NÖDIGT OCH ONÖDIGT VETANDE 4

Hepatit är en inflammation i levern. Det finns flera typer av hepatit som orsakas av olika virus. De vanligaste är hepatit A, hepatit B och hepatit C. Hepatit kallas ibland för gulsot eftersom huden kan bli gulfärgad när man blir sjuk.

Hepatit gör att levern inte fungerar som den ska. Levern kan till exempel inte bryta ner alkohol och mediciner som tidigare. De flesta blir friska från hepatit A och B. Hepatit C blir ofta kronisk och kan finnas kvar hela livet, men de flesta har inga besvär och kan ändå leva ett bra liv. 

Det brukar dröja någon eller några månader innan du märker att du har fått hepatit, det vill säga innan du får några symtom. Men många får inte några symtom alls.

Om du får symtom brukar det börja med att det känns ungefär som influensa. Det vill säga att du får ont i huvudet, feber, värk i kroppen och känner dig trött. Efter ett tag kan du må illa och ibland kräkas. Bajset kan bli ljust, nästan grått, och kisset mörkt.

För vissa blir huden och ögonvitorna gulaktiga. Det beror på att levern inte kan rensa bort ett gulfärgat ämne som heter bilirubin ur kroppen. När det händer brukar de andra symtomen, förutom tröttheten, försvinna.

Några få blir svårt sjuka av hepatit. Då behöver man vårdas på sjukhus.

Hepatit A går över av sig själv men om du mår väldigt dåligt kan du behöva ligga på sjukhus några dagar.

Hepatit B går också oftast över av sig själv. Det är ovanligt, men ibland kan hepatit B bli kronisk. Då finns viruset kvar i kroppen hela livet och ibland behöver man äta medicin.

Hepatit C blir ofta kronisk men kan med hjälp av medicin läka ut hos många.

En tigers vrål kan höras så långt som tre kilometer bort.

Fler tigrar ägs privat av amerikanare än vad det finns vilda tigrar kvar i världen.

I början på 1900-talet dödade en tiger på egen hand totalt över 430 människor i Nepal och Indien.

Tigrarnas välkända ränder sitter inte bara i deras päls, utan även på deras hud.

Att katter är besläktade med tigrarna är ingen nyhet. Men i själva verket delar de hela 95,6% av sin DNA med en tiger. Det kanske förklarar varför man kan få en klo av sin katt i foten lite då och då?

Tigerns ränder är lika unika som människans fingeravtryck. Ingen tiger har dokumenterats ha unika randsättningar.

Fler sibiriska tigrar lever (dessvärre) i fångenskap än vad det finns sibiriska tigrar ute i det fria.

Tigrar är det enda kända rovdjur som regelbundet ger sig på fullvuxna björnar som ett byte.

Trots att man ofta har fått höra om tigrar i Afrika stämmer det inte. Det finns inte en enda vild tiger i Afrika, utan endast i Asien.

Kattdjur, likaså tigrar, kan inte känna smaken av något sött.

Tigerkakan är inte gjord av tigrar.

Det stora genombrottet för den billiga kvalitetsboken kom under de första åren av 1940-talet. Störst framgång rönte den utgivning som startades av Folket i Bilds förlag, nära knutet till den dåvarande veckotidningen Folket i Bild. FIB:s folkböcker, som serien kallades, kom till slut att omfatta 188 titlar, med en samlad upplaga av 12 miljoner exemplar. Flera enskilda titlar nådde upplagor på över 100 000 exemplar, och genom folkböckerna nådde en del av de bästa verken av samtida författare ut till en ny och bred läsekrets.

När folkboken försvann kom pocketboken i stället. Dess genombrott i Sverige skedde tämligen sent. Pocketboken hade fötts i England på 30-talet och gjort sitt segertåg över främst den engelskspråkiga världen. I Sverige fick vi från mitten av 60-talet ett brett utbud av pocketböcker. Inte minst var det politiska debattböcker och faktaböcker, som på det här sättet fick stor spridning. Men också utbudet av skönlitteratur var stort. Pocketvågen blev emellertid kortvarig. Marknaden drabbades av överutgivning med sjunkande upplagor och stigande priser som följd. Förlagen bedömde inte längre utgivningen som lönsam och pocketböckerna försvann lika snabbt som de kommit.

Redan tidigt upptäckte människan att det inte bara var rösten som kunde frambringa toner. Benbitar och andra redskap har sedan utvecklats till raffinerade musikinstrument. Men hur många vanliga/ovanliga det finns, är det ingen som vet.

De sannolikt äldsta bevarade musikinstrumenten är flöjter av ben som påträffats på olika håll i Europa. De är från den senpaleolitiska perioden, för cirka 40 000 år sedan, när Homo sapiens börjat ta över från neander­talarna. Enligt den senaste forskningen lär en liten flöjt av fågelben som hittats i södra Tyskland vara den äldsta, daterad till omkring 43 000 f Kr.

Här är lite historia om olika instrument.

Birkaflöjten. Spaltflöjt av ben med två fingerhål, från Birka, ca 800 - 900 e.Kr.

Bensnurra. Mellanfotsben från svin, med genomborrat hål på mitten. Användes uppträdd på tråd, som en s.k. bumla, idag med en knapp istället för ben. Kan ha haft dubbla funktioner, både som leksak och som en förankring i folktron. 800-900 e.Kr.

Panflöjt. Fragmentarisk vikingatida panflöjt, gjord av ett stycke trä (buxbom) och hittad på en gårdsplats vid Coppergate i York, England. Troligtvis sent 900-tal alternativt tidigt 1000-tal.Lundapipan. 20 cm långt intakt rör av fläderträ med tappformigt avfasade ändar och fyra fingerhål. Ca 1050 e.Kr. eller något senare. Träröret är en spelpipa till ett rörbladsinstrument, antingen hornpipa eller säckpipa.

Trummorna är ett av världens äldsta instrument att skapa musik på. Historiskt sett så har trummorna inte enbart använts till att skapa musik på, utan också för att kommunicera. I arkeologiska utgrävningar så har man hittat trummor över hela världen, bland annat i Mähren som är daterat till 6000 f.Kr. Fisk eller reptilskinn användes på trummorna för att trumma med händerna. Därefter kom skinn från vilt och boskap, till dessa började man använda pinnar.

1709 konstruerades det första pianot som egentligen var en spelmekanik med en läderklädd hammare som slog sig an mot en sträng när man tryckte ner en tangent. Detta utvecklades sedan och undre 1700-talet uppfann man wienermekaniken och under 1800-talet så utvecklades pianot ytterligare. Det var också under denna tid som pianot blev något som privatpersoner började använda.

Detta är ett stort ämne, så det är nog bäst att jag slutar här.

Ursprungligen kommer vattenmelonen antagligen från Kalahariöknen i södra Afrika. Andra påstår att den ursprungligen är från Egypten. Den är dock numera odlad och förvildad i varma områden i hela världen.

Den dyraste vattenmelonen som någonsin har sålts var av arten Densuke. Den auktionerades ut år 2008 för 6 300 dollar och skördades i Hokkaido, Japan. Den japanska vattenmelonsarten är svart och genomsnittspriset per frukt ligger annars på cirka 250 dollar.

Vattenmeloner, och i synnerhet dess frön, hålls högt i Asien för sin smak och är ofta en vital del när man firar nationella högtider. Under det kinesiska nyåret hör det inte till ovanligheten att man äter vattenmelonens frön. Likaså äter man fröna i Vietnam under nyår som ett smarrigt tilltugg.

Under år 2014 blev en man arresterad i USA då hans partner kände sig hotad eftersom hon fann en kökskniv i en vattenmelon i deras hem när hon kom hem från jobbet. Hon antog att detta var ett hot då hon berättat för mannen att hon skulle ange honom till polisen för marijuanainnehav tidigare. Mannen släpptes dock efter förhör.

Guinness Rekordbok är fullt av märkliga rekord – och några av alla dess rekord inkluderar även just vattenmeloner. År 2014 kom Olga Liashchuk med i rekordboken då hon krossade tre meloner med sina lår på bara 14,65 sekunder. Likaså kom Leonardo D’Andrea med i Guinness Rekordbok när han krossade tio vattenmeloner med sitt huvud – på bara 16 sekunder.

Du har antagligen märkt av att frukten blir dålig ganska fort. Men i själva verket kan de hålla sig färska i månader – om de bara förvaras i rätt temperatur och miljö. 

Den höga vattenhalten (på hela 91%) och den subtila smaken hos vattenmelon innebär att du kan äta en hel del på en gång. Samtidigt är det riktigt mättande! Kroppen suger upp fruktens energigivande vatten och omsätter det omedelbart. Det spolar dessutom urinblåsan och njurarna rena, vilket ger dig en fantastisk utstrålning. Du kan dock komma att upptäcka att du behöver gå på toaletten oftare. Vattenmelon har en välkommen vätskedrivande effekt som motverkar vattenansamlingar i kroppen, ungefär som öl.

Vattenmelon – liksom gurkor – har en bevisad förmåga att lindra mensvärk. Eftersom båda dessa livsmedel är vätskedrivande spolar de ut gifter och slaggprodukter från muskelvävnaderna så att du vaknar upp mindre ofta med kramp på natten, om detta är något du ofta lider av.

Det finns mer än 1 200 (!) olika sorters vattenmelon. De varierar i allt från storlek och färg till form och smak.


En kvinna säger i snitt 20,000 ord om dagen. Det är cirka 13,000 ord mer än vad män säger.

Medelkvinnan i Storbritannien äger 19 par skor – men använder bara 17 av dem.

En kvinna lägger ungefär ett år av sin levnadstid på att fundera ut vad hon ska ha på sig för kläder. Inte nog med detta, hon tänker också på sitt egna utseende cirka nio gånger per dag.

Kvinnor ljuger bara hälften så mycket jämfört med män. En kvinna ljuger i snitt tre gånger om dagen.

Kvinnor har många fler smaklökar än vad män har.

Enligt studier får kvinnor som snarkar när de sover under graviditeten i regel mindre bebisar

Enligt andra studier har kvinnor som är längre än en medelkvinna också lättare att få cancer.


Från början var det egentligen männen som gick med högklackade skor. Detta redan på 1600-talet. På senare år kom kvinnor istället att bära dem då de skulle se mer maskulina ut. Tur man inte levde då.

Människokroppen har uppemot tre miljoner svettkörtlar, men bara två olika typer av dem. Den första typen kallas för ”eccrine”. Dessa är placerade över hela kroppen och producerar mestadels så kallat ”vattensvett”. Den andra typen kallas ”apokrina”. Apokrina svettkörtlar finns i armhålorna och vid skrevet. Apokrinakörtlar producerar svett som har mer protein och andra näringsämnen än svett från svettkörtlarna eccrine.

Det finns bakterier i dina armhålor som smälter dessa till mineraler i svett och producerar flyktiga (illaluktande) föreningar som en avfallsprodukt. Detta är avsiktligt. Din kropp producerar och utsöndrar några av dessa kemikalier med syfte att ”mata” dessa bakterier. De kemikalierna är inte aktiva före puberteten, för det mesta, varför barn inte luktar illa av svett, medan tonåringar i regel kan lukta hemskt. Exakt varför det sker är ingen helt säker på.

En teori är att det förmodligen har något att göra med att ”locka en partner”, enligt vår evolution och utveckling. Den starka doften skulle indikera att personen har ”extra resurser” att avkasta när man får onödiga bakterier.

En annan teori är att före däggdjur hade utvecklat bröstvårtor och bröstkörtlar för att ge mjölk, utsöndrade några däggdjur bara ”mjölksvett”, som berikades med fetter och protein från vissa hudfläckar för att mata sina unga. Myrpiggsvin är en av de få djur som fortfarande gör detta. Även om tanken på omvårdnaden av dina barn sker på underarmen av svett är äcklig, producerar apokrinakörtlarna fortfarande en ”berikad svett” som ursprungligen antagligen har använts för detta ändamål.

Den 6 augusti 1945 fällde USA den första atombomben över staden Hiroshima i Japan. Den 9 augusti fälldes den andra atombomben över Nagasaki. Med undantag av några få byggnader förstördes båda städerna helt.

I Hiroshima dog mellan 60 000 och 70 000 människor omedelbart och i Nagasaki omkring 40 000. Antalet svårt skadade var ännu högre och många av dem dog av sina skador. Ytterligare ett mycket stort antal människor drabbades av strålningsskador på längre sikt.

Beslutet att fälla atombomberna över Japan togs av den amerikanska presidenten Harry Truman. I början av 1945 stod det klart att Japan skulle förlora kriget, men den slutliga invasionen av landet beräknades kosta närmare en miljon amerikanska soldater livet. Istället valdes atombomben, för att få ett snabbt slut på kriget.

Överste Paul Tibbets ledde räden över Hiroshima. Han satt i flygplanet Enola Gay och släppte bomben som sedan gick till historien som ”Little Boy”: Den var uranbaserad, med en sprängkraft motsvarande 15 kiloton trotyl. Den hade formen av en cylinder, var 3,05 meter lång, hade en diameter på 0,71 meter och vägde 4 000 kilo. De aktiva delarna var 60 kilo uran. 43 sekunder senare, när bomben var 600 meter över marken, detonerade den för att få maximal effekt. Överste Paul Tibbets hade på de 43 sekunderna hunnit 18 kilometer bort i luften. Han har senare berättat om hur han vände tillbaka blicken för att se:

– Staden var dold av det där fruktansvärda molnet. Det kokade upp, som en svamp… stort och skräckinjagande.

Till följd av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki kapitulerade Japan den 14 augusti 1945.


Måtte det aldrig hända igen !!

Den första människan som dog under byggandet av Hooverdammen hette J.G. Tierny. Han dog den 20 december 1922. Det sista arbetsplatsrelaterade dödsfallet vid dammen inträffade den 20 december 1935. Det var Tiernys son…


År 2002 blev en man påkörd av en lastbil i Finland när han försökte ta sig över riksväg 8 på sin cykel. Bara 2 timmar senare och 1,5 kilometer bort händer exakt samma sak hans tvillingbror – han blir påkörd av en lastbil när han försökte korsa riksväg 8 på sin cykel. Behöver vi klargöra att båda bröderna dog?


Skotten i Sarajevo är kända för att ha startat första världskriget. Bilen som ärkehertig Franz Ferdinand färdades i när han mördades hade registreringsskylten ”A III 118”. Kriget avslutades den 11 november 1918 – 11-11-18.


Den 20 juni 1941 upptäckte sovjetiska arkeologer graven tillhörande Timur Lenk, en uzbekisk krigsherre och dynastiskapareen, samt ättling till Djingis Khan. När de öppnade graven fann de en inskription som löd: ”Den som öppnar min grav kommer att släppa lös en inkräktare värre än jag.” Två dagar senare, den 22 juni 1941, invaderades Sovjetunionen av Nazityskland.


En lejonhane kan väga upp emot 250 kilo, vilket också betyder att det är det näst största kattdjuret efter tigern.

När ett lejon vrålar kan det höras så långt som åtta kilometer bort.

I lejonflockarna är det honorna som gör det grövsta jobbet. De står för cirka 90% av allt jagande jämfört med hanarna.

Man ska inte bråka med ett piggsvin. Naturforskare har vid flera tillfällen funnit att piggsvin tagit sig an hela flockar av lejon – och lyckats skrämma iväg dem (!).

Lejonhonor finner de lejonhanar med mörkare man attraktivare än de med ljusare man, har forskning visat.

Precis som alla andra kattdjur kan inte heller lejonen känna smaken av sötma.

Lejonet från produktionsbolaget MGM, kallas för ”Leo the Lion” (”Lejonet Leo”)

Det är inte ofta man hör djärva eller positiva saker om dessa rovdjur, men under år 2005 utsattes en etiopisk flicka för brutal misshandel av sju män när en hel flock av lejon jagade bort dem. De stannade även kvar med henne tills hjälp anlände.

En ”leopon” är resultatet av en korsningen mellan en manlig leopard med en lejoninna. Huvudet är liknande den hos ett lejon medan resten av kroppen bär likheter med leoparder.

Under parningsperioden har lejon sex mellan 20-40 gånger per dag – men bara under några få sekunder i taget. Det påminner lite om mitt eget sexliv. Dock inte 20-40 gånger om dagen.

Innan människan lärde sig tala, använde hon rösten till att hålla ihop stammen och varna för olika faror. Man tror att människan kunde forma ord för 80 000 år sedan.

Eftersom män generellt sett är längre än kvinnor har de vanligen mörkare röst. Vuxna mäns röstläge ligger i genomsnitt på 110 Hertz, medan kvinnors ligger på 190. Men det är inte endast anatomi som påverkar våra röster, utan även hur vi har vant oss vid att använda dem.

Vårt eget instrument, rösten är lika unikt som ett fingeravtryck. Den avslöjar hur du mår. Är du glad eller ledsen, lugn eller nervös, så märks det direkt på din röst.

Stämbandens längd avgör vilket röstläge en sångare har. Bassångaren har de längsta stämbanden och sopranen den kortaste. Barn har röster som motsvarar sopran eller alt. Rösten förändras hela livet. I puberteten växer stämbanden snabbare än vanligt. Detta kallas för målbrottet. Du får en mörkare röst. Förändringen hörs tydligast hos pojkar. Deras stämband växer till sin dubbla längd, ca 15 mm, medan flickor endast växer några millimeter, till ca 10 mm.

Studier visar att röstläget behöver nå minst 160 Hertz för att lyssnaren ska uppfatta att det är en kvinna som talar. Men ofta behöver inte endast röstläget ändras, utan också röststyrka, satsmelodi, artikulation och klang, en term som uttrycker röstens fyllighet. 

Den högsta tonen för en människa, innehas av Adam Lopez . Han toppar med ett halvt steg under E i 8:e oktav (E♭8), eller en ton och en halvton över den högsta tonen på ett standard88-tangentt piano. Den lägsta tonen som man känner till att en mänsklig röst har tagit är, enligt Guinness rekordbok, ett extremt lågt fiss. Mannen bakom rekordet var den amerikanske busschauffören George Menees.

Den som hört en snigel skrika, blir sej aldrig riktigt lik.

Idag är elefanten det enda levande snabeldjuret och är sorgligt nog på väg att utrotas på grund av all tjuvjakt. Elefanter har använts som hjälpreda för både jord- och skogsbruk i tusentals år. I Sverige kan man beskåda levande elefanter på Borås Zoo och Kolmårdens djurpark.

En elefant kan höra trumpetljudet från en annan elefant ända upp till åtta km bort. En elefant kan även känna lukten av vatten ända upp till 19 km bort.

En mus spermier är större än vad en elefants spermier är.

Ungefär 100 elefanter dödas varje dag endast för deras elfenbens skull. 1989 förbjöds all handel med elfenben som har bearbetats efter år 1947, detta skedde på grund av att ca 700 000 afrikanska elefanter dödades under 80-talet.

En elefants betar kan väga upp till hela 200 kg.

Afrikanska elefanter har det bästa luktsinnet i hela djurriket.

Den största elefanten man någonsin funnit vägde omkring 11 ton och var nästan fyra meter hög.

Vuxna elefanter sover normalt bara 2-3 timmar per dygn. Dem behöver även upp till 300 kg föda och ca 160 liter vatten per dygn.

Även elefanter kan bli solbrända, för att skydda sig ifrån solen täcker dem ofta sig själva och sina ungar med sand. Detta hjälper även dem att ta bort diverse insekter som kan finnas på deras kroppar. Vuxna elefanter kan även skydda sina yngre elefantungar från solljus genom att ställa sig över dem medans dom sover.

Elefanter är rädda för bin och är även det enda däggdjuret förutom människan som har en haka!

Elefanthonan är gravid i nästan två år!

Jag är kanske lite för fet, när elefanterna på zoo börjar ge mej jordnötter.

Under hela historien har vänsterhänta personer ansetts föra otur med sig eller vara onda för att de skiljer sig från sina högerhänta medmänniskor. Många europeiska språk, inklusive engelska, använder ordet ”right” och det betyder ”korrekt”.

Men många studier föreslår faktiskt motsatsen – att det till och med kan vara fördelaktigt att vara vänsterhänt. Eftersom vänsterhänta människor lever i en högerdominerande värld, är de bättre på att använda sin icke dominerande hand i motsats till de flesta högerhänta. Detta hjälper vänsterhänta att återhämta sig snabbare vid till exempel en hjärtinfarkt eller andra relaterade sjukdomar.

Studier visar att när det gäller kreativitet och fantasi är vänsterhänta människor mer framgångsrika. De är också uppenbarligen bra på komplexa resonemang, vilket resulterar i ett stort antal nobelprisvinnare, författare, konstnärer, musiker och matematiker.

Aktuella teorier föreslår att miljön spelar en viktig roll här. Handdominans beror sannolikt på en kombination av både gener och miljö, medan vissa människor har större chans att bli vänsterhänta om deras föräldrar är det. Du är mer sannolikt att bli vänsterhänt baserat på närvaron av en eller flera gener, men det kan hända att du behöver en miljöpåverkare för att det ska hända.

Om du tillhör de lyckliga 10% av världens befolkning som är vänsterhänta, är du i gott sällskap. Några vänsterhänta kändisar inkluderar Michelangelo, Raphael, Leonardo da Vinci, Renoir, Bill Gates, Oprah Winfrey, Carol Burnett, Jimi Hendrix, Alexander den Store, Dick Van Dyke, Benjamin Franklin, Henry Ford, fyra av de fem senaste presidenter i USA och Prins William.

I Sverige var firandet av namnsdagar länge mycket vanligare än firandet av födelsedagar. Namnsdagarna har sitt ursprung i den katolska kyrkans helgonkalender, men har med tiden knutits allt mer till det rådande namnskicket.

Traditionen med namnsdagar tog sin början i den katolska kyrkans firande av olika helgon på deras dödsdag. I dag är namnsdagstraditionen levande i ortodoxt kristna länder och i romersk-katolska länder samt i vissa protestantiska länder i Europa, särskilt i Sverige och Finland. I Sverige har det sedan länge varit vanligt med almanackor i hemmen och därför var namnen bekanta för många.

Kungliga namnsdagar var allmänt firade in på slutet av 1800-talet, och i städerna anordnades så kallade Oscarsbaler och Karlsbaler för societeten.

I både Sverige och Finland har namnlängden, till skillnad från i övriga länder, genom tiden förändrats. Redan på 1700-talet började namn som inte hörde till helgonkalendern föras in i namnlängden.

Under 1800-talet var namnsdagsfirandet på många håll i landet större än födelsedagsfirandet.

De fick- och väggalmanackor som är utgivna av de stora almanacksförlagen innehåller den namnlängd som Namnlängdskommittén fastställde 2001. Här finns idag cirka 620 namn och formen är en blandning av dagar med ett namn och dagar med två namn – och en dag har tre namn; trettondag jul den 6 januari med Kasper, Melker och Baltsar (De tre vise männen). Namnlängden är tänkt att vara på lång sikt och bara mindre förändringar görs i den.

Fyra av de kyrkliga märkesdagarna är namnsdagslösa i almanackan. Dessa är Kyndelsmässodagen (2 februari), Marie bebådelsedag (25 mars, vårfrudagen eller våffeldagen), Johannes Döparens dag (24 juni, den ursprungliga midsommardagen) och Allhelgonadagen (1 november).

Två viktiga namnsdagar infaller i Januari och Maj, nämligen Karl och Erik. Gissa varför ??

I denna extrema värmebölja som pågått som värst de senaste dagarna känns det inaktuellt att skriva om något annat än värme. Så idag pratar vi värme och hur våra hundar och katter tolererar den. Även boskap och vildliv far illa i denna hetta. Ställ gärna ut vatten och mat till igelkottar och andra vilda djur om du har trädgård.

Hundars sätt att reglera sin kroppstemperatur från varm till sval skiljer sig från oss människor. Hundar kan bara svettas på den lilla yta som utgör deras trampdynor. De reglerar höga temperaturer genom att hässja/flåsa. När hunden hässjar så andas den snabbt och ytligt med tillbakadragna mungipor och utsträckt tunga. Meningen med hässjandet är att dra in stora mängder kall/sval luft som passerar blodkärlen i munnen och kyler på så vis ner blodet och hundens kroppstemperatur. De använder sig också av svala miljöer i omgivningen. Hunden uppsöker gärna skugga, ett kallt golv eller gräver i gräsmattan för att kunna svalka magen mot sval jord. De ytliga blodkärleken i ljumsken plockar upp kyla från det svalare underlaget och sprider den i kroppen.


Katter reglerar i första hand sin temperatur med hjälp av omgivningen. De uppsöker svala och skuggiga platser att vila på. En grop i jorden eller ett svalt toalettgolv brukar vara populärt. Katter tvättar sig också mer frekvent och ihållande när de är varma, detta för att fukta pälsen och hålla den sval. Det händer att katter flämtar/hässjar men det brukar vara ett sista desperat försök till att kyla sig som dessutom är ganska ineffektivt. En katt som flämtar med öppen mun bör tas omedelbart till veterinär.

Svettning förekommer bara hos däggdjur. En del däggdjur använder svettning för att kyla av sig när de är för varma. När svetten avdunstar till vattenånga förlorar kroppen värme och blir svalare. Människan och hästen är exempel på däggdjur som kyler sig genom att svettas. De flesta däggdjur kyler sig i stället genom att flämta.

Myror svettas inte. De är växelvarma ("kallblodiga"). Växelvarma djur håller för det mesta ungefär samma kroppstemperatur som omgivningen.

Det består cirka 1,5 miljarder kubikkilometer av vatten på jorden. Det blir en hel del badkar att fylla.

Om allt vatten på jorden skulle fördelas jämt över planetens yta skulle djupet vara 3,700 meter.

Man kan tro att vattnet är en självklarhet för alla, men så är inte fallet. Bristen på rent och fräscht vatten är stor, speciellt i u-länder. 97% av allt vatten är saltat, 2% är instängt under polarisar och endast 1% av allt vatten är drickbart och fräscht. Men med tanke på hur många som faktiskt har tillgång till rent vatten kan man kanske lägga en tanke på hur mycket vatten vi egentligen har här på vår kära jord.

Det största kända moln av vattenånga upptäcktes av NASA i närheten av ett svart hål 12 000 000 ljusår från oss ute i rymden. Det fanns 140 triljoner gånger mer vatten i det molnet än vad vi har på hela vår jord. Undrar hur dom mätte det ??

Antarktis har varit täckt av is och snö i över 30 000 000 år. Man räknar med att det består av cirka 10 000 triljoner ton av snö och is.

Det finns hela 16 olika typer av faser för is. Alla dessa faser har ett unikt kristallmönster och struktur.

Människan dricker i snitt 1 000 liter vatten årligen.

Varmt vatten fryser snabbare till is än kallt vatten. Detta kallas för Mpemba-effekten, och ingen vet riktigt varför det är på så vis, även om hundratals olika teorier finns.

Duschar du ofta? Då kanske du bör tänka till. I snitt går det åt cirka 200 liter av vattnet per duschtillfälle. Hela åtta liter vatten går åt när du spolar i din toalett, och ungefär lika mycket när du låter kranen rinna när du borstar tänderna. Med andra ord, tänk på hur du använder ditt vatten.

Det inte alls svårt att flyga. Man bara ramlar och missar marken.


Människan har alltid drömt om att kunna flyga, men tyvärr kommer jordens dragningskraft ofta i vägen. Det är den kraften man måste övervinna för att komma upp bland molnen.

Otto Lilienthal var 1891 den förste som lyckades flyga med ett glidflygplan efter att ha studerat fåglars flygteknik.

Efter första och andra världskriget var trafikflyget etablerat världen över. 1954 startade charterflyget i Sverige, först till Hamburg och året därpå till Mallorca. 1960 flög 70 000 svenskar på charterresor. 2009 var det över 7 miljoner svenskar som flög utrikes på semestern.

Risken att dö om man flyger med ett reguljärt passagerarflygplan är 1 på 11 miljoner.

Den 27 februari 1920 tog Rudolph Schroeder ett nytt världsrekord i hur högt människan någonsin lyckats flyga, nämligen 10 093 meter. För första gången flög man med ett öppet cockpit-plan in i stratosfären. Världsrekordet tog dock nästan Rudolph Schroders liv, inte bara på grund av syrebristen utan också kylan (-55 grader Celsius) som gjorde att hans ögonglober frös till is och han tappade synen.

Den första balongppstigningen skedde 1783 och ombord fanns ett får, en anka och en tupp. När den första ballongen steg till väders i Sverige från

Observatoriekullen i Stockholm 1784 fanns en katt ombord. Ballongen försvann utåt Värmdö och katten, som hette Måns, kom aldrig tillbaka.

Den första flygningen i Sverige utfördes 1909 av fransmannen Georges Legagneux på Gärdet i Stockholm. Året därpå flög den förste svensken, Carl Cederström, och 1920 blev Elsa Andersson den första kvinnan i Sverige som tog flygcertifikat.

Svensk flygplanstillverkning startade redan i början av 1910-talet. 1914 grundades AB Enoch Thulins Aeroplanfabrik i Landskrona.

1937 bildades Svenska Aeroplan AB – SAAB – som under andra världskriget konstruerade och byggde bomb- och spaningsplan för flygvapnet. Efter kriget har SAAB utvecklat militära jetflygplan som till exempel J 29, även kallad flygande tunnan från 1948, SAAB 37 Viggen och JAS 39 Gripen. SAAB har även utvecklat en rad civila flygplan.

Tillsammans med torkning och saltning är metoden att bevara mat genom syrning (jäsning, fermentering) lika gammal som mänskligheten. Om endast det som nedtecknats har hänt så har inget hänt i mänsklighetens perspektiv.

I ett offentligt dokument från Jämtland (då Norskt) daterat 1348 berättas att Olafuer Graflaks bytt bort en fiskerätt. Namnen antyder, enligt den tidens sed, att han handlade med gravad lax, som på den tiden var syrad lax genom nedgrävning.
Från Babyulonium finns stentavlor daterade 2800 fK med recept på syrning (jäsning) av olika produkter.

Otaliga myter och skrönor finns om surströmmingens uppkomst.
Dessa har uppkommit endast genom kraftiga produktionsökningar beroende av ekonomiska och politiska orsaker. T.ex. saltbristen periodvis under 1500 och 1700 -talen, de stora fältslagen under 1700-talet, det Svenska konsumentgenombrottet i början av 1900-talet, med flera.

Ingen av dessa 'produktionstoppar' och dess orsaker är surströmmingens födelse. Syrad strömming har alltid funnits där strömming och människor funnits. Lika väl som alla andra fiskar syrats där de funnits och/eller finns (mört, karp, plara, lax, röding, bori, haj, rocka, flygfisk, osv... )

Metoderna varierar på grund av geografiska och kulturella skillnader.
Likheter är naturens roll i de olika processerna och parametrarna; Råvara, salt, temperatur, syra.

Där salt varit dyrt eller en bristvara har ändå syrning kunnat utvecklas på grund av låga temperaturer. Folken i norra Ryssland och Sibirien syrar lax genom att packa nyfångad fisk direkt i gropar eller i träkärl som grävs ner i marken. Man saltar endera lätt eller inget alls. Fisken packas genom att man kliver på den. Efter 8 - 10 månader tas fisken upp och har då fått en smet- eller geléliknande konsistens. Den ätes antingen med sked som soppa eller bakas in i bröd. Det som gör denna metod möjlig är permafrosten, vilken håller temperaturen konstant under 4°C.

Ända sedan Pluto nedgraderades till dvärgplanet har debatten gått varm. Nu framför forskare nya bevis för att himlakroppen ändå bör räknas som vår nionde planet.

Från år 1930 då Pluto upptäcktes till år 2006 var det vedertaget att detta var den nionde planeten sett från vår sol. Men förbundet International Astronomical Unions formaliserade definition av vad en planet är gjorde att Pluto tappade sin status. I dag räknas den som en dvärgplanet.

Forskarvärlden har dock inte låtit det stanna där, utan har fortsatt debattera vad Pluto egentligen är för något.

Nu sällar sig forskaren Philip Metzer vid University of Central Florida till dem som menar att International Astronomical Union har fått allt om bakfoten.

Enligt förbundets definition av en planet klarar Pluto två av tre kriterier. Det är en himlakropp som rör sig i en omloppsbana runt en stjärna samt är nästan sfärisk på grund av sin egen gravitation. Vad Pluto inte klarar är kravet på att dominera sin omgivning, eftersom den är del av Kuiperbältet fyllt av liknande himlakroppar. Det sista argument har dock inte något stöd i forskningslitteraturen, enligt Philip Metzer vars studie har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Icarus. När han har gått igenom denna hittar han bara ett exempel på där detta kriterium har varit relevant i definitionen av en planet, från år 1802.

Philip Metzer tycker att International Astronomical Unions definition är slarvig och kallar Pluto för "den näst mest komplexa, intressanta planeten i vårt solsystem". Han vill att himlakroppar ska definieras som planeter baserat på storlek och att deras gravitation gör dem sfäriska.

Musse Piggs Pluto, är dock ej degraderad.

Det finns en ätlig svamp som växer i det vilda, som smakar nästan identiskt med kyckling/stekt kyckling. Svampen går under det latinska namnet Laetiporus.

Många forskare tror att nordiska vikingar år hallucinogena svampar inför en räd eller krig. Detta för att frambringa ett krigiskt raseri och tappa känslan va rädsla.

Det finns en 2 400 år gammal gigantisk honungsvamp i Oregon, USA, som täcker 2200 hektar och sakta tar död på träden i skogen. Det är den största levande organismen på planeten.

För cirka 350 miljoner år sedan fanns det en 6 meter hög svamp i Saudiarabien. Det var troligen den största levande organismen på torrt land vid den tiden.

Åskan – eller framförallt dess blixtrar – gör svampar mer rikliga, enligt pågående forskning som erbjuder en solid vetenskaplig grund för japansk lantbruk.

Renar älskar att äta psykedeliska svampar, och kan bli riktigt höga på dem, om de äter för mycket. Man tror också att detta kan vara ursprunget till den flygande renmyten, som flyger tomtens släde.

Det finns en svamp vid namn Gyromitra esculenta som ser ut som en hjärna och är så farlig att äta (rå), att både Schweiz och Tyskland har infört säljförbud på den, medan vissa andra länder anser det som en delikatess – speciellt hos det högre klassamhället.

I en studie från år 2004 där kinesiska kvinnor som åt svamp och drack grönt te minskade risken för bröstcancer med nästan 90%.


Hunden och människan har delat vardag i tusentals år. Hundar har hjälpt människor att jaga och att hålla vakt. Skelettfynd från bland annat Tyskland visar att det fanns tama hundar redan för 12 000 år sedan. Vid stenåldersboplatsen Skateholm i södra Sverige har arkeologer hittat 7 000 år gamla hundgravar. De tyder på att djuren redan då var betydelsefulla och fick en fin begravning.

Schäfern Rin Tin Tin var den första amerikanska hundfilmstjärnan. Han signerade sina egna kontrakt med sitt tassavtryck. Rin Tin Tin debuterade i rollen som varg i filmen The Man From Hell’s River 1922.

När Sovjetunionen föll på 1990-talet blev de hemlösa hundarna flyttade till stadens utkanter. Men eftersom mattillgången är större i de centrala delarna lärde de sig snart att åka tunnelbana till rätt stationer.

Det fins inga hundraser som är mer eller mindre allergivänliga. Det spelar ingen roll om hunden tillhör en ras som inte fäller sin päls eftersom allergenerna (de som utlöser en allergisk reaktion) inte sitter i pälsen.

Hunden har över 200 miljoner luktreceptorer mot oss människor som har mellan 5 och 10 miljoner. Dessutom fungerar troligtvis inte 70% av våra receptorer längre enligt forskarna.

Hundar kan drabbas av de flesta sjukdomar som vi människor får. Man räknar med att ca 33% av de hundar som uppsöker veterinären p.g.a. hudproblem har allergi.

Även om hyenor till utseendet liknar hundar så tillhör de faktiskt kattsläktet.

En vuxen hund har 42 permanenta tänder som är uppbyggda precis på samma sätt som hos människor.

Den enda hundras som inte kan skälla är Basenji. Deras struphuvud och stämband har en annan konstruktion än hos övriga hundraser och därför klarar den inte av att skälla.

Raoul Wallenberg (1912-1947?) var en svensk affärsman och diplomat som skickades till Budapest där han räddade tusentals ungerska judar från nazisterna och Förintelsen i slutet av andra världskriget.

veriges legation i Budapest hade begärt förstärkning för att klara anstormningen av förföljda judar som sökte svenskt skydd efter den tyska ockupationen och deportationerna av judar från östra Ungern 1944. Legationen leddes av ministern Ivan Danielsson, medan legationssekreteraren Per Anger hade det direkta ansvaret för skyddsfrågorna.

Mot bakgrund av den försvårade situationen för Ungerns judar påverkade amerikanarna Sveriges regering att skicka ett särskilt sändebud till Budapest för att organisera en räddningsaktion

Mellan juli och december 1944 utfärdade Raoul Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium. Wallenberg kunde därmed rädda tusentals judar från att skickas från Ungern till nazistiska förintelseläger.

I januari 1945 togs Raoul Wallenberg till fånga av sovjetisk militär i samband med att Röda armén befriade Budapest. Han fördes därefter till Sovjetunionen. Vad som sedan hände vet man inte alldeles säkert. Det mest troliga är att han dog i ett fängelse i Moskva 1947, sannolikt mördad.

På många håll i världen har gator, torg och institutioner uppkallats efter Raoul Wallenberg. 1997 hedrades han med ett frimärke av det amerikanska postverket.

Ytsidan av tändernas emalj är hela kroppens hårdaste material.

Människans första tänder, mjölktänderna, börjar att växa redan när fostret ligger i livmodern. De spricker dock inte upp förrän man är runt 6-12 månader. Men det hör inte till ovanligheterna att man föds med små tänder.

Hittills har ingen människa dokumenterats att ha samma uppsättning och mönster på tänderna som någon annan. Just din mun är med andra ord lika unik som dina fingeravtryck. Därför kan man också identifiera döda människor med hjälp av kroppens tänder och ett befintligt tandkort.

I snitt spenderar en människa 38,5 dagar på att borsta tänderna under sin livstid.

Många sjukdomar kan associeras med din orala hygien. Bland annat hjärtsjukdomar och diabetes.

En tredjedel av dina tänder sitter i tandköttet. Det vill säga att endast två tredjedelar av varje tands längd syns.

Om du får dina tänder utslagna efter en vild krogrunda, se till att ha tänderna i munnen tillsammans med mjölk. Detta håller tänderna vid liv längre. Sen skyndar du dig till närmsta tandläkare och hoppas på att tänderna går att sätta tillbaka.

Människan sköter oftast både hygien och behov i ett och samma rum – badrummet. Dock bör du förvara din tandborste på ett säkert ställe eftersom luftburna bakterier från toaletten gärna letar sig vidare till just din tandborste.

1994 rymde en fånge från ett fängelse i West Virginia, USA, genom att dagligen kasta flourmedel på väggen tills den fräste sönder. Jag rekommenderar dock att du använder det i munnen istället, för att kompensera de 35% av tändernas yta som man ofta missar med en vanlig tandborste.

När man hade tandvärk i medeltida Tyskland var enda läkemedlet att kyssa en åsna. Lyckligtvis har vi idag kommit lite längre i forskningen.

I snitt ler en kvinna 62 gånger på en dag. En man? Bara åtta gånger. Upp med smilbanden, män!

Det land som hade flest förluster under andra världskriget var Ryssland (forna Sovjetunionen), med över 21 000 000 döda. Och för varje femte dödad tysk soldat dog fyra av dem på östfronten. Och på tal om död; cirka 1 500 000 barn fick sätta livet till i koncentrationsläger runt om, en stor majoritet var judiska barn, cirka 1 200 000.

Under krigets gång (1939 – 1945) släppte de allierade totalt ungefär 3 400 000 ton av bomber i fiendeterritorium. Det blir ett snitt på 27 700 ton av bomber per månad (!).

Ryssland och dess röda armé blev anklagade för en mängd olika krigsbrott. Bland annat ska de ha våldtagit över 2 000 000 tyska kvinnor mellan 13-70 år). Även folkmord står på listan av de krigsbrott som Ryssland verkställde.

Alla är inte riktigt överens om hur andra världskriget startade. De flesta historiker håller dock med om att kriget startade när Tyskland invaderade Polen den 1 september 1939. Andra säger att kriget fick sin start efter att Japan invaderade Manchuria den 18 september 1931. En tredje part säger också att andra världskriget aldrig har existerat, utan bara har varit en fortsättning på första världskriget.

Ungefär 600 000 judar slogs i den amerikanska armén under andra världskriget. Mer än 35 000 av dessa dog i strid, blev tillfångatagna eller aldrig återrapporterade. Av dessa 35 000 var det cirka 8 000 som dog direkt i strid. Dock var det endast två judiska soldater som blev belönade med en hedersmedalj.

Det slag som varade längst under kriget var slaget om Atlanten, som pågick mellan 1939 fram till krigets slut, 1945. Det vill säga att slaget om Atlanten pågick under hela kriget.

Slaget om Bulge var det största och mest dödligaste för de amerikanska trupperna, med mer än 80 000 amerikanska förluster. Likaså förlorade ryssarna fler soldater under belägringen av Leningrad än vad amerikanarna och britterna förlorade under hela kriget tillsammans.

SS drev en bordell i Berlin som gick under namnet ”The Kitty Salon” för utländska diplomater och andra viktiga människor i Berlin. De 20 prostituerade som arbetade där blev hårt tränade innan, just för att kunna få ut information från sina gäster med hjälp av konversationer som kunde gynna det tyska riket.

Du kanske har hört uttrycket ”Chefen gör saker rätt och ledaren gör rätt saker” – den amerikanske ledarskapsforskaren Warren Bennis berömda citat om skillnaden mellan chef och ledare.

Det kan låta som att det ena skulle vara mer rätt än det andra. Vår erfarenhet är dock att chefen som lyckas kombinera båda funktioner i en dynamisk balans är den som lyckas bäst.

En vanlig beskrivning av ledarskap är att definiera skillnaden mellan chef och ledare. Det kan kort beskrivas så här: chefens mandat kommer uppifrån medan ledarens kommer nerifrån, chef är en titel och ett formellt uppdrag medan ledarskapet är ett förtroende som måste förvärvas, chefens maktbas vilar på fullmakt från arbetsgivaren medan ledarens makt baseras på de egna egenskaperna.

Du kan alltså vara chef utan att vara ledare, och tvärtom. Du kan ha en chefstitel och chefsmandat utan att någon följer dig. Och du kan vara en ledare utan en chefstitel, en person som andra väljer att följa.

En annan distinktion är att chefskapet förvaltar och kontrollerar medan ledarskapet utvecklar och förbättrar.

Chefskapet är den förvaltande funktionen som syftar till att skapa stabilitet och ordning, och genom kontroll och styrning se till att regelverk, lagstiftning och principer följs och att beslut genomförs.

Ledarskapet är i denna distinktion synonymt med utveckling, vars funktion är att utveckla och skapa förändring. Det handlar om att sätta färdriktningen och driva framåt, om att förbättra och vidareutveckla strategier och processer. Om att  lyfta och utveckla medarbetarna genom att samverka, motivation, involvera, coacha och bekräfta.

Salami är en mjölksyrefermenterad matprodukt, så massproducerad att det för många inte längre är självklart vad riktig salami egentligen är. Salamins hemland är Italien där den heter Salame, och skiljer sig avsevärt från de billigare budgetalternativen vi kan hitta i mataffären. Salami i sig är egentligen inte bara en specifik korv – det är även en generell term som beskriver en typ av ”insaccati”-köttprodukter. Ursprungligen kommer namnet Salame från det latinska ordeta ”Salumen” som beskriver en mix av saltat kött. Salamin har en livshistoria som sträcker sig ända från början av Romartiden, och under dessa decennier av varierade användningsområden har teknikerna utvecklat en hel kollektion av olika korvsorter.

Grunden är att all salami tillverkas av fläsk, som blivit blandat med högkvalitativt fläskkött. Kryddor som i regel används är salt, peppar, lök, koriander, konjak, muskotnöt, paprika, vitlök, kryddpeppar,  vin, och ibland kanel med flera.

Salami kan tillverkas i färska, kokta eller torkade variationer. 

Köttet måste vara kompakt med en rödrosa insida och spräckligt vitt fett i ett balanserat mönster. Fettbitarna ska inte skäras bort från köttet, precis som man inte heller gör med den kända korven Mortadella di Bologna.


Teckenspråk har funnits i alla tider, så länge det har funnits döva människor. Precis som andra språk har språket utvecklats i samspel mellan människor. När det uppstod ett språk som kan kallas det svenska teckenspråket är svårt att säga, men när dövskolor grundades under 1800-talet skapades större kontaktytor och grunden för det svenska teckenspråket lades. Det finns inte bara ett teckenspråk i världen utan varje land har sitt teckenspråk. Det finns kunskap om ungefär 160 olika teckenspråk i världen. Forskning om svenskt teckenspråk har pågått sedan 1970-talet.

Det finns många skillnader vad gäller de nationella teckenspråken, men det finns också vissa skillnader. Precis som de talade språken kommer från olika språkträd så kan man hitta gemensamma nämnare också bland teckenspråken. Faktum är att det franska teckenspråket ligger närmare det amerikanska än vad det brittiska gör, trots att det vanligaste talspråket i de länderna är olika.

Tvärtom vad man kanske kan tro, så är teckenspråk inget unikt för människor. Det finns flera exempel på forskare som har lyckats få apor att kommunicera med teckenspråk. Att komma igång med en dialog kräver lite tålamod, men det är inget som talar emot att en apa ska kunna bli relativt flytande i teckenspråk, och de kan både svara på tilltal och själva initiera ett samtal.

Teckenspråkigas gemenskap kallas för dövsamhället eller teckenspråkssamhället beroende på vilka individer man avser. Det finns en stark gemenskap mellan teckenspråkiga döva över landsgränser och en lång historia av välutvecklade internationella kontakter.

1400 människor skadades svårt pga rattfylleri ifjol.
Varje timme, dygnet runt, görs i runda tal 525 rattfulla
körningar i Sverige.

Globalt sett sker cirka en tredjedel av alla trafikolyckor i samband med rattfylla.

Bara i USA får någon sätta livet till var fyrtionde minut på grund av rattfylla.

Cirka 30% av alla människor i i-länder kan associera till någon händelse som rör rattfylleri.

Eftersom alkohol späder ut sig med vattenvolymen som finns i kroppen och dessutom färdas genom det är vitala organ som innehåller en hel del vatten (t.ex. hjärnan) särskilt utsatta för effekterna av alkohol.

Ungefär 75% av dödsolyckorna i trafiken som inträffar mellan midnatt och 03:00 involverar alkohol.

Den grupp som är mest angelägna om att köra rattfulla är mellan 21-24 år gamla, då de står för cirka 35% av alla alkoholrelaterade olyckor (statistiken kan dock skilja sig lite idag, då den är från år 2009).

Enligt studier har den som åker fast rattfull kört påverkad cirka 80 gånger i snitt tidigare, utan att ha åkt fast.

Män är inblandade i princip det dubbla fall av alkoholrelaterade olyckor jämfört med vad en kvinna är.

Enligt en studie kan användandet av mobiltelefoner under körning vara lika farligt som att köra berusad. Detta kan få förarna att missa trafiksignaler och reagerar långsammare på trafiken. Detta kan förklara den nya lagstiftningen i Sverige om att köra bil och prata i telefon samtidigt.

Lymfom är ett samlingsnamn för en rad mycket olika tumörsjukdomar som utgår från de celler som utgör lymfsystemet. Prognosen och behandlingen ser olika ut beroende på lymfomtyp.

I Sverige insjuknar omkring 2 500 personer årligen i lymfom.

Två tredjedelar av patienterna är 65 år eller äldre.

Hodgkin lymfom kan drabba även unga personer.

Totalt finns ett drygt sextiotal olika lymfomtyper i nuvarande klassifikationssystem.

De olika typerna av lymfom skiljer sig åt. Vissa lymfom, de aggressiva, är ofta snabbväxande och kräver snabbt insatt behandling.

De indolenta lymfomen växer ofta långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp och ger ibland inte några symtom alls.

Patienter med ett sådant lymfom behöver därför inte alltid behandlas, men måste kontrolleras regelbundet så att behandling kan sättas in om lymfomet ger symtom eller ändrar karaktär.

Uppdelning mellan aggressiva och indolenta lymfom sker utifrån cellbild, inte utifrån debutsymtom.

Det finns många effektiva behandlingar mot lymfom. Vilken behandling som väljs beror på lymfomtyp och stadium och en mängd andra faktorer.

Tråkigt ämne, men ändå viktigt.

Min cancer förändrade mitt liv. Jag är tacksam för varje ny frisk dag. Det har hjälpt mig att prioritera mitt liv.

Ozon är en form av syre, men som innehåller fler syreatomer (molekylerna har tre syreatomer istället för två, som vanligt syre). Ozon övergår därför lätt till vanligt syre. Å andra sidan bildas nytt ozon i den högre atmosfären när syre bestrålas med ultraviolet ljus. Mängden av ozon i atmosfären växlar hela tiden.

Ozonskiktet eller ozonlagret, är ett tunt ozonrikt bälte i jordens atmosfär på ca  25-40 km höjd (i stratosfären) som skyddar oss mot strålning från rymden - framför allt från merparten av solens ultravioletta strålning. Ozonet i atmosfären filtrerar bort (absorberar) det mesta av den här farliga strålningen. Ett problem är att vi människor under det senaste århundradet har uppfunnit en rad konstgjorda kemiska ämnen som aldrig har funnits i naturen. Flera av de här ämnena är gaser (främst freoner) som bryter ner ozonmolekylerna och därmed också ozonskiktet. Omvandlingen av ozon till vanligt syre har därför ökat i världens industriländer. Ju mer ozon som försvinner i atmosfären, desto mer farlig strålning från rymden når ner till jorden. Solens ultravioletta strålar (UV-strålning) är också det som gör att vi blir solbrända. En ökning av solens UV-strålning leder till att antalet fall av hudcancer ökar.

Ozonhål uppstår i atmosfären när ozonet tunnas ut. Detta märks särskilt tydligt över Antarktis, men även Arktis och andra delar av norra halvklotet (där vi bor). Ozonhålen växer fram under vinterhalvåret och fylls igen under sommarmånaderna då varma luftströmmar når fram med nytt ozon. Ozonhålen var 1990-talets största miljöfråga vilket resulterade i att många produkter som innehöll freongaser byttes ut eller förbjöds (bl.a. gamla kylskåp).

Enligt SMHI har läget inte förvärrats sedan slutet av 1990-talet och mycket tyder på att ozonlagret snart kommer att öka igen.

De första höga klackarna uppfanns av män för män. Slaktarna i det gamla Egypten bar dessa för att komma undan blod på fötterna. Man behövde helt enkelt ha fötterna lite högre upp.

Under 800-talet bar persiska krigare skor med klack för att kunna stå upp i sadeln genom att "haka fast" skon i stigbygeln och skjuta, något man fortfarande ser på dagens cowboystövlar.

Nästa steg blev att man i mellanöstern satte högklackade skor på damerna i sitt harem för att de inte skulle springa bort. Kanske inte en bra start för högklackat på damer.

På 1500-talet blev högklackat återigen för männen. Det var en statussymbol som tydligt visade att man inte jobbade ute på åkrarna, vilket gav människor med hög status titeln "Well heeled".

Under franska revolutionen förbjöds high heels, men vår adelsprimadonna Marie Antoinette krävde att få ha klackar på sig under sin avrättning så att hon kunde se snygg ut.

1954 arbetade en man vid namn Roger Vivier för Dior när märket var mitt uppe i att skapa sin nu legendariska ”the New Look”. Herr Roger gjorde då vad som betecknas som den första stilettklacken, en sko med en spik på 9 cm i klacken. Resten är som man säger, historia.

Enligt en undersökning så blir en av fem kvinnor mer exalterade av ett par nya skor än av sin partner. Ärligt talat så låter väl det märkligt !!??

Fermenterade livsmedel har en lång historia i många kulturer, med surkål är ett av de mest kända fallen av traditionella jäsande fuktiga sidorätter. De romerska författarna Cato (i hans De Agri Cultura ) och Columella (i hans De re Rustica ) nämnde bevara kål och rovor med salt.

Även om "surkål" är ett tyskt ord, har surkålen inte sitt ursprung i Tyskland. Vissa hävdar att den fördes till Europa av den mongoliska kejsaren Genghis Khan . Andra hävdar att det ursprungligen kom från Kina och de omgivande områdena och fördes till Europa av tatarerna , som förbättrade det ursprungliga kinesiska receptet genom att jäsa det med salt istället för risvin. Det rotade mestadels i Central- och Östeuropa köken, men också i andra länder inklusive Nederländerna, där det är känt som zuurkool , och Frankrike, där namnet blev choucroute . Det engelska namnet är lånat från tyska där det bokstavligen betyder "sur ört " eller "sur kål". Namnen på slaviska och andra central- och östeuropeiska språk har liknande betydelser med det tyska ordet: "jäsad kål"

Innan frysta livsmedel , kylning och billig transport från varmare områden blev lätt tillgängliga i norra , centrala och östeuropa , gav surkål - som andra konserverade livsmedel - en källa till näringsämnen under vintern. Kapten James Cook tog alltid med en burk surkål på sina resor, eftersom erfarenheten hade lärt honom att det förhindrade skörbjugg .

Surkål och fläsk driver bort alla sorger. Surkål är även bra mot förkylning.

Geometriskt formade minigolfbanor av konstgjorda material (matta) började dyka upp under början av 1900-talet. Det tidigaste dokumenterade omnämnandet av en sådan kurs är i 8 juni 1912-utgåvan av The Illustrated London News , som introducerar en minigolfkurs som heter Gofstacle.

De första standardiserade minigolfkurserna för att komma in i kommersiell massproduktion var Thistle Dhu ("This will Do") -kursen 1916 i Pinehurst , North Carolina och 1927 Tom Thumb-patentet från Garnet Carter från Lookout Mountain , Tennessee. Thomas McCullough Fairbairn , en golffanatiker, revolutionerade spelet 1922 med sin formulering av en lämplig konstgjord grön - en blandning av bomullsfröskrov, sand, olja och färgämne. Med denna upptäckt blev minigolf tillgänglig överallt; i slutet av 1920-talet fanns det över 150 takkurser i New York City , och tiotusentals över hela USA. Denna amerikanska minigolfbom i början av 1900-talet slutade under den ekonomiska depressionen i slutet av 1930-talet. Nästan alla minigolfkurser i USA stängdes och revs före slutet av 1930-talet. Ett sällsynt överlevande exempel från denna period är Parkside Whispering Pines Miniature Golf Course belägen nära Rochester, New York , och listas i National Register of Historic Places 2002.

Den första miniatyrgolfbanan i Kanada var på Maples Inn i Pointe-Claire , Quebec . "Mapes" byggdes som ett sommarhem på 1890-talet men renoverades till en klubb 1902, öppnades för allmänheten 1914 och hade en minigolfbana 1930.

Svenska Minigolf Federation (Svenska Bangolfförbundet) grundades 1937 och var den äldsta minigolfsportorganisationen i världen. Nationella svenska mästerskapen i minigolf har spelats varje år sedan 1939. I andra länder grundades minigolfsportförbund förrän i slutet av 1950-talet på grund av den ekonomiska depressionen efter kriget.

Hösten innebär prassliga löv, varm choklad, mörkare kvällar - och en viktig astronomisk hörnsten.

Då står nämligen solen precis lodrätt över ekvatorn. Dagen kallas höstdagjämning och infaller år 2020 den 22 september 2020 - exakt klockan 13:31 svensk tid.

Därmed är sommaren slut, hösten har officiellt inletts och varar nu fram till vintersolståndet den 21 december klockan 10:02, som därefter sträcker sig till vårdagjämningen som så småningom följs av sommarsolståndet. På så sätt definierar dagjämningar och solstånd våra årstider utan uppehåll.

Vid dagjämning sägs ofta dag och natt vara lika långa. Det är dock inte helt korrekt. Tidpunkten infaller alltid strax före vårdagjämningen och något efter höstdagjämningen. Slår man i en almanacka kan man också se att dagen den 22 september är flera minuter längre än natten. Det beror på två saker.

För det första säger man inom astronomin att solen har gått upp när centrum av solskivan är över horisonten. Precis som man definierar dagjämning som den tidpunkt då solens centrum passerar ekvatorn. Men i folkmun betraktar man soluppgång som det ögonblick då solens överkant tittar fram över horisonten, medan solnedgång är den tidpunkt då den sjunker ner under horisonten. Det gör dagen ett par minuter längre.

För det andra böjs jordens atmosfär när solen står rakt under horisonten. Det får det att se ut som att solen står en smula högre på himlen än vad den egentligen gör. Och det betyder att solen kan ses cirka fyra minuter längre både före soluppgång och efter solnedgång på våra breddgrader.


Bara för att man är bi så behöver man inte dejta/ligga med lika många av varje kön. Precis som varje straight person inte ligger med alla han/hon har varit attraherad av. Man behöver inte ens ha varit med fler kön än ett.

Du kan vara bisexuell utan att ha legat med en kvinna. Eller en man. Du är inte mindre bi bara för att du just nu råkar vara kär i någon av motsatt. Det är vad du känner inuti dig och som du identifierar med som räknas.

Bara för att vi råkar vara attraherad till fler kön än ett, så betyder det inte automatiskt att man vill ligga med alla samtidigt.

Precis som alla andra människor, oavsett sexuell läggning! Det är en individuell grej, inte något som är kopplat till ens läggning.

Det här är ett klockrent exempel på att bisexuellas läggning ses ner på och att vi människor alltid förväntas välja "en sida". Vadå, så man kan inte tycka om pizza OCH hamburgare? Jo, det kan man. Det går faktiskt att känna flera saker samtidigt.

Och någon som är bisexuell kan bli kär eller sexuellt attraherad av alla. Eller bara män och kvinnor. Eller oftare kvinnor än män. Eller någon som är icke-binär. Kanske är man kär i någon som är kvinna men som föddes kille, eller åt andra hållet.

I slutändan blir man kär i människor. Eller kroppar. Eller whatever. Det ända som är helt säkert är att man inte bara tycker om ett enda kön.

Det finns ett spektrum.

Själv är jag dåtrosexuell.

Rabies.

Smittan kan finnas hos flera olika arter av däggdjur. Bett från infekterade hundar orsakar flest fall bland människa. Sjukdomen är så gott som alltid dödlig när symptom börjat visa sig. Tidig behandling kan förhindra att sjukdomen bryter ut. Smittan finns inte bland marklevande djur i Sverige eller i flertalet av Europa länder, däremot finns andra varianter av lyssavirus (s.k. fladdermusrabiesvirus) hos fladdermöss i majoriteten av Europas länder. Smittan finns bland landlevande däggdjur i stora delar av världen, Framförallt i Afrika och Asien utgör rabies fortfarande ett stort problem och orsakar tiotusentals dödsfall bland människor varje år.

Rabies orsakas av ett lyssavirus. Rabiessjuka djur utsöndrar virus i saliven under hela sjukdomsperioden, det finns även experimentella data som visar att infekterade djur kan utsöndra virus i saliven i upp till 13 dagar innan de utvecklar symtom på sjukdomen. Smitta sker genom att infekterad saliv överförs till djur eller människa genom bett eller slickning. För att smittas via slickning fordras ett sår, virus kan inte självt penetrera huden. Smitta kan även ske via slemhinnor, exempelvis ögon.

Hund är globalt sett den främsta smittöverföraren, men andra viktiga smittkällor är räv, fladdermus, katt, varg och tvättbjörn. Det virus som orsakar klassisk rabies förekommer sporadiskt bland vilda djur i några få östliga länder i Europa. Varianter av rabiesvirus finns hos fladdermöss, i de flesta länder, sannolikt även i Sverige. Sverige har varit rabiesfritt sedan 1886.

Luftburen smitta är oerhört sällsynt men finns beskriven från grottor som härbärgerat stora kolonier av fladdermöss samt i laboratorier vid hantering av stora mängder höginfektiöst virus. Överföring mellan människor är teoretiskt möjlig då även rabiessjuka personer kan ha virus i saliven, men detta har aldrig rapporterats. Smittöverföring via organtransplantation har dock rapporterats i några enstaka fall.