även att skillnaderna i genaktiviteten i höger och vänster sida av benmärgen beror på så kallade epigenetiska faktorer. Det har att göra med miljöfaktorer som styr skillnader och avgör alltså vilka gener som ska vara på – och av. Det är oklart vilka miljöfaktorer som styr om du blir vänster- eller högerhänt.

Detta visste ni ju redan, men det är alltid bra med en påminnelse.

Flugor föredrar att livnära sig på vätskor istället för fast föda. Anledningen är egentligen ganska simpel; deras munnar är inte gjorda för att tugga föda, vilket gör vätskor till en klar enklare metod att mätta magen på.

Människans smaklökar sitter i munnen – men hos flugan är det annorlunda; där sitter de på fötterna, precis som hos fjärilar. När en fluga landar på något gott (vem vet, kanske din lunch), kan man ofta observera att de gärna vandrar runt lite först. Detta för att ”smaka” ordentligt på födan innan de förtär den.

Och de bryr sig inte direkt vart avföringen hamnar heller. Tack vare att de lever på en vätskebaserad kost resulterar det också i att deras matsmältningsprocess går väldigt snabbt, vilket i sin tur leder till en hel del bajsande.

Om du trodde att vi bara har en enda flugart i Sverige har du fel. Väldigt fel. Bara i Sverige finns nämligen cirka 4 500 olika flugarter. Världen över består av cirka 100 000 olika flugarter.

Det hör till allmän kännedom att flugors ögon består av tusentals små linser, vilket gör att de får ett väldigt brett synfält. Men visste du att de till och med kan se bakom sig? Med andra ord har de ett synfält som täcker hela 360 grader.

Om du tycker att våra svenska husflugor är irriterande bör du vara glad över att du inte bor i Brasilien. Där finns nämligen Gauromydas heros , som är världens största flugart. Flugorna kan bli uppemot 7 centimeter långa. Världens minsta flugart (Euryplatea nanaknihali) blir dock endast cirka 0,4 millimeter lång. 

En vanlig husfluga lever i snitt bara i cirka 30 dagar. Detta kan låta som en väldigt kort livscykel, men man får samtidigt ha i åtanke att under dessa 30 dagar hinner de att lägga cirka 500 ägg, där 75-150av äggen utvecklas till nya flugor.


En optimist tror att en husfluga letar efter ett sätt att komma ut.

Forskarna är inte helt säkra på hur det mänskliga skrattet uppkom. Troligtvis var skratt från början ett sätt att visa att en situation var ofarlig. Att skratta tillsammans blev ett tecken på vänskap.

Man vet inte mycket om stenåldershumorn, för det finns inget bevarat av den. Men för kanske 5 000 år sedan tror man att en del folk började klä ut sig för att locka till skratt, ungefär som dagens clowner. För cirka 4 000 år sedan började människor på flera håll i världen att skriva ned de roliga historierna som tidigare bara hade berättats muntligt. Och för cirka 2 500 år sedan började antikens greker att skriva hela teaterkomedier.

Efter det så började olika folk världen över få allt tätare kontakt. Humor började spridas allt snabbare, och så har det fortsatt fram till i dag då det bara tar en sekund för ett roligt filmklipp att nå från exempelvis Nya Zeeland på andra sidan jorden och hit.

Carl Michael Bellman levde mellan 1740 och 1795. Han var en svensk diktare och artist. Bellman var ett geni. Och ganska galen. Han vågade vara kaxig mot de fina adelsmännen, ja till och med mot kungen ibland. Många på Bellmans tid tyckte att han var hejdlöst rolig, och Bellman-historier började faktiskt att berättas redan när han själv levde.

I tusentals år har människor världen över skämtat om tokstollarna i grannbyn eller grannlandet. Så detta är inget nytt.
I Sveriges och Norges fall finns det en tydlig upptrappning av det taskiga grannskämtandet. Det var mellan 1814 och 1905. Då satt Sverige och Norge ihop i en union. Många norrmän tyckte inte om unionen och skämten om svenskarna spred sig snabbt som en sorts protest.
När svenskarna märkte att norrmännen börjat skämta mer om dem, så ville inte de vara sämre och började skämta tillbaka. Den skämtsamma fientligheten finns kvar än i dag och märks extra tydligt när det är skid-VM eller vinter-OS.

Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Det är en av grundprinciperna i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Rättigheterna gäller för varje barn i hela världen och i alla samhällen, oavsett kultur, religion eller andra särdrag.

Familjen har stor betydelse för barns levnadsförhållanden och föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnet ska få en god och trygg uppväxt. Detta gäller oavsett hur barnens familjer ser ut och hur de lever. Barn har rätt till båda sina föräldrar och ska inte skiljas från föräldrarna om det inte är nödvändigt för barnets bästa. Enligt barnkonventionen har samhället ansvar för att ge föräldrarna det stöd de behöver för att klara sin uppgift.

I barnkonventionen står det att alla barn har rätt till kostnadsfri grundutbildning. I Sverige har vi obligatorisk grundskola för alla barn i åldern 7–16 år, men det finns skillnader i hur barnen klarar av sin skolgång.

I barnkonventionen kan man även läsa att barn har rätt till vila och fritid, lek och rekreation, samt rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet. De länder som har skrivit under barnkonventionen ska upp muntra till att alla barn erbjuds lämpliga och lika möjligheter till kultur och andra fritidsaktiviteter.

Barnkonventionen slår fast att varje barn har rätt att leva och utvecklas. De länder som har skrivit under barnkonventionen ska arbeta för att alla barn ska uppnå bästa möjliga hälsa. Särskilt betonas vikten av att minska spädbarns- och barnadödligheten. Även tillgången till hälsovård och sjukvård samt information om barnhälsa, näringslära och förebyggande av olycksfall lyfts fram i konventionstexten. Den ökande psykiska ohälsan bland barn i Sverige oroar. Det gör även siffror som visar att rökning blivit vanligare bland både flickor och pojkar i tonåren.


Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter

Bröderna Wright uppfann och flög det första flygplanet redan år 1903 – det vill säga över 100 år sedan. Det anses vara världens första ”upprätthållna och kontrollerade flygplan som är tyngre än luft”. Flygplanet, Wright Flyer, flög strax över 35 meter. Idag kan den nyaste Boeing 787 flyga runt 16 000 kilometer på en enda tank av flygbränsle.

En av de mest dödligaste flygolyckorna hände faktiskt på marken. År 1977 kolliderade två fullt lastade flygplan med totalt 600 passagerare med varandra mitt på flygbanan i det som nu kallas för ”Teneriffaolyckan”. Över 500 personer dog i den omtalade olyckan i Spanien.

Engelska är det internationella språket när det kommer till internationell flygtrafik. Alla flygledare och alla kommersiella piloter som flyger på internationella flygningar är skyldiga att prata engelska. Med andra ord är det omöjligt att flyga internationellt om du inte behärskar det engelska språket.

De flesta piloter och andrepiloter på större flygbolag är inte tillåtna att äta samma mat som passagerarna. Detta för att undvika möjligheten att matförgiftning .

I genomsnitt har en Boeing 747 mellan 240 till 280 kilometer elsladd installerat i sig. Men det kanske mest intressanta är att företaget i fråga har använt sig utav illrar för att kunna dra kablar i trånga utrymmen, där människan inte har fått plats nog att göra det på egen hand.

En Boeing 767 har onekligen en rejäl motorkraft. För att förtydliga hur kraftiga motorerna faktiskt är, så suger de in lika mycket luft som det tar att blåsa upp en Good Year-luftballong – inom loppet av bara sju sekunder

Normalt sett flyger ett flygplan vid en höjd på cirka 10,6 kilometer upp i luften. Om jordens storlek var lika stor som en stationär skrivbordsjordglob, skulle ett plan i den höjden flyga endast 2,5 millimeter över dess yta.

Enligt tidningen Popular Mechanics är det 40% större chans att du överlever en flygkrasch om du sitter längst bak i planet. Dessutom har cirka 95,7% av alla människor som har varit med i en flygolycka överlevt, om man räknar alla tiders flygolyckor som har skett.


När det förseglas i en lufttät behållare är honung en av de få livsmedel som är kända för att ha en evig hållbarhet. Det finns även rapporter om ätbar honung som har hittats i flera tusen år gamla egyptiska gravar. Honungens livslängd kan förklaras av dess kemiska sammansättning: ämnet är naturligt sura och har en låg halt av vatten, vilket gör det till en ogästvänlig miljö för bakterier. 

I takt med Nalle Puhs intag av honung krävs det att det också produceras mycket. En typisk bikupa kan producera någonstans mellan 15 kilo till 45 kilo av honung per år. För att producera fem kilo, måste en koloni av bina samlar nektar från cirka 2 000 000 blommor och flyga över 88 000 kilometer. Detta innebär ett livstids arbete för cirka 800 bin. 

Under 1000-talet i Tyskland var honungen så mycket uppskattat för sitt sötningsmedel till öl, att tyska feodalherrar krävde sina bönder att göra sina skattebetalningar med honung och bivax.

I genomsnitt producerar ett honungsbi 1/12 av en tesked honung under loppet av hela sitt liv. För att sätta det i perspektiv, skulle två matskedar av honung vara tillräckligt för att driva ett bi till att flyga ett varv runt jordklotet.

Honungens djupa smak bestäms av källan av nektar det gjordes från. Den mörka eller lätt ljusa färgen varierar också. Bin i sydöstra USA har även varit kända för att producera honung som är av en djupt lila färg, men forskarna kan inte enas om vad det beror på.

Det finns över 20 000 olika arter av bin på jorden och endast en bråkdel av dem gör honung. De arter av honungsbi som oftast används för kommersiell biodling är Apis mellifera. Det är en av endast sju kända honungsbiarter.

Miljön är beroende av pollinering som uppstår när honungsbin samla nektar. Bin pollinerar grödor för över 20 miljarder dollar årligen – bara i USA, och ungefär en tredjedel av all mat som äts av amerikaner härrör antingen direkt eller indirekt från honungsbinas pollinering.


Det var i Cajsa Wargs receptbok "Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer" från 1754 som ordet "köttbulle" först nämndes i svenskt skriftspråk. Maträtten kom till Sverige samtidigt som bland andra kåldolmen och kaffet, efter Karl XII:s återkomst från Osmanska riket.

Under 1700-talet var det en överklassrätt, men därefter så genomsyrade köttbullen hela det svenska samhället och idag är köttbullen en självklar maträtt.

Potatismos i all ära, men de flesta förknippar ändå köttbullarna med spaghetti. Och anledningen till det är hungriga amerikaner. De italienska invandrarna tog med sig "frikadeller" till USA, men amerikanerna ville ha både pasta och kött – inte antingen eller. Och så satt de plötsligt där som Lady och Lufsen.

Under spanska inkvisitionen under slutet av 1400-talet jagade regimen den judiska minoriteten. Ett sätt att få judar som levde i hemlighet att avslöja sig var att servera köttbullar gjorda av bland annat fläskfärs. När alla börjat äta avslöjades ingredienserna – och de som spottade ut maten eller vägrade äta tillfångatogs.

Afghanistan äter man grillade köttbullar på pizza.

Turkiet, där alltså svenske kungen Karl XII hämtade köttbullen, kan stoltsera med drygt 80 olika typer av köttbullar, eller köfte som det kallas där. I detta köttbullens verkliga hemland får den runda köttfärsklumpen olika kryddor och former beroende på vilken region man äter den i.

Hur svårt det än kan vara att erkänna för sig själv är att bli äldre en oundviklig del av livet. Är lågmidjade jeans som skär av blodcirkulationen i underkroppen verkligen så Nice när man kan ha på sig byxor som faktiskt är sköna? Och är det värt att festa till 05.37 på morgonen när du vet att du kommer att vara döende i tre dagar efter? 

Här är några tecken på ålderdom.

Du glömmer folks namn. Du pratar ofta om dina leder och diverse krämpor, för ofta. Du kan ingen av låtarna i topplistorna. Din personliga klädstil kan sammanfattas med "bekväm".  Du märker att du börjar använda termer som "när jag var ung". Att sitta i skräddarställning är varken avslappnande eller skönt, på något sätt. Du somnar efter två glas vin. Du funderar seriöst på att åka på en barnfri kryssning. Du är bakis i ett år. Du kan inte tänka dig något värre än att tälta på en festival. Du är inte rädd att säga var du tycker och tänker.

Det finns såklart en hel radda tecken till, men dom får ni fundera ut själva.


Den 22 augusti är det exakt 150 år sedan Maximilian Bircher-Benner föddes. Maximilian, who? Jo, den schweiziska läkaren som ligger bakom världens första müslirecept.

Bircher-Benner förändrade matvanorna i slutet av 1800-talet. I stället för mycket kött och vitt bröd , postulerade han att äta frukt, grönsaker och nötter.
Bircher-Benners arbete erkändes inte av andra forskare förrän upptäckten av vitaminer i frukt och grönsaker på 1930-talet. 

Müsli är en blandning av olika gryn som havregryn, kornflingor, rågflingor, veteflingor samt torkad frukt och nötter Müsli smaksätts ofta med socker, honung och/eller kanel. Den äts vanligen med filmjölk, yoghurt, mjölk och snabbväxande produkter som sojamjölk eller havredryck ofta till frukost. Müsli kan även använda som alternativ till efterrätter.


Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.


En hunds nosavtryck är lika unikt som en människas fingeravtryck.

Det var minst 12 hundar med på Titanic. Men det var bara  tre som överlevde när båten sjönk. En pekinges och två pomeranian. Det var ägarna som fick med dem i livbåtarna.

 En Border collie vid namn Chaser kan över 1000 ord och förstår skillnaden mellan verb och substantiv.

Hundar har precis som människor olika dialekter. Hundar snappar upp husses och mattes sätt att prata. Studier visar alltså att hundar också har dialekter. En undersökning av brittiska hundar visar att skotska vovvar skäller på samma sätt som ägarna talar. Hundar anpassar också tonhöjden efter husse och matte.

Hundar kan precis som människor lida av sjukhusskräck. Ett tecken på stress kan vara ökat blodtryck och amerikanska forskare har konstaterat att hundar har högre blodtryck när det mäts hos veterinären än när det mäts hemma.

Hundar har inte ett lika utvecklat färgseende som vi människor och kan därför sägas vara delvis färgblinda. Forskning visar att de kan se skillnad på gult och blått, men inte urskilja rött och grönt. Så en röd boll på grön gräsmatta blir nästan osynlig.

När Sovjetunionen föll på 1990-talet blev de hemlösa hundarna flyttade till stadens utkanter. Men eftersom mattillgången är större i de centrala delarna lärde de sig snart att åka tunnelbana till rätt stationer.

Även om hyenor till utseendet liknar hundar så tillhör de faktiskt kattsläktet.

Den enda hundras som inte kan skälla är Basenji. Deras struphuvud och stämband har en annan konstruktion än hos övriga hundraser och därför klarar den inte av att skälla. Men Basenjin är inte tyst, den har ofta ett gurglande eller joddlande läte istället.


Den perfekta hundmaten är den som smakar som en brevbärare.Medan de flesta av oss hämtar på dagis eller köper mjölk i snabbköpet är andra på väg till förintelsefabriken.

Unga män och kvinnor som dygnet runt sitter med fingret på avtryckarknappen. 15 minuter efter presidentens order kan de förinta världen.

Ett kraftigt ljussken som bränner sönder ögon på långt avstånd är det första som händer vid en kärnexplosion. Nästa steg är den enorma tryckvågen som dödar allt inom den närmsta radien. Spränger trumhinnor och lungor på dem som står lite längre bort. Krossar byggnader.

Värmen från explosionen är så hög att kroppar kan förångas. De som överlever riskerar allvarliga brännskador. Lägg till det den radioaktiva strålningen som dödar direkt och under många år.

Tur att man sällan tänker på det. Hur nära världen ständigt är sin egen förintelse.

Missilerna står startberedda i sina underjordiska silos i North Dakota, Wyoming och Montana och runt de ryska städerna Omsk, Vladimir och Orenburg.

Efter det kalla krigets slut och Sovjetunionens upplösning drog många en lättnadens suck. Risken för att världen skulle förintas i ett kärnvapenkrig var borta. Trodde man.

Antalet stridsspetsar har visserligen minskat kraftigt i antal från den absoluta toppnoteringen 1986 då världen hade över 70 000 kärnvapen. En arsenal som räckte för att utrota världens befolkning 25 gånger om.

Men även dagens dryga 25 000 vapen räcker mer än väl för att klara den uppgiften.

I dag är det tyst om hotet.

Väldigt tyst.

Klimathotet är det som nu anses sätta vår planet på spel. Växthusgaserna är ett reellt hot på sikt. Kärnvapnen är den totala mardrömmen som kan slå till inom några timmar.

Under en fotbollsmatch i Storbritannien, som avbröts strax efter att den började på grund av tung dimma, fick alla spelare och åskådare att lämna, förutom målvakten Sam Bartram (se bild nedan), som inte hörde när domaren visslade av matchen. Bartram fortsatte att vakta sitt mål i tystnad under 15 minuter, innan en polis kom och berättade för honom om avblåsningen.

Hissoperatören Betty Oliver överlevde ett fall på 75 våningar från amerikanska Empire State Building år 1945 när ett B25-plan kraschade in i byggnaden på grund av tjock dimma. Tre besättningsmän och 11 personer i byggnaden dog. Betty – som dog 1999 – håller fortfarande Guinness världsrekord för högsta överlevde hissfall.

Golden Gate Bridge i San Francisco (bilden nedanför) skulle ursprungligen inte målas i den orange färg som den idag bär. Den orangea färgen var bara tänkt att användas som tätningsmedel och skulle därefter målas över med svarta och gula ränder för att säkerställa synlighet för passerande fartyg. Den orangefärgade färgen fungerade bättre när dimma uppstod, så den behölls istället. 

Under andra världskriget behövde Storbritannien ett sätt för att rensa dimman från sina flygfält. De utvecklade då FIDO-systemet, som innebar att de pumpade bensin nerför banans kanter och sedan tände eld på den för att förånga dimman. Det var dock ett dyrt system, där över 45 000 liter bränsle brändes per timma, och glöd från flammorna kunde ses på över 10 mils avstånd.

4 168 181 825 kubikmeter av dimma innehåller i princip 212 kubikmeter med vatten. Det kan tyckas låta lite, men sett till den dåliga sikt man har är det tillräckligt.

Det finns en vodka som bokstavligen talat är tillverkad av dimma. Det är ett San Francisco-baserat företag som har skapat vodkan, där vatten från dimman absorberas.


Endast 2 000 000 levde i USA år 1776. Idag är landet ett hem för över 314 miljoner. Snacka om ett expanderande land.

Var åttonde amerikan har någon gång under sin livstid haft en anställning på McDonalds.

Varje sekund äts det cirka 45 kilo choklad – endast i USA.

En amerikan konsumerar lika mycket resurser som 34 kenyaner.

Cirka 20 000 000 amerikanare bor i så kallade mobila hem. Det vill säga husvagnar, husbilar och andra typer av flyttbara hem.

Åtta miljarder kycklingar konsumeras i USA årligen. Det är ett par kycklingar per invånare.

Företaget Apple har mer pengar i rullning än hela USA:s statskassa.

Varje dag röker cirka 4 000 tonåringar sin första cigarett i landet. Cirka en fjärdedel av dessa kommer att börja röka på en daglig basis.

Medicinska fel är den sjätte största dödsorsaken i USA.

Sannolikheten att en afroamerikan ska bli skjuten jämfört med en vithyad amerikan är dubbelt så hög i landet.

Varje dag äter amerikanerna pizzor till en yta som skulle täcka över 300 fotbollsplaner.

Det kortaste avståndet mellan USA och Ryssland är 4 km.

Om du är skuldfri och äger 10 dollar så är du rikare än 80 miljoner amerikaner.

USA är till ytan 22 gånger större än Sverige och har 33 gånger fler invånare.

USA köpte Alaska från Ryssland 1867 för 7,2 miljoner dollar. 50 år senare hade USA tjänat in det 100 gånger om.

En amerikansk universitetsstudent betalar i snitt $30 000 i årliga studentavgifter.

En amerikansk sedel blir aldrig ogiltig och det går att använda $1000-, $5000- och $10 000-sedlar som är 100 år gamla.

Det finns över 260 miljoner personbilar i USA. Det är en siffra som ökar snabbare än befolkningen och trafikproblemen blir större.


Det är typiskt svenskt att högertrafikomläggningen för 52 år sedan – den 3 september 1967 – var en Europaanpassning och ett slag för trafiksäkerheten. Frågan hade debatterats länge – i praktiken till och från sedan 1718 då vi skulle köra till höger och 1734 då det svängde till vänstertrafik igen.

Men till slut böjde vi oss för majoriteten i Europa och för det faktum att de flesta bilar som importerades till Sverige var vänsterstyrda. Sitter du till vänster i bilen är det säkrare att hålla till höger – och därmed ha bra sikt mer eller mindre mitt i vägbanan och vid omkörningar.

Och det var kanske i grevens tid vi ställde om till högertrafik. Kostnaderna utreddes flera gånger mellan 1927 och 1955 och att ställa om i dag hade varit mer eller mindre en omöjlighet.

År 2014 mätte engelska forskare tusentals hjärnor och kunde då konstatera att mannens hjärna är i snitt 8–13 procent större än kvinnans.

Men storleken är inte allt. Kvinnans hjärna tycks ha bättre intern kommunikation än mannens. Corpus callosum, länken mellan de två hjärnhalvorna, är kraftigast hos kvinnor – vilket tyder på att kvinnor snabbare kan växla från en uppgift som utförs med ena sidan av hjärnan till en som utförs med den andra.

Hos män är delar av det limbiska systemet – som styr minnen, rädslor och andra känslor samt beteendet och luktsinnet – större än hos kvinnor.

Vissa forskare tror att skillnaden kan bero på att forntida män ofta behövde kunna hantera sin rädsla när de var ute på jakt.

Hos kvinnor är delar av frontalloben längst fram i hjärnan större än hos män. Den styr bland annat empati, vilket skulle kunna förklara varför många män är mer aggressiva än kvinnor.


De säger att man bara använder en tiondel av sin hjärnkapacitet. Men vad gör den andra tiondelen då?


Dagen för ungas psykiska hälsa är en temadag i almanackan den 4/9 på Tilias initiativ. Datumet är dagen då Tilia grundades. I år fyller organisationen 7 år. Syftet är att uppmuntra alla som kan och har möjlighet till att agera i frågan kring ungas psykiska (o)hälsa, där ungas röster står i fokus, att göra det.


Idag lever drygt 20 % av alla barn i världen med någon typ av psykisk ohälsa – alltifrån ångest och depression till ätstörningar och schizofreni. 

En av de största barriärerna till behandling av psykisk ohälsa är avsaknaden av utbildade psykologer och psykiatriker – speciellt i fattigare länder. Som ett exempel finns det i Finland, landet med högst andel psykologer i Norden, 26 psykiatriker per 100 000 invånare. Detta att jämföra med Albanien där siffran är 3 stycken per 100 000 invånare, eller de afrikanska länderna som i genomsnitt endast har 0.05 psykiatriker per 100 000 invånare.

En av de mest skrämmande siffrorna av dem alla är den globala självmordsstatistiken. Varje år tar över 800 000 människor sitt eget liv, vilket gör självmord till den näst vanligaste dödsorsaken bland personer mellan 15-29 år.

De största orsakerna till självmord är alkoholproblem och psykisk ohälsa. Länderna med flest självmord per 100 000 invånare är Sri Lanka, Guyana, Mongoliet, Kazakstan och Elfenbenskusten.

Den psykiska ohälsan bland skolungdomar i Sverige har ökat med skrämmande siffror under de senaste trettio åren. År 1985/1986 uppgav omkring 29 % av alla flickor och 15 % av alla pojkar i 15-årsåldern att de upplevt psykiska besvär minst två gånger under de senaste sex månaderna. År 2013/2014 var siffrorna uppe i hela 57 % för flickorna och 30 % för pojkarna, vilket alltså är en ökning med omkring 100 % för bägge könen.

I Sverige är depression den vanligaste typen av psykisk ohälsa. 


Tragiskt att så många mår så dåligt.


Det finns en ätlig svamp som växer i det vilda, som smakar nästan identiskt med kyckling/stekt kyckling. Svampen går under det latinska namnet Laetiporus.

Många forskare tror att nordiska vikingar år hallucinogena svampar inför en räd eller krig. Detta för att frambringa ett krigiskt raseri och tappa känslan va rädsla.

Det finns en 2 400 år gammal gigantisk honungsvamp i Oregon, USA, som täcker 2200 hektar och sakta tar död på träden i skogen. Det är den största levande organismen på planeten.

För cirka 350 miljoner år sedan fanns det en 6 meter hög svamp i Saudiarabien. Det var troligen den största levande organismen på torrt land vid den tiden.

Åskan – eller framförallt dess blixtrar – gör svampar mer rikliga, enligt pågående forskning som erbjuder en solid vetenskaplig grund för japansk lantbruk.

Renar älskar att äta psykedeliska svampar, och kan bli riktigt höga på dem, om de äter för mycket. Man tror också att detta kan vara ursprunget till den flygande renmyten, som flyger tomtens släde.

Det finns en svamp vid namn Gyromitra esculenta som ser ut som en hjärna och är så farlig att äta (råa), att både Schweiz och Tyskland har infört säljförbud på den, medan vissa andra länder anser det som en delikatess – speciellt hos det högre klassamhället.

I en studie från år 2004 där kinesiska kvinnor som åt svamp och drack grönt te minskade risken för bröstcancer med nästan 90%.

Var sjunde svensk känner sig ensam.
Ensamhet kan vara underbart när man väljer det själv, men påträngande och smärtsam när den är påtvingad. Denna sorts ensamhet har brett ut sig i dagens samhälle.

De allra flesta önskar närhet, kärlek och gemenskap – ändå är det många som till synes självmant drar sig undan. Rädslan för att bli avvisad, känna sig exkluderad, annorlunda och utpekad gör att man inte vågar ta risken att söka det man längtar efter.
En del människor är ensamma hela livet, andra under kortare eller längre perioder, medan det finns ytterligare andra som alltid tycks omgivna av vänner.

Att vara för sig själv behöver inte betyda att man känner sig ensam. Att vara bland många människor behöver inte heller betyda att man känner gemenskap.
Man kan känna sig otroligt ensam bland en grupp människor om man inte känner tillhörighet och acceptans, kanske för att man på något sätt sticker ut ”lite för mycket” genom hur man är eller ser ut, hur man tänker eller presterar i jämförelse med övriga i gruppen.

En del personer tycker det känns så skrämmande att vara ensamma att de gör allt för att inte vara det. I ensamheten kommer kanske tankar man inte vill tänka på eller känslor man inte orkar känna, till exempel starka känslor av övergivenhet.  Det skapar ångest fastän man egentligen vet att man inte är övergiven.

Det här brukar leda till att man gör allt för att undvika ensamhet. Man bokar upp för många aktiviteter och försöker se till att ha saker att göra tillsammans med andra så ofta det går. Även då man egentligen skulle behöva en lugn kväll för återhämtning så väcker det så mycket obehag att man ger sig ut bland folk ändå. Andra gånger stannar man i relationer som inte är så givande, eller i värsta fall destruktiva, för att tanken på att bli ensam känns värre.

Hur vi upplever ensamhet beror i stor utsträckning på vilka erfarenheter vi bär med oss ifrån det förflutna, särskilt starkt formas vi av upplevelser från barndomen.


Vänner är som meloner. Vill du hitta en god får du prova hundra.

Anledningen till att vi alla har exakt samma tid i vår region är av en mycket praktisk anledning. Fram till 1800-talet brukade städerna sätta sina klockor vid den lokala middagen. Det ledde till små skillnader mellan städer och fick människor missa sina tåg. Det var järnvägsbolagen som först började använda standard London tid 1840.

Ju högre upp du går desto snabbare går tiden. Som Einsteins relativitetsteori säger ju närmare du är till mitten av jorden, desto långsammare går tiden. Det är faktiskt uppskattat att ett år på toppen av Mount Everest är ca 15 mikrosekunder kortare än vid havsnivån.

Vår 24-timmarsdag är egentligen lite fel. När jordens rotation saktas blir dagarna längre. Därför läggs varje extra sekund (den kallas för "skottsekund") till klockan för att hålla tiden uppdaterad. Detta övervakas av International Earth Rotation Service. Den sista gången som skottsekunden sköttes in var den 31 december 2016.

Längden på en dag beror på hur lång tid det tar för planeten att göra en full rotation. Så olika planeter har olika dagar. Medan Mars liknar jorden med bara en timmes skillnad, har Mercury och Venus ganska distinkta förhållanden. Den längsta dagen är på Venus, som har en otrolig längd på 5.832 timmar.

Tror du att din helg är kort? Sovjetunionen experimenterade med veckans längd och ändrade den tre gånger mellan 1929 och 1940. År 1930 avskaffade Stalin helger för att uppfylla arbetskvoter. Femdagarsveckan introducerades och produktionen fortsatte kontinuerligt. Effekterna på familjelivet och det sociala livet var destruktiva. Det ledde till ett byte till sex dagars vecka med en ledig dag, och så småningom till veckan så som vi alla känner den.

Strontium atomur är den mest exakta klockan som någonsin byggts. Det är korrekt att inom en sekund över 15 miljarder år.

En 4,4 miljarder år gammal kristall, en zirkon, är det äldsta kända föremålet på jorden. Det hittades i Jack Hills i västra Australien och är bara 160 miljoner år yngre än jorden.

Det går 31.556.926 sekunder på ett år.

Kebab är en maträtt som består av grillat eller rostat kött, fisk eller grönsaker som har sitt ursprung från Mellanöstern, de östra delarna av Medelhavet samt Sydostasien. Man vet inte exakt när kebaben gjorde sitt intrång i Mellanöstern men man vet att en tysk militär skrev ner en beskrivning utav det då denna besökte Turkiet år 1836. I beskrivningen kan man läsa att det handlar om kött i bitar som man lagt i bröd tillsammans med grönsaker. På den tiden så grillades köttet över öppen eld medan man idag tillverkar kebab köttet på stora spett. I Turkiet så är det lammkött som är det ursprungliga köttet som användes som kebabkött.

Det finns liknande rätt i Grekland som man kallar gyros och även en arabisk som kallas shawarna. Vilken utav dessa tre som egentligen var först och som är ursprunget vet man inte men de liknar varandra i mångt och mycket. På 1940-talet så började man att sälja en kebab i Istanbul som man kallade dönerkebab och det är denna kebab som man tror ligger till grund för den kebab som man kan se och äta på de flesta gatukök runt om i Europa. Kebabens intåg i Europa gjordes tack vare att man i Tyskland hade flera turkiska immigranter under 1970-talet. Kebabens intåg till Sverige gjordes under tidigt 1980-tal.

Det som man menar är kebabkött kan vara av gris, nötkött, lamm eller kyckling men det finns även varianter med fisk. Kebabkött är idag ett större stycke kött som man grillat på ett spett horisontellt där man skär av tunna remsor från köttstycket. En äkta dönerkebab består av tunna remsor med kött som läggs i ett bröd.

Det förekommer även flera olika varianter utav kebab runt om i Europa och det som man i Sverige ser som en kebab är förmodligen inte densamma i Tyskland. Grunderna kan visserligen vara detsamma men det finns saker som skiljer som vad för typ av bröd man använder eller vad man har för sås till.

Omkring 5 000 år f.Kr. skapade egyptierna ett pulver för tänderna som bestod av krossade oxhuvuden, pimpsten, krossade äggskal och myrra. Romarna och grekerna använde krossat träkol och bark istället. Romarna tillsatte även kryddörter för att lindra dålig andedräkt. Det dröjde till omkring år 1700 innan läkare, tandläkare och kemister i Europa och Amerika utvecklade ett tandpulver. Det innehöll natriumbikarbonat som huvudingrediens och ibland även tegel, vilket gjorde det skadligt att använda. I början på 1800-talet tillsattes även glycerin till pulvret och första riktiga tandkrämen var skapad. År 1873 lanserade företaget Colgate den första massproducerade tandkrämen – på burk. Först 19 år senare kom tandkrämen på tub.

Men vad som skilde romarna från egypterna och grekerna var att de också använde sig utav urin i sin tandkräm, just för att ammoniakhalten var bra som substitut för rengöringsmedel.

Även idag använder sig många tandkrämer av samma ämnen som fanns på den gamla tiden. Enda skillnaden? Idag görs dessa föreningar i laboratorier, vilket är mer hygieniskt för människan.

År 1914 lade man för första gången till fluor i tandkrämen. Fluoret hjälper till att förhindra karies i tandköttet och tänderna.

Rembrandt var det första företaget att erbjuda tandkräm som också blekte dina tänder. Tandkrämen lanserades år 1989 och därefter har idag många företag tagit efter dess koncept.

År 1987 lanserades ätbara tandkrämer för att underlätta för astronauter ute i rymden. Dessa tandkrämer är numer också kommersiellt tillgängliga och används för barn. Eftersom barn har svårare att skölja ur tandkrämen än vuxna sågs ätbar tandkräm som en exceptionell lösning.

Gammal är man när man inte längre sover ihop med sina tänder.

Till Sverige importerades den första Ferrarin år 1952 av trävaruhandlaren Valdemar Stener i Färila i Hälsingland. Bilen var av modelltypen 166 MM (kallad Barchetta med chassinummer 0012. Första agenturen i Sverige innehades av Tore Bjurström i Örebro. 

Ferraris första bil under eget namn, sportvagnen 125 S, deltog i sin första tävling den 11 maj 1947. Två veckor senare vann Franco Cortese Ferraris första seger i Roms Grand Prix.

Om man ska sticka ut som sportbilstillverkare gäller det också att ha en bra logotyp. Ferraris välkända stegrande svarta häst mot den gula bakgrunden är bekant för de flestas ögon, men varför just en häst egentligen? Logotypen kommer ursprungligen från stridspiloten Francesco Baraccas föräldrar. Baracca flög fram till sin död 1918 och hade logotypen målad på sidan av sitt stridsplan. Efter Baraccas död fick Enzo logotypen av föräldrarna, som han tacksamt tog emot och tillämpade den berömda gula bakgrunden som en hyllning till sin födelseplats; Modena i Italien.

När du tänker på Ferrari tänker du sannolikt på dyra, högpresterande bilar och Formula 1-racing. Men i själva verket gör företaget så oerhört mycket mer. De har även en betydande varumärkes- och detaljhandel-makt som sträcker sig till andra områden. I sina 30 butiker runt om i världen (och glöm inte onlineförsäljningen) tillkommer en försäljning på cirka 1,5 miljarder dollar årligen.

Ozon är en form av syre, men som innehåller fler syreatomer (molekylerna har tre syreatomer istället för två, som vanligt syre). Ozon övergår därför lätt till vanligt syre. Å andra sidan bildas nytt ozon i den högre atmosfären när syre bestrålas med ultraviolet ljus. Mängden av ozon i atmosfären växlar hela tiden.

Ozonskiktet eller ozonlagret, är ett tunt ozonrikt bälte i jordens atmosfär på ca  25-40 km höjd (i stratosfären) som skyddar oss mot strålning från rymden - framför allt från merparten av solens ultravioletta strålning. Ozonet i atmosfären filtrerar bort (absorberar) det mesta av den här farliga strålningen.

Ett problem är att vi människor under det senaste århundradet har uppfunnit en rad konstgjorda kemiska ämnen som aldrig har funnits i naturen. Flera av de här ämnena är gaser (främst freoner) som bryter ner ozonmolekylerna och därmed också ozonskiktet. Omvandlingen av ozon till vanligt syre har därför ökat i världens industriländer.

Ju mer ozon som försvinner i atmosfären, desto mer farlig strålning från rymden når ner till jorden.

Solens ultravioletta strålar (UV-strålning) är också det som gör att vi blir solbrända. En ökning av solens UV-strålning leder till att antalet fall av hudcancer ökar.

Ozonhål uppstår i atmosfären när ozonet tunnas ut. Detta märks särskilt tydligt över Antarktis, men även Arktis och andra delar av norra halvklotet (där vi bor). Ozonhålen växer fram under vinterhalvåret och fylls igen under sommarmånaderna då varma luftströmmar når fram med nytt ozon.

Enligt SMHI har läget inte förvärrats sedan slutet av 1990-talet och mycket tyder på att ozonlagret snart kommer att öka igen.


I århundraden har höga klackar associerats med kvinnor, men enligt historien klädde sig män i höga klackar först. På 900-talet hade mäns ridskor klackar för att hålla fötterna kvar i stigbygeln. 

Legenden säger att drottning Victoria var den första kvinnan som lät tillverka stövlar till henne. Paret designades 1840.

King Edward II av Storbritannien lät sätta en standard för skostorlekar. Under tidigt 1300-tal deklarerade kungen att enheten barleycorn skulle utgöra basen för mätning av skor. Enligt regeln är tre barlecorns en tum. 

Det var ingen skillnad mellan vänster- och högerskon före 1818, då det första paret med en höger och en vänster tillverkades i Philadelphia, USA.

Skor med öppen tå blev populära på 1930-talet när trenden att sola slog igenom. Först blev de vanliga som strandsko, men sedan en stilmarkering. 

I Marikina City på Filippinerna finns de största skorna. En mäter 5,5 meter i längd, 2,25 meter i bredd och 1,83 meter i höjd. 30 personer får plats inuti.

Man tror att Catherine de Medici, en italiensk adelskvinna som senare gifte sig med kungen av Frankrike, var den som startade trenden med högklackade skor på 1500-talet. Hon började med femcentimetersklackar för att kompensera sin längd. 

De boots som Neil Armstrong hade på sig på månen slängdes på grund av rädsla för förorening. De svävar fortfarande någonstans i rymden. 

Den dyraste skon som sålts på auktion är rubinskon Judy Garland bar i filmen “Trollkarlen från Oz” (1939). Den såldes för 666 000 dollar (cirka 5,33 miljoner kronor) 2000.


Om du köper en sko som passar, är den oftast alldeles för dyr.

Kålen i surkål innehåller höga nivåer av järn, vilket bidrar till att öka energiproduktionen och därmed höja kroppens ämnesomsättning och främja bättre blodcirkulation.

Den vita kålen är känd för sitt höga fiberinnehåll, vilket magen mår bra av. Fibrerna förebygger förstoppning, kramper och gasbildning. Genom att hålla igen i form minskar du även risken för magsår och tarmcancer. Surkålen främjar även en bra bakterieflora i tarmen, vilket ger bättre immunförsvar.

Fiber är även bra för att hålla hjärtat i form. Fibrerna hjälper till att få bort farligt kolesterol från väggarna i kärl och artärer, och bidrar på så sätt till att sänka kolesterolvärden. Det i sin tur, minskar risken för hjärtinfarkter, stroke och andra hjärt- och kärlproblem.

Det finns en smärre uppsjö av mineraler i surkål, vilket gör den idealisk för att bygga starka ben och motverka benskörhet. Höga nivåer av K-vitamin, som är en relativt ovanlig vitamin som är särskilt viktig för att bibehålla och stärka skelettet.

I Ryssland har man länge använt mjölksyrning som ett sätt att stävja tecken på ålderdom. Surkål är alltså en riktig föryngringsmat!

Om jag har förstått det hela rätt, skulle man lätt kunna överleva på surkål och vatten. Men hur kul är det??

Den mest framgångsrika piraten genom tiderna var en kinesisk prostituerad kvinna vid namn Ching Shih. Under sin storhetstid hade hon över 1 800 fartyg med totalt 200 000 sjörövare. Hon är dessutom en av de få pirater som faktiskt kunde gå i pension.

När piraten Jean Lafitte fick nys om att guvernören satt ut en belöning på 500 dollar för hans tillfångatagande, erbjöd Lafitte istället 5 000 dollar för guvernörens tillfångatagande.

Det stämmer inte att pirater bara var på jakt efter guld, silver och juveler. Det som var vanligast att plundra var nämligen handelsvaror, såsom bultar av tyg, kryddor, socker, färgämnen, kakao, tobak, bomull, trä med mera.

Julius Caesar kidnappades av pirater, som krävde 20 talenter av silver för hans frihet. Caesar tyckte dock att lösensumman var för liten och bad dem istället att be om 50 talenter av silver. När lösensumman väl hade betalats och Caesar hade släppts, lät han samla ihop en armé för att hämnas. Samtliga pirater korsfästes slutligen.

Den moderna ”piratdialekten” vi i dag känner till kommer från Robert Newtons porträtterande av Long John Silver i Disneys film Treasure Island från 1950. Innan dess fanns det ingen universell ”piratdialekt”.

Tre personer hängdes för mordet på William Harrison under 1661. År 1662 återvände William Harrison tillbaka på ett fartyg efter att ha blivit kidnappad av pirater och hade fått arbeta som slav. Detta ledde till den gamla ”ingen kropp, inget mord”-regeln.

Vatikanstatens murar byggdes inte för att rama in mikrolandet, utan för att hålla pirater borta.

Skiljetecknen är en så självklar del av allt skrivande och läsande att de lätt glöms bort. Ändå vore det oerhört svårt att lyckas med både skrivande och läsning utan dem. Men det var faktiskt så det en gång började. Den allra första gången någon satte sig ned för att skriva en text fanns där inga mellanrum, kommatecken, punkter eller utropstecken. Där var texten en enda massa och mycket svår att läsa. Hur skulle man veta var det ena ordet slutade och nästa började? Närtextenserutpådethärviset gäller det att ha stor kunskap om hur orden stavas och ser ut för att kunna uttyda meningen bakom dem.

Men på den tiden var skrivandet till för dokumentation, något exklusivt för några få utvalda och då spelade det inte så stor roll. Sedan kom Antiken och allt fler skulle lära sig tala med en skriven text som stöd. Och då gällde det att kunna tyda manuskriptet – plötsligt gjorde skiljetecknen entré i amfiteatern.

Ju fler som behövde lära sig att läsa desto större stöd behövdes i skriften för hur man skulle uttala det skrivna. Och då började man föra in skiljetecken.

Punkt:  ( . ) Används för att avsluta en hel mening.

Komma:  ( , ) Används för att skapa en paus kortare än vad en punkt åstadkommer, helt enkelt för att underlätta läsandet.

Frågetecken:  ( ?   ¿ ) Sätts efter en fråga, dock inte en indirekt sådan, till exempel ”Jag undrar hur mycket klockan kostar.”

Utropstecken:  ( !   ¡ ) Signalerar utrop och uppmaningar, ibland även mindre formella hälsningar. Kolon: Används för att visa att något följer, till exempel en uppräckning eller ett citat.

Semikolon:  ( ; ) Är ett väldigt spännande skiljetecken! En blandning mellan komma, punkt och kolon. Används främst för att skilja långa uppräkningar, där en extra paus kan behövas, men kan användas kreativt för att skapa längre konstpauser eller innan en slutsats; det är inte alltid en vanlig punkt räcker till.

Bindestreck:  ( ‐ ) Används när ord ska sättas samman, till exempel fotbolls-VM, 30-årsfest eller svensk-engelsk ordbok.

Tankstreck: ( – ) Tankstreck – är längre än bindestreck – och skillnaden mellan dem är att bindestreck sammanfogar ord medan tankstreck sammanfogar eller skiljer på delar i en mening. 

Apostrof: ( '   ’ ) Används när man vill ta bort vissa bokstäver, oftast för att signalera talspråk. ”Jag tror på’t” eller ”Gu’ va’ han garva’.”

Äpplen tillhör faktiskt rosfamiljen – precis som päron och plommon!

Har du någon gång undrat varför äpplen flyter om du kastar dem i vattnet? Det beror av den enkla anledningen att ett äpple består av 25% luft.

Äppleträd kan bli långt över 100 år gamla.

Det tar cirka fyra till fem år innan ett nyplanterat äppleträd börjar bära sin frukt.

Det tyngsta äpplet som någonsin skördats värde 1,36 kg!

I snitt äter en människa cirka 65 äpplen per år. Ät ännu mer, om du vill vara ännu hälsosammare!

Forskare tror att äppleträden från första början har sitt ursprung från centrala Kina.

Man kan även ha fobi för äpplen, tro det eller ej, men fobin går under namnet malusdomesticafobi!

2009 producerades drygt 71 miljoner ton äpplen i världen, varav 22 000 ton, bara i Sverige? Det finns 7500 registrerade äppelsorter. Över 1 000 är odlade sorter varav många klarar det svenska vinterklimatet. Det skulle ta dig 20 år att prova dem alla – om du åt en sort per dag!

Det är mycket tidskrävande att ta fram ett nytt äpple. Aroma, som utvecklades på förädlingscentral Balsgård 1949, blev känt först på 1980-talet i våra affärer. Brittiska forskare arbetar sedan länge på att få fram ett äpple utan kärnhus.


Adam och Eva måste ha varit ryssar. De hade inga kläder, de hade bara ett äpple tillsammans och de trodde att de befann sig i paradiset.

En hummers hjärna ligger i halsen, nervsystemet i buken, tänderna i magen och dess njurar i huvudet. Den hör också med benen, smakar med fötterna, och tenderar att favorisera en främre extremitet, vilket betyder att de kan vara höger- eller vänsterhänta. Rörigt, va?

Hummern var så riklig i delar av USA på 1800-talet att Massachusetts-tjänstemän krävde en klausul i sina anställningskontrakt för att förhindra att de slapp äta det fler än tre gånger i veckan.

Humrarna som vi äter är i allmänhet väldigt unga och därmed bara en bråkdel av storleken som de växer till sig i naturen. Äldre/större humrar anses vara mindre välsmakande och är en art som inte parar sig mer än cirka en gång om året, vilket gör att man föredrar de yngre. 

Hummern är funktionellt odödlig. De visar inga mätbara tecken på åldrande – ingen aptitförlust, ingen förändring i ämnesomsättningen, ingen sämre reproducering eller förmåga, ingen minskning av styrka eller hälsa. De verkar bara dö av yttre orsaker. Hittills har man dock inte forskat så mycket inom ämnet.

Cirka 1 av 5 000 humrar som föds i Nordatlanten blir ljusblå. De är så svåra att fånga in att oddsen är cirka en på 10 000 000. 

Den största hummern som någonsin har dokumenterats var under år 1977 och vägde nästan 20 kilo, var drygt 122 centimeter lång och var gissningsvis runt 100 år gammal. 

Precis som flugor kan även humrar bli nedkylda under längre perioder, och överleva en upptining. Det är ett amerikanskt Connecticut-baserat hummerföretag som har rapporterat om att det inte är ovanligt att frysta humrar vaknar till liv när de tinas upp.

Vissa arter inom hummerfamiljen kan ha fler än två klor. Det är också en 50/50 procents chans huruvida höger eller vänster klo blir den dominanta.


 Hummer är diplomatens sill.


Man har länge beskrivit hjärtat som källan för våra känslor. Antagligen började det i antika Egypten och Grekland, filosofen Aristoteles till exempel trodde att sinnet fanns inuti hjärtat och ansåg att hjärtat var källan för alla tankar och känslor.

Att kroppen fylls med kärleksskapande hormoner är bra för nervsystemet och därmed hjärtat. Den varma känslan vi får vid tillgivenhet drar i gång vårt parasympatiska nervsystem, och hjälper oss slappna av. Det minskar stress, depressiva och ångestkänslor.

Kärlekskänslor trycker också ner vårt sympatiska nervsystem, vilket är ansvarigt för vårt flykt- eller kampresponser. När vi är avslappnade ”tenderar våra blodkärl att utvidgas, och blodtrycket tenderar att sjunka”.

I en studie med 60 par fann man att deras blodtryck var lägre medan de interagerade med sin partner än när de var ensamma eller interagerade med andra människor. Förvånande nog sänktes blodtrycket även när paren inte kände att deras relation var superbra.

Forskning visar även att de som är gifta löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än de som är singlar. 

Jag är singel !!!


Fritt översatt.


"Do you want on toes?" Vill du ha påtår?

"That was that, that." Det var det, det.

"Oops, my heavy coin!" Oj, min tunga slant!

"Shot around yourself!" Sköt om dig!

"Look you not if!" Se dig inte om.

"Where are they holding house?" Var håller de hus?

"A plug has walked in the kitchen." En propp har gått i köket.

"Do not if it!" Gör inte om det.

"You are offspooned." Du är avskedad.

"No you! That man didn't walk!" Nej du, den gubben gick inte.

"The cat low and bucket." Katten låg och spann.

"It advises against attic." Det råder motvind.

"Beside this team." Vid det här laget.


Jag var bra på Engelska i skolan.

Kor är sociala djur, och de kommer naturligtvis att bilda stora flockar. Likt människor kommer de att skaffa vänner och speciella band till vissa flockmedlemmar, samtidigt som de gärna undviker andra.

Kor är färgblinda och kan inte se rött och grönt. I en tjurfäktning är viftandet med den röda duken inte just färgen som är intressant, utan just själva viftandet i sig.

Kossor kan höra lägre och högre frekvenser bättre än människor.

När du åker förbi en kohage med din bil ser du med största sannolikhet kor som tuggar gräs, och ja, de tuggar ofta gräs. De kan tugga i hela 50 tugg per minut, ungefär. I snitt har en kossa över 40 000 tuggrörelser per dag!

Just på grund av deras ögons placering kan de se i nästan 360 grader. Tänk om vi människor hade samma synfält!

En ko kan producera över 50 kilo av saliv – per dag. Inte undra på att de dreglar!

Du kan få en kossa att gå upp för en trappa – men inte nerför! Detta tack vare att deras knän inte är utvecklade för att gå nerför, då de inte kan utföra rörelserna som krävs.

Precis som hästar kan även inte kossor spy.

En ko dricker hela 110 – 190 liter vatten – per dag! Japp, fyll upp badkaret!

En kossa har ett luktsinne likt en hund! De kan känna doften av något på nästan en mils avstånd!

Kor har bara tänder i nedre käken. Inte undra på att de tuggar sitt gräs så länge!


"Det är ingen ko på isen så länge rumpan är i land." Jo det hette så från början. Det kommer från att man inte behöver oroa sig så länge kon har fast mark under bakklövarna och kan rädda sig själv om isen brister. När man saknade rinnande vatten i lagårdarna, ledde man korna till en sjö där de fick dricka.


Hylands hörna var från början ett radioprogram (med premiär 10 oktober 1961), men 3 oktober 1962 började programmet att sändas i TV. Hörnan var en talkshow, även om begreppet inte var uppfunnet ännu. Förlagan var hämtad från en amerikansk TV-show vid namn Tonight Starring Jack Paar. Hylands Hörna blev oerhört populärt och samlade hela svenska folket vid TV-apparaterna under 1960-talet. Första talangen som deltog i hörnan var Cecilia Bruce, som berättade och sjöng egna visor den 3 oktober 1962.

Lennart Hyland är en legend inom svensk radio- och TV-historia. Om man tänker sig några av dagens storheter inom TV – Skavlan, Babben Larsson, Lindström & Luuk, André Pops – och smälter samman dem till en person så får man Hyland.

Han var först och störst med det mesta – pratprogram, lekprogram, frågesport, sportreferat. På 1950-talet samlades familjen framför radion och lyssnade på Karusellen och på 1960-talet satt man och tittade på Hylands hörna. Och det handlade verkligen om alla eftersom det inte fanns någon konkurrens från andra radio- och TV-kanaler. Hyland var också först med att leda stora insamlingsgalor (Röda fjädern 1965 och 1969) och morgon-TV (Go’morron Sverige, 1977-80).

År 1999 infördes Kanelbullens dag, den 4 oktober.

Kanelbullen blev vanligt förekommande i Sverige under 50-talet, men den började tillverkas som vi känner den idag redan på 20-talet. Att den skapades just då är ingen tillfällighet. Tidigare, under första världskriget, hade ingredienserna till kanelbullar varit svåra att få tag i på grund av ransoneringen. Efter kriget blev råvaror som vetemjöl återigen mer lättillgängligt, och dagens kanelbulle föddes.

Kanelbullen sägs också ha sitt ursprung i just Sverige, och har bland annat presenterats som en svensk specialitet under det européiska kulturella projektet Café Europa, som Österrike initierade under deras ordförandeskap i EU. Det gick bland annat ut på att varje land presenterade ett bakverk som har sitt ursprung i landet. Idag finns dock kanelbullen i flera länder, och har spridit sig ända till Nordamerika.

Det säljs mellan 6,5 och 7 miljoner kanelbullar under kanelbullens dag. Och 51 procent av alla svenskar äter minst en kanelbulle. Dessutom bjuder minst hälften av alla arbetsgivare sina anställda på kanelbullar just denna dag, otroligt va?

Kanelbullen i form av en snurra är den vanligaste sorten idag, men faktum är att kanelbullen i form av en knut har funnits ända sedan 1600-1700 talet.Just ordet ”kamera” härstammar från det latinska ”camera obscura”, som betyder ”dark chamber” (mörk kammare).

Hela tolv kameror av de svensktillverkade märket Hasselblad har varit uppe i rymden! Under den resan när man först landade på månen 1969 med Apollo 11, tog de tolv styck Hasselblad-kameror för att dokumentera deras historiska promenad på månen.

Den första digitala kameran utvecklades redan år 1975 – av Kodak. Kameran designades av ingenjören Steve Sasson och vägde cirka 3,5 kg och kunde ta digitala bilder i svart och vitt – i 0,01 megapixels.

Det finns folk som samlar på allt – bokstavligen talat. Världens största kamerasamling äger Dilish Parekh, bosatt i Mumbai, Indien. Herr Parekh äger hela 4 425 antika kameror från världens alla hörn och tillverkare. Han påbörjade sitt samlade år 1977 och den äldsta kameran han äger dateras så långt tillbaka som till 1907.

År 2012 såldes en riktigt dyr kamera på auktion. 1923 Leica O-series-kameran klubbades för hela 2,8 miljoner dollar under en auktion i Wien, Österrike. Detta gör också den unika kameran till världens dyraste kamera som någonsin sålts till en privatperson.

Det är omöjligt att riktigt veta, men ett gäng forskare har lagt sin fritid på att räkna fram ungefär hur många fotografier vi gemensamt bör ha tagit här på jorden. Man tror att vi har tagit cirka 3,8 biljoner kort.

Idag tar vi lika många fotografier under loppet av två minuter som vi gjorde gemensamt under hela 1800-talet. Man kan å andra sidan undra över hur många av dessa som består av selfies och ”titta, jag tar kort framför spegeln på gymmet”-fotografier.

År 1826 tog en fransk fotograf vid namn Nicéphore Niépce ett fotografi, populärt under namnet ”View From The Window At Le Gras”. Han tog fotografiet från fönstret i hans hus. Gissa vad? Exponeringstiden för fotografiet var bara 8 timmar! Detta ansågs som en relativt kort exponeringstid under denna tidsepok. Ja, världen går då framåt åtminstone.

Den första kommersiella kameran stod Kodak för, och gick under namnet ”Brownie”. En ganska simpel låda som gick under prislappen på en dollar. Under 1900-talet var priset ganska överkomligt för den formen av ny teknik.

Vem var Jansson?

Det finns två tänkbara, en mer omskriven och det gäller operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon, (1844-1889). Han blev känd för att ofta bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, och utav detta ska namnet ha skapats, Janzons frestelse. Namnet på maträtten blev dock ej använt och godtaget förrän 40 år efter hans död.

Jansson var son till fiskhandlaren Adolf Janzon och Margareta Olofsson. Efter att ha varit sjöman en kort tid blev han student i Uppsala 1863 och läste därefter på en filosofie kandidat-examen.

Den andra versionen av uppkomsten är då Svenska gastronomiska akademien i ‘Gastronomisk Kalender 1989’ förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.


Jag behöver ej inledas i frestelse, jag kan gå själv!


Vår planet är full av miljontals mil väg. Från gigantiska flerfilsmotorvägar till gropiga grusvägar ligger de där och väntar på att vi ska ta oss från punkt A till B utan att vi skänker dem en endaste tanke. 

Highway 1 i Australien är ett nätverk av vägar som segla landet ansluter alla fastlandet statliga huvudstäder. Med en total längd på cirka 14 500 km (9 000 mil) är den den längsta nationella motorvägen i världen.

Karakoramvägen är en väg mellan Pakistan och Kina i Karakorambergen genom Khunjerabpasset. Det är världens högst belägna asfalterade väg, med en maximihöjd på 4 693 meter över havet.

Världens längsta vägtunnel är Lærdalstunneln i Norge. Den utgör en del av E16 mellan Oslo och Bergen och är 24,5 km lång.

Världen rakaste väg heter Eyre Highway, och finns i Australien. Den är 1 675 km lång.

Världens äldsta väg heter Via Appia. Via Appia har sitt namn efter censorn Appius Claudius Caecus, som lät stenlägga den första etappen av vägen år 312 f.Kr. Vägen förband inte bara Rom med Syditalien och Sicilien, utan användes också för trafiken till hamnarna på ostkusten, som säkrade förbindelserna med GreklandMindre Asien och Nordafrika.

Världens bredaste vägen är Avenue 9 de Julio, Buenos Aires, Argentina. Den har sex filer, i varje riktning.

Världens längsta bro över vatten är drygt fem gånger så lång som Öresundsbron och lika lång som ett maratonlopp. Jiaozhou Bay Bridge i Qingdao i den kinesiska Shandong-provinsen är med sina 42,5 kilometer världens längsta bro över vatten.

Pandan (ej att förväxlas med PANDAS/PANS Awareness Day) har under en lång tid varit en symbol för fred i Kina. För hundratals år sedan, när olika stammar stred mot varandra, betydde det vapenvila eller reträtt när en flagga föreställandes en panda hissades upp i luften.

Man vet inte exakt hur länge pandor existerat på jorden, men forskare är ganska överens om att de levt på vår planet någonstans mellan två till tre miljoner år.

En pandas skelett är dubbelt så tungt jämfört med andra djur i en ungefärlig samma storlek.

Kvinnliga pandor har ägglossning endast en gång om året. De är alltså fertila endast två eller tre dagar om året.

Det är vanligare att pandamammor föder tvillingar i fångenskap än vad det är för dem att föda tvillingar ute i det fria. Varför är forskarna osäkra på. Dock dör i snitt hälften av alla pandor strax efter födseln av sjukdomar eller att de oturligt nog blir krossade av deras mamma. Av misstag, förstås.

På den illegala marknaden är pandapäls värt mellan 600 000 kronor upp till 1 000 000 kronor.

Pandor må se söta och runda ut i ansiktet, men sanningen är att deras käkmuskler är så stora att de blir så runda i ansiktet. En panda kan utan problem tugga sönder en aluminiumbit till småsmulor med hjälp av sina käkmuskler och sylvassa tänder.

Att ha en panda i en djurpark är minst sagt dyrt. Man brukar säga att det kostar cirka fem gånger mer att ha en panda i fångenskap än vad det kostar att ha det näst dyraste djuret; elefanten.

Bland jordens hotade arter, såsom pandan, blåvalen, ölutköraren, och den bengaliska tigern kan man nu också räkna in boken.

Gröt var under vikingatiden en maträtt för enklare folk. Man åt gröt på rågmjöl, korn eller havre, och man tillagade även ystegröt på ”skyr”, d.v.s. löpnad långmjölk. I riktigt svåra tider kunde gröten drygas ut med bark och sågspån.

Risgrynsgröten blev vanlig först på 1800-talet och ansågs vara en lyxig julgröt. Den innehöll bland annat grädde, ägg och smör.

Förr i tiden förväntades man även ha med sig så kallad förningsgröt som gåva till värdparet när man gick bort, och nyblivna mammor kunde passas upp med barnsängsgröt. För inte alltför många år sen var det också vanligt att vänner kom över med flyttgröt om man bytte bostad, detta har dock på senare år bytts ut mot pizza…

Även på bröllop spelade gröten en central roll, och precis som bröllopsparet delar tårtan idag, var det tradition skulle stoppa grötskedarna i munnen på varandra, och först på 1800-talet konkurrerades gröten ut av bröllopstårtan.

Nu för tiden är julgröten en av de få festgröträtter som fortfarande finns kvar, men som frukost, mellanmål och ibland kvällsmål har den på sistone ökat i popularitet.

Fängelset Alcatraz, som ligger på en klippa ute i San Francisco-bukten, är en av de mest ökända platserna i hela USA.

Det byggdes 1934 och med tiden fick fängelset ett rykte om sig att vara rymningssäkert.

Förmodligen världens mest omtalade rymning. Tre dömda bankrånare lyckades fly från fängelset på Alcatrazön utanför San Fransisco. En bedrift ingen hade lyckats med tidigare.

Under ett års tid grävde de långsamt men metodiskt hål i sina söndervittrade cellväggar med hjälp av skedar. Skrapandet pågick under den timme varje kväll som var ”musiktimma”, för att ljudet inte skulle höras. Sen tog sig de tre männen ut från fängelset via ventilationssystemen. För att undvika att nattvakterna skulle upptäcka deras frånvaro hade de tillverkat dockor av sig själva som de placerat i sina sängar.

Väl på stranden tillverkade fångarna en flotte med hjälp av regnrockar, och sedan försvann de och har aldrig påträffats sedan dess.

Fotografen, som specialiserat sig på att ta porträtt, åkte i fängelse. Han tog nämligen ett på Nationalmuseum.


Fetaost är ursprungsskyddad, vilket innebär att den måste tillverkas och paketeras i Grekland för att få kallas feta.

Ordet feta kommer från ett antikt grekiskt ord som betyder skiva.

Fetaost ska innehålla minst 70 procent pastöriserad fårmjölk, och resten pastöriserad getmjölk.

Fetaosten får också tillverkas med endast fårmjölk. Andelen getmjölk i fetaost får dock vara högst 30 procent, om den är högre får den tekniskt sett inte kallas fetaost.

Enligt grekisk lag måste fetaosten lagras minst två månader i saltlake innan den får säljas.

Havssalt är den enda tillåtna tillsatsen i osten.

Fetthalten i äkta fetaost ska vara 23 procent, och vattenhalten får inte överstiga 6 procent.

I Grekland är 70 procent av den ost som konsumeras fetaost. Även i Sverige är fetaosten populär, och varje år importerar vi nära 3370 ton fetaost.

Fetaost tillverkas med hjälp av både löpe från kalvmagar och vegetabiliskt ystenzym. Om man äter vegetariskt bör man därför vara uppmärksam på vilken typ av enzym som använts för att ysta fetaosten.

All champagne var grumlig fram till början av 1800-talet då Madame Clicquot lärde sig att avlägsna jästfällningen med tekniken som går under namnet, degorgering.

Majoriteten av all champagne som produceras idag är torr av sorten “Brut”. Detta innebär att man tillsätter ca 10 gram socker/liter. För 200 år sedan var det inte ovanligt att champagnen som producerades kunde innehålla så mycket som 150 gram socker/liter.

En flaska måste enligt fransk lag ligga minst 15 månader i källaren innan degorgering för att få kallas champagne.

Av all champagne som produceras så dricker fransmännen upp cirka hälften.

Champagnens lagringspotential blir bättre om den ligger i en magnumflaska då mindre av drycken exponeras mot syret i flaskan.

Under december månad säljs nästan hälften av Systembolagets årsförsäljning av champagne.

Napoleons favoritchampagne var Moët & Chandon. Man har därför döpt husets standardchampagne till “Impérial Brut”.

Sverige ligger på plats nummer tio över champagneimporterande länder, per capita så ligger Sverige istället på topp fem.

Endast tre druvtyper är tillåtna i champagne, Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Och den enda vinproducerande regionen som får lov att framställa Rosé genom att blanda stilla rött vin med stilla vitt vin är Champagne.

Kina är fortfarande det land i världen som avrättar flest människor. Men exakt i vilken omfattning dödsstraffet används i Kina är okänt, eftersom landet betraktar sådana uppgifter som statshemligheter. I den globala siffran på minst 690 personer ingår inte de tusentals avrättningar som Kina tros ha utfört.

I november tillkännagav vietnamesiska myndigheter att 85 avrättningar hade utförts under 2018, vilket gör att landet finns bland de fem länder i världen som avrättar flest människor.

Om Kina räknas bort har 78 % av alla rapporterade avrättningar ägt rum i bara fyra länder: Iran, Saudiarabien, Vietnam och Irak. 

Människan är ett underverk i sig kan man tycka, för med våra egna ögon kan vi se hela tio miljoner färger. Men som kvinna är det möjligt att du har en genetiskt mutation som gör att du ser ytterligare miljontals färger.

Om det mänskliga ögat hade varit en kamera så hade den kameran haft 576 megapixlar. I teorin ger detta vårat synfält en upplösning på 32 000 x 18 000. Full HD har en upplösning på 1920 x 1080.

Forskare i Kanada utförde ett experiment som innebar att en grupp skelögda personer fick spela det klassiska datorspelet Tetris i en period i hopp om att förbättra deras syn. Deltagarna fick upp till fyra gånger bättre syn.

Under en livstid så blinkar en människa ungefär 10% av tiden som vi rör oss.

Guldfiskar kan inte blunda eftersom dom inte har några ögonlock.

Blåögd maki är en lemur som är bosatt på ön Madagaskar. Detta djur är den enda primaten förutom människan som kan få blåa ögon.

Strutsens öga är större än dess hjärna och delfiner sover med ett öga öppet!

En människas ögonbryn förnyas helt efter 64 dagar.

Endast 2% av alla människor på jorden har gröna ögon. Detta är således den ovanligaste ögonfärgen man kan födas med.

Kärleken föblindar dig. Äktenskapet ger dig synen åter.

Första gången korv nämns i litteraturen är av sumererna, i nuvarande Irak omkring 3000 f.Kr. Även kineserna har skrivit om korv 589 f.Kr. och Homeros i Odysséen. I Rom var korv festmat under kejsar Nero, i synnerhet när man firade Lupercalia.

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött (t ex gris, lamm) och som tillverkas i avlång form. Korvar finns i olika storlekar, med olika köttråvaror eller vegetariska råvaror och andra ingredienser. I Finland delas korv in i tre kategorier: salami, påläggskorv och matkorv. Ordet korv är fornnordiskt och betyder böjd och stump. Norskans och danskans pølse och svenskans pölsa är ett germanskt ord för något uppsvällt och tjockt. Ordet har betecknat korv i svenskan sedan medeltiden, men är sedan 1700-talet även en maträtt på hackade inälvor och gryn.

Korv består av skinn och fyllning. Skinnet kan vara rengjorda tarmar från slaktdjur, s k fjölster eller fjälster, kollagen eller tillverkat av sojaprotein eller viskos. Vid manuell korvstoppning används ofta ett redskap som kallas för korvhorn på vilket fjälstret träs upp. Förr tillverkades korvhorn av kohorn, numera av rostfritt stål.

Korven följer människan genom kulturhistorien. Det var ett enkelt sätt att ta hand om och försvara slaktrester som skulle förbrukas senare under året. Korven röktes, saltades eller torkades. Man slaktade hemma på gården och i varje by hade man egna korvrecept. Så uppstod också korv med varierande mängder kött, bl a blodkorv, grynkorv, svartkorv (mustamakkara), isterband och lökkorv. I dessa ingår ofta korngryn, blod, potatis och mjöl samt olika kryddor. Efter hand har vi också nåtts av nya korvsorter som blivit en del av vår husmanskost, t ex siskonkorven (tidigare susiskon) som härstammar ur fransk saucisse, och tysk sausischen. Knackkorven kommer från tyskans knackwurst som ibland också kallas knake. Ordet knake är onomatopoetiskt och beskriver hur det låter när man biter i korven. Med globaliseringen har mängden utländska korvar ökat och vissa blivit en naturlig del av vår husmanskost, t ex bratwurst, chorizo, kabanoss, salsiccia, och merguez. I takt med att mängden specialdieter också ökar har vi också fått vegetarisk korv av sojaprotein eller quom, en ovo-vegetarisk köttersättning som i huvudsak består av mykoprotein (svampprotein) och litet äggvita.


Ju mindre man vet om hur korvar och lagar blir till, desto bättre sover man om nätterna.


Cirka 1 procent av den vuxna befolkningen stammar och det är fler män än kvinnor. Stamning börjar oftast i 2-5 årsåldern, men försvinner igen hos många barn. Om man stammar i ungdomsåren är det troligt att man stammar mer eller mindre även som vuxen. Många lär sig att leva med stamningen och upplever att stamningsproblemet minskar med åren.

Forskningen tyder på att stamning har en neurobiologisk grundorsak. En viss läggning för stamning kan ärvas. En förklaring till stamning kan vara att hjärnans styrning av talet är instabil, vilket ger en tendens till avbrott i talet. Psykologiska och sociala faktorer, till exempel den stammande personens och omgivningens reaktioner, kan påverka stamningens utveckling. Personer som stammar är inte mer nervösa än andra människor. Men stamning kan göra en stammande person nervös i vissa talsituationer.

Myt: Personer som stammar är inte särskilt smarta.
Verklighet: Det finns ingen som helst koppling mellan stamning och intelligens.

Myt: Stamning orsakas av nervositet.
Verklighet: Nervositet orsakar inte stamning. Personer som stammar är inte mer nervösa, rädda, ängsliga eller blyga än andra. De har samma breda spektrum av personlighetsdrag som personer som inte stammar.

Myt: Om man hör någon annan stamma kan man bli ”smittad” och börja stamma själv.
Verklighet: Man kan inte smittas av stamning. Precis hur stamning uppstår är inte känt. Forskning visar dock att stamning har att göra med hjärnans styrning av talet, och att det i många fall finns en ärftlig faktor.

Myt: Det hjälper att be en person som stammar att ”ta ett djupt andetag innan du pratar” eller ”tänk ut vad du ska säga först”.
Verklighet: De här råden gör bara personen som stammar obekväm, vilket ofta gör stamningen värre. Det hjälper mer att lyssna tålmodigt och att själv ha ett lugnt taltempo.

Myt: Stress orsakar stamning.
Verklighet: Många komplexa faktorer såsom arv, neuromuskulär utveckling och omgivningsfaktorer är inblandade i stamningsutvecklingen. Stress orsakar inte stamning, men kan förvärra den för stunden.