NÖDIGT OCH ONÖDIGT VETANDE 2

Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810.Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster. Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män. 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv. 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.

Den så kallade förstoringslinsen som ofta pryder klockor vid dagens datum (för att man ska kunna se datumet enklare) introducerades först under 1950-talet. Konceptet används ofta än idag, speciellt av Rol

När du är i en klockaffär har du kanske lagt märke till att de flesta klockor i montrarna är förinställda på tio minuter i två, eller tio minuter över tio? Detta för att klockornas utseenden mer påminner om ett glatt ansikte när visarna står på dessa två alternativ, vilket påverkar stämningen på köparen.

Klockan The G-Shock, utvecklad av Casio, var den första klockan som testades för att överleva fall på fyra våningar (cirka 10 meter). Tack vare att de lyckades med bedriften satte konkurrenter igång och producerade klockor som skulle vara ännu tåligare, främst till äventyrare.

En av den mest billiga massproducerade klockan som har införts av schweiziska urmakare (kända för sin precision och dyra klockor) var Swatch, som släpptes för första gången år 1983.

I Thailand så är det straffbart att lämna sin bostad utan underkläder. Du kan även hamna i trubbel när du kör bil utan någon klädsel på överkroppen.

I provinsen Kanchanaburi i Thailand bor världens minsta fladdermus, trynfladdermusen. Den lever i grottor och blir oftast inte längre än tre centimeter och har en blygsam vikt på ungefär två gram.

Fram till år 1939 så hette Thailand egentligen Siam. Kattrasen siames och termen siamesiska tvillingar härstammar ifrån Siam.

Thailand är det enda landet i Sydostasien som aldrig har koloniserats av en europeisk nation.

En tiondel av alla djurarter som existerar på jorden återfinns i Thailand.

För hundra år sedan levde det ungefär 100 000 elefanter i Thailand, idag finns det knappt 5000 kvar. Man räknar med att antalet elefanter i Thailand minskar med ca 3% per år.

Varje år sedan 1988 hålls det en festival för aporna i provinsen Lopburi i Thailand. På denna konstiga festival samlas tusentals människor i templet Phra Prang Sam Yot för att se på när aporna äter tonvis med frukt och grönsaker. Festivalen är lokalbefolkningens sätt att tacka aporna för alla turisterna som kommer dit för deras skull.

Thailands kustlinje är hela 320 mil lång, snacka om att man kan gå långa strandpromenader!

Ungefär 20 % av allt ris som odlas kommer ifrån Thailand.

I Thailand finns det hela 1430 öar! Phi Phi-öarna är ett otroligt populärt resmål för turister. Sedan tsunamikatastrofen år 2004 har priserna stigit kraftigt på dessa öar. Det var även här som filmen ”The Beach” spelades in.

Snart är jag där igen.

I öppningsscenen när Maggie skannas av i kassan kommer priset 847.63 dollar upp. 1989, när serien såg dagens ljus, var det nämligen det genomsnittliga priset för att uppfostra en bebis per månad i USA. Men i den 20:e säsongen som startade 2009 har siffrorna bytts ut till 486.52 dollar. Observera då att Marges varor har kostat 243.26 dollar innan Maggie skannas.

Om du ser ett avsnitt av The Simpsons dubbat till franska blir Homers klassiska fras ”D´oh!” istället ”T´oh!”. På den spanska dubbningen blir det istället ”Ouch!”. ”D´oh!” finns för övrigt med i ”Oxford English Dictionary” sedan 2001.

I de arabiska episoderna av The Simpsons dricker Homer läsk istället för öl av märket Duff, och han äter korv av egyptiskt nötkött istället för den vanliga och klassiska korven. Detta för att sammanfalla med islamiska seder.

Lisa har firat sin åttonde födelsedag två gånger om i två helt olika avsnitt.

Ända till år 1998 tjänade alla sex röstskådespelare vardera 30,000 dollar per avsnitt. Mellan 1998 fram till 2004 hade lönen höjts till 125,000 dollar per avsnitt. Idag får varje röstskådespelare över 400,000 dollar per inspelat avsnitt, och de behöver inte ens finnas på plats i studion för att kunna göra rösterna. Imponerande.

1990 toppade låten ”Do the Bartman” den brittiska singeltoppen. Sången är skriven och producerad av Micheal Jackson och Bryan Loren, och Nancy Cartwright står för sången (kvinnan bakom Barts röst).

Många av karaktärernas efternamn i The Simpsons är faktiskt tagna från skaparen Groenings hemstad; Portland, Oregon i USA.

Det tog Danny Elfman endast två dagar att komponera introlåten till The Simpsons 1989. Inte illa pinkat, med tanke på att det är en av världens mest spelade introlåtar nu.

Nancy Cartwright, som gör rösten för Bart, provspelade egentligen för Lisas röst.

År 1997 byggdes en exakt kopia av Simpsons hus i Clark County, Nevada. Huset byggdes för en tävling av Fox och Pepsi, där vinnaren fick välja att bo i huset eller erhålla 75,000 dollar.

Rollen som Gandalf var egentligen till en början erbjuden Sean Connery, som artigt tackade nej. Hur kan man tacka nej till något sådant stort, undrar säkert du? Jo, av den enkla anledningen att han inte förstod manuset efter att ha läst det, simpelt nog. Vi hoppas åtminstone att han förstod handlingen efter att ha sett trilogin.

Totalt gjordes över 18 000 kostymer och klädesplagg för inspelningen av trilogin. I vissa fall behövdes upp till 40 identiska plagg göras för en del scener.

Efter att ha skrivit totalt över 1 200 sidor text till böckerna måste man ju förutsätta att J.R.R. Tolkien är en mästare på att hantera en skrivmaskin! Men riktigt så är det inte. Sanningen är den att författaren använde sig bara av två fingrar för att få ihop texten till samtliga sidor. Snacka om att ha tålamod!

Det är inte bara en uppsjö av kostymer och diverse klädesplagg som togs fram inför trilogin. Även vapen producerades på högvarv. Hela 2 000 typer av svärd, yxor, släggor och annat smått och gott som gick att slåss med producerades av filmbolaget. Och inte nog med detta; även 10 000 pilar producerades till filmerna.

Legolas är kanske mest känd för sitt långa, lena och blonda hår i filmerna. Men detta är faktiskt något som regissören Peter Jackson helt kom fram till på egen hand, för Legolas hårfärg omnämns nämligen aldrig någon gång i böckerna.

Christopher Tolkien, son till författaren bakom Sagan om Ringen-trilogin, är inte det minsta förtjust i filmatiseringen av hans fars verk. Däremot hyser han stor kärlek till den värld som hans far, J.R.R. Tolkien, har skapat.

FN tog under senare halvan av 1900-talet täten när det gäller instiftande av temadagar. Nu har de så många 24-timmarshyllningar att de krockar med sig själva. Men FN har även instiftat flera dagar på samma tema. Den 1 juni firar FN Mjölkens dag och drygt tre månader senare skålar FN igen med mjölkglasen – för då är det Skolmjölkens dag. Även potatisen har förärats med två temadagar. Färskpotatisens dag, till vilken uppkomsten är oklar, den 6 juni och Potatisens dag, som instiftats av Potatisakademin, den 26 oktober. En bidragande orsak till att det har blivit så är att vem som helst kan instifta en temadag. Problemet för den som instiftar en temadag är att nå ut med sitt budskap.

Men det finns en hel bröt av temadagar som är minst sagt beklämmande och mycket skrattretande till och med. Vad sägs om, Tandborstbytardagen 3 februari eller Silikonbröstens dag 1 juli.

Där finner man också av någon outgrundlig anledning även den Internationella och den Nationella orgasmdagen, 8 augusti respektive 19 juli varje år, om det nu ska vara så viktigt just de dagarna?

Kängurus avger knappt någon metangas, vilket på rak arm innebär att de inte släpper ut någon metangas när de släpper sig. Forskarna försöker att skörda bakterierna från kängurusläktet till kor, vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser. Detta eftersom metangasutsläppen från kor är ett större problem än avgasutsläppen från bilar.

Kanske inte helt olikt människan försöker hanen att imponera på honan när de vill para sig genom att spänna upp sina muskler, speciellt biceps. Att ha stora biceps inom känguruvärlden är något oerhört attraktivt hos honorna.

Kängurus är smartare än vad man kan tänka sig. Om de känner sig hotade eller efterföljda, hör de inte till ovanligheten att de försöker dra sig mot ett vattendrag. Detta för att de ska kunna dränka sina efterföljande fiender i vattnet.

Rasen är kanske som mest känd för sitt skuttande och hoppande när de ska ta sig framåt. Men det finns en anledning till detta beteende; de kan nämligen inte röra sina ben självständigt eller separat, vilket resulterar i att hoppa är det enda sätt att ta sig fram på.

De flesta människorna är högerhänta, men cirka 15% av befolkningen är vänsterhänta. En avsevärt mindre del är lika skickliga med bägge händerna. Men hos kängurus är allihopa – oavsett kängururas – vänsterhänta.

Honor har tre vaginor. De två utanför är för att ta emot spermier och leder till två livmödrar. Den mellersta vaginan är till för förlossningen. Hanarna har en tvådelad penis, under testiklarna.

En röd jättekänguru kan nå en topphastighet på hela 56 km/h med sina skutt, och kan hoppa över åtta meter långt. De hör heller inte till ovanligheten att de hoppar så högt som 1.8 meter upp i luften.


Kängguru: Österländsk vishetslärare med särskild kompetens rörande grova skodon.


Den 13 januari, tjugo dagar efter jul, är julen slut i vårt land. I äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari, det vill säga när vi firar trettondagen. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.

Den konung Knut som nämns i Bondepraktikan är den danske kungen Knut, som även han blev helgonförklarad och som var beskyddare av de medeltida Knutsgillena. Gillen var en form av medeltida handelskompanier. Knutsgillena arrangerade ibland knutsbaler, vilket sannolikt påverkar tjugondag Knut och julgransplundringarna.

En annan faktor som påverkat julgransplundringarna är sannolikt de upptåg som man kunde se i bondesamhällets byar vid denna tidpunkt. Då sprang barn och unga omkring och tiggde mat och dryck till sista julstugan, samtidigt som de ropade ut julen.

Under 1900-talet har tjugondag Knut kommit att associeras med barn och godis. Julgransplundringar förekommer ännu idag, men hade sin storhetstid främst under efterkrigstiden.


Tulpanen (Tulipa på latin) är en liljeväxt med ursprung i mellanöstern. Namnet tulpan kommer från det persiskans dulband som betyder turban.

Inom det Osmanska riket (1300-1900) förekom tulpanen tidigt som motiv på kakelplattor och textilier, gravstenar, bönemattor och väggmålningar.

Man vet inte exakt vem som förde in tulpanen i Europa, men en fransk forskningsresande vid namn Belon, sägs vara en av dem. Historien berättar att tulpanen skulle ha fått sitt namn genom ett missförstånd. Belon såg en man med tulpaner instuckna i sin turban och frågade tolken vad det var för blomma. Tolken trodde att han menade turbanen (tulband på turkiska).

Tulpanen ligger ohotad på första plats som Sveriges absolut populäraste blomma.

Den svenska tulpansäsongen börjar i samband med tulpanens dag den 15 januari och håller på fram till påsk. Under denna perioden konsumerar vi runt 130 – 140 miljoner tulpaner, som per capita till och med slår tulpanlandet Holland.

I slutet av 60-talet började tulpaner säljas i buntar i livsmedelsbutikerna.

Man beräknar att det finns ca 7000 registrerade tulpansorter och dessa delas in i nio olika gruppbeteckningar.

De flesta tulpanerna drivs fram i svenska växthus. Däremot importeras själva tulpanlöken från Holland. I Holland har man perfekta jordar och klimat för att odla löken och svenska trädgårdsmästare är goda yrkesmän som tar väl hand om drivningen här hemma.

Under finanskrisen i Holland på 1600 talet betingade den mest populära tulpanlöken, den polkarandiga ”Semper Augustus” så mycket som 120 000 kronor (att jämföra med ett kanalhus som vid samma tid betingade ca 40 000 kr).

Under 1800-talet introducerades Darwintulpaner av den holländske plantskoleägaren Krelages och från dessa härstammar våra viktigaste sorter.


Du har säkert ramlat över begreppet fetisch någon gång i ditt liv. Ofta används det lite slarvigt genom att beskriva att man verkligen ÄLSKAR någonting. Typ att någon har en skofetisch – och bara älskar att köpa skor. Enligt ABC News så är det vanligare bland män än bland kvinnor.

Fötter kopplas ofta ihop med svett och äcklig lukt. Men många älskar verkligen fötter. 2007 gjordes en studie som visade att det var just fötter som fick lusten att öka mest av alla fetischer. Nästan hälften av de som svarade föredrog fötter – över bröst och rumpor!

Men där var de ju! Skorna. Själva skofetischen där man sexualiserar användandet av (oftast högklackade) skor har funnits med länge – och är en av de absolut vanligaste fetischerna i hela världen. Särskilt bland män.

Läder har alltid varit förknippat med fetischism. Det finns exempelvis läderklubbar där i princip alla är klädda i läder. Ofta är läderkläder kopplat till s&m-lekar.

Att håret kan vara sensuellt är långt ifrån okänt. Men det är också riktigt poppis att experimentera med hår sexuellt. Vissa personer tänder bara på personer med svart hår eller med riktigt kort hår. Eller varför inte helt rakat? Här räknas också skägg och kroppshår in – och även faktiskt naglar där favoriten är långa och röda.

Att pierca varandra under sexakten är för många extremt hett. Men själva fetischen med att tända på piercingar är vanligare än man tror – och det kan handla om hål i tungan, i bröstvårtan eller varför inte i läppen. Tatueringar och töjda öron är också vanligt.

Det finns 321 miljoner barn i världen som tror på jultomten (muslimska, hinduiska, judiska och buddhistiska barn borträknade). Om det bor i genomsnitt tre barn per familj måste jultomten besöka cirka 91,8 miljoner hem. Tack vare olika tidzoner och jordens rotation blir jultomtens arbetsdag 31 timmar. Det blir då exakt 822,6 besök per sekund. Jultomten måste resa 1,26 kilometer per hushåll. vilket ger en total ressträcka på 11,5 miljoner mil. För att hinna med måste jultomtens släde färdas med en hastighet av 1050 kilometer per sekund, dvs mach 3000. Om varje barn i genomsnitt får en legoask i julklapp, betyder detta att jultomtens släde skulle ha en relativistisk massa på 321 300 ton. Ingen ren kan dra mer än 135 kg - det behövs därför 214 200 renar för att dra jultomtens släde. När hela ekipaget färdas i mach 3000 framkallar det ett enormt luftmotstånd. Första paret renar kommer att absorbera en värmeenergi av 14,3 terajoule/per sekund - på mindre än 4,26 tusendelar kommer hela ekipaget att omvandlas till ren strålning. Den centrifugalkraft som jultomten kommer att utsättas för på grund av jordens krökning är ca. 17 500 G. Dvs. en rejäl tomte på 112 kg utsätts för en kraft av 4 315 015 kg. Med en sådan centrifughastighet skulle man till och med kunna pressa juice ur ett massivt granitblock... :o)

Men visst tror jag på tomten.

Tro, vetenskap och auktoriteter – geniet Albert Einstein uttalade sig om sina livserfarenheter i många sammanhang.

Jag upptäckte att naturen är konstruerad på ett underbart sätt, och att det är vår uppgift att hitta den matematiska strukturen i naturen. Det är ett slags tro, som hjälpt mig genom hela livet.

Mozarts musik är så vacker att jag uppfattar den som sinnebilden av själva universums inre skönhet. Som all stor skönhet var hans musik naturligtvis ren enkelhet.

Sedan matematikerna satt klorna i relativitetsteorin förstår jag den inte längre själv.

Min religiositet består i en ödmjuk beundran för den högtstående ande som avslöjar sig själv i det lilla vi kan förstå om den fysiska världen.

Jag ser ett mönster, men jag kan inte föreställa mig vem som har format mönstret. Jag ser en klocka, men jag kan inte göra mig en bild av urmakaren.

Rök som en skorsten, arbeta som en häst, ät utan att tänka och ta promenader endast i verkligt trevligt sällskap.

I stället för männen borde kvinnorna sändas till fronten i nästa krig. Det vore åtminstone något nytt. Dessutom kan jag inte se varför närvaron av det täcka könet inte skulle mynna ut i ett mera bildskönt resultat än ett angrepp mot försvarslösa civila.

Med berömmelsen blev jag allt dummare, vilket naturligtvis är ett mycket vanligt fenomen.

Det som verkligen intresserar mig är om Gud hade något val när han skapade världen.


Även om man kanske inte kan namnen på jultomtens alla renar, så bör man åtminstone känna till Rudolf, renen med den röda näsan. Norska forskare har antagit att Rudolfs röda näsa troligen är ett resultat av en parasitinfektion av hans andningsorgan. För självklart behöver vi alla en logisk förklaring till att hans näsa är röd. Att renarna kan flyga, det är en helt annan sak!

Enligt data som har analyserats från Facebook-inlägg, är en av de två mest vanliga gånger för par att bryta upp två veckor före jul. Dock är juldagen den dag där par som allra minst gör slut med varandra. Kan det hela kanske bara handla om att min inte vill ge sin kära en julklapp?

De flesta av tomtens renar har mansklingande namn, såsom Blitzen, Comet, och Amor. Men manliga renar tappar sina horn runt jul, så renarna som drar tomtens släde är sannolikt inte av det manliga könet, utan istället honor eller helt enkelt kastrerade.

I Sverige firar vi julafton den 24:e december. Men år 350 e.Kr. förklarade påven Julius, biskop i Rom, att den 25:e december skulle vara det officiella firandet av Jesus Kristus födelse.

De traditionella tre färgerna för julen är grönt, rött och guld. Grön har länge varit en symbol för liv och pånyttfödelse, rött ska symbolisera Kristi blod och guld representerar ljus liksom rikedom och kungligheter.

I Polen hör det inte till ovanligheten att spindlar eller spindelnät pryder som julgransdekoration. Detta eftersom – enligt legenden – en spindel vävde en filt av spindelnät för Jesusbarnet. I själva verket anser polacker att spindlar är symboler för godhet och välstånd vid jul.

Enligt statistik tar väldigt få livet av sig under julhelgen. Under våren är det som vanligast att självmord sker.

Trettondagen 6 januari firas i Norden till åminnelse av de tre vise männens besök i Betlehem efter Jesu födelse. I Danmark och Norge kallas högtiden ännu ”Helligtrekongersdag.

På vissa håll i Sverige kom stjärngossarna eller Staffanssångarna redan på annandag jul. På andra håll dök de upp på trettonhelgen, med början på trettondagsafton. I städerna tiggde på detta sätt djäknarna (latinskoleelever) ihop till sin försörjning under jullovet. På landsbygden samlade ungdomarna ihop till ett gemensamt kalas. I den svenska och nordiska traditionen exemplifierar stjärngossetågen att religiösa, lekfulla och folkliga föreställningar blandas i högtider. Stjärngossetågen kan ses som en form av folklig teater. I flera högtider finns rituellt ironiska och lekfulla inslag, så även i trettondagen.

Berättelsen gestaltar de tre vise männen som ledda av Betlehems stjärna färdades till Jesusbarnets krubba. Enligt berättelsen frambar de guld, rökelse och myrra som gåvor. I folkliga traditioner namngavs de tre vise männen som Kaspar, Melchior och Baltasar och sades representera Europa, Afrika och Asien.

De tre vise männen var centralgestalter, iförda sockertoppsformade strutar och vita skjortor. En nedsotad och ruskig Herodes med sina knektar, liksom en julbock som stångades och gjorde våldsamma utfall om han var missnöjd med belöningen, fanns med i tågen.

Än i dag lever seden att gå med stjärnan kvar på vissa ställen i Sverige, till exempel i Stockholms skärgård. "Staffansvisan" och "Goder afton, goder afton, båd' herre och fru" är visor som sjungits länge i stjärnupptågen.

Över en miljon euro kastas ner i Fontana di Trevi varje år i Rom, Italien, av lyckönskande turister. Pengarna används sedan för att subventionera en stormarknad för hemlösa och andra behövande.

Om du har varit på McDonald´s någon gång har du med stor sannolikhet också sett de där små söta morötterna som man brukar få i en försluten påse (se bild nedanför). Dessa säljs även på majoriteten av stormarknader världen över, och man kan tycka att det är slöseri på morötter, att skära ner dem till miniatyrform. Men sanningen är den att endast morötter som egentligen är ”för fula” (utseendemässigt) för att säljas skärs ner, så egentligen går inget till spillo. 

Amerikanska ägg skulle vara olagliga att sälja i en brittisk stormarknad eftersom de tvättas. Brittiska ägg är olagliga i amerikanska marknaderna eftersom de är otvättad. Rörigt, va?

En snabbköpskedja i Nederländerna har som policy att om alla köer har fyra personer eller fler i sig och alla kassor inte är öppna ännu, får du din mat helt gratis.

Vilda bananer har frön i sig och de som vi vanligen finner på stormarknader är egentligen sterila kloner av en mutant bananplanta som uppkom redan under år 1836.

Självskanningssystem är egentligen ingen nyhet, även om det har blivit introducerat i Sverige först under 2000-talet. En schweizisk butikskedja vid namn Migros introducerade nämligen detta redan 1965.

Den tagna och påhittade signaturen Hergé är baserat på serieskaparens initialer G.R. (Georges Remi), uttalade på franska och i omvänd ordning.

Förutom "Tintin" skapade Hergé även serien "Johan, Lotta och Jocko" som blev fick 5 album utgivna och kretsar kring syskonen Johan och Lotta samt deras tama schimpans Jocko. Han skapade även skämtserien "Smecken och Sulan".

Seriekaraktären Tintin hette från början Totor och var en belgisk scout, men ändrade sedan namnet och yrket till Tintin och journalist.

Namnet Tintin betyder ungefär "ingenting alls" på franska

Det första äventyret med Tintin blev "Tintin i Sovjet" som publicerades i svartvitt i belgiska tidningen Le Petit Vingtième redan 1929.

När Hergé tragiskt nog avled 1983, 75 år gammal ville en av hans medarbetare teckna klart ett ofullbordat Tintin-album, men hans fru Fanny gav inte tillåtelse till detta eftersom Hergé hade bestämt att ingen annan skulle få teckna Tintin efter hans död.

Tintins hund Milou är uppkallad efter en ungdomskärlek till Hergé.

Hängivna Tintin-fans har räknat ut att det finns över 200 olika svordomar som Haddock mer än gärna använder sig av.

När Tintins äventyr först publicerades i Sverige fick kapten Haddock dricka kalasmust och piratolja istället för whiskey, rom och andra barnförbjudna drycker som ej ansågs vara lämpliga för den tidens målgrupp.

När Hergé såg Steven Spielbergs "Jakten på den försvunna skatten" som han tyckte var fantastisk blev han övertygad om att Spielberg var rätt person att göra film om Tintin. Spielberg köpte sedan filmrättigheterna så tidigt som 1983.

Barnens brevlåda var ett svenskt radioprogram för barn som började sändas 1925 och kom att bli mycket långlivat. Programmet lades ned 1972 och hade då sänts hela 1 785 gånger. Programledare under hela eran var Sven Lerring som blev Farbror Sven med hela svenska folket.

Den 14 november 1999 slogs rekordet av radioprogrammet Smoke rings, som då sändes för 1 786:e gången, som tidernas långkörare i SR.

I programmet medverkade barn, både brevledes och som gäster i studion där de sjöng, spelade instrument eller berättade något. Många artister gjorde sitt första framträdande hos "Farbror Sven". Under 1925 debuterade bland andra Sickan Carlsson och Birgit Tengroth i programmet, där även Alice Babs och Pekka Langer deltagit. En återkommande figur var Efraim Alexander, en påhittad person som Jerring själv framställde med förvrängd röst.

Den 11 juni 1972 sändes det sista programmet i den serien.

Lokala varianter av programmet fanns också i Norrbotten, där Bodens rundradio från 1926 sände under ledning av Farbror Totta, Torsten Svensson, och i Malmö, där programledaren kallade sig Farbror Kalle, i verkligheten polismästare Yngve Schaar.

Radiomannen Sven Jerring föddes 8 december 1895 i Malung och dog den 27 april 1979 i Stockholm. 1942.

LCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater med en högre andel fett. Man kan även kalla det för njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt – samt få en mängd olika hälsovinster.

När du precis har börjat med dieten hör det inte alls till ovanligheterna att du kan känna dig snurrig eller få huvudvärk. Anledningen är att kroppen ställer om sig gentemot den kost som den är van vid, vilket kan resultera i en knapp veckas huvudvärk eller andra biverkningar. Att lägga till lite mer kolhydrater till måltiderna brukar kunna minska symptomen, men kan samtidigt bromsa kroppens nya anpassning – likaså gör det mindre för viktminskningen.

Om du använder dig utav blodtrycksmedicin kan det hända att du får sänka medicineringen något. Detta för att dieten har en tendens att sänka ditt blodtryck. För lågt blodtryck kan dock leda till yrsel.

Fettrik mat kan ge dig problem på kort sikt om du redan har gallsten. Fettsnål mat kan ge problem med gallsten på en längre sikt. Men oroa dig inte, oavsett om du har opererat bort gallblåsan eller inte kan du fortfarande äta LCHF.

Dieten har ofta blivit ifrågasatt, men idag finns det vetenskapliga bevis på att LCHF är bra för din vikt, blodsocker, kolesterol och ditt blodtryck.

För många är det svårt att undvika öl och andra söta alkoholhaltiga drycker under en LCHF-diet. Alkohol i sig är ingen större fara att dricka (så länge det sker i måttliga mängder). Prova istället att byta ut ölen till vin eller annan dryck som inte är så söt, så kommer din kropp att må avsevärt bättre.

Om du har bestämt dig för att prova på LCHF-dieten rekommenderas det att du håller dig borta från frukt så mycket som möjligt. Frukt innehåller mycket fruktsocker. Frukt är godis från naturen.

LCHF har också visat sig vara effektivt mot akne i hyn. Likaså när det kommer till diabetes och högt blodtryck.

Om du har tänkt dig att prova på dieten, kom då ihåg att hålla dig borta från exempelvis Light-produkter, bröd, pasta, ris, socker, potatis, gröt, rotfrukter med mer. Istället är det viktigt att fokusera på kött, fisk, ägg, naturligt fett (som smör), feta såser, nötter, bär (i måttliga mängder) med mer.


Martin Luther Kings ursprungliga namn var egentligen Michael Luther King Jr.

Luther King Jr lade till den historiska frasen ”I have a dream” (”Jag har en dröm”) samtidigt som han läste upp sitt tal. Frasen var med andra ord helt improviserad.

År 1964 postade FBI ett brev till Martin Luther King där de anklagade honom för utomäktenskapliga affärer och föreslog att han skulle begå självmord. Rimligt?

Martin Luther King Jr hade plagierat en betydande del av sin doktorsavhandling från en annan elev, som hade skrivit sin tre år tidigare.

Luther King hade tidigare använt sin ”dröm”-retorik i andra mindre kända tal tidigare innan han hade sitt berömda tal ( 28 augusti 1963)

Visste du att herr Luther King hamnade bakom lås och bom hela 29 gånger i sitt liv?

Han var också den yngsta personen någonsin som vann Nobels Fredspris 1964.

I Luther Kings sista offentliga tal förutsade han också sin egen död.

En operation höll på i flera timmar för att avlägsna en brevkniv från bröstet år 1958 från Luther King.

Trots hans världsberömda tal fick han bara ett ”C+” i skolämnet ”offentliga tal” vid seminariet i skolan.

Över 900 gator i USA är döpta efter Martin Luther King Jr.

King mördades den 4 april 1968 i Memphis, Tennessee.

Idag den 21 januari är det kramens dag- samtidigt som jag ger dig en kram vill jag berätta om vad en kram är. Vi alla borde kramas mer. Att få en kram är inte bara psykiskt tillfredställande utan även fysiskt. Vid en kram släpper kroppen loss oxytocin som är en peptidhormon. Oxytocinet har en stressdämpande effekt och när nivån av stresshormonet kortisol sjunker leder det till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Samtidigt som stresshormonet minskar ökar vårt näringsupptag som gör att vi tål smärta bättre, vi får lägre blodtryck och vi får bättre läkning i kroppen.

En varm och härlig kram bör vara i ca 20 sekunder då börjar vi andas tillsammans och våra lyckohormoner frigörs. Känslan av välbefinnande kan sitta i länge inte minst när vi tänker på personen vi kramade.

Men även om väldigt många kramar sina barn, hundar och kompisar, innebär det inte att det bara är fritt fram att kramas med hött och mött bara för att man själv känner för det. Alla är inte lika bekväma med den närheten. Vare sig det handlar om skillnader i uppväxt, kultur eller något annat så bör kramandet ske med respekt - även om det är välment.

Uppfostran spelar också roll. I vissa familjer kramas det mycket och i andra har man inte så mycket fysisk kontakt.

Att man ändå uppnår hälsoeffekter av att kramas, det kan forskning visa, men det behöver inte nödvändigtvis vara en annan människa man ger en kram. För de personer som inte har någon nära, kan det vara lika bra med till exempel ett husdjur.

När det gäller barnen går det nog inte att krama dem för mycket. Men där gäller detsamma som för vuxna, alla barn vill inte alltid bli kramade och det gäller att visa även dem respekt.

Kram på oss alla. Inte bara idag, ALLTID !!!

Elektriciteten introducerades i Etiopien 1896 efter att kejsaren Menelik II beställde två nyuppfunna elektriska stolar, som skulle användas till dödsdömda. Det tog dock inte lång tid innan kejsaren upptäckte att de var ganska värdelösa utan elektricitet.

År 1746 genomförde Jean-Antoine Nollet ett experiment där 200 munkar bildade en cirkel (på 1,6 km i omkrets) och var ihopkopplade med järntråd. Han lät elektricitet passera genom dem och upptäckte att samtliga munkar fick en stöt samtidigt. Han drog slutsatsen att hastigheten på elektricitet var mycket hög.

År 1963 köpte Quebecs regeringen i Kanada ut alla privatägda elkraftbolag och nationaliserade elen. Idag är 96% av Quebecs elektricitet från vattenkraft, och det har ett av det billigaste elpriset i Nordamerika samtidigt som de tjänar miljarder i intäkter. Det låter kort och gott som något alla vinner på.

Den lilla digitala klockan på en mikrovågsugn drar totalt mer el under sin livstid än vad det gör att faktiskt värma din mat – förutsatt att mikrovågsugnen används i en normalförbrukning.

År 2005 bar en australisk man en nylonjacka tillsammans med en ullskjorta. Det hela resulterade i att han råkade bygga upp 40 000 volt av statisk elektricitet, vilket resulterar i brända mattor, smält plast och en massiv evakuering.

Lågor av eld leder elektricitet.

Malmtågen i Sverige som reser ner mot kusten av landet genererar fem gånger så mycket el mot vad som används. På så vis genereras en del av electriciteten till närliggande städer och returresorna för andra tåg

På 1950-talet upptäckte en forskare på amerikanska Tulane University var punkten för sexuellt tillfredsställande sitter i hjärnan. Genom att ge en kvinnlig kollega små elektriska impulser till hjärnan lyckades han med bedriften att ge henne en orgasm som varade i trettio minuter. En del kan tillfredsställa kvinnor, minsann!

Hemtjänst har den stora fördelen av att man som äldre kan leva kvar i sitt eget hem och att man därigenom slipper det stress som kan komma med en plötslig förändring i form av en flytt till exempelvis ett äldreboende (utan att för den saken skulle klanka ned på det alternativet; för många så är det absolut den bästa lösningen och alternativ man har). Men, att kunna bo kvar i sin trygga miljö och slippa lämna sitt hem och där man istället får den hjälp man behöver där – ja, det är klart att det är något som passar och tilltalar de flesta.
Steg ett inom hemtjänst – det är att man blir beviljad detta. Det sker genom en initial ansökan hos kommunen och där man efter att denna mottagits blir kallad till ett möte där man går igenom kring behov, kring fysisk och psykisk förmåga. Man gör – kort sagt – en grundlig undersökning där även de anhöriga får säga sin mening. Därefter så väljer man antingen att behålla sin hemtjänst i regi av kommunen eller också så väljer man ett privat alternativ. Ser man till hemtjänst i det stora hela så handlar det rent krasst om att erbjuda den hjälp som behövs och anpassa denna hjälp efter varje specifik kund och dennes behov. Vanliga saker som man kan få hjälp med är följande: Toalettbesök, Hjälp vid dusch, Hjälp med matlagning, Hjälp att ta sig till- och från sängen, Hjälp att utföra ärenden – exempelvis gå till posten, gå och handla, gå till banken, besöka läkare eller en tandhygienist.

Kort och gott; en äldre människa som kanske har svårt att röra sig får tack vare hemtjänst de ben och armar som han behöver för att klara av sin vardag på bästa möjliga sätt. Så fungerar hemtjänst rent praktiskt. Men; man ska även tillägga här att varje person har rätt till att själv bestämma över sitt eget liv och att det här kan skapa en speciell situation inom hemtjänst. Att ha personal – förvisso under några timmar varje dygn/vecka – i sitt eget hem kan göra att man känner sig låst och att man inte längre är det som bestämmer; man känner sig förminskad, överkörd och man känner att man tappar sin relevans och betydelse.

Det låter ju väldigt fint, men ofta kan vi läsa skrämmande historier, om vanvård och misskötsel.


Idag är det den 28 januari och vi firar vi den internationella dataskyddsdagen. Det är en betydelsefull dag för att uppmärksamma rätten till allas skydd för personuppgifter. För dig som enskild innebär det en rad rättigheter för att skydda bland annat ditt privatliv.

Det är ibland lätt att glömma bort att dataskydd tillhör de mänskliga rättigheterna. Därför uppmärksammas varje år den internationella dataskyddsdagen i syfte att påminna om det men också för att lyfta hur viktigt det är med skydd för våra personuppgifter och vår personliga integritet.

Den internationella dataskyddsdagen har uppmärksammats sedan 2006 då Europarådet valde att den 28 januari skulle utses till årlig dataskyddsdag. Det var nämligen den 28 januari 1981 som Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter antogs (även kallad Konvention 108).

Konvention 108 har till syfte att säkerställa den enskildes rätt till personlig integritet i samband med behandling av personuppgifter och att förbättra förutsättningarna för ett fritt informationsflöde över gränserna. Konventionen kan ses som en precisering av var och ens rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Dessa grundläggande rättigheter återfinns i den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

Vi i Sverige har särskild anledning att uppmärksamma den internationella dataskyddsdagen eftersom vi var ett av tio länder som undertecknade Konvention 108 redan den 28 januari 1981.

Spetälska eller lepra är nära släkt med tuberkulos och är sedan mycket lång tid tillbaka känd såsom en smittsam hudsjukdom, som ger patienten ett skrämmande utseende. Lepra har två olika former - en med knölar i ansiktet och på kroppen och en som ger glänsande flottig känslolös hud, vilket skapar svåra sår, som infekteras och luktar illa. Kroppsdelar ruttnar och faller av och stympar individen. Detta reagerade omgivningen emot med skräck och rädsla, som alltid inför något farligt och okänt. De sjuka stöttes bort på olika sätt.

Sjukdomen finns historiskt dokumenterad sedan 1400-talet före Kristus i en indisk lagtext. De sjuka blev utstötta från sina familjer och från sina byar och samhällen och tvingades bo i djungeln eller i grottor. I många länder tvingade lagen dem till livslång separation från sina familjer, tillsammans med andra sjuka. En sådan segregerande lag i Japan drogs tillbaka så sent som 1996. På medeltiden började man att upprätta specialsjukhus för de sjuka, det är också då som lepra blir ett allvarligt problem i Europa. Man uppskattar att det på 1200-talet fanns 19 000 institutioner i Europa där leprasjuka isolerades. För cirka 200 år sedan dog lepra ut i Centraleuropa, av okända skäl. I delar av Sydeuropa och Norden fanns sjukdomen kvar ända in på 1900-talet.

Lepra kallas ibland också för Hansens sjukdom efter Armauer Hansen som upptäckte leprabakterien 1873. Då man förstod att lepra orsakades av en bakterie, började inställningen till de sjuka förändras. Den första medicinska behandlingen kom på 1940-talet med sulfapreparatet Dapsone. Pga. resistensutveckling började man på slutet av 1980-talet att behandla med en kombination av Dapsone och Rifampicin och Clofacimine, två andra antibiotika. Det har lett till att antalet leprasjuka i världen har sjunkit kraftigt.

Undrar hur det kommer sej att människan alltid varit drabbade av svåra sjukdommar, typ lepra. Idag har vi corona viruset som hotar oss.

Att andas.
Sällan har väl något tagits lika för givet – eller ifrågasatts så lite.
När det i själva verket borde vara precis tvärtom. För faktum är att denna tämligen lågmälda funktion i vår kropp är själva nyckeln till vårt nervsystem – och en viktig länk mellan kropp och sinne.

Andning bara händer. Signaler från andningscentrum i vår hjärna sköter om hela grejen. Varför ifrågasätta, kanske du tänker?
Svaret är enkelt. För att du, bara genom ditt sätt att andas, kan påverka och förändra din kropps reaktioner – till exempel på motgång och stress. Andningen är nämligen, till överraskande stor del, länken mellan kroppen och sinnet.

Att in och utandning bör ske via näsan för störst hälsoeffekter är experter eniga om. Näsandning gör oss bland annat lugnare, släpper spänningar och syresätter blodet.
Att näsandningens både fysiska och psykiska hälsoeffekter blivit mer uppmärksammade de senaste åren har också bidragit till en, inom vissa kretsar, växande trend där man sover med tejp över munnen – just för att främja andning genom näsan. 
Det finns även särskild "Sleep tape" att köpa.

Vill man få ner sin andning ordentligt i diafragman kan man även ta hjälp av en osteopat (En osteopat försöker skapa en så komplett bild av patientens hälsotillstånd som möjligt. Vid patientmötet sker bland annat omfattande hållnings- och rörelseanalys, neurologisk-, ortopedisk-, och systemisk undersökning samt specifik palpation. Behandlingen är manuell och är alltid behovs- och individanpassad)

Den absolut första versionen av en Nutellaliknande produkt föddes redan under Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Krigen bidrog till att det var brist på många livsmedel, bland annat choklad, i Europa. Den italienske chokladtillverkaren Michele Prochet provade då att dryga ut kakaon i sina produkter med hasselnötter, som det fanns gott om i närheten av italienska Turin på den tiden. Produkten fick namnet Gianduja efter en karaktär i Commedia dell’Arte.

På grund av ransoneringen under andra världskriget blev det än en gång brist på kakao. Konditorn Pietro Ferrero upprepade då Michele Prochets trick, och började tillverka en produkt han kallade Pasta Gianduja. Den hade en fast konsistens, kunde skäras i tunna skivor och användas som smörgåspålägg.

Under kriget kostade choklad sex gånger så mycket som Nutella, eller Pasta Gianduja. Inte undra på att den söta nöt- och chokladmassan blev populär!

Så småningom ändrade Pietro Ferrero lite i receptet för att få till en mjukare, bredbar produkt. Den såldes i burkar och kallades först Supercrema Gianduja. 1964 ändrades namnet till Nutella, en kombination av det engelska ordet för nöt (nut) och det latinska suffixet för sött (ella). Samma år började Nutella säljas i Storbritannien.

Nutellan nådde, kanske något överraskande, USA först 1983. Den blev genast en storsäljare.

I dag finns Nutella i 75 länder och varje 2,5 sekunder säljs en burk. Att jämföras med, till exempel, att det föds ett barn var 8:e sekund.

Nutella görs av socker, palmolja, hasselnötter, kakao, skummjölkspulver, vasslepulver, emulgeringsmedlet sojalecitin och vanillin.

Samerna lever i Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Deras område kallas ofta Sápmi. Sápmi är hela norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvaön i öster till det svenska landskapet Dalarna i söder.

Det finns ungefär 100 tusen samer i de fyra länderna.

Ryssland har 2 tusen samer, Finland 8 tusen och Norge har mellan 50 och 65 tusen samer. I Sverige lever mellan 20 och 35 tusen samer.

Samerna är en av världens urfolk som har levt på samma plats hur länge som helst. De har en egen kultur och eget språk. Samerna fanns innan Sverige, Norge, Finland och Danmark bildades. Ingen vet varifrån samerna kom från början.

Samerna har tre språk: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. I Sverige pratas mest nordsamiska. Men även lulesamiska, sydsamiska och umesamiska.

10 procent av samerna i Sverige arbetar med renar. En del samer arbetar med turism, med nyheter av olika slag, och med konst, slöjd och musik. De flesta samer har vanliga jobb i det svenska samhället.

För två tusen år sedan skrev en romersk historiker om fenni, alltså samer. Några hundra år senare skrev en germansk historiker att samer åkte skidor och var klädda i päls.

Det finns inga vilda renar kvar i Sverige. Alla renar har en ägare.

Förut hade samerna en egen tro där de delade upp världen i tre delar: den underjordiska världen, den jordiska världen och den himmelska världen. Alla tre världarna hade egna gudar. Nåjden kunde ta kontakt med andevärlden. Den gamla naturreligionen finns egentligen inte kvar. Bara minnen och tankar om livet.

Den samiska klädedräkten kallas kolt på svenska.

Sametinget i Sverige började arbeta år 1993. Sametinget ska vara samernas röst i Sverige men det har liten makt och kan inte skapa lagar. Samerna som folk har ingen plats i Sveriges riksdag.

Guy de Maupassant sade en gång: ”En sjuk tanke kan tära mer på kroppen än feber och lungsot”. Alla har vi negativa, påträngande tankar då och då.

Vad händer när vi har upprepade påträngande tankar timme efter timme, eller t.o.m. dag efter dag? Tankarna kan bli farligt tvångsartade och kan även påverka vår hälsa.

Alla drabbas vi av negativa tankar som sveper förbi. Dessa tankar är inget problem så länge de inte ständigt cirkulerar i huvudet och får rotfäste. Om så sker kan tankarna bli besvärande och t.o.m. skadliga.

Sådana tankar gör uppenbarligen ingen lycklig; annars skulle vi ha välkomnat dem. Den obekväma sanningen är att dessa tankar alltid bottnar i fobier, rädslor, oro, trauman eller djupa sårbarheter. De gör att vi inte kan fokusera på något annat.

Påträngande tankar är inte bara känslomässigt smärtsamma, utan kan även bli fysiskt påfrestande. Upprepade, negativa tankar är tröttsamma för såväl den drabbade som för de personer som den drabbade anförtror sig till. Dessutom kan påträngande tankar förvränga verkligheten så att man föreställer sig upprörande situationer som inte har någon förankring i verkligheten.

Försök inte att förtränga dem. Det fungerar inte. Och dessutom har flertalet vetenskapliga studier påvisat att du kan förvärra problemet eftersom din hjärna tvingas komma ihåg tankarna.

Om du accepterar att din ängslan vilseleder dig och ger upphov till dessa tankar så kommer du att slappna av mer och ge tankarna mindre uppmärksamhet.

B-vitaminbrist kan ha skadlig inverkan på nervsystemet. Öka ditt B-vitaminupptag genom att äta grönsaker, frukt, fisk, kött och mejeriprodukter.


Fred kommer det att bli först när människorna inte bara tar avstånd från krig av alla slag utan också tar avstånd från tanken på seger.


Epilepsi beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva vilket kan ge olika typer av anfall. Epilepsi kan drabba vem som helst, när som helst i livet. Minst 60 000 personer lever med epilepsi i Sverige idag, vilket innebär att de då och då får ett epileptiskt anfall.

Kraftiga anfall påverkar hela hjärnan medan andra bara rör en liten del. Risken att få epilepsi är störst under det första levnadsåret och efter 70 år.

Epilepsi kan orsakas av skador och sjukdomar som påverkar hjärnan. Det kan exempelvis vara medfödda skador, skallskador, förgiftningar av alkohol och hjärntumörer. Stroke kan också rubba balansen i hjärnan och ge upphov till epilepsi.

För många personer med epilepsi finns dock ingen tydlig orsak.

Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De kan pågå från någon sekund till några minuter och slutar av sig själv. Ofta är medvetandet mer eller mindre påverkat.

Stora epileptiska anfall (grand mal) – personen blir plötsligt medvetslös, faller omkull och får kramper och ryckningar i armar och ben. Anfallet varar i ett par minuter och går oftast över utan att man skadar sig.

Frånvaroattacker (petit mal) – Vanligast hos barn och innebär några sekunders frånvaro. Man faller inte omkull. Attackerna kan komma flera gånger dagligen.

Astatiskt – myoklonala anfall - Personen får en plötslig förlust av att kunna stå och faller handlöst omkull ofta med skador till följd.

Komplexa partiella anfall – personen får anfall där medvetandet är grumlat. Man svarar inte på tilltal, är avskärmad, stirrar framför sig och kan smacka med munnen, men man faller inte omkull.

Diagnosen epilepsi ställs på den beskrivning som patienten och vittnen ger. En noggrann neurologisk undersökning utförs på sjukhus med laboratorieundersökningar och EEG som registrerar hjärnans elektriska aktivitet. Även datortomografi och magnetröntgen utförs.

De flesta personer med epilepsi behandlas med läkemedel som kallas antiepileptika för att minska risken för nya anfall.

Vid olycksfall, om personen har skadat sig, eller om du är osäker på vad du ska göra, kontakta alltid 112 för vidare råd och instruktioner.

Cristopher Walker, även kallad Kit, som kom att bli den förste Fantomen var son till skeppsredaren och senare kapten Christopher Walker från Portsmouth, England. Under en resa på Afrikas ostkust med ett handelskepp blev hans far dödad av Singhpirater. Christopher överlevde och spolades iland på en öde strand i landet Bengali. Detta hände för mer än 400 år sedan, året var 1536.

Han hittades på stranden av vänliga Bandarpygméer som tog hand om honom och förde honom till en märklig grotta långt inne i De djupa skogarna. När han hämtat sig från sjöslaget och blev bättre lyckades han befria Bandarerna från jätt-folket Wasakas tyranni. Wasaka hade haft Bandarerna som slavar men de blev nu fria och de svor sin eviga trohet gentemot Kit.

Efter en tid hos Bandarerna flöt ett lik av en pirat upp på nästan samma ställe som där Kit själv hittats. Liket bar Walkers fars kläder och Kit förstod att detta var hans fars mördare. När gamarna och de andra stranddjuren ätit kroppen ren från kött så svor Kit en ed som senare skulle kallas Fantomeneden vid sin faders mördares skalle. Han blev Hämnaren. Namnet Fantomen fick han några år senare då han på ön Malta stred mot piraten Suliman. Suliman trodde att Kit var död och kommit tillbaka som en fantom för att förgöra honom.

Idén till dräkten med den åtsittande huvan och masken fick han från Wasakafolkets demongud. Dess design har stått sig genom århundradena och ser än idag likadan ut.

Den 1:e Fantomens häst hette Thunder (sv. Åska).

De flesta bandarhövdingars namn slutar på "-uran", t.ex Guran, Turan, Buran, Duran m.m.
Den nuvarande hövdingen heter Guran, han är inte bara hövding utan också stammens medicinmann. Guran är Fantomens bästa vän och var också hans bestman när Fantomen gifte sig, de växte upp med varandra när de var små. När Kit åkte till USA för att studera följde Guran med och bodde med honom i början. Guran är väldigt språkkunnig och har rest mycket.
I början av Fantomen-serien var Guran smal och hade en stråhatt i stället för sin nuvarande hatt som är gjord av plankor.
Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män.

20/2 är det internationella modersmålsdagen. Dagen instiftades av Unesco 1999 för att främja språklig mångfald.

I Sverige finns ingen officiell språkstatistik, men uppskattningsvis talas närmare 200 modersmål. Störst är svenskan med ungefär 8 miljoner talare, näst största är finskan och arabiskan.

I Sverige får modersmålseleverna undervisning i 168 olika språk: Arabiska, Bosniska, Engelska, Persiska, Finska, Polska, Somaliska, Spanska, Albanska och Turkiska.

Detta omfattas av ca 130 000 elever enligt Skolverkets statistik och de resterande 158 språken läses av ca 80 000 elever. Det är många språk och ännu fler kulturer som förmedlas till våra elever under modersmålslektionerna. Alla dessa språk och kulturer skall mötas under samma paraply enligt läroplanens målsättning, inom ämnet modersmål.

Modersmålet ska utveckla kunskaperna i det egna språket. Undervisningen ska hjälpa elever att få en stark självkänsla och främja deras utveckling till tvåspråkiga individer med dubbel kulturell identitet och kulturkompetens.  Ämnet skall även ge kunskaper om hemlandets kultur och samhällsskick och hjälpa eleverna att följa utvecklingen i hemlandet.

Med hjälp av modersmålsstöd eller modersmålslärare kan elever kommunicera friare och sätta ord på det som han eller hon inte förstår. Med modersmålet som gemensamt språk kan eleven göra sig förstådd och samtala om sin lärprocess.

Tomater har mycket smak av umami! Umami brukar kallas ”den femte grundsmaken” vid sidan av sött, salt, beskt och surt. Smaken beskrivs som lite salt och buljongaktig. Dess främsta egenskap är att den förstärker andra smaker – vilket är orsaken till att tomater går så bra ihop med andra råvaror.

På 1600-talet gjorde pizza med toppning entré men var ännu inte vitt spridd, utan avgränsad till Medelhavet. Fortfarande användes mestadels ister, kryddor och vitlök. Tomatsås nämns för första gången i ett skriftligt verk år 1778 och i början på 1800-talet började användandet av tomatsås och mozzarella, gjord av buffelmjölk, på pizzan få genomslag i Italien.

Tomatsåsens härkomst; en grundpelare i den kampanianska och italienska mattraditionen. De första källorna som beskriver hur man förbereder en tomatsås hittar vi i den napolitanska kokkonsten. Latini var först ut med sitt recept men det var mer av en kokt tomatsallad. 1773 publicerade Vincenzo Corrado, återigen i Neapel, en kokbok med tretton recept baserade på tomatsås, som vid den tiden hade blivit ett populärt inslag i södra Italien. Trots sin popularitet användes tomatsåsen inte ovanpå pastan utan som tillbehör till ett antal andra rätter. Tomatsås nämndes för första gången som pastasås i ett inspirerat verk på sexton volymer av Francesco Leonardi. I Den moderna Apicius föreslås en ”köttfärssås till makaronirätter”, och den beskrivs som en ”makaronirätt i napolitansk stil”. Denna kulinariska tradition bekräftades 1807.

Klumpfot kallas också för PEVA som är en förkortning av det latinska namnet Pes Equino Varus Adductus. Det är en medfödd missbildning då hälen är vriden inåt, framfoten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje och foten står i spetsfotställning eftersom hälsenan är för kort. Hälen är då högt upp medan foten och tårna pekar nedåt.
Muskulaturen på underbenets insida brukar vara mycket stram och muskulaturen på underbenets utsida brukar vara försvagad. Det gör att barnet inte kan vinkla foten uppåt. När barnet spänner musklerna böjs foten snett inåt.
Det är mycket ovanligt att födas med PEVA i Sverige. Hälften av barnen har PEVA i båda fötterna. Orsaken till PEVA är i stort sett okänd men det är vanligare om barnet har ett syskon eller en släkting med PEVA. Det är också vanligare bland pojkar.

Prognosen är god, de allra flesta barn med klumpfot utvecklas normalt efter behandlingen: de går, springer och hoppar som sina kamrater och har inte ont. Hos många blir dock den drabbade foten lite mindre, vilket kan innebära att de behöver skor med olika storlek. Vadmuskulaturen på den drabbade sidan kan också vara dåligt utvecklad.

När jag sitter med mitt kaffe på balkongen tidigt på morgonen, kan jag inte låta bli att fascineras av svalorna som susar omkring, och dom gör det i 40-60 km./timmen.

Det är hussvalor det handlar om, och det är en knubbig, ganska liten svala med mörk ovansida och helt ljus undersida. Ryggen och hjässan kan vara blåskimrande. Övergumpen är tydligt vit. Vingslagen är snabba och den glider mycket längre än ladusvalan.

När de letar föda flyger den på högre höjd än ladusvalan, som gärna flyger närmare marken. Vill minnas att jag läst att föräldrarna kommer med en insekt till ungarna i snitt var 25:e sekund. Man brukar säga att en svala äter 1000 mygg/dygn Vikten på en mygga är c.a. 0,00004 kg

Hussvalor finns över hela landet, och den bygger bona i anslutning till hus och bebyggelse. I fjälltrakterna, men lokalt även annorstädes, häckar den ofta i bergväggar.

Liksom ladusvalor är hussvalor långflyttande, och de flyger ner till södra Afrika. De lämnar Sverige i augusti-september, och återvänder i slutet av april och under maj.

Högsta kända ålder är 14 år och 6 månader.

Blommor doftar gott, mat doftar gott (oftast), parfym luktar gott, men har du luktat på vatten någon gång? För oss människor luktar det inte direkt någonting, men annat är det för elefanter – de kan känna doften av vatten på över 20 kilometers avstånd!

Om du blir kidnappad och någon binder dina ögon, kommer du ha svårt att skilja på doften mellan parmesanost och en spya. Sen kan man fråga sig varför en kidnappare skulle tvinga dig till att lukta på det.

Doften av nyklippt gräs är faktiskt en form av försvarsmekanism av gräset. När gräset angrips släpper de ut en kemiska förening som potentiellt kan locka till sig rovdjur som skulle kunna livnära sig på angriparen. Dock brukar angriparna i största mån bestå av larver eller liknande småkryp.

Forskning har påvisat att deodoranter och parfymer förbättrar sannolikheten att finna en partner avsevärt. Anledningen sägs vara att vi människor dras till andra som inte doftar som oss själva.

De kemikalier som ger apelsiner och citroner deras lukt är egentligen samma, men våra näsor är tillräckligt känsliga för att skilja dem åt just för att vi vet att apelsiner och citroner är två olika ting.

Enligt studier gjorda av forskare på Exeter University kan det vara hälsosamt att andas in små doser av pruttar. Det ska bland annat vara hjälpsamt med att förhindra strokes, demens, cancer och hjärtattacker.

Dina näsborrar turas om med att ta in luft när du andas med stängd mun. Under en period kommer din ena näsborre att vara mer öppen för att kunna absorbera mer luft, och vid en senare period kommer istället den andra näsborren vara mer öppen och den andra mer försluten.

Kaffe smakar annorlunda än vad det doftar på grund av att dess cirka 600 olika substanser förstörs av vår saliv under samma ögonblick som vi får in kaffet i munnen.

Sverigefinnarnas dag heter som den gör därför att dagen, liksom flaggan, är den nationella minoriteten sverigefinnarnas symboler. Det är sverigefinnar som är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Men alla, även de som helst använder benämningen sverigefinländare, är välkomna att fira dagen!

Carl Axel Gottlund (1796–1875), på finska Kaarle Aksel Gottlund, var en finsk språkvetare och folklorist, som gjorde exkursioner hos bland annat skogsfinnar i Sverige. Han var också kommunpolitiker och grundade den första finska föreningen i Sverige, i Stockholm 1830.

Dagen syftar till att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. Finländarnas historia i Sverige spänner över nästan tusen år då Finland införlivades i det svenska riket på 1100-talet. År 1809 slöt Sverige fred med Ryssland och Finland blev då del av Ryssland. Under de hundratals år som Finland var en del av Sverige flyttade många hit för att arbeta i inom gruvnäringen i Bergslagen och Falun eller i skogen i Värmland, Norrland eller Bergslagen. Även 1900-talet har inneburit en omfattande migration mellan länderna. Över 80 000 krigsbarn skickades till tryggheten i Sverige från Finland och runt 7000 av dem blev sedan kvar i landet. Under 1950-, 1960- och 1970-talen migrerade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i den växande industrin. Även många finska romer flyttade till Sverige under 1950-talet efter att inreseförbudet för romer hävdes 1954.

Antalet personer med finsk bakgrund beräknas för närvarande till över 700 000 personer och sverigefinnarna är därmed den största nationella minoriteten i Sverige. Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten ritad av Andreas Jonasson.

Yttrandefrihet är långtifrån någon självklarhet. Men det gäller inte enbart det talade eller skrivna ordet. Även många musiker världen över censureras och förbjuds att uttrycka sina åsikter via sin musik. Idag, den 30:e mars, är den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet.

År 2007 startade organisationen Freemuse den årliga Music Freedom Day (dagen för musikalisk frihet). Tanken är att göra folk uppmärksamma på att många musiker världen över än idag censureras, förföljs, fängslas och även på andra vis förhindras att uttrycka åsikter genom sin musik. För det mesta handlar det om kritik mot den rådande regimen i det egna landet. Kritik som de styrande vill lägga kraftig sordin på.

Köpenhamnsbaserade Freemuse (Freedom of Musical Expression) arbetar för musikers och kompositörers yttrandefrihet runt om i världen och de lyfter själva fram problemområden idag som Mellanöstern, Nordafrika, Tibet, Kina, Vietnam, Kuba, Vitryssland och Ryssland (längre ner på sidan kommer några musikaliska exempel).

Men även här i den s.k. västvärlden har musikcensur förekommit. Ända från Platon till Hitler har tanken om "bra" respektive "dålig" musik emellanåt lyfts fram. Och efter 911-attackerna förekom även en form av musikcensur i USA då en del låtar mer eller mindre förbjöds att spelas i radio.

Sedan Freemuse år 2007 startade den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet har 36 länder gått med och de uppmärksammar idag det hela på något sätt. De vill med det visa hur viktigt det är att musiker världen över fritt skall kunna få göra egen musik utan att riskera censur, fängelse eller att bli förföljda.

Den sydafrikanske musikern Johnny Clegg (känd bl.a. från banden Juluka och Savuka) har sagt att censur baseras på rädsla. Vilket han känner väl till i och med den apartheid som tidigare rådde i hans hemland. Detta citat blev även en av grundpelarna för Freemuse. För om ett politiskt system är rädd för den musik som görs i det egna landet visar det enbart på att det förmodligen är något fel på det systemet.

Sedan starten på rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet i slutet av 1950-talet har ett stort antal bemannade rymdfärder gjorts och många milstolpar passerats:


12 april 1961: Jurij Gagarin, Sovjet, blir den första människan i rymden och den första människan i omloppsbana runt jorden.


16–19 juni 1963: Valentina Teresjkova, Sovjet, blir den första kvinnan i rymden.


18 mars, 1965: Den första rymdpromenaden utförs av Alexej Leonov, Sovjet.


24–25 december 1968: Första färden i omloppsbana runt månen. Frank Borman, Jim Lovell och Bill Anders, USA.


20 juli 1969: Första bemannade månlandningen. Neil Armstrong och Buzz Aldrin, USA.


15 april 1970: Jim Lovell, Fred Haise och John Swigert, USA, färdas runt månen 411 171 kilometer från jorden, längre bort från vår planet än några andra människor har gjort.


12 april 1981: Första färden med en rymdfärja. John Young, Robert Crippen, USA.

Om kyssar är något som människor från alla kulturer sysslar med eller inte är inte fastslaget. En av de största studierna i ämnet genomfördes vid Indiana University och den visade att romantiskt kyssande bara förekommer i knappt hälften av mänsklighetens kulturer. Andra forskare hävdar att kyssarna är universella och ingår i så gott som alla kulturer världen över. Några kulturer som verkar hålla sig borta från kyssande finns i Centralamerika och hos vissa jägarfolk i Afrika. Flera av de folkgrupperna ansåg till och med att det var äckligt att kyssas, vilket är en rimlig åsikt eftersom man kan överföra så mycket som 80 miljoner bakterier till varandra genom endast en enda kyss.

Något som är säkert är att det här inte är något som bara människor håller på med. Många djurarter visar närhet och att de hör ihop genom att röra munnarna mot varandra, även om det inte är regelrätta kyssar. Duvornas näbbar möts, katter och hundar stryker nosarna mot varandra och slickar varandra runt munnen. Till och med i insekternas värld hittar man exempel på det här beteendet, till exempel slickar bananflugehannen på sin hona, även om just den bilden kanske inte är den mest romantiska. Vissa apor verkar använda kyssar som vi människor, som bevis på att man tycker om varandra och som fredssignal när man har bråkat.

Den här animala grenen av kyssandet har flera avstickare. Dels är det ett bevis på samhörighet, men det kan också komma från vanan djurmammor har att ge sina ungar mat som hon själv har tuggat sönder, alltså från mun till mun. Man tror att våra mänskliga pussar till viss del härstammar från det beteendet.

Den funktion kyssar har idag är rent krasst att det är ett sätt för oss att smaka på, röra vid och utvärdera en potentiell partner. Att kyssas är alltså ett sätt att se om man passar ihop och man kommer tillräckligt nära varandra för att se om den andra verkar frisk.


Förr i tiden kunde en kvinna komma ihåg sin första kyss hela livet. Idag är det många kvinnor som inte ens kommer ihåg sin förste man.

Det är redan onsdag !! Ja vi känner igen det där med att tiden bara rinner i väg. Som barn kunde en dag kännas som en vecka och ett sommarlov kännas som en evighet. Men i vuxen ålder känns det ofta som att tiden springer iväg och speciellt semesterveckorna verkar vara över på bara några dagar. Varför uppfattar vi tiden så olika, beroende på vår ålder?

Hur snabbt vi upplever att tiden går beror på hur närvarande vi är i situationen och hur vana vi är att göra den aktivitet vi gör. Som barn gjorde du troligtvis en hel del nya saker vilket krävde din uppmärksamhet. Genom att fokusera på det du gör saktar du faktiskt ner tiden, eller åtminstone hur snabbt din hjärna uppfattar att tiden går.

Vår känsla för tid skiljer sig från våra andra sinnen. Vi känner inte tid utan vi uppfattar tid. Vår hjärna samlar in information som vi får av våra sinnen och organiserar den på ett sätt som gör att vi kan förstå den innan vi uppfattar informationen. Vår känsla för tid är egentligen ett ihopplock av information som vår hjärna har presenterat för oss på ett särskilt sätt.

Det är här det blir spännande. När vår hjärna tar emot ny information som den vanligtvis inte får kommer informationen oftast i en ordning vi inte är vana vid. Hjärnan behöver därför organisera den nya informationen på ett nytt sätt innan den blir presenterad för oss. När den gör detta upplever vi att tiden går långsammare. Ett bra exempel på när detta sker är när vi blir utsatta för livshotande situationer. Människor beskriver sådana situationer som att tiden stod stilla eller att några få sekunder kändes som en evighet. Det har att göra med att vi är koncentrerade till max och fullt närvarande i en sådan situation.

När vi gör samma saker dag in och dag ut lär sig hjärnan att bearbeta informationen snabbt och vi upplever att tiden går fortare. Det är också därför äldre människor som har sett mycket av världen upplever att tiden går snabbare. För dem är intrycken redan bearbetade. Barnens hjärna behöver bearbeta nya intryck så gott som dagligen vilket gör att tiden upplevs långsammare för dem.

Det positiva med den här informationen är att du nu kan välja att leva ett längre liv. Åtminstone upplever du att du har levt ett längre liv. Genom att regelbundet utsätta dig för ny information och aktiviteter kommer du att vara mer närvarande och tiden kommer att gå långsammare. Livet kommer att upplevas längre och du kommer få härliga minnen att spara och tänka tillbaka till.

Det är när vi vill vinna tid som vi förlorar den som mest

Aritmetiken är den äldsta grenen av matematiken och ligger till grund för all övrig matematik. Grunden till aritmetiken ligger i förmågan att jämföra olika egenskaper hos saker i form av antal, storlek och form. Detta är egenskaper som går att spåra tillbaka ända till de allra tidigaste människorna. Det är dock inte egenskaper som är unika för människan vilket gör att det är omöjligt att bestämma hur långt tillbaka i tiden de egentligen sträcker sig.

Mänsklighetens vagga stod i Afrika, och här tog även matematiken sina första stapplande steg.

I Lebombobergen i nuvarande Swaziland fann forskare på 1970-talet det så kallade Lebombobenet. Någon förhistorisk människa hade ristat in ett av historiens första exempel på enkel matematik. 29 streck finns inkarvade på det cirka 33 000 år gamla benet och de har tolkats som ett försök att beskriva månens olika faser.

Ett mer avancerat men något yngre ben är det så kallade Ishango-benet från Kongo. Det är cirka 22 000 år gammalt och har tre spalter med inristade streck.

Strecken på Ishango-benet har av allt att döma också använts till att hålla koll på månens faser – eller möjligtvis en kvinnas menstruationscykel.

Utan matematik – inga pyramider. Det fornegyptiska samhället var helt beroende av matematik.

Den matematiska traditionen upptogs i Europa först efter medeltiden.

Matematiken fick en betydande roll i samband med den vetenskapliga revolutionen som började kring 1600.

Den första praktiskt användbara räknemaskinen för de fyra räknesätten konstruerades av kyrkoherden Philipp Matthäus Hahn. Den visades offentligt 1774 och var byggd efter Leibniz' idé (Gottfried Wilhelm von Leibniz, tyska, född 1 juli 1646 i Leipzig, död 14 november 1716 i Hannover, var en tysk matematiker, filosof och friherre. Han lade grunden till infinitesimalkalkylen).