NÖDIGT OCH ONÖDIGT VETANDE 3

World Plumbing Day firas över hela världen. Det är världshälsoorganisationen, WHO, som har deklarerat att vvs-montörer är det viktigaste hälsoarbetarna på vår planet. Ofta utför vvs-montörer arbete som direkt påverkar människors hälsa och livskvalitet på det mest positiva sättet. Varje år dör 3,1 miljoner människor, de flesta barn under fem år, på grund av avsaknad av rent vatten och sanitet.

En miljard människor har inte tillgång till rent vatten och över hela världen är det oerhört hälsoproblem att inte kunna utföra sina behov på ett sanitärt säkert sätt. Vvs-branschen har en stor påverkan på människors livslängd och kvaliteten på det liv som vi lever.

Rörmokare fanns troligen redan så tidigt som 3 000 år före Kristus. En tidig civilisation använde sig då av avlopp i jorden för att transportera vatten och visst avfall. Om något liknande fanns i svenska platser nära vatten – till exempel Nacka eller Göteborg – bör vara mycket osannolikt. Åtminstone vid den här tidpunkten.

Det var John Harrington som uppfann den spolande toaletten i slutet av 1500-talet. Det är på grund av uppfinnarens namn som man i engelskspråkiga länder kan kalla toaletten för The John.

Det är inte alltid som rörmokare har kallats för just rörmokare. Det var först kring 1930 som yrkesbeteckningen etablerades. Innan brukade man kalla arbetare i rörledningsföretag för rörläggare eller rörarbetare. Numera börjar även ”rörmokare” att dö ut som begrepp. Detta för att lämna plats åt ”VVS-montör”.


Inte nog med att det inte finns någon Gud, försök få tag i en rörmokare i slutet av veckan.


Korven följer människan genom kulturhistorien. Det var ett enkelt sätt att förvara köttet efter slakten av ett djur, att rensa tarmar och stoppa tillbaka det man inte kunde äta upp för stunden.
Med tiden kom konserveringsmetoderna rökning, saltning och torkning att förfinas, men sedan händer inte mycket under årtusendena.

Man slaktade hemma på gården och varje by hade sina speciella korvsorter och kryddblandningar. En och annan sort blev väl berömd utanför närområdet, men några varumärken var det inte tal om.

I Sverige är det först i mitten på 1800-talet som storskaligheten tar form. Charkuteristen blir bondens ombud hos kunderna i staden. I hundra år är han kung, men i mitten på 1900-talet har industialiseringen definitivt slagit ut den lille mannen med det blodiga förklädet.

Ett och annat varumärke dök visserligen upp redan under 1800-talet. Falukorv, medvurst och knackvurst tillhör våra äldsta korvtyper. Korv sågs inte som någon fin mat utan var förbehållen arbetarklassen. Det var bara påläggskorvarna som nästlade sig in hos de högre stånden.

Hela vår korvkultur är ett lån från omvärlden. Det var tidigare främst Tyskland, Frankrike och Italien som bidrog, men på senare år har vi fått en mängd exotiska korvar i gatukökens urval och i varuhusens diskar. Vi vrickar tungan i våra försök att beställa chorizo, kabanoss, salsiccia, och mergues. Det klagas på invandringen, men vi älskar matkulturen som följt med.
Det är en fördom att tro att vi har någon högre livsmedelsstandard än andra länder. Kolla in kötthalten i våra vanligaste korvar och jämför med alla dessa nya sorter. De nya har ofta dubbelt så hög kötthalt.

Den varma korvgubben med låda på magen försvann av hälsoskäl på 1950-talet – om det var korvens, korvgubbens eller kundens hälsa man värnade om vetas icke.

Pølse/Pölsa är ett germanskt ord för något uppsvällt, tjockt. Ordet har betecknat korv i svenskan sedan medeltiden, men är sedan 1700-talet även en maträtt på hackade inälvor och gryn. Pølsa säger man också i Norge.

Wurst är korv på tyska. Vi känner igen det från bl.a Knackwurst som i förkortad form har blivit knake. Ordet knake är ljudhärmande (onomatopoetiskt) och beskriver alltså hur det låter när man biter i korven! Holländarna säger Worst.

Finnarna säger Makkara om korv, varför har jag ingen aning om.

Ju mindre folk vet om hur korvar och lagar blir till, desto bättre sover de om nätterna.


Mazarinen, mördegsskål fylld med mandelmassa och socker och täckt med glasyr, är en kondisbit som de flesta känner till. Tillsammans med dammsugaren och chokladbollen är den en av de mest självklara kondisbitarna.

Namnet anspelar på franskans maserin som betyder skål eller bägare.

Den nutida mazarinen tros ha skapats någon gång under 1800-talet av den franska bagaren och kocken Jules Gouffé (1807–77).

Men enligt Hembakningsrådet är bakverket av klassisk 1600- och 1700-talstyp. Troligtvis har mazarinen också fått sitt namn efter kardinalen och den fransk statsmannen Jules Mazarin (1602-1661).

Precis som vi firar kanelbullens dag den 4 oktober och våffeldagen den 25 mars uppmärksammas även mazarinen. Men i stället för att bara ha en dag har den faktiskt två.

Den 10 januari benämns av vissa som mazarinernas dag. Dessutom finns mazarindagen den 13 mars där bakverket uppmärksammas.

Per Gessle släppte 16/6 – 2003 ett album med namnet Mazarin. Men det är ju en helt annan historia.


Stoppa maskplågeriet, meta med mazarin.

Incest är sexuella aktiviteter inom familjen. Förbrytaren kan vara en förälder, morförälder eller farbror. Men det kan också förekomma sexuella brott mellan syskon. Det är också incest när föräldrar missbrukar barn, även om de inte är släkt. Incest är när den äldsta - eller mest utvecklade - gör något sexuellt med barnet som inte är naturligt och som barnet inte förstår eller är mogen nog att förstå. Incest behöver inte nödvändigtvis vara samlag, oralsex, onani eller bekännelse. Ett sexualiserat språk, eller att behöva titta på porrfilmer eller sex för vuxna benämns också som incest.

De sexuella övergreppen kan inträffa enstaka eller få gånger eller uppstå systematiskt under ett antal år.

Det är mest flickor som misshandlas sexuellt. Men pojkar missbrukas också av både män och kvinnor.

Det är osäkert hur många Svenska barn som utsätts för sexuella övergrepp i familjen.

Ingen vet med säkerhet hur många barn som utsätts för incest och sexuella övergrepp från personer utanför familjen. Men det är säkert att antalet är högre än de fall som kommunerna och polisen känner till.

Jobbigt ämne.

Men en sak är säker, jag älskar min syster, och det kallas syskonkärlek.

St. Patrick är ett av de mest kända irländska skyddshelgonen. Enligt legenden var det han som tog kristendomen till ön, gjorde treklövern känd och befriade Irland från ormar. Högtiden firas på St. Patrick’s dödsdag och har varit en religiös helgdag i Irland i mer än 1500 år.

Det irländska skyddshelgonet St. Patrick var varken född på Irland eller döpt till Patrick. Han föddes i England och hette då Maewyn Succat. Enligt legenden såldes han av slavhandlare till Irland när han var tonåring, blev kristen, flydde tillbaka till England, prästvigdes och tog namnet Patrick och började att konvertera alla irländska kelter till kristendomen.

Enligt legenden befriade St. Patrick Irland från ormar, enligt biologer fanns det dock aldrig några ormar på Irland. Den diplomatiska förklaringen är att ormarna är en metafor för den keltiska tro som tvingades bort av St. Patrick.

Allt du ser är grönt; hår, kläder och till och med maten. Jag menar då inte spenat utan bagels, pannkakor och till och med öl – om du kan färga det grönt kommer det serveras på St. Patrick’s Day. Men det gröna slutar inte där: floder, monument och till och med skidorter har alla färgats gröna för att hedra högtiden.

Det bästa sättet att fira St. Patrick’s Day på är, bortsett från drickandet och att ha på sig grönt, att titta på eller delta i en parad. Konstigt nog hålls de största paraderna i andra länder än Irland. De emigrerade irländarna tar nämligen högtiden på största allvar.

Under St. Patrick’s Day konsumeras det tredubbla mängder Guinness än vanligt. Från 5.5 miljoner pints till 13 miljoner pints på en dag! Det är 150 pints varje sekund. Skål!

Paris för 352 år sedan. Något som liknar en buss, dragen av hästar, rullar på gatorna och kallas därför världens första buss.

Fysikern och författaren Blaise Pascal låg bakom idén men premiärturen 1662 blev ingen större hit och det skulle dröja ett par sekel innan kollektivtrafik med buss permanentades.

De flesta människor har erfarenheter av bussförare och många minns den gamla sången "En busschaufför, en busschaufför, det är en man med glatt humör."

Visst, bussförare är vanliga människor som alla andra och har också "dåliga måndagar" men de är sannerligen värda lite mer uppmärksamhet – därför finns också den internationella Bussförarens dag den 18 mars.

Dagen firades första gången i Seattle 2009, Transit Driver Appreciation Day, och kom till Sverige 2014.

Det finns omkring 24 000 anställda bussförare i Sverige.

Margit Claesson arbetade som konduktör i Stockholm på 1950-talet och fick en dag veta att några kvinnliga kompisar anmält sig till en bussförarutbildning. ”En ann är så god som en ann. Kan dom, kan jag”, tänkte hon och anmälde sig.

När utbildningen var klar blev hon den första kvinnliga bussföraren i världen, väster om järnridån.


Först blev jag ledsen när bussen körde över min hund, men sen blev jag glad när jag fick veta att det var Dolda Kameran.


Precis som höstdagjämningen är dagen känd för att natt och dag är lika långa. Här hälsas våren och sommaren välkomna.

Våren innebär löv som slår ut, fåglar som sjunger, ljusare kvällar - och är en viktig astronomisk hörnsten.

Det är då solen står exakt lodrätt över jordens ekvator. Dagen kallas vårdagjämning och infaller i år, 2020, den 20 mars - exakt klockan 04.50 svensk tid.

Vid vårdagjämningen kan vi astronomiskt sett vinka farväl till vintern och hälsa vår, sommar och sol välkomna.

Vår- och höstdagjämningarna är kända för att dag och natt är lika långa – det vill säga tolv timmar. Det stämmer dock inte helt. Den tidpunkten inträffar alltid lite före vårdagjämning och strax efter höstdagjämning. Dagen vid vårdagjämningen den 20 mars är flera minuter längre än natten. Detta beror på två saker.

För det första säger man inom astronomin att solen har gått upp när centrum av solskivan är över horisonten. Precis som man definierar dagjämning som den tidpunkt då solens centrum passerar ekvatorn.

Men i folkmun betraktar man soluppgång som det ögonblick då solens överkant tittar fram över horisonten, medan solnedgång är den tidpunkt då den sjunker ner under horisonten. Det gör dagen ett par minuter längre.

För det andra böjs jordens atmosfär när solen står rakt under horisonten. Det får det att se ut som att solen står en smula högre på himlen än vad den egentligen gör. Och det betyder att solen kan ses cirka fyra minuter längre både före soluppgång och efter solnedgång på våra breddgrader.

Även om dagjämning alltså inte helt lever upp till sitt rykte är det flera saker som gör dagarna till något speciellt.

Det är de två enda tidpunkter på året då solen står upp rakt i öster och ner rakt i väster. Och de enda tidpunkter på året då en person som står på ekvatorn kan se solen passera rakt ovanför huvudet. På Nordpolen är höstdagjämningen början på sex månaders mörker, medan det på Sydpolen är upptakten till sex månader oavbrutet dagsljus.

Man skulle tro att våra fyra årstider skiftade beroende på hur nära jorden kommer solen i sin ellipsformade bana, men så hänger det inte ihop.

Orsaken är däremot att jorden lutar cirka 23,5°. Och på grund av lutningen skiftar det norra och södra halvklotet att peka mot solen under loppet av jordens bana runt solen. Hos oss nordbor och motsvarande mot söder skiftar dagarnas längd och solens position på himlen så mycket att vi har fyra årstider, medan man i tropikerna endast har två.

Våfflor är ingen ny mattradition, utan är kända i Sverige sedan 1600-talet. Från början gräddades våfflor i saxlika järn med rektangulära plattor vilka påminde om rånjärn och hade långa handtag med vilka man kunde vända det varma järnet för att få våfflan, eller rånet, jämnt gräddat över glöden i den öppna spisen. När järnspisen introducerades strax före 1890-taltet krävdes nya redskap och det runda våffeljärnet med hjärtan kom till.

Det var ingredienserna som avgjorde finhetsgraden. De enklaste våfflorna bestod bara av mjöl och vatten. Till fest slog man på stort med grädde, socker, smör och ägg. På våren, ungefär vid Marie Bebådelses dag, började hönorna värpa och korna mjölka efter den långa och mörka vintern. Bara det var anledning till våffelbak. Det är egentligen ett slarvigt uttal av helgdagen ”Vårfrudagen” som har skapat våffeldagen.

Runt sekelskiftet 1900 blev det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Och det var ett måste att efter söndagspromenaden slinka in på något av de många våffelbruken som kantade promenadstråken, inte minst i Stockholm. Våffeljärnet blev något av en tidssymbol och en nationell symbol, en kombination av nationalromantik och jugendstil.

Våfflor är gott med t.ex.

Kallrökt lax med pepparrotsvisp. Den salta rökta laxen är perfekt till våfflor. Men en pepparrotsvisp får sig anrättningen sig en häftig hetta.

Äggröra med knaperstekt bacon och lönnsirap. Kanske att detta är en perfekt brunchvåffla?

Eller varför inte Skagenröra och avokado. Krämig skagen med nästan lika krämig avokado blir en härlig rätt på våfflan.


Renässansens teatern var en blandning av komik och tragik. I England, Italien och Frankrike skapades en stor utveckling i dramatiken. Det var populärt i Italien att spela upp de gammalgrekiska komediförfattarnas manus. Det var greker som Platus, Senecas och Terentius. Vid skolor, akademier och hov spelades grekiska och romerska dramer och i Aristoteles ”Poetik” fann man regler för hur dramer skulle skrivas och spelas upp. Men de antika föreställningar vara bara uppspelade för de bildade och människor i de högre samhällsklasserna.

En annan sak som var mycket populärt i Italien var ”Commedia dell´arte”. Med andra ord en folklig maskkomedi. Skådespelare spelade upp pjäser med masker på ansiktet som skulle representera olika typer människor som fanns i livet. Pjäserna var ett enda stort persongalleri. Pjäserna i commedia dell´arte hade ingen fastlagd dialog, utan skådespelarna improviserade kring en huvudhandling. Det var mycket skickligt mimik och ett markerat kroppspråk än utförliga dialoger som tog fram känslor och händelser i pjäserna.

Commedia dell´arte spelades ofta på torg och värdhus gårdar eftersom den var en folklig utställning.

Namnet ”arte” betyder gille eller skrå och det beskrev att skådespelarna var professionella.

Elisabetansk teater är ett samlingsnamn på den Engelska dramatik som skrevs och framfördes under Elizabeth den förstes regeringstid (1558-1603). Den jämförs ofta med den Jakobinska teatern (1603-1625) samt den Karolinska teatern (1625-1642) då alla dessa var delar av den Engelska renässansteatern och hade mycket gemensamt.

Under medeltiden använde man teater för att spela upp olika episoder ur både det nya och det gamla testamentet. Teater under medeltiden kunde vara under flera dagar och blandat med såväl dramatik som komik. Från början var pjäserna endast på latin men längre in på medeltiden började det komma teater på folkets språk också. Teater användes för att berätta för människor som inte var läskunniga vad det stod i bibeln. Främst ville prästerna och munkarna som framförde teatern få fler att bli troende.


Här får jag sluta, annars blir det lite väl mycket.

Säkerhetskopior eller backuper som det oftast kallas är kanske inte det roligaste som finns, men bland det viktigaste. I dag är det av många skäl viktigare än någonsin att ha ordning på sina backuprutiner; då hot som ransomware, trasiga hårddiskar och den mänskliga faktorn inte ser ut att försvinna inom den närmsta tiden.

Idag är det World Backup Day, så här kommer några hjälpfulla tips:

Mycket kan räknas som en backup. Allt från enklare lösningar som att kopiera filer till en USB-hårddisk, till komplexa system såsom Veeam eller Bacula.

Det finns ett inbyggt verktyg i Windows 10.
Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Säkerhetskopiering

I macOS finns Time Machine som är ett utmärkt verktyg för att hantera backuptagning.

Oftast har även mobiltelefoner funktioner för att säkerhetskopiera data. iPhone sparar till iCloud och Android till Google Drive.
Se dock till att det är påslaget!

Det finns en hel uppsjö av molntjänster tillgängliga för backup. I de fall ni väljer en molntjänst, se till att ni litar på företaget. Det är bättre att betala lite extra och kunna känna sig trygg med att sin data är säker. Bra att tänka på är att Amerikanska företag går under Amerikansk lag, även om datan fysiskt finns i Sverige.

Gratis lösningar är oftast inte gratis. Utan i slutändan betalar man oftast för dessa tjänster på något sätt. Det kan handla om reklam eller att företaget säljer användarinformation - vilket kanske inte i sig är ett problem, men kan vara bra att ha i åtanke.

"April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill” eller ”maj, maj måne, jag kan lura dig ända till Skåne”...  Men, det är inte bara i Sverige som man ”lurar” varandra den 1 april, det görs i många delar av världen. I Storbritannien, Irland, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland kallar man dagen för ”All fools day” eller ”April fools day”. Blir man lurad i Frankrike kallas man för ”un poisson d'avril” (aprilfisk) och fäster ritade fiskar på varandras ryggar, och i Skottland kallas man för ”gowk” (gök/dummerjöns).

Men var kommer då denna knasiga idé med att lura varandra, och just detta datum, ifrån? Ingen vet med säkerhet, och det finns olika teorier. De allra tidigaste 1 april-skämtanden som man känner till härstammar från 1500-talet, men seden att ”narra april” i Sverige finns sedan mitten av 1600-talet. Då gick det ut på att lura någon att göra dumma ärenden. Till exempel kunde man bli ivägskickad och få fråga efter ”synvinklar”, ”rumpdrag” eller ”jagedumm-piller” på Apoteket. Snickarlärlingar kunde skickas ut för att köpa spikolja. 

Man kunde också få en så kallad aprilsedel, ett brev med falska meddelanden. 1742 sändes en ”aprilsedel” runt i kyrkoförsamling som berättade att söndagens gudstjänst skulle börja tidigare än vanligt. Detta ledde dock till stor ilska bland medlemmarna när det uppdagades.

En teori är att det nya året långt tidigare började den 25 mars och att den 1 april då var oktaven, den åttonde dagen, och då kulminerade och avslutades nyårsfestligheterna. När sedan tidpunkten kom att flyttas till den 1 januari valde många att strunta i det och fortsatte fira nyår i april. Många skämtade då med och om dessa personer, och det kom att bli en tradition att utsätta folk för skämt den 1 april. Allt är så klart bara spekulationer, eftersom ingen vet. Vad tror du?

Autism är en medfödd eller tidigt förvärvad genomgripande funktionsnedsättning, vars symtom visar sig före tre års ålder. Autism förekommer ofta tillsammans med andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, epilepsi, syn- och hörselskador. Det är fler pojkar än flickor som får diagnosen.

Autism kommer av det grekiska ordet autos, som betyder själv. Autism är en av diagnoserna inom autismspektrumet som också omfattar Aspergers syndrom, atypisk autism och desintegrativ störning.

Det var när barnläkaren Leo Kanner 1943 publicerade en artikel om en grupp barn med vad han kallade autistiska störningar i den känslomässiga utvecklingen, eller tidig infantil autism, som intresset för autism vaknade. Sedan dess har definitionen av autism utvecklats och breddats men resultaten från Kanners studier ligger fortfarande till grund för kunskapen om kärnsymtomen vid autism.

För att ett barn ska få diagnosen autism krävs genomgripande och kvalitativa begränsningar inom tre huvudområden (man brukar kalla denna indelning för Wings triad, efter forskaren Lorna Wings studier om autism på 70-talet); * förmågan till social interaktion, * förmågan till ömsesidig kommunikation, * föreställningsförmågan vilket påverkar fantasi, lek, beteenden och intressen.

Begränsningarna ska vara så allvarliga att de påverkar barnets vardag och symtomen på autism ska ha visat sig före tre års ålder.

Personer med autism har svårigheter med social interaktion, något som märks redan vid låg ålder. Brist på ömsesidighet och nedsatt förmåga att leva sig in i andra människors perspektiv är huvudproblemet.

Med tiden blir barnet vanligen kraftigt avvikande och kan uppfattas som undvikande och avskuren från omvärlden. Ofta är barnet helt ointresserat av andra människor, i synnerhet andra barn.

Vissa individer med autism får en förbättrad social utveckling genom tonåren. 

Det tar bara upp till fyra minuter att bestämma sig för huruvida du gillar någon eller inte. Man tror att det har mer med kroppsspråket, toner och hastigheter av din röst att göra än vad exakt som kommer ur din mun.

Forskning har funnit att par som är förälskade i varandra och är i en hängiven och romantisk relation synkroniserar sina hjärtfrekvenser efter att titta varandra i ögonen i tre minuter. Prova gärna genom att stirra sönder din partner.

Ett mildare sätt att prova droger kanske vore att bara bli kär. Det är nämligen bevisat att effekten av att bli kär är densamma som att ta en dos av kokain. Både kokain och att bli kär påverkar nämligen hjärnan på liknande sätt när eufori utlöses och produceras.

Oxytocin, den så kallade kärleks- eller kramhormonen, produceras under en omfamning eller genom att mysa ihop. Hormonet uppstår i hjärnan, äggstockar och testiklar och tros vara en stor del av bindningsprocessen mellan din partner och dig.

”Lika barn leka bäst”, heter det så fint, men detta påstående stämmer inte i alla lägen. Forskning visar nämligen att par som antingen är alltför lika eller olika tenderar att inte hålla särskilt länge ihop. Självklart bör det finnas en grund för likheter, men det måste också finnas saker som ni två kan lära av varandra.

Att tänka på kärlek och sex ger upplopp till ett mer kreativt och konkret tänkande. Påminnelser av sex utlöser ett konkret tänkande, att en person fokuserar mer på tillfälliga detaljer än på långsiktiga planer eller mål.

Brustet hjärta är inte bara en metafor. Forskning har visat att intensiva och traumatiska händelser, såsom ett uppbrott mellan två människor, skilsmässa, förlust av en älskad, fysisk separation från en nära anhörig eller svek kan orsaka fysiska smärtor i ditt hjärta. Detta tillstånd kallas för ”Broken Heart Syndrome”. Djup känslomässig stress utlöser hjärnan att fördela vissa kemikalier som avsevärt försvagar ens hjärta, vilket i sin tur leder till kraftiga bröstsmärtor och andnöd.

Alla har nog någon gång hört uttrycket ”fjärilar i magen” och vet vad det betyder. Helt osant är faktiskt inte uttrycket. När du blir kär orsakas känslan i magen av adrenalin, som kan göra att det känns som om någon dansar eller busar i din mage.

Ungefär 100 000 barn läggs varje år in på sjukhus i Sverige. Vartannat barn upplever under någon period hur det är att ligga på sjukhus.

Under senare år har både fackfolk och föräldrar börjat förstå vilken stor händelse det är i ett barns liv att ligga på sjukhus. För bara trettio-fyrtio år sedan var man ganska ovetande om hur mycket en inläggning egentligen kan påverka ett barn. Det vanligaste var då att barn lades in på sjukhus ensamma. Under en lång period fick föräldrar till och med veta att de inte borde besöka sina barn under sjukhusvistelsen för att barnen inte skulle ”ställa till besvär” på avdelningen med sin gråt och sin längtan.

Det som faktiskt händer när små barn plötsligt skiljs från sina föräldrar, är att de först reagerar starkt med gråt och längtan, men senare, när de saknade föräldrarna inte dyker upp, blir de passiva och alltmer apatiska. Detta betraktades förr som att barnen hade funnit sig i sin situation och de blev "lätta" barn på avdelningen. Problemet är dock att dessa barn har skadats, därför att de upplevt ett svårt svek. För några fick det så allvarliga konsekvenser att de resten av livet har haft svårt att knyta starka känslomässiga band till andra människor.

Idag har man fått insikt i dessa psykologiska mekanismer och det är idag en självklarhet att föräldrarna "läggs in" tillsammans med sina barn, så att denna stora händelse kan normaliseras så mycket som möjligt.

Barn er enastående skapelser som vi borde försöka efterlikna - inte omvänt.

Klimatförändringarna sätter tillgången och kvaliteten på mat och vatten på spel, de orsakar tätare och allvarligare stormar, värmeböljor och översvämningar samt försämrar luftkvaliteten. Allt detta resulterar i ökat mänskligt lidande på grund av skador, sjukdomar, undernäring och död.

Sambandet ignoreras ofta men måste lyftas fram, människans hälsa måste vara en central punkt på den internationella agendan för klimatarbetet.

De fattiga länderna, som har minst andel i den globala klimatkris som råder, drabbas hårdast av följderna. År 2020 kommer en kvartsmiljard människor i Afrika att lida av brist på rent vatten och i några afrikanska länder förväntas skördarna halveras.

Undernäring och klimatrelaterade sjukdomar drabbar de sårbara värst, barn, åldringar och sjuka. Kvinnor som lever i fattigdom är speciellt utsatta då naturkatastrofer eller andra klimatrelaterade faror inträffar.

Men vi måste göra mer än att bara beklaga dessa omständigheter. Vi måste se till att utsatta människors hälsa skyddas trots att klimatet förändras. Det innebär att vi måste arbeta hårdare för att nå millenniemålen som utgör ett centralt internationellt verktyg i kampen mot klimatförändringarna. Det omfattar allt från att halvera barnadödligheten till att förbättra kvinnors ställning.

Hälsovårdssystemen har åratal av erfarenhet av att effektivt handskas med de problem som kommer att förvärras av klimatförändringarna. Vi kan använda denna kunskap för att förutse och förhindra följderna.

Klimatförändringen är veklig, den sker allt snabbare och hotar oss alla. Vi måste vidta snabba åtgärder för att stabilisera klimatet, nå millenniemålen och aktivera enskilda individer. Genom att arbeta tillsammans kan vi främja de fattigaste människornas sociala och ekonomiska utveckling, vi kan förbättra deras hälsovårdssystem och deras liv.

Världshälsodagen utmanar oss alla att samarbeta för att stoppa klimatförändringarna, för planetens skull och vår egen skull.

Historiska källor berättar om ett kastlöst folk som mellan 500 och 900 e.Kr. utvandrade från norra Indien. Ingen vet varför, men säkert är att dessa nomader är romernas förfäder.

Själva kallar romerna än i dag Indien för Baro Than – det stora hemlandet.

I det område i norra Indien som de lämnade lever i dag romernas två broderfolk: de kastlösa banjara och kalbelia.

I Sverige på 1600-talet beslutades det att alla romer skulle utvisas. Kvinnor och barn skulle fördrivas och man hade rätt att döda männen. Dessutom vägrade svenska kyrkan att döpa och begrava dem.

År 1914 till 1954 var romer förbjudna att invandra till Sverige. Detta trots att de var förföljda av nazisterna. I riksdagsmotioner beskrevs romer som "slödder” och ”moraliskt gift i samhället”

Det var inte förrän 1959 som romska barn fick gå i skolan och romer fick rösträtt. Och vid slutet av 1900-talet ville svenska staten att romer skulle överge sin kultur och försvenskas.

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget "eget" land. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april.

Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I Sverige bor cirka 50.000 romer som delas romerna in i fem grupper: svenska romer, finska romer, resande, utomnordiska romer och nyanlända romer. Romernas språk kallas é romani chib, ibland även romanés eller bara romani. Sedan år 2000 är é romani chib ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

8 april är en viktig dag för romer från olika grupper och länder. En dag med såväl glädje med skratt som sorg med tårar skapar en påtaglig stämning. År 2000 utropade International Romani Union Romanistan som romernas transnationella hemland, utan krav på territorium. Man kan säga att hela världen är romernas hemland.

Därför är Gin nyttigt.

Släng undan antirynkkrämen – och beställ en GT. Kanske kan de ge samma effekt? Nåja, de många antioxidanterna som ingår i enbär, som ju är dryckens huvudingrediens, är i alla fall bra för vår hud. De påskyndar och ökar tillväxten av celler i kroppen, vilket bland annat leder till finare och välmående hud.

Enbär (som mycket kommer att handla om på den här listan) är helt fullpackade med infektionsbekämpande ämnen. Flera av dem är mångsidigt positiva för oss – bland annat desinficerande, stimulerande och uppvärmande.

Enligt sajten Livestrong är gin den mest kalorifattiga spritsorten med 97 kalorier per järn (4 centiliter) – och den kan dessutom effektivisera vår matsmältning. Hur? Jo, enbären ökar på antalet enzymer som bryter ner din föda. Det underlättar då också din digestion.

Enbären innehåller flavonoider (en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter). De är bra för vårt hjärta – och kan på så vis hjälpa till att förhindra uppkomsten av olika hjärtrelaterade problem, vilket även MSN rapporterat om. Flavonoiderna kan också öka på blodcirkulationen när man blir lite äldre.

En till fördel med de otroliga enbären är att de hjälper kroppen att bli av med vatten, alltså att motverka vattenretention. Gin är faktiskt den spritsorten son får din kropp att göra av med mest vatten.

Självfallet ska man dricka gin i måttliga mängder. För mycket sprit är aldrig bra, men det här var ändå glädjande fakta för oss gin & tonic-älskare.

Att börja prata om hur ordningen i syskonskaran påverkar vår personlighet är ett samtalsämne som nästan alltid får ingång snacket på mingelfester. Men stämmer det du hört och stereotyperna?


Äldsta syskonet

Stereotypen: Naturlig ledare, ambitiös, ansvarstagande.
Därför stämmer det: Det äldsta barnet har ingen att tävla eller kompromissa med i början av livet – varken om saker eller föräldrarnas tid och uppmärksamhet. När småsyskon sedan föds brukar det äldsta barnet agera surrogatförälder, vilket är en förklaring till deras ofta beskyddande och ansvarstagande personlighetsdrag.
Då stämmer det inte: Föräldrar ställer ofta höga krav på det äldsta barnet.
Om barnet känner att det har gjort sina föräldrar besvikna kan det prova en ny väg att vara.


Mellanbarnet

Stereotypen: Ett socialt geni, en fredsbevarare och noggrann med rättvisa.
Därför stämmer det: – Mellanbarnen har varken det äldsta barnets rättigheter eller de privilegier som det yngsta barnet har, menar Catherine Salmon som skrivit boken ”The Secret Power of Middle Children”. Därför blir de mästare på att kompromissa och förhandla och skaffar ofta en nära vänskapskrets, eftersom föräldrarnas uppmärksamhet oftast riktas mot det äldsta och yngsta syskonen.
Då stämmer det inte: Om det äldsta syskonet inte intar sin roll kan mellanbarnet ta ”det lediga jobbet” som den ansvarstagande.
Barn följer ofta principen att försöka vara så olik sitt närmsta äldsta syskon som möjligt. Om man är tre mellanbarn är det därför större sannolikhet att det första och tredje är mer lika varandra än det mellersta, 


Småsyskonet

Stereotypen: Risktagare, frisinnad och charmig.
Därför stämmer det: Föräldrarna håller inte lika hårt i det yngsta barnet som i de andra. Dessutom har många föräldrar det bättre ställt ekonomiskt än de hade när det första barnet kom.
Föräldrarna är ofta mindre stränga vilket gör att barnet har färre regler, men ändå får massor av uppmärksamhet.
Då stämmer det inte: Vissa småsyskon tycker inte om att inte bli tagna på allvar. Då kan de svänga om helt och anamma exempelvis det äldsta syskonets ansvarstagande roll eller mellanbarnets sociala kompetens.


Skit samma, jag älskar min storasysster oavsett.

Rösten är unik, ingen låter den andra lik och alla språk, dialekter och tonlägen gör att vi kan särskilja oss från varandra. Ofta ser vi rösten som en självklarhet och tar den för given. Men stanna upp en stund och tänk på hur det skulle vara om vi inte hade någon röst, om den plötsligt försvann. Då skulle vi behöva finna nya sätt att kommunicera och uttrycka våra känslor.

Det är därför World Voice Day finns, eller på svenska Världsröstdagen, för att uppmärksamma röstens betydelse i vår vardag och för vår livskvalitet. På svenskt initiativ har firandet blivit globalt sedan 2013. World Voice Day firas i över 50 länder i hela världen med hundratals olika röstliga evenemang och upptåg, konserter, tv-program, symposier, öppet hus och kurser i syfte att uppmärksamma den mänskliga rösten ur alla tänkbara perspektiv.

Här kommer några egna förslag på hur du kan dra nytta av din röst och göra den hörd:

Sprid glädje! Bjud på dig själv och få andra att le. Inget sprider väl mer glädje än ett hjärtligt skratt!

Sjung ut! Vare sig man har sångröst eller ej så gillar alla att sjunga, om inte inför andra så åtminstone hemma när ingen hör. Så ta ton och testa röstkapaciteten!

Vårskrik! Alla som har sett Ronja Rövardotter minns hennes vårskrik. Gör detsamma och välkomna våren med ett ordentligt vårskrik!

Socialisera! Pratar gör vi varje dag, men ta chansen att bekanta dig med någon ny. Överallt finns sociala situationer, vi måste bara våga öppna munnen och ta till vara på dem.

Föredrar man andras röster framför sin egen så kan man förstås gå på konsert, föredrag eller lyssna på en stand up-komiker istället.

Och kom ihåg, du har bara en röst – den är viktig, ta väl hand om den!

De blödarsjukas dag 17 april - Sverige världsledande inom behandling Lördagen den 17 april uppmärksammas de blödarsjukas dag över hela världen. Syftet är att sprida kunskap kring de tusentals personer som runt om i världen lider av sjukdomen. Cirka sjuttiofem procent av dessa har ingen tillgång till behandling, vilket leder till att de ofta inte uppnår vuxen ålder. Sverige är sedan lång tid ett föregångsland inom behandling av blödarsjuka. World Hemophilia Day instiftades 1990 av World Federation of Hemophilia, som är de blödarsjukas internationella organisation. Dagen har givit de blödarsjuka en möjlighet att skapa uppmärksamhet och berätta om det stora behov av bättre vård som finns i många delar av världen.

Sverige är i många hänseenden ett föregångsland vad det gäller behandling av blödarsjuka. Här i Sverige behandlas patienter förebyggande med injektioner av koncentrat av den faktor i blodet som saknas och som annars gör att det kan koagulera. Tack vare denna profylaktiska behandling ligger medellivslängden för blödarsjuka i Sverige idag nära normalbefolkningens. - Sverige har länge varit världsledande inom behandling av blödarsjuka och svenska forskare var på 50-talet först i världen med att ta fram faktorkoncentrat för behandling av svår blödarsjuka. Idag finns mycket förfinade preparat för behandling tack vare genforskning och i Sverige har vi lång erfarenhet av att ge dessa på regelbunden basis.

Varje år diagnostiseras ett tiotal patienter i Sverige med svårare former av blödarsjuka. - Blödarsjuka innebär mer eller mindre uttalad benägenhet att få blödningar. Hemofili och von Willebrands sjukdom är de mest kända formerna av blödarsjuka. Hemofili är till cirka hälften könsbundet nedärvt och sjukdomen drabbar nästan uteslutande pojkar. Hemofili finns i tre former; svår, moderat och mild. Von Willebrands sjukdom finns sannolikt hos upp till en procent av befolkningen och kan innebära att till exempel ha besvärlig mens eller att lätt blöda näsblod. 

De värsta såren är de, som inte blöder.

Cannabis är ett samlingsnamn för narkotiska preparat som utvinns från en hampaväxt, vanligen hasch och marijuana. Växten innehåller bland annat ämnet THC (delta-9-tetra-hydro-cannabinol) som ger upphov till ruset. Oftast röks hasch i speciella pipor och marijuana i handrullade cigaretter men beredningarna kan även sväljas. Cannabis är den vanligaste narkotikasorten i Sverige och all hantering av cannabis är kriminaliserad.

Hur cannabis påverkar individen är mycket olika. Det är även betydande skillnader mellan hur man upplever cannabisruset beroende på om man röker mycket och ofta eller lite och sporadiskt. Cannabis röks vanligtvis vilket gör att personen snabbt får en rusupplevelse. Ruset varar olika länge beroende på hur drogen används men som mest i ca tre timmar om det svalts. Vid rökning brukar ruset upplevas som mest intensivt inom 15-30 minuter för att sedan gradvis försvinna. Ett cannabisrus gör ofta att personen först känner sig avslappnad, pratig och kanske fnittrig. Efter en stund övergår ruset i en andra fas som kännetecknas av att personen upplever sig som mer kreativ, insiktsfull, lugn och positiv. Omgivningen uppfattar dock ofta att personen blir mer avskärmad och inåtvänd i denna andra fas. Under den sista fasen av cannabisruset blir rökaren allt mer inaktiv både fysiskt och i tankarna. Vissa funktioner så som korttidsminne och inlärningsförmåga kan vara nedsatta i upp till 1-2 dagar efter att man har rökt cannabis. Cannabis kan bidra till att man känner sig apatisk och deprimerad, framförallt på längre sikt.

Till de fysiska tecknen på cannabisrus hör höjd puls, muntorrhet, röda ögon, förstorade pupiller, hunger och sötsug. Cannabis påverkar även hjärnan i hög grad, särskilt de så kallade "kognitiva funktionerna". Med kognitiva funktioner menas sådant som minne, uppmärksamhet, koncentration, analys- och planeringsförmåga. Den som är påverkad av cannabis kan ha svårt att lära sig nya saker, svårt att formulera sig förståeligt, problem att behålla uppmärksamhet och att delta i samtal. Många upplever ångest, förvirring, försämrad balans och motorik samt vanföreställningar under ruset. Vid upprepat intag av cannabis kan man få mer långvariga nedsättningar av hjärnans kognitiva funktioner. Dessa nedsättningar kan ofta mätas i upp till flera veckor efter senaste användningstillfället. De flesta negativa psykiska effekter går över en tid efter det att en person slutat med cannabis. Hur fort man återhämtar sig och vilka negativa effekter man känner av beror på många olika individuella faktorer.

Eftersom cannabis ofta röks finns risk för utvecklandet av olika rökrelaterade sjukdomar, som till exempel cancer och bronkit. Cannabisanvändande kan också leda till sociala skador. Personen kan få svårt att hänga med i skolan, fungera på en arbetsplats och få problem i relationer till vänner, partners eller familj.

Terrakotta, bränt men oglaserat, vanligen rödbrunt lergods, i regel avses bara det finare oglaserade lergodset med porös, ogenomskinlig massa, en underavdelning av de keramiska tillverkningarna. Användes redan under antiken som vägg- eller golvbeklädnad till ornamentik, skulpturer och kärltillverkning.


Det är få som inte känner till terrakottaarmén, den enorma samlingen statyer som en gång i tiden tillhörde en kinesisk kejsare. Men historien är lite mer komplicerad än så, och betydligt mer intressant. Det är nämligen inte bara en konstsamling, utan en del av en nekropol, närmare bestämt den tillhörandes Kinas första kejsare, Qin Shi Huang. När han dog omkring år 200 f.Kr. avbildades hela hans armé för att skydda och tjäna honom i nästa liv, och totalt består armén av 8000 soldater, 130 vagnar och 670 hästar. De står alla perfekt uppradade, med tydlig rang, och även individuellt utformade ansikten – inte bara tusentals kopior, med andra ord. Förutom armén har man även hittat icke-soldater, som t.ex. akrobater, musiker och adelsmän, i separata kammare. Efter att ha legat ostörd i över tvåtusen år upptäcktes kejsarens gravkammare i mars 1974 av några bönder när de grävde en brunn. Gravkammaren har fascinerat världen ända sedan dess.

Kejsare Qin Shi Huang var bara tretton år gammal när han tog tronen, och bygget av gravkammaren påbörjades kort därefter, år 246 f.Kr. Totalt krävdes 700 000 arbetare för att bygga den. 

Med tanke på nekropolens totala yta av 98 km² är det inte svårt att tänka sig hur massivt och fantastiskt det en gång var, och trots att gravkammarens upptäckt först var ett fynd av amatörer, har utgrävningen senare gjorts på enorm skala. Fyra huvudsakliga kammare har hittats, men det finns ännu fler som hålls slutna för att inte riskera att förstöra insidan och dess skatter.

I dag är det internationella dagen för Moder Jord. Vi firar dagen för att främja synen på att jorden är den enhet som upprätthåller allt levande som finns i naturen.

FN:s kungörelse att utnämna den 22 april som den Internationella dagen för Moder Jord är en bekräftelse på att jorden och dess ekosystem förser sina invånare med liv och näring. Det erkänner också ett kollektivt ansvar, vilket efterlystes i 1992-års Riodeklaration, att främja harmoni med naturen och jorden för att uppnå en rättvis balans mellan de ekonomiska, sociala och miljömässiga behov nuvarande och kommande generationer av mänskligheten.

Detta firande syftar inte till att ersätta andra händelser, såsom Earth Day, vilket har firats av många människor runt om i världen den 22 mars sedan 1970-talet, utan snarare att förstärka och omtolka dem utifrån de nya utmaningar vi står inför.

”I många avseenden misslyckas vi konstant med att skydda och bevara vår miljö, ofta med allvarliga konsekvenser för de mänskliga rättigheterna – detta trots stora framsteg inom vissa områden”, varnade en grupp oberoende FN-experter inför den internationella dagen för Moder Jord för några år sedan.Varför inte en Jord-ansk sallad !!

Bananer och tomater tärnas och blandas med svalnat kokt ris i en sallagssås, bestående av pressad cirton, olja, salt och peppar, majonäs smaksatt med chillisås. Toppas med mandelspån.

Den 23 april firas Sankt Georgsdagen över hela världen och runtom hela Sverige samlas scouter för att minnas den tappre riddaren och sedermera helgonet Sankt Georg.

Sankt Georg, i Sverige även kallad Sankt Göran, Sankt Jörgen och Sankt Örjan, var en riddare som levde på 200- och 300-talen. Man vet inte så mycket om hans liv, men han föddes i nuvarande Turkiet och tjänade som officer i armén. Det sägs att han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen och att han därefter blev gripen, torterad och dödad på order av kejsaren.

Legenden säger att Sankt Georg vid ett tillfälle räddade en stad och dess prinsessa från en våldsam och hotfull drake. Besöker man Stockholm kan man se en staty av Bernt Notke som heter Sankt Göran och draken.

I Sverige används främst fiskar, möss och råttor som försöksdjur. Enligt den europeiska definitionen av djurförsök användes 274 000 djur i Sverige år 2018.

Svensk och europeisk definition av vad som är ett försöksdjur skiljer sig åt. Enligt den europeiska definitionen är ett försöksdjur ett djur som utsätts för ett ingrepp i vetenskapligt syfte. Den svenska definitionen av försöksdjur baseras på syftet med försöket och räknar in många fler djur i begreppet än vad den europeiska definitionen gör, till exempel djur i vissa beteendestudier.

Utöver den europeiska definitionen användes drygt 5 500 000 djur i Sverige år 2018 och 99 procent av dem är fiskar. Den största delen av dessa utgörs av provfisk, vilket görs för att bedöma fiskbestånden i vattendragen.

Under 2018 användes cirka 274 000 försöksdjur i Sverige enligt den europeiska definitionen. Vissa djur användes i mer än ett försök och därför är det antalet användningar som räknas när Jordbruksverket tar fram statistik. Det totala antalet användningar var 274 655. Det är ungefär 50 000 färre användningar än året innan.

Under 2018 användes 20 apor enligt EU-definitionen i Sverige. Det kan jämföras med 25 apor under år 2017 och 38 under år 2016. Det handlar om krabb- och rhesusmakaker.

Under 2017 rapporterade länderna tillsammans in 9,58 miljoner användningar av djur för vetenskapliga ändamål. Drygt två tredjedelar av användningen gjordes inom forskning medan nästan var fjärde användning var för att uppfylla krav i lagstiftningen. Lagstadgad användning kan till exempel handla om krav på tester av ett läkemedels giftighet.

Ett läkemedel som ska användas av människor måste vara testat på minst två olika djurslag. Det är ett krav från de myndigheter som hanterar reglerna kring läkemedelsutveckling. Anledningen är att ett läkemedel kan ha olika effekt i olika djurslag.


Tapiren är en ensamlevande herbivor (vextätare) som spenderar stor del av sin tid med snabeln nertryckt mot marken i jakt på mat eller i vattnet. Det finns fyra arter av tapirer tre bor i Sydamerika och en i Asien.

Den äter växter, löv, kvistar och skott. Tapiren är trots sitt utseende inte släkt med grisar utan är närmare besläktad med noshörningar och hästar.  De kan se stora och klumpiga ut men de kan vara snabba och är även goda simmare.

Jaguaren, puman och krokodiler är några av dem som utför predation på tapiren. Deras sätt att undkomma attacker är att springa in i tät vegetation och leta upp ett vattendrag där dem gömmer sig.  Även om en jaguar inte skulle tveka på att hoppa in så är tapiren en bättre simmare som klarar att vara under vatten under längre tid.   Tapirer är inte inte de lättaste byten att ge sig på för de har väldig tjock hud och biter ofta tillbaka.

Tapirer kan hantera sina naturliga fiender men när människan kommer in i bilden är den här herbivoren hjälplös.

Men det största hotet mot tapiren är skövling av skogar . I vissa delar är tapiren starkt hotad på grund av att deras nisch har förstörts. Ett annat hot mot tapiren är att de jagas för sitt kött.

Tapirer är väldigt känsliga för rubbningar i ekosystemet och har svårt att anpassa sig till nya situationer, de försvinner i takt med regnskogen. Det är svårt att förutse exakt allt som kan ske om tapiren skulle bli utrotad men den är viktig för ekosystemets balans för den sprider exempelvis ut frön och blandar om jorden(näringsämnen blandas) när den rotar runt i jorden.  Fortsätter tjuvjakten och skövlingen av regnskogen kommer tapiren att utrotas.

Under medeltiden och 1500-talet dansades ringdanser och långdanser, medan den äldsta kända pardansen i Sverige är polskan, allmänt dansad från 1600-talets början. Vi möter skildringar av dans i memoarer, brev och dagböcker, och då handlar det ofta om dansvanor hos adel och borgerskap.

Det framkommer att dans var en naturlig del av livet, framför allt för ungdomen och vid festliga tillfällen. Man lärde sig dansa både genom ringlekar som »Skära, skära havre« och »Och flickan/jungfrun hon går i dansen/ringen«, och genom att lära från föräldrar, syskon och kamrater.

Konfirmationen utgjorde en strikt gräns för hur och när man dansade. Det var först som konfirmerad de unga betraktades som vuxna, och det var inte förrän då de började dansa pardans. 

I dag har många dans som fritidsintresse, men det finns minst lika många som aldrig dansar. För inte så länge sedan ingick färdighet i sällskapsdans som en naturlig del i uppfostran. Fram till 1960-talet förväntades ungdomar gå på någon danskurs under tonåren, alternativt lärde de sig dansa av kamrater. 

När man samlades på lördagskvällarna vid dansbanor på sommaren och dansställen inomhus under vintern förutsattes det att man kunde dansa, framför allt om man ville nå större framgång hos det motsatta könet.

Med 1970-talets discokultur minskade behovet av kunskaper i sällskapsdans, och därefter har dansen fått stark konkurrens av andra fritidsaktiviteter. 

Under medeltiden och 1500-talet dansades ringdanser och långdanser, medan den äldsta kända pardansen i Sverige är polskan, allmänt dansad från 1600-talets början. Vi möter skildringar av dans i memoarer, brev och dagböcker, och då handlar det ofta om dansvanor hos adel och borgerskap.


Själv tycker jag att dansen på krogen är till för dom som inte har råd att sitta i baren.

Traditionen att fira Valborg går tillbaka till medeltiden och kommer egentligen från Tyskland, där man firar dagen till minne av ett tyskt helgon som hette Sankta Walpurgis. 

I Sverige firar man också att det är den sista dagen av vintern. Valborg har blivit en symbol för både ljusare tider och att våren och första sommardagen är här. Dessutom fyller Kungen år den siste april, vilken är dagen då Valborgsmässoafton inträffar. 

Det finns alltså flera anledningar till varför vi firar Valborg och på senare år har det även blivit populärt att samla ihop nära och kära för grillning och förtäring av alkohol.

Valborgsmässoafton är också sammankopplad med mystiska figurer så som häxor och andra övernaturliga fenomen. Förr i tiden trodde man att häxorna var särskilt aktiva på den här dagen och därför tände man eldar för att skrämma iväg häxorna. 

Det är osäkert hur valborgsfirandet kommer att se ut under 2020 på grund av den rådande situationen i Sverige där man begränsar större folksamlingar. Tyvärr ser det ut som att många offentliga valborgsfiranden kommer att ställas in.

Sankta Walpurgis var ett helgon som levde på 700-talet. Hon var en abbedissa i Heidenheims nunnekloster och blev helgonförklarad år 870. 

Traditionen att fira Valborg kom till Sverige under 1400-talet och har sedan dess tagit emot väl och blandats med vår egen kultur och traditioner. 

Arbetarrörelsens dag infördes ursprungligen för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag. Men att det blev just första maj berodde på en bomb i Chicago.

Denna händelse inträffade i Chicago 1886, då en generalstrejk utbröt 1 maj med målet att införa åtta timmars arbetsdag. Sammanstötningarna mellan demonstranter och polis blev våldsamma och ledde till att minst två arbetare sköts till döds. Demonstrationerna fortsatte och 4 maj sattes flera hundra poliser in för att upplösa en demonstration vid Haymarket, då plötsligt en bomb slängdes in i folkmassan. Kaos utbröt och båda sidor började beskjuta varandra. Minst elva personer dödades, varav sju poliser. Mörkertalet för antalet döda är stort då många demonstranter kan ha avlidit senare av skador som åsamkats under händelserna. Minst 70 skadades. Dagen efter sköts sju strejkande ihjäl i Milwaukee.

Men i stora delar av den övriga världen uppmärksammas första maj alltjämt som arbetarrörelsens dag, och påminner om behovet av drägliga arbetsvillkor. Men att det blev just första maj berodde på en bomb i Chicago.

De första 1 maj-demonstrationerna arrangerades på 21 platser i Sverige 1890.

1939 blev första maj en röd dag. Under andra världskriget var första maj en gemensam manifestation för Sveriges frihet och oberoende.

Första maj är en röd dag i Norge, Finland och Island, men inte officiellt i Danmark. Dagen högtidlighålls som i Sverige med tal och demonstrationer.

I Storbritannien firas May Day, första måndagen i maj med demonstrationer. I Kina firas 1 maj med en ”gyllene vecka”, med en ledig vecka.

I Nya Zeeland var den första stridsfrågan inget att demonstrera för. Redan 1840 infördes åtta timmars arbetsdag i Wellington. Labour Day firas den fjärde måndagen i oktober.

4 maj varje år samlas Star Wars-fans jorden över för att fira Star Wars-dagen. Filmmaraton hålls, Star Wars-fikabröd bakas och kostymtävlingar går av stapeln. Listan på kreativa sätt att fira denna dag kan göras hur lång som helst. Att hälsa glatt med frasen ”May the fourth be with you” på sina likasinnade Star Wars-älskande vänner är numera kutym den 4 maj.

Men hur blev det egentligen såhär? ”May the fourth be with you” startade som en ordvits på de bevingade orden från filmerna ”May the force be with you”. Det råder ovisshet om frasens egentliga ursprung. Vem som myntade uttrycket först är vid dagens datum okänt.

En av de tidigaste dokumenterade användandet av uttrycket går så långt tillbaka som 4 maj 1979. Denna dag blev Margaret Thatcher invald som Englands premiärminister. Tidningen London Evening News gratulerade henne med orden ”May the fourth be with you, Maggie. Congratulations.” på en halvsidesannons i sin upplaga. Vid den tidpunkten hade endast första delen i rymdsagan haft premiär men Star Wars var redan då ett filmiskt fenomen.

Sedan 1979 har 4 maj- firandet slagit rot i hjärtat på miljontals Star Wars-fans och blivit vad det är idag. I dess kölvatten har även alternativa Star Wars-dagar vuxit fram. Den 5 maj kan till exempel den som känner sig mer dragen till den mörka sidan fira ”Revenge of the Fifth”, en anspelning på Episod III:s titel ”Revenge of the Sith”. Även 25 maj uppmärksammas av vissa falanger av Star Wars-fantaster då det markerar årsdagen då första filmen hade premiär.


May the health be with you.

Kebab är en maträtt som består av grillat eller rostat kött, fisk eller grönsaker som har sitt ursprung från Mellanöstern, de östra delarna av Medelhavet samt Sydostasien. Man vet inte exakt när kebaben gjorde sitt intrång i Mellanöstern men man vet att en tysk militär skrev ner en beskrivning utav det då denna besökte Turkiet år 1836. I beskrivningen kan man läsa att det handlar om kött i bitar som man lagt i bröd tillsammans med grönsaker. På den tiden så grillades köttet över öppen eld medan man idag tillverkar kebab köttet på stora spett. I Turkiet så är det lammkött som är det ursprungliga köttet som användes som kebabkött.

Kebabens intåg till Sverige gjordes under tidigt 1980-tal.

Det som man menar är kebabkött kan vara av gris, nötkött, lamm eller kyckling men det finns även varianter med fisk. Kebabkött är idag ett större stycke kött som man grillat på ett spett horisontellt där man skär av tunna remsor från köttstycket. En äkta dönerkebab består av tunna remsor med kött som läggs i ett bröd.

Det förekommer även flera olika varianter utav kebab runt om i Europa och det som man i Sverige ser som en kebab är förmodligen inte densamma i Tyskland. Grunderna kan visserligen vara detsamma men det finns saker som skiljer som vad för typ av bröd man använder eller vad man har för sås till.

Redan 1822 tillverkades det första "dragspelet" av Friedrich Buschmann under namnet Handäoline. Men faktum är att tekniken kommer från en avlägsen släkting som funnits i tusentals år, nämligen munorgel. Buschmanns uppfinning patenterades dock först av Cyrill Demian 1829.

Buschmanns uppfinning ansågs i början som ett överklassinstrument i mitten och delvis slutet av 1800-talet. Denna typ av instrument som gick under benämningen Concertina påminner mer om ett accordeon än dagens dragspel med Stradella bas (bassystem med färdiga ackord) eftersom den har två fristående manualer med knappar i höger och vänster hand. På foton från den tiden kan man se överklassdamer traktera detta instrument och det ansågs fint att kunna spela på ett concertina.

Även concertinaskolor och populära låtar kom ut i skrift, dock inte i notskrift då instrumentet ännu var så ungt. Även större klassiska verk skrevs för concertinan, det var nämligen helt nytt att kunna frasera med ett instument som ett blåsinstrument, samtidigt som mönster och ackord kunde spelas som på ett piano.

Dragspelet började sedan att massproduceras och både det ekonomiska värdet samt dess högklassiga status kom att minska. Dragspelet började då att användas på landsbygden till dans för "vanligt folk", och därav utvecklades mycket av vår tradition med bl.a. Carl Jularbo, en tradition som utvecklade en helt ny genre särskilt i Norden.

I Sverige kom dragspelet att öka explosionsartat när Albin Hagström började sin tillverkning av instrumentet samt skapade sina legendariska dragspelsskolor, vilket ledde till att dragspelet kom att finnas överallt i Sverige.

Att sova middag, även kallat att ta en siesta, är ett spanskt ord för middagsvila. Det kommer av latinets ”hora sexta”, mer känt som ”sjätte timmen” på svenska, räknat från klockan 06.00, d.v.s. klockan tolv på dagen. I Europa och delar av Asien hör det inte alls till ovanligheten att människor tar en liten tupplur om dagen, och har visat sig att vara väldigt effektivt.

En undersökning där enbart män tillfrågades vad de helst av allt gör efter ett samlag var en tupplur överlägset nummer ett på listan. Att ta en bit mat eller något sött låg på andra plats. Kvinnors svar var mer varierande, där de ville göra allt från att mysa eller prata till att bli lämnade i fred eller få någon matbit serverad till sig.

En annan undersökning har visat att hela 74% av kvinnorna sover mindre än vad män gör under natten, även om samma studie har visat att kvinnor bör sova en timma mer än vad män gör. Studien påvisade även att kvinnor känner sig mer skyldiga än vad män gör över att ta en tupplur.

Sömnexperter rekommenderar att du aldrig tar en tupplur längre än 1,5 timmar. Detta för att inte påverka nattsömnen för mycket. För de flesta människor är 15-30 minuter av sömn mitt under dagen det bästa alternativet.

Att sova middag kan erbjuda flera fördelar för att skapa friska människor, inklusive en mer avslappnad vardag, minskad trötthet, ökad vakenhet, bättre humör, förbättrad prestanda, ökad reaktionstid, bättre minne och färre olyckor och misstag.

Över 85% av alla däggdjur sover middag under korta perioder under dagen. Människan är ovanliga i att de har två olika perioder på dagen: sömn och vakenhet. Forskare är oense på om denna förgrening av dagen är ett konstgjort sömnmönster, eller om det istället är bättre att få lite sömn under flera tupplurar under en 24-timmarsperiod och är mer naturligt för vårat beteende.

Att ta en tupplur är bättre än att dricka koffein i form av kaffe eller energidryck, eftersom koffein kan minska din minnesprestanda. Med andra ord, medan en person kan känna sig piggare efter en koffeindryck är man också mer benägen att göra misstag.Första gången ordet N-boll användes var i Svenska Dagbladet 1918-01-16 men då var detta något annat än dagens chokladbollar. N-ordet användes ganska frekvent under 1920- och 1930-talet.

Det första riktiga receptet på chokladboll publicerades i Aftonbladet 1956-04-15. Detta är väldigt likt de recept på chokladbollar som barn i 10-årsåldern bakar fortfarande.

Ordet chokladboll kom in i Svenska Akademins Ordlista först 2006. Detta var bara 20 år efter att N-boll kom in i SALO 1986.  I fjortonde upplagan (2015) finns negerboll inte med.

Vill du gå ett steg längre än bara de klassiska chokladbollarna så finns här alla möjligheter. Chokladbollar kan nämligen varieras i all oändlighet.

Vem kan motstå chokladbollar fyllda med exempelvis daim, plopp eller nutella? Gissningsvis ingen. För ytterligare variation kan man leka med hackade nötter, strössel, frön, bärpulver, hackad choklad och krossat godis att rulla dem i. Eller dra de åt det hälsosamma hållet och gör raw-bollar med mörk choklad, dadlar och nötter.

Den 12 maj 1820 föddes Florence Nightingale, den första moderna sjuksköterskan. Till minne av denna händelse firas den internationella sjuksköterskedagen.

Hon har format det som idag är ganska uppenbart inom sjukvården dvs. hygien, sterilitet och värdegrund. Under Krim kriget minskades dödligheten nämnvärt hos de sårade soldaterna beroende på Nightingales insats med sina kunskaper om hygien. Det här ledde sedan fram till Nightingales reform av sjukvården.

År 1866 tog Florence Nightingale emot den första svenska sjuksköterskestudenten Emmy Rappe till St. Thomas sjukhuset i England, hon skulle förbättra svensk sjukvård med Nightingale som förebild. År 1867 studerade Rappe på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och på Serafimerlasarettet i Stockholm.

Hon startade en sjuksköterskeutbildning grundad på det hon hade fått från Nightingale. Hon introducerade dagliga rutiner och hennes insats blev ett viktigt steg för professionens utveckling.

Under 1950-talet öppnades även Sjuksköterskeyrket upp för män.

1958 kom sjuksköterskans legitimation då det stod för ett självständigt yrkesansvar.

Under 60-talet tog den humanistiska existentiella perioden vid, varken gud, kyrkan eller vetenskapen stod i centrum utan människan. Sjuksköterskorna skulle vara autonoma i deras yrke och ett tydligare ansvar för omvårdnaden skulle finnas.

1910 infördes Svensk Sjuksköterskeförening (SSF).

På 1970-talet kom reformen Vård-77 den innebar bland annat att de teoretiska ämnena värderades högre än de praktiska.

År 1982 blev sjuksköterskeutbildningen en högskoleutbildning, utbildningen skulle bli vetenskaplig och studentens förmåga till bedömning skulle bli mer kritisk.

År 2007 fick högskoleförordningen en ny examensordning.

I detta nu, vet vi vilket enormt arbete dom lägger ner i pandemin.


Det första Barnens dag i Sverige anordnades i Stockholm den 13 maj 1905.

Ursprunget var en satsning på barnkolonier sommartid för fattiga stadsbarns möjlighet till en tids sommarvistelse på landsbygden i Roslagen på initiativ av folkskollärarinnan Agnes Lagerstedt . Hon tog 1884 initiativ till en skollovskoloni för barn från Stockholms folkskolor, vilket ledde till bildandet av Föreningen för skollovskolonier 1884, som sedermera utvecklades den rikstäckande organisationen Barnens Dag.

Året därpå, 1885, bildades på initiativ av kronprinsessan Victoria Föreningen för skollovskolonier. För att möjliggöra fler sommarkolonier på fler platser började man på olika orter arrangera festligheter och aktiviteter för att få in medel till detta. En första Barnens Dagsfest anordnades 11-12 maj 1901 i Casselska parken i Grängesberg och för pengarna inköptes en fastighet på Öddö i Strömstad, dit grängesbergsbarn kunde åka sommartid.

1910-1941 utgavs tidningen Barnens dagblad.

Efterhand växte flera lokala Barnens Dag-föreningar fram runtom i Sverige och 1941 bildades Sveriges Barnens Dags ledares förening för samverkan mellan lokalföreningarna. 1967 ombildades föreningen till det samordnande Barnens Dags Riksförbund. Namnet Barnens Dag är varumärkesskyddat av Barnens Dags Riksförbund (BDR).

Föreningarna anordnar Barnens dags-firanden, talangjakter med mera och har program för uppmuntran av sjuka eller problemtyngda barn i familjer med dålig ekonomi.

Att det finns och ska finnas vissa temadagar där vi tänker speciellt på någon grupp, ämne eller något annat som är behjärtansvärt att uppmärksamma är en sak. Som Rocka socka och Earth hour. Dessa förstår jag och sympatiserar med.

Men allvarligt talat. Hur många olika teman orkar man med, och vem är det som bestämmer att exempelvis Europiska dagen för hemgjord glass ska finnas, och att den just ska finnas den 24 mars? För mig är temat iskallt, helt enkelt.

Internationella Barfotadagen 7 maj är inget för mig och mina ömfossingar, däremot kan jag väl mer uppskatta Världsskrattdagen även den 7 maj. Med så mycket elände som finns runt oss, kan det nog åtminstone en dag per år där skrattet tar kommando över tårar och sorg.

Rumpans dag idag, vet jag sannerligen inte hur man ska uppmärksamma så att det uppmärksammas att man uppmärksammar den. Ska man kanske moona, det vill säga exponera akterseglet? Eller förresten. Jag vill varken veta eller se uttrycken för hur man ska fira denna dag.

Och hur många kommer att komma ihåg att fira Internationella Alzheimerdagen 21 september?

Men 17 november är jag med igen. Då är det De prestigelösas dag.

För mej är temadagarna trots allt bra, för då har jag något att skriva om.


Kardemumma är vanligast i två varianter – grön och svart. Den gröna, så kallad äkta kardemumma, används i Indien och Mellanöstern ofta till sötsaker och som smaksättning av te och kaffe, och är även den som svenskar brukar använda i mald form när vi bakar. Den lite större svarta används till kryddblandningar som till exempel garam masala. Det finns även en vit kardemumma, som odlas i Kina och används i soppor och buljong (inte att förväxla med den blekta variant av den gröna som säljs i Sverige).

Kardemumma används traditionellt i läkekonst i södra Asien för att behandla en rad saker – som problem med magen och luftvägarna, för att behandla njur- och gallstenar, mot tandköttsinflammation och som ett motgift mot giftet från vissa ormar.

Kardemumma är världens tredje dyraste krydda efter saffran och vanilj sett till vikt, främst på grund av att varje liten kardemummafrukt måste plockas för hand.

Fröna från den större svarta kardemumman kan användas för att friska upp andedräkten genom de små fröna. Vissa förespråkar även att man tuggar dem hela, precis som ett tuggummi. En bra bonuseffekt är friskare tandkött.

Kardemumman är inte bara god, den innehåller även en rad viktiga näringsämnen: järn, magnesium, kalium och spår av C-vitamin.

Under senare medeltiden användes kardemumma tillsammans med ett antal andra kryddor för att smaksätta Claret, som då var ett ljust, rosafärgat franskt Bordeaux-vin. Idag är Claret ett torrt, mörkrött Bordeaux-vin.

Glutenintolerans (celiaki) är en speciell form av överkänslighet. Det är en autoimmun sjukdom som drabbar 1–3 procent av den svenska befolkningen (dubbelt så många kvinnor som män drabbas). Det innebär att man inte tål gluten som finns i vete, råg och korn.

När en person med glutenintolerans (celiaki) äter gluten skapar det en reaktion i immunsystemet som gör att tarmluddet bryts ner, vilket försämrar förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Trötthet, viktminskning och depressioner kan vara symtom på celiaki. Magbesvär är vanliga, men varierar från person till person. Vissa får diarré, förstoppning eller gaser i magen, medan andra saknar tydliga symtom från magen. Eftersom enzymet laktas bildas av celler som sitter i tarmslemhinnan får individer med celiaki ofta brist på detta enzym, vilket kan leda till laktosintolerans.

Diagnosen glutenintolerans (celiaki) ställs av en läkare med hjälp av blodprov och/eller biopsi. Är man glutenintolerant (lider av celiaki) så ska man inte, KAN man inte, äta gluten. Tarmslemhinnan tar skada och näringsupptaget blir dåligt.

Många upplever besvär med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki). Det kallas på engelska för “Non coeliac gluten intolerance” eller “Non coeliac gluten sensitivity”, förkortat NCGS.Många känner inte till att man kan ha problem med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki). Därför kan patienter som upplever problem med gluten få rådet att fortsätta att äta gluten, eftersom de (enligt utförda tester) inte har glutenintolerans (celiaki).

Om tester visar att du inte har celiaki men du ändå upplever problem med gluten kan du utesluta gluten helt eller delvis ur din kost under en tid och se om du mår bättre av det. Efter någon månad kan man prova att äta lite gluten igen. Man brukar då känna ganska tydligt om man är överkänslig eller inte.

Problem med gluten har ökat de senaste åren. Bland annat två saker pekas ut som orsak till detta:

  1. Vi exponeras mot gluten på ett sätt som saknar motstycke i historien eftersom spannmål innehåller mer gluten i dag. Dessutom tillsätts extra gluten i t.ex. bröd för att göra det fluffigt. Det finns också gluten i produkter som godis, såser och buljonger med mera.

  2. Vår tarmflora har blivit alltmer utarmad på grund av läkemedel, stress och socker och ensidig kost

Det finns omkring 20 000 kända bi arter i världen. Honungsbin (Apis) är en art med 44 underarter.

Honungsbin är den enda insekt som producerar livsmedel som äts av människan .

3-6 veckor efter sina första vingslag så arbetar den genomsnittliga honungsbiet ihjäl sig och dör bokstavligen av överarbete.

Även om du kanske tror att bina kan göra honung från början så är inte fallet. De behöver lära sig de äldre bina.

I kallt klimat slutar honungsbin att flyga när temperaturen är ca 10 grader och är istället tillsammans inne i kupan där de bildar en stor klunga runt drottningen. De flyttar ihop sina vingar och skapar en temperatur på ca 27 grader i början av vintern och 34 grader när drottningen börjar lägga ägg. Bina roterar också omväxlande in och ut ur klustret, så ingen blir för kall.

Honungsbinas största skillnad motför de andra biarterna är på 3 olika sätt: 1) den har hullingar på sin udd. 2) Udden är fristående vilket lämnar ett dödsavgörande hål i biets mage när den sticker 3) Udden har sin egen muskulatur och giftighet som fortsätta att injicera gift när udden sätts in i offret.

En honungsbifamilj består av tre typer av bin: arbetare, drönare och drottningen. Det finns oftast bara en drottning, några hundra arbetare och upp till 80 000 arbetanrbin. Alla arbetarbin är kvinnliga bin och alla drönare är hanar.

Även bin äter nektar och biets larver äter pollen. Bina kan även äta sin egen art när det blir lite mat. Ur ett evolutionärt perspektiv är det också vettigt eftersom det minskar behovet av mat. Bina börja äta larver och ägg för att bevara den vuxna befolkningen som kan bidra till livsmedels insamling - men när maten är verkligen begränsad så äter de vuxna bina också av varandra.


Komm ihåg, döda alldrig ett bi, geting eller humla. Dom är livsviktiga för oss människor.


FN har utsett den 21 maj till Världsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling.

Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO, skriver i sin konvention till skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar från 2005: Kulturell mångfald: de många olika former genom vilka grupper och samhällen uttrycker sin kultur. Dessa yttringar sprids inom grupper och samhällen och mellan dem. Den kulturella mångfalden visar sig inte bara i de olika former genom vilka mänsklighetens kulturarv yttrar sig, berikas och förmedlas tack vare mångfalden av kulturyttringar, utan också genom olika sätt för konstnärligt skapande, produktion, spridning, distribution och nyttjande, oavsett de medel och den teknik som används.Till konventionen finns en fond knuten till vilken medlemsländerna uppmanas lämna stöd. Från fonden kan kulturutövare, främst från tredje världens länder, söka stöd.

Sverige satt 2011 – 2015 i regeringskommittén för konventionen och deltog i årliga möten där konventionens tillämpning diskuterades. Det var Kulturrådet som representerade Sverige i regeringskommittén.

2014 var ett spännande och betydelsefullt år för Svenska Unescorådet! En ny nationell strategi för det svenska arbetet med Unesco togs fram för perioden 2014-2017. Sverige tog också plats i Unescos styrelse efter att generalkonferensen i november beslutade att Sverige kom att bli ett av de 58 medlemsländerna i Unescos styrelse. Sveriges styrelserepresentant är förra statssekreterare Amelie von Zweigbergk.

”Mångfaldskonventionen” slår fast medlemsstaternas rätt – och skyldighet – att föra kulturpolitik till stöd för kulturell mångfald och verka för internationellt kulturutbyte.

Datumet för att fira Towel Day eller Handduksdagen som den heter på Svenska är den 25 maj varje år. Dagen firas till minne av författaren Douglas Adams.

Handdukar är vävd textil av främst bomull som används till att torka fukt och vatten från kroppen. Handdukar vi använder till vardags efter dusch och bad kommer i olika storlekar. I Sverige använder vi oftast handdukar i storlek 30x50cm för händer, 50x70cm för ansiktet och 70x140cm för dusch och bad. I andra länder kan storlekarna variera en aning.

De handdukar man tänker på oftast är de man har i hemmet och badrummet. Handdukar används dock i många andra sammanhang, till exempel träning, stranden, rakning, resor, massage och hos frisören bland annat.

Det är tack vare den industriella revolutionen som handdukar har blivit så pass tillgängliga för folket. Innan textiltillverkningen tog fart på allvar i Europa var det en långsam och ibland kostsam process att tillverka textilier. Behovet av handdukar kan också ha varit mycket mindre än idag då man inte tvättade sig lika frekvent som vi gör idag.

Tack vare det ottomanska riket fick handdukar en spridning. I takt med att handdukarna blev alltmer populära började man även skapa handdukar med olika motiv och färger.

Handdukar började fylla kataloger och damtidningar och kunde köpas i varuhusen som metervara. Man kunde själv välja vilken längd och bredd handduken skulle ha och sedan sy igen kanterna för egen hand hemma.

Under andra halvan av 1800-talet tillverkades handdukar i fabriker betydligt enklare, snabbare och framförallt mer kostnadseffektivt än tidigare.

På offentliga toaletter förekommer även handtork som med hjälp av varmluft torkar händerna. Pappershanddukar uppfanns 1931 av Arthur Scott, USA.

En fjäril kan bara se färgerna rött, grönt och gult. Tur att blommor brukar vara färgglada. Däremot innehåller deras ögon cirka 6 000 linser, och till skillnad från oss kan de se ultraviolett ljus.

I snitt flyger en fjäril i cirka 20 km/h, men vissa arter kan flyga så snabbt som 40 km/h.

En fjäril kan aldrig flyga om deras kroppstemperatur är kallare än 30 grader Celsius.

Antarktis är den enda kontinent på jordklotet där man aldrig hittat levande eller spår av fjärilar – någonsin.

Citronfjärilen (Gonepterix rhamni) är den art vi känner till som lever längst. De kan bli mellan 9-10 månader gamla.

En del arter äter ingenting under deras vuxna liv, utan får leva på födan de fick i sig under larvstadiet. Anledningen är att munnen aldrig utvecklas. Med andra ord gäller det att vara ganska snabb på att para sig sett till förökningen.

Många arter har också utvecklat smaklökar i fötterna, just för att kunna känna efter om lövet de har landat på är ett bra ställe för att lägga ägg på eller inte.

Arterna varierar väldigt i storlek. Den största fjärilen är cirka 30 cm stor, medan den minsta bara är cirka en centimeter.

Vid flera tillfällen har fjärilar setts dricka blod ur öppna sår från andra djur. Varför vet ingen.

Man trodde till en början att fjärilar var döva och inte hade några öron. Detta fram till år 1912, då en forskare för första gången hittade var öronen satt på de små djuren.


Lyckans fjäril sätter sig på axeln på den som har tid att vänta.

English muffins är platta, runda brödkakor med 1000-årigt engelskt ursprung. Ordet kommer från franskans moufflet, vilket i brödsammanhang betyder "mjuk". Muffins såldes på 1800-talet av kringvandrande, högljudda gatuförsäljare, som bar dem på en bricka på huvudet.

Dessa (bröd-)muffins skall inte förväxlas med dagens höga små (finbröds-)muffins gräddade i små pappers­formar och som i Sverige tillreds av sockerkakssmet ibland med russin, choklad eller korinter samt gräddade i små pappersformar. 

English muffins delas på längden (enligt expertisen bäst med en gaffel i stället för med en kniv) och äts helst varma (rostade) med smör och sylt eller ost mellan halvorna. English muffins är klassist bröd i Egg Bénédict.


Egg Bénédict - original

Koka upp vatten (1,5 l), ättika (1 msk) & salt (2 tsk), tag av. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i sjudande vatten. Håll koppen nära ytan.
Låt ägget sjuda i 3 minuter, tills vitan stelnat. Ta upp med hålslev.

Äggen kan pocheras i förväg (1 dygn).


Lägg ett salladsblad på brödet, lägg på en kasslerskiva och häll på hollandaisesås. Toppa med pocherat ägg och vrid några varm med svartpepparkvarnen över. 

Det förekommer många myter om Egg Bénédict´s uppkomst. Den är i vart fall inte uppkallad efter munken Bénédict, vilket man skulle kunna tro, utan har amerikanskt ursprung.


Smaklig spis vänner.

Det finns en uppsjö av förklaringar till var hamburgaren egentligen kommer från, men de flesta är överens om att tyskar och hackat kött har med det hela att göra. Tyska immigranter, från Hamburg, ska under slutet av 1800-talet ha introducerat en rätt med hackat kött som kallades ”Hamburger steak” i USA. Brödet tillkom senare, och är det vi idag kallar för hamburgare.

Den allra första hamburgaren tillskrivs en rad människor, som exempelvis Oscar Weber Bilby från Tulsa, Oklahoma som ska ha serverat burgare redan 1891 på USA:s nationaldagsfirande. Kommersiell försäljning av hamburgare ska dock berömda White Castle i Ohio ha varit först med, i form av billiga små så kallade sliders som de började sälja 1921.

Under Första världskriget döpte amerikanska regeringen och deras soldater om hamburgare till ”Liberty sandwiches”, för att undvika den tyska kopplingen. Amerikanerna använde samma tänk när de 2003 tillfälligt döpte om French fries, pommes frites, till freedom fries när Frankrike motsatte sig USA:s intåg i Iran.

I USA säljs det hela 50 miljarder hamburgare per år. Om man skulle rada upp alla 50 miljarder hamburgare i en rak linje skulle den sträcka sig runt jordklotet minst 32 gånger.

Rekordet för världens största hamburgare hålls av Black Bear casino Resort i Minnesota, USA, som satte rekordet 2012. Deras monsterburgare vägde hela 913 kg och mätte över 3 meter i diameter.

Den största burgaren som går att köpa som kund har även den en monstruös vikt på nästan 805 kg. Den säljs på Mallie´s’s Sports & Grill Bar i Detroit-förorten Southgate, och kostar hela 70 107 kr. Dessutom måste den beställas minst tre dagar i förväg. Vill du få hem den måste dessutom kunna köra en gaffeltruck.

Mors dag firas sista söndagen i maj och är en högtid då barn firar sina mödrar. Mors dags-traditionen har anor långt tillbaka i tiden och syftet har alltid varit att uppmärksamma mammorna. Man kan koppla firandet till ”Mothering Sunday”, midfastosöndagen, som redan 1607 var dagen då ”bortaboende barn” skulle få besöka sitt föräldrahem. De hemvändande barnen förväntades ha med sig gåvor till sin mor och traditionen innefattade även ett besök i hemkyrkan.

Den amerikanska lärarinnan, Anna Jarvis från Philiadelphia, tros vara föregångare till det mer moderna firandet av mors dag. På årsdagen av sin mors bortgång, den 10 maj 1905, arrangerade Anna Jarvis en gudstjänst där moderskärlek stod i fokus. Kyrkan pryddes med blommor och alla kyrkobesökarna fick varsin vit nejlika, som var moderns favoritblomma. Dagen blev till tradition och spreds vidare i USA, och blev där 1914 en officiell högtid. I USA firar man idag mors dag andra söndagen i maj.

I Sverige började vi fira mors dag på allvar först 1919. Då på initiativ av bland annat författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Högtiden firas fortfarande i Sverige enligt Cecilias förslag - den sista söndagen i maj. Hon menade att det då fanns gott om blommor och grönt att plocka i hela landet. Att ge blommor till sin mamma på mors dag är en allmänt etablerad tradition som många fortfarande anser vara ett viktigt inslag.

År 1920 gavs det ut ett litet häfte i Sverige som innehöll instruktioner för hur mors dag kunde firas. För att förstå anvisningarna för firandet måste det nämnas att det vid den här tiden var ovanligt för en kvinna att få ledigt från hushållets alla sysslor.Utdrag ur häftet Mors dag:

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

  3. Hon bjudas före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.


En iPhone har mer datorkraft än alla datorer som användes för att genomföra den första månlandningen.

Strålningen som kommer ifrån mobiltelefoner kan orsaka sömnlöshet, huvudvärk och förvirring.

Det första samtalet från en mobiltelefon gjordes den 3 april år 1973 av Martin Cooper. Han var en amerikansk ingenjör som på den tiden jobbade för elektronikföretaget Motorola.

Nomofobi är rädslan för att inte vara anträffbar via sin mobiltelefon.

Den genomsnittliga mobiltelefonen bär på ca 18 gånger fler potentiellt skadliga bakterier än vad spolknappen på din toalett gör.

Varje år så tappas det över 100 000 mobiltelefoner i toaletter, bara i Storbritannien!

Den bästsäljande mobiltelefonen genom alla tider var Nokia 1100, den såldes i hela 250 miljoner exemplar.

Forskare har kommit på ett sätt att ladda mobiltelefoner med hjälp av urin.

Om du laddar din iPhone en gång per dag så kostar det ungefär 3 kr per år för den elektricitet som förbrukas.

Ett ton mobilskrot innehåller mer guld än ett ton guldmalm.

Det fins mer än en miliard aktiva mobiler i Kina.

Det fins fem gånger fler mobiler än datorer i världen.


Utvecklingen går framåt !!

Vänskap är otroligt viktigt och komplicerat och därför kan det vara bra att verkligen veta vad det innebär, samt ta reda på hur man kan göra för att själv bli en bättre vän…
Om någon frågar vad en vän är kan svaret verka ganska uppenbart, men om man tänker steget längre så är det inte så självklart.
Inte alls, faktiskt. Så… Vad är en bra vän, egentligen?

Enligt mig så ska det vara en person som jag trivs med, som får mig att skratta och finns där för mig i vått och tort, någon som ofta är glad och rolig och förstå mig bra. Någon som håller tyst om hemligheter och inte skulle svika mig. Jag vill kunna säga allt till min vän, utan att behöva känna mig fånig och patetisk, eller vara rädd att fler ska få reda på det. Men sådana personer är inte lätta att hitta. Vänner växer inte på träd, det är ett konstaterande.

Jag vet, det är inte så himla lätt alltid. Ibland kanske man har en dålig dag och skäller ut någon. Det bästa sättet att undvika konflikter, är helt enkelt att be om ursäkt och förklara att man inte menade att vara otrevlig. Vi alla har ju dåliga dagar. Det finns ingen människa som alltid är på topp. Alla gör fel och begår misstag. När man har tagit reda på om man är den vän som man skulle vilja ha, så hjälper det en att kunna bygga bra och långvariga relationer med andra.

Stilla havet är inte bara världens största hav, utan dessutom djupaste havet utav alla, med ett medeldjup på 4 280 meter och ett maxdjup på hela 11 034 meter.

Det kan vara svårt att greppa hur stort Stilla havet faktiskt är, men här ger vi det åtminstone ett försök; havet angränsar nämligen till hela 42 suveräna stater och 15 territorier (där småöar inte är inkluderade). 

Begreppet söderhavsöarna och söderhavet används inte i dag…
Stilla havets oceaniska öar sammanfattas under namnet Oceanien. Tidigare gick de under beteckningen Söderhavsöarna och havet runt dem kallades Söderhavet. Numera används de namnen främst bara i turistreklam.

Havet krymper för närvarande, i och med att stillahavsplattan sänks ned under andra kontinentalplattor genom så kallad subduktion.

Stilla havet blev ganska sent känt för européerna. På 1200- och 1300-talet besöktes den västra delen av regionen av Marco Polo och hans efterföljare, men de var förhållandevis okunniga om Stilla havets utsträckning. Den 25 september 1513 fick spanjoren Vasco Núñez de Balboa från ett berg på Panamanäset se det hav, vilket redan Christofer Columbus hade hört talas om. Balboa, som kom från norr och såg havet utbreda sig söder om näset, kallade det Söderhavet (Mar del Sur).

En närmare undersökning gjordes av portugisen Ferdinand Magellan, som efter att han under kraftiga stormar genomseglat det efter honom uppkallade Magellans sund 28 november 1520 styrde kurs ut på den okända oceanen. Under den fem månader långa färden till Filippinerna upplevde han inte en enda storm. Han kallade därför havet för Stilla havet (Mar pacifico) – ett namn som kom att bestå in i våra dagar.

Om världens högsta berg – Mount Everest – skulle placeras vid Stilla havets djupaste punkt på 11 034 meter skulle berget fortfarande ligga 2 186 meter under ytan. Mount Everest är 8 848 meter högt.

I Stilla havet finns en vulkanisk ö som heter Krakatoa. År 1883 brast vulkanen till ett utbrott och dödade till följderna minst 36 380 personer.

Den näst största ön på vår planet är Nya Guinea, som ligger i Stilla havet. Grönland är den största ön i världen. Det finns fler än 25 000 öar i Stilla havet, varav de flesta är belägna söder om ekvatorn.


Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap.


Det finns en liten manet i Australien – med en kropp på cirka en kvadratcentimeter – som har tentakler över en meter långa. Maneten är oerhört giftig och kan orsaka Irunkandji syndrom, vilket inducerar känslor av en övergående död, svår smärta och hjärtstopp.

Eftersom en manet består av cirka 98% av vatten, förångas de naturligt under en stark sol. En manet består alltså av mer vatten än vad en gurka gör.

År 1870 spolades en lejonmanet (Cyanea capillata) upp på Massachusetts Bay, USA, med tentaklar som mätte över 37 meter, vilket gör den större än en blåval.

Det finns en typ av maneter som inte kan dö av ålderdom. Den uppnår detta genom att åldras bakåt efter sexuell mognad, genomgå omvänd puberteten så att den kan starta cykeln igen. Den kallas för ”den odödliga maneten”, och den kan upprepa cykeln på obestämd tid.

Kubmaneter (Cubozoa) är kända för att vara oerhört giftiga. De är till och med så giftiga att dykare som har bränt sig på dem har hamnat i chocktillstånd, fått hjärtinfarkter eller drunknat innan de ens har nått ytan igen.

Under år 2008 fick ett kärnkraftverk i Kalifornien, USA, tas ur bruk på grund av ”en plötsligt snabb tillströmning av maneter”. 

Maneterna har levt i över 500 000 000 år på jorden – vilket också gör dem till det äldsta multiorganiska djur som vi i dag känner till.

Under år 2011 lyckades forskare framgångsrikt att transplantera en manetgen i en havande kattmamma och fick hennes kattungar till att lysa en grön fluorescerande färg från deras födsel. Vad nu det skulle vara bra för??

Under år 1991 utförde amerikanska NASA ett minst sagt underligt experiment. De placerade nästan 2 500 maneter i omloppsbana runt jorden. När de hämtades in igen var antalet istället 60 000, då de hade fortplantat sig.

Manetskinn kan användes för att göra en form av läder. Designern Yurii Kasao har utvecklat ett material som härstammar från maneter, som erbjuder ett alternativ till att använda koläder till accessoarer och andra små varor.

Sjung om studentens lyckliga dag! Studentmössan finns kvar, men annars har studentfirandet förändrats mycket sedan den gamla studentexamens dagar.

Studentexamen har sitt ursprung i 1600-talets avgångs- och inträdesprov från gymnasiet till universitetet. 1862 flyttades slutexamen, som under åren 1878–1905 gick under namnet mogenhetsexamen, till läroverket. Slutexamen bestod av skriftliga och muntliga prov som övervakades av en censor, vanligtvis en professor eller annan företrädare för högre utbildning och utsedd till uppdraget av regeringen. Denna censor godkände eller underkände eleverna och för att få gå vidare med de muntliga proven måste de skriftliga klarats av först.

Den elev som skulle avlägga studentexamen i det gamla gymnasiet (fram till 1968) kallades abiturient. Abiturientmössan som bars innan studentexamen var försedd med olika deviser, emblem och tofsar som symboliserade studentskrivningarnas resultat.

1862 blev studentmössan ett märke för att man hade tagit examen. Studentmössan bärs även i övriga norden, men ser olika ut och i Sverige finns det till exempel en särskild Lundamodell.

Bland de företag som idag säljer studentmössor finns det en mängd tillval och man kan bland annat välja mellan att ha fodret i svenska flaggans färger eller få ett eget foto upptryckt, olika brodyrer, gravyrer, kokarder och pins.

Från år 1870 tilläts kvinnor att ta studentexamen som privatister, men vid sekelskiftet 1900 var de statliga läroverken fortfarande stängda för kvinnor. Därav var det främst män och dessutom ganska få som avlade studentexamen. 1927 beslutade riksdagen att läroverken skulle öppnas för kvinnor och först i mitten av 1960-talet var det lika många kvinnor som män som tog studenten.

1905 delades läroverket upp i det lägre stadiet med sexårig realskola (från 1928 med realexamen som bestod av skriftliga och muntliga prov, oftast i fyra ämnen), och det högre fyraåriga gymnasiet som byggde på realskolans femte klass och avslutades med studentexamen.

Realskolan avskaffades successivt mellan åren 1950–1972 i och med att parallellskolesystemet (folkskola, fortsättningsskola, realskola) ersattes av enhetsskolsystemet, och den nioåriga grundskolan blev obligatorisk.

1964 beslutade riksdagen om att avskaffa studentexamen och 1968 tog de sista eleverna studenten enligt den gamla skolan, med prov och övervakande censor. Studentexamen ansågs föråldrad och avskaffades av pedagogiska, politiska/sociala och praktiska skäl eftersom man ville införa ett mer effektivt system. Studentexamen ersattes med slutbetyg, studentskrivningarna med centrala prov men trots den examensfria utgången kallas det fortfarande studentexamen. I de övriga nordiska länderna har man fortfarande studentexamen i gamla skolans anda.


Chaufför, av franska chauffeur "eldare", eller förare är en person som är professionell förare av ett motordrivet fordon. Detta innebär att chauffören endera är anställd, eller är egenföretagande som t.ex. lastbilsåkare eller taxiåkare.

Kungen av rock – Elvis Presley – dog den 16:e augusti 1977 och lämnade världen i chock. Känd från koja till slott, från Alaska till Tasmanien var och förblir han en av världens absolut mest kända personer. Vad alla dock kanske inte känner till är att Elvis åren innan han blev tidernas första riktiga rockstjärna körde lastbil för Crown Electric Company. Precis som så många andra chaufförer före och efter honom gick Elvis i sin far lastbilschauffören Vernon Presleys fotspår.

Angelica Larsson, 29 år har gjort sig känd som lastbilschaufför världen över. Varje dag följer drygt 330 000 människor hennes liv på hennes olika sociala medier. Hon har de senaste åren figurerat i medier i USA, Kanada, Bulgarien, England, Turkiet och Rumänien. 

Det behövs ungefär 16 000 chaufförer för lastbilar och bussar varje år. Men det finns inte tillräckligt många. Det säger organisationen för företag som arbetar med transporter. Organisationen heter Transportföretagen.

En öken definieras då ett landområde har mycket sparsam nederbörd och ofta en hög avdunstning, som därigenom har mycket låg växtlighet – eller ingen alls. Den mest omtalade öken vi har är Sahara, men även andra öknar gömmer på en hel del intressant fakta. Här är tio av dem som du garanterat borde känna till. 

En tredjedel av jordens landyta är delvis eller helt öken.

Oftast refererar man öken till sand, men en öken kan också vara istäckt. Därför räknas alltså Antarktis som jordens största öken.

”Sahara” betyder ”öken” på arabiska. Det betyder kort och gott att ”Saharaöknen” rent översatt blir ”Ökenöknen”.

Och på tal om Saharaöknen. År 1979 snöade det faktiskt där.

Sand från Sahara blåses av vinden hela vägen till Amazonas djungel och laddar dess mineraler. Öknen befruktar alltså bokstavligen talat regnskogen.

Världens torraste öken är belagd i Chile, Atacama Desert. Under människans tid har det aldrig noterats att det någonsin har regnat där.

Du kanske har stött på Googles bilar som dokumenterar för ”Google Street View”? Vid ett tillfälle hyrde Google en kamel för att fotografera en öken, då en bil inte kunde ta sig fram i all sand.

Alaska har sanddynor. En del av dem sträcker sig så högt som hela 45 meter upp i luften.

Lut-öknen i Iran är jordens varmaste punkt sett till markytan.

Lejon kännetecknas av att de brukar ha en öken omkring sig.

Midsommar är det svenskaste vi har. Säger somliga. Kanske. Visst har det svenska firandet sina speciella inslag. Som de sentida små grodorna. Eller som när den magiska blomsterkransen, laddad med midsommarnattens övernaturliga krafter, förr ansågs stärkande att ta med sig i julbadet.

Midsommarfirandet har rötter lite varstans och firas i många länder. Fast det är bara svenskar och finlandssvenskar som reser en ”majstång” så sent som i juni. I Tyskland, Österrike klär man en Maibaum för att fira 1 maj. Irland och England har haft sin Maypole – som faktiskt än reses på sina håll i USA. Kyrkan, som länge förfasade sig över dansandet kring hedniska symboler, gjorde sitt bästa att ta över det inbitna firandet genom att knyta ihop det med Johannes döparens födelsedag 24 juni. Således heter dagen i flera europeiska länder sådant som Sankt Hans, St Jean, Sant Joan, Johannesdagen.

Även om vi fått lära oss att ”maja” betyder att ”löva” – som förklaring till ordet majstång – så finns alltså en uppenbar anknytning till månaden maj. Men medan vi i Sverige inför 1 maj värmer oss vid en valborgsbrasa, tänder man i stället kasar till midsommar på sina håll i Finland, Norge, Danmark och på kontinenten. Nordiska museets sajt upplyser om att Olaus Magnus i Historien om de Nordiska folken från 1555 berättar att även svenskarna dansade till skenet av talrika eldar – en tradition som fanns ända in på 1900-talet.

Även danserna kring stången löper som en enda lång ringdans genom Europa. Schottis kommer från Skottland, polska från Polen - namnen försvenskas precis som på den under 1700-talet i Sverige populära ”kontradansen”, en försvenskning av country dance. Inget nytt under midsommarsolen.

Vad symboliserar då midsommarstången? Om detta lär de lärde tvista. Wikipedia föreslår Axis mundi - världens mittpelare. Eller en navelsträng respektive en fallos! Ja, till och med livmodern med äggstockar hittas som förslag på nätet. Eller är midsommarstången bara ett grönskande träd? Naturmystiken tycks, oavsett tolkning, vara både feminin och maskulin. Erotiken ångar i den ljusa och, i bästa fall, varma natten: ”Midsommarnatten är inte lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång”. Så sade man förr.

Efter midsommar tystnar fågelsången och skörden börjar mogna. Nästa hållpunkt är höstdagjämningen 22 september.

Skator (Pica på latin) tillhör släktet kråkfåglar (finns även i människosläktet) De karaktäriseras av sin långa, kilformade stjärt (fåglarna alltså). Deras näbb och fötter är ganska grova och de har en svartvit fjäderdräkt.

Under vintern är skatans diet till största del vegetarisk. Under sommaren däremot äter de helst ryggradslösa djur. Under våren däremot blir de rena rama jägarna och letar helst föda hos sångfåglars nykläckta och ägg.

Åsikterna går isär mycket om effekterna av skator på häckande fåglar. De flesta studier tyder på att deras inverkan är minimal, men där skator har tagits bort, har häckningsframgången av sångfåglar förbättras.

Forskare tror att ökningen av just fågelarten har blivit till tack vare att så många djur blir påkörda av bilar, vilket ger fåglarna riktig föda året om.


Förr i tiden var det lite av en tradition på landsbygden att höja hatten varje gång man såg en skata. Men tack vare fågelns överbefolkning och hattarnas utdöende är det inte längre någon som gör detta.

Skatan ser faktiskt avsevärt mycket större ut än vad den faktiskt är. Anledningen är att dess bakfjädrar tar upp cirka halva dess kroppsstorlek, vilket också lurar ögat.

Du kan hitta skator i princip över hela kontinenten. Allt från södra Spanien och Grekland upp till Lappland. Däremot har de hittills inte lyckats med bedriften att befolka vissa öar, exempelvis Korsika, Sardinien och Island.

Par förblir oftast inom sina vana territorium, men icke-häckande skator rör sig gärna i större utsträckning i små flockar.

Det är dock ytterst sällsynt att de rör sig mer än 10 km från den plats de kläcktes.


Jag bälgar i mig MYCKET kaffe på mornarna, så jag tänkte kolla upp lite fakta om detta.

Även om det kan vara svårt att tro, så har faktiskt mörkrostat kaffe egentligen en mycket lägre nivå av koffein än vad ljusrostat kaffe har.

Det pratas mycket om farorna kring energidrycker i dag, men visste du att Starbucks största kaffe innehåller hela fyra gånger mer koffein än vad en genomsnittlig energidryck gör?

De flesta hårdrockare vet att droger ofta kan associeras med musiken, men trummisen Dave Grohl (Nirvana) tog allt till en helt ny nivå år 2010, då han blev inlagd på sjukhus på grund av överdosering av droger. Fast, drogen visade sig vara koffein, som han hade konsumerat för mycket av under inspelningen av ett nytt album.

Koffeinet i koffeinplantor är egentligen till för att fungera som en giftig substans för att avskräcka växtätande kryp. Chiliplantor fungerar exakt likadant.

År 2010 svalde en ung man från Storbritannien två stora skedar av rent koffein. Den stora mängden fick honom till att kollapsa och avlida med en gång.

Läskedrycker i Light-versioner har betydligt mer koffein än deras vanliga versioner. Coca-Cola Light har till exempel 30% mer koffein än vanlig Coca-Cola.

Det kan låta som en myt, men brittiska forskare kom år 1996 fram till att den bästa tiden att ta en kort tupplur är strax efter att du har intagit någon koffeinhaltig dryck. Detta gav bäst resultat av tuppluren.

I Litauen måste du vara 18 år eller äldre för att köpa drycker med mer än 150 milligram koffein per liter. Kaffe innehåller cirka 40 milligram per 100 gram.

Koffein, som är en centralstimulerande drog, har faktiskt visat sig lugna människor diagnostiserade med ADHD och hjälpa dem att koncentrera sig bättre.

Det tar bara 18 dagar att bygga en fullständig tolerans för en given daglig dos av koffein. Så om du har huvudvärk innan du har fått i dig ditt morgonkaffe är det inte så konstigt.

Columbias illegala droghandel uppgår årligen till cirka tio miljarder dollar. Det är en fjärdedel av hela landets legala exporthandel.

31% av alla större rockstjärnor (de som tjänat över en miljon dollar med hjälp av sin musik) som har dött har gjort det på grund av droger eller alkohol.

Vi känner nog alla till att droger till stor del är lagligt i Holland, men visste du att du kan ta med ditt egna hasch, kokain eller ecstasy till specifika myndigheter för att testa om drogerna är äkta och trovärdiga?

Bara i USA föds årligen cirka 100 000 barn som är beroende av kokain, tack vare att deras havande mammor brukat drogen när de legat i livmodern.

Marijuana är fullt lagligt och inte ens klassat som en drog i Nordkorea.

Det är mer troligt att du dör som knarklangare i Chicago, USA, än som dödsdömd fånge i Texas, USA.

Totalt sett världen över dör fler människor av medicinbelagd medicin än heroin och kokain ihop.

År 2013 rökte fler studenter i USA marijuana än vanliga cigaretter. Marijuanarökande studenter uppkom till hela 22,7% medan cigarettpuffande ungdomar endast nådde 16,3%.

Albert Hofmann, mannen bakom drogen LSD, kom oväntat nog att bli hela 102 år gammal. Och ja, han injicerade LSD ganska ofta.

Amfetamin framställdes för första gången år 1887, men började inte användas på allvar förrän år 1927 och då som läkemedel. Från början använde man amfetamin för att bota förkylning, och för att väcka patienter som förgiftats av sömnmedel.

Cannabis är efter alkohol och tobak den mest använda drogen över hela världen. Man tror att den har använts i över 10 000 år. Den har spelat stor roll inom olika religioner och i folkmedicin.

Fossila växtfynd berättar för oss att rosor växte på jorden för 30 miljoner år sedan. Ursprungligen kommer rosen från södra Centralasien och sydvästra Kina. Det första nedtecknade omnämnandet av rosor är från den historiska staden Ur i Mesopotamien, där den sumeriske kungen Sargon (2684-2630 f.Kr.) sägs ha tagit med sig "vinrankor, fikon and rosor" från ett krig på andra sidan floden Tigris.

Det finns 18 stycken vildväxande arter i Sverige. Bland de vilda rosarterna kan nämnas nyponros, vresros, pimpinellros, daggros och stenros. Flera olika konkurrerande och kompletterade sätt finns att indela rosor för trädgårdsodling. Om rosorna inte tillskrivs någon särskild art så kan de delas in under 44 grupper, uppdelade på urvalsformer av rena arter och primära hybrider.

Buskrosor är rosor som blir ungefär 100–200 cm höga och vanligtvis lika breda.

Rabattrosor är starkt förädlade oftast på bekostnad av doften. De är lägre än de andra och blir sällan högre än 100 cm.

Klätterrosor skiljer sig oftast från buskrosor genom att ha längre och vekare grenar.

Engelska rosor är moderna buskrosor, som förädlats av David Austin. De har blivit omåttligt populära på grund av att de doftar så starkt, samt är remonterande.

Remontering betyder att det är en återblommande ros. Om rosen remonterar så blommar den först på försommaren och återkommer senare på säsongen med en andra blomning.

Snittrosor går att färga både blå och svarta. Använd då vita rosor och ställ stjälken i vatten med blå respektive svart karamellfärg, så kommer de att suga upp pigmenten.

Rosenolja är den viktigaste ingrediensen vid parfymtillverkning. Man ångdestillerar krossade kronblad från rosor för att få fram de flyktiga oljorna. Den ursprungliga tekniken härstammar från Persien. 70-80 procent av all rosenolja produceras i Rosornas dal nära Kazanluk, Bulgarien. Det behövs ca 2 000 blommor för att tillverka ett gram olja, och alla rosor plockas för hand.

Aurora är i romersk mytologi morgonrodnadens gudinna. Hon färdas i en två- eller fyrspänd vagn framför solen på dess himmelsbana. I grekisk mytologi har hon namnet Eos och i indisk mytologi heter hon Ushas.

Aurora öppnar varje morgon österns portar med sina rosenfingrar så att solens vagn kan komma fram. Hon har en ansenlig barnaskara av bland annat vindar och stjärnor och är inblandad i ett antal kärlekshistorier med olika motparter.

Aurora är ett sött fruktvin av svarta vinbär, som tillverkas i Finland av Pernod Ricard, och som säljs av Systembolaget. Alkoholhalten är 13 %.

Aurora är ett kvinnonamn av latinskt/grekiskt ursprung som betyder morgonrodnad. Den franska formen är Aurore.

Aurora, svensk kalender från Göteborg som utgavs 1855-1856 samt 1858 och 1861. I Aurora publicerade Viktor Rydberg Singoalla för första gången.

Aurora (på ryska Avrora, med kyrilliska tecken: Аврора) var en kryssare som är en av symbolerna för ryska revolutionen 1917 då Oktoberrevolutionen inleddes med ett signalskott från Aurora.

Auroramotorn är en spelmotor som utvecklades av BioWare 2002 till deras spel Neverwinter Nights. Spelmotorn har sedan dess licensierats till andra spelutvecklare och har rönt viss framgång.

Aurora är ett studioalbum från 1982 av det svenska dansbandet Thorleifs.

Aurora är en provins i Filippinerna som ligger i regionen Centrala Luzon. Den har 201 200 invånare (2006) på en yta av 3 240 km². Provinsens administrativa huvudort är Baler.

Aurora är ett musikalbum från 2006 med den svenska jazzgruppen Blåeld från Göteborg.


Vinet var väldigt populärt för ett antal år sedan.

Porslin började tillverkas i Kina och Japan, och kom till Europa först med den italienska upptäcktsresanden Marco Polo som berättade om den kinesiska keramiken efter sina långa resor. Därför kallas porslin just ”china” på engelska, medan ordet porslin kommer av italienska ”porcellana”.

Det typiska kinesiska porslinet var blått och vitt, målat i koboltblått med blom- och växtmönster, eller omålat så kallat ”Blanc de Chine”.

Holländarna introducerade porslinet på den europeiska kontinenten i början av 1600-talet genom den ökade österländska handeln. Då kallades det ostindiskt porslin, efter de ostindiska kompanier som upprättades i många länder. Porslin var i början en lyxartikel; välbeställda svenskar kunde ena året beställa sin bordsservis med familjevapnet eller monogram och få hem servisen året därpå med fartyg.

Dekorationerna gjordes alltså i Europa medan tillverkningen skedde i Asien. Ironiskt nog har utvecklingen vänt tillbaka till detta under senare år med design som görs i europeiska länder och produktion som förläggs till asiatiska låglöneländer.

Först i början av 1700-talet upptäcktes kaolinet i Europa av tyske apotekaren och kemisten Johann Friedrich Böttger. Tyska Meissen blev därmed Europas första egentliga ort för porslinsfabriker.

I Sverige tillverkades det första äkta porslinet vid Marieberg 1767. Det fortsatte med Rörstrand och Gustavsberg i mitten av 1800-talet samt med Göteborgs porslinsfabrik, Gefle porslinsfabrik och Lidköpings porslinsfabrik i början av 1900-talet. Från nobel lyxvara blev porslinet så en vardaglig förbrukningsvara.


Diskmaskin: ovärderlig uppfinning för att snabbkrakelera porslin.

Rock’n’roll är en förkortning för rock and roll. ”Rock” är ett gammalt amerikanskt slanguttryck för att uppröra eller skaka människor. ”Roll” betyder rulla och kan handla om hur man rullade med höfterna till musiken. Rock’n’roll kan betyda både ”att dansa” eller ”att ha sex”, beroende på när man säger det.

Rock’n roll är en genre inom populärmusiken som har sitt ursprung från den andra sidan Atlanten i USA under slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet, främst genom en kombination av övervägande afroamerikanska genrer som blues, boogie woogie,  jazz och gospel men också med western swing och countrymusik. Delar av rock’n roll kan höras på bluesplattor som är från 1920-talet och även från country skivor som är inspelade på 1930-talet. Fast det är inte dessa inspelningar som gjorde att genren fick sitt namn utan namnet kom först till på 1950-talet.

I de tidiga rock'n roll stilen som den var på sent 1940-tal och under början av 1950-talet så spelade man med antingen piano eller saxofon som det ledande instrumentet, men dessa instrument skulle senare ersättas eller kompletteras med gitarrer och detta skedde i mitten eller mot slutet av 1950-talet. Takten för rock’n roll är i grunden en blues rytm med en accentuerad backbeat, den senare kommer nästan alltid från en virveltrumma. Klassisk rock’n roll brukar spelas med en eller två elgitarrer, en ledande och en rytm, en sträng bas eller efter mitten av 1950-talet en elektrisk elbas samt trummor.

Den person man kallar för kungen av rock gjorde entré under den senare delen av 1950-talet, det är Elvis Presley  som man menar är kungen av rock. I och med hans framträdande så blev rockmusiken mer etablerad och det slog igenom stort över hela världen.

Under år 2009 genomförde Sydafrikas största internetleverantör ett minst sagt spännande test. De fäste ett USB-minneskort på en duva av en storlek på 4 GB, för att se vad som skulle gå snabbast; att duvan levererar USB-minnet tio mil bort, eller att internetleverantören förde över 4 GB via internet till samma ställe. När duvan var framme hade internetleverantören inte skickat mer än 4% av all data.

Mike Tyson (se bild nedanför) har i en intervju berättat att han började intressera sig utav boxning när en av hans mobbare slet av huvudet på hans tama duva.

Nikola Tesla brukade mata duvor och ta med de skadade till sitt hotellrum för att ta hand om dem. En gång spendera han över 2 000 dollar för att hjälpa en duva med trasig vinge och brutet ben, detta genom att bygga små stöttande anläggningar till fågeln, så det snabbare kunde läka. 

En flock av passerande duvor på hela 1,5 km i bredd och 500 km i längd passerade i södra Ontario år 1866. Det tog hela 14 timmar för flocken att passera, och man uppskattade antalet till cirka 3,5 miljarder fåglar totalt.

En duva vid namn Cher Ami (franska för ”Kära vän”) tilldelades hedersmedaljen Croix de Guerre i Frankrike för sin tjänstgöring under första världskriget. Cher Ami levererade ett S.O.S.-meddelande av en förlorad, omringad bataljon – trots att fågeln var skjuten genom bröstet, blind på ena ögat, täckt av blod och ett ben som bara hängde kvar i en sena.

Anledningen till att det är ytterst ovanligt att se en duvunge, beror på att de hålls kvar i nästet under sin första levnadsmånad. Efter 30 dagar är de nästan fullvuxna, och det är då svårt att skilja dem från en vuxen duva. 

Wimbledon har en anställd hök som närvarar under samtliga matcher, Rufus the Hawk. Anledningen är egentligen ganska enkel; hökar är rovfåglar och håller borta alla duvorna från tennisplanen. 

Ett krypterat meddelande som skickades under andra världskriget den 6 juni 1944 fanns kvar på ett duvskelett som hittades först år 2012. Meddelandet har än i dag inte lyckats bli avkodat.

Under OS 1936 i Berlin släpptes 25 000 duvor under öppningsceremonin. När en kanon avfyrades började duvorna att bajsa på åskådarna som tittade på ceremonin nedanför. Kanske inte helt genomtänkt. 

Den första emojin togs fram runt 1998 av Shigetaka Kurita som jobbade på mobiloperatören DTT Docomo. Inspirationen togs från bland annat manga-serier där symboler användes för att uttrycka känslor, till exempel en glödlampa när någon fick en bra idé.

Idag, den 17e juli, firar vi de populära små karaktärer som för evigt har förändrat hur vi kommunicerar. Det är nämligen emojins dag idag.

Över 5 miljarder emojis skickas dagligen över enbart Facebook och Messanger. Skulle man räkna sms, mail och andra chattar så skulle siffran bli hissnande. Symbolerna har dessutom fått egna låtar och filmer som handlar om dem. Så självklart bör de även ha en egen dag!

Vi använder emojis flitigt, både när det kommer till privata samtal men även med kollegor och kunder. Det blir allt mer accepterat att skicka en smiley till en kund eller leverantör.

Emojin har på sätt och vis skapat ett nytt sätt att kommunicera och ibland kan till och med en emoji vara mer specifik än vanliga ord när det kommer till att förmedla en känsla.

Så varför firas emojin just detta datumet? Jo, detta beror på att emojin som symboliserar en kalender visar detta datumet. Därför valdes den 17e juli som emojins dag. Självklart är det inte bara just den emojin som firas idag, det är alla emojis.

Det här är ingen dag i mängden precis, nej, nej. Dagen firas med pompa och ståt världen över. Förra året lyste Empire State Building upp i gult för att hedra alla härliga smileys. Ett nytt Guinness världsrekord slogs då mängder av folk samlades, alla utklädda till sin favorit-emoji. Londons kungliga operahus har även visat välkända operor online, alla i emoji-skrud, för att fira dagen.

Användandet av emojis skiljer sig beroende på vart i världen man befinner sig. I en undersökning som Swiftkey gjorde visade det sig att vi i Norden använder tomtesymbolen dubbelt så mycket som i övriga världen. I Sverige har vi även en förkärlek till symbolen med två små hjärtan och smileyn som gör en blinkning med ena ögat. Dessa två emojis använder vi mycket mer än i resten av världen. Utöver det använder vi mycket emojis som symboliserar gester och alkohol. Sveriges mest populära emoji är dock det vanliga röda hjärtat.


Buzz Aldrin slog en gång till en konspirationsaktivist av månlandningen rätt i ansiktet framför en filmande filmkamera. Fallet avskrevs dock då det ansågs att Buzz blev provocerad.

Konspirationsteoretiker blev år 2011 överbevisade om att de hade fel när amerikanska NASA släppte högupplösningsbilder från månlandningen på deras Apollo-sajt.

Det fanns ett färdigskrivet tal förberett inför månlandningen utifall allt skulle gå åt pipsvängen, kort sagt. Talet behövde turligt nog aldrig läsas.

Philo T. Farnsworth, skaparen av TV:n, hatade sin uppfinning fram tills han såg månlandningen sändas 1969.

År 1963 ska San Franciscos basebollklubb ”Giants” ägare, Alvin Dark, ha sagt att människan lär landa på månen innan Gaylord Perry slår sin första homerun. Ungefär en timma efter månlandningen ägde rum år 1969 slog herr Perry sin första homerun.

Neil Armstrong och Buzz Aldrin var tvungna att komma ihåg att inte stänga dörren till ” Eagle Lunar Lander” när de befann sig på månen. Anledningen var att den inte hade något handtag från utsidan.

En sovjetisk sond, ”Luna 15”, kraschade på månens yta samtidigt som Buzz Aldrin och Neil Armstrong fortfarande befann sig där. Dock inte så farligt nära dem – hela 1,120 km längre bort slog den ner.

 År 2006 erkände amerikanska NASA att de inte längre har kvar originalbanden från månlandningen då någon av misstag har råkat spela över dem. Jag skulle inte vilja vara den som spelade över något så historiskt som månlandningen.

Michael Collins största rädsla var att han under några omständigheter skulle behöva lämna kvar Neil Armstrong och Buzz Aldrin på månen ensamma. Han har tidigare sagt i en intervju att han önskar att det valet inte fanns.

Strax innan avresan till månen hade Neil Armstrongs 82-åriga mormor sagt till honom att ta sig en titt innan han satte sin fot på månen. Såg månen inte säker ut så avrådde hon honom från att gå ut. Uppenbarligen såg den ganska säker ut.

Buzz Aldrin krävde resekostnader från NASA för sin resa med Apollo 11. NASA gav honom 33.31 dollar.

Irriterad på fiskmåsarna ??

Måsar kan dricka saltvatten, likväl som sötvatten. Detta tack vare körtlarnas placering, vilket gör att saltet kan utsöndras genom deras näsborrar för att hjälpa njurarna att upprätthålla elektrolytbalansen.

När påven Franciskus släppte lös vita duvor från hans fönster med utsikt över Petersplatsen i Rom, blev fåglarna en symbol för fred. Vad många dock inte vet är att duvorna omedelbart blev attackerade av en mås och en kråka. Antagligen var inte detta alls som påven hade tänkt sig.

Basebollspelaren Dave Winfield dödade av misstag en mås med en baseball under en match och blev därefter arresterad för att ha orsakat onödigt lidande hos ett djur.

Måsar kommer med stor sannolikhet att plocka ut ögonen från sälungar för att förhindra dem från att eftersöka hjälp. Detta för att det ska vara lättare att äta dem. Studien som är gjord inom ämnet är ensam i sitt slag, och något liknande har aldrig rapporterats tidigare. Forskare tror att detta är en del av den utvecklande evolutionen.

Ett lyxhotell i Cannes, Frankrike, har ett team på fem utbildade hökar som de använder för att hålla inskränkta måsar från att trakassera sina rika kunder på uteserveringarna.

Under första världskriget försökte den brittiska armén att träna måsar att hitta och angripa periskop på fientliga ubåtar. Kanske inte helt förvånansvärt gick det inte som de hade tänkt sig.

Det har observerats att måsar vid flera tillfällen har släppt levande ostronskal på asfalterade vägar, så att bilar förhoppningsvis ska köra över dem och bryta sönder skalet. Inte så dumt tänkt, va?

I de flesta fall är måsar mindre omtyckta – mycket tack för att de gärna låter väldigt högt. Men visste du att mormoner har en officiell staty av fågeln?

Termen ”skräpmat” började att användas under 1960-talet, men populariserades först under det följande decenniet när låten ”Junk Food Junkie” nådde topplistorna år 1976.

Fettet från skräpmaten utsöndrar signaler till hjärnan att kroppen vill ha mer mat. Denna effekt kan pågå i flera dagar. Och ja, skräpmaten är beroendeframkallande.

Majsdextrin, ett förtjockningsmedel som används i skräpmaten, är också just limmet som används på kuvert och frimärken. Mums.

Alloxan, en biprodukt som används till blekning av vitt mjöl, som också ofta återfinns i skräpmat, har visat sig att leda till diabetes hos friska försöksdjur genom att förstöra deras betaceller i bukspottkörteln.

Unga kvinnor som äter stora mängder av skräpmat löper större risk att utveckla polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Kvinnliga kackerlackor som åt skräpmat i en forskningsstudie blev fetare och tog längre tid att fortplanta sig än kackerlackor som åt en sund diet.

 Forskare är ganska överens om att bröstcancerökningen i Kina har stigit på grund av en ökning av västerländsk skräpmat och ökande ohälsosam livsstil.

Dagligt intag av godis och skräpmat hos barn har kopplats till våldsammare beteende senare i livet. Men experterna är inte helt säkra på om det är godiset och skräpmaten i sig eller om det är sättet det ges på som associeras till det aggressiva beteendet.

Mödrar som äter skräpmat under graviditeten eller när de ammar kan utsätta sitt barn för att få problem med fetma under sitt resterande liv. Barnen är också mer benägna att utveckla diabetes, få höga kolesterolvärden och höga blodfetter.

Den längsta perioden utan någon som helst sömn, enligt Guinness Rekordbok, är i hela 11 dygn! Dessvärre framgår det inte hur länge han sov efter att ha spenderat 11 dygn i vaket tillstånd.

En delfins hjärnhalvor sover aldrig samtidigt. Först sover den ena, sen vaknar den upp och den andra hjärnhalvan går istället i sömnläge. Likaså sover en kanin ofta med ögonen öppna.

Att prata i sömnen hör för många till vardagen. Men visste du att det på samma sätt hör till vardagen för döva människor att tala teckenspråk i sömnen?

Före väckarklockorna var uppfunna var arbetare anställda att gå runt och väcka klienter genom att slå en pinne på fönstret.

En snigel kan sova i tre år i streck. Snacka om att vara utvilad efter det!

År 1849 blev David Atchison president i USA – för endast en dag. Vad som kanske är roligast är att han sov den mesta tiden under sitt presidentämbete.

Många tibetanska munkar sover sittandes.

Enligt studier drömmer en kvinna avsevärt mycket mer än vad en man gör.

Även i totalt mörker spenderar en människa i en 48 timmars period cirka 36 timmar i vaket tillstånd och resterande 12 timmarna sovandes. Varför har man ingen riktig förklaring på.

Du har säkert hört någon gång påståenden om hur många spindlar människan sväljer i sömnen. Det där stämmer inte riktigt. Att ens svälja en enda spindel under hela ens livstid är nästan så gott som 0%.

Under ett dygn behöver en giraff bara 5-30 minuters sömn. Koalor däremot sover gärna 20 timmar under en 24 timmars period.

Tur man inte är en Koala !!