NÖDIGT OCH ONÖDIGT VETANDE 1

Ordet hacker började under 1960-talet användas vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), för att beskriva personer som förstod sig på universitetets allt mer komplexa modelljärnväg. Att göra en liten ändring i denna kallades för ett hack.

Hackern Kevin Mitnick hölls i isolering i åtta månader eftersom advokaten hade berättade för domaren att han på något sätt kunde ringa in till NORAD-modemet via en telefon från fängelset och kommunicera med modemet genom att vissla för att starta kärnvapen i USA. Påståendet var dock givetvis inte sant.

Enligt FBI-direktören i USA har FBI svårt för att fylla positioner för att hjälpa till att ta itu med cyberbrott, eftersom många av landets bästa datorprogrammerare och hackare också är förtjust i marijuana.

En hackare i USA var dömd och inlåst i ett fängelse, där han avtjänade fem års tid för just hacking. Han skrev upp sig på fängelsets IT-utbildning, och därigenom lyckades han att hacka fängelsets hela säkerhetssystem.

Den första personen som anklagades för att ha hackat sig in i en dator fick aldrig något straff på grund av att det inte fanns någon särskild brottslighet bestämd vid tidpunkten det skedde.

Under år 2007 kunde en anställd forskare på datorföretaget IBM få full kontroll över ett amerikansk kärnkraftverk genom att hacka sig in till det över internet.

Apples medgrundare Steve Wozniak blev avstängd från University of Colorado efter att han hackade sig in i skolans datorsystem.

Halloween har egentligen sitt ursprung på Irland och kom till USA under mitten av 1800-talet.

Halloween härstammar från hedendomen (den religion som existerade före kristendomen). Deras nyårsfest kallades för Samhain och symboliserade att sommaren var slut och att vintern började.

Under år 2014 producerades det i USA 883 000 ton pumpor. Detta kan jämföras med vår produktion i Sverige, där det under samma år bara producerades 117 hektar – vilket i sin helhet innebär cirka 2 100 ton.

I Sverige odlas oftast – av tradition – den lite mer avlånga typen av pumpa; mest kända som syltpumpa. 

Cirka 90% av alla pumpor som odlas i USA, odlas inom en radie av 15 mil av området Peoria, Illinois.

Enligt den vetenskapliga definitionen av termen pumpor, bananer och vattenmeloner betraktas de alla som bär, medan björnbär, jordgubbar och hallon inte är betraktade som bär. Rörigt, va?

Pumpafrön innehåller en hel del tryptofan, och enligt forskning tror man att det kan hjälpa till som lindring mot ångestsjukdomar.

Enligt en balkantradition, anses pumpor och meloner som sparas i mer än tio dagar efter julafton att förvandlas till vampyrer.

Jättepumpor kan växa så mycket som 27,2 kilo per dygn – förutsatt att de är odlade under rätt väderförutsättningar.

Sverigemästerskapen i pumpaodling hålls varje år i månadsskiftet september/oktober på Solberga Gård i samband med Ölands Skördefest. Under åren 2006 – 2008 har segrarpumpan vägt över 500 kg.


För några år sedan var det inte lika stor förvirring kring begreppen för personer som inte äter kött. Sa man ”jag är vegetarian” var ofta motfrågan ”okej, men äter du fisk eller fågel?” Att man åt ägg och drack mjölk tog man för givet – annars var man ju vegan. Men med åren har allt fler anslutit sig till de olika grupperna och begreppen har både blivit fler och mer definierade även för den stora massan.

Så hur ligger det till? Kan man vara vegetarian och äta ägg? Här kommer en liten ordlista kring de vanligaste formerna av vegetarianism.

I folkmun likställs vegetarianer ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel – men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter.

Enligt Nationalencyklopedins definition äter en vegetarian enbart vegetarisk kost. Definitionen av vegetarisk kost är att den enbart (vegankost) eller till övervägande del (lakto-ovo-vegetarisk) består av vegetabiliska livsmedel.

Enligt Livsmedelsverket får det inte stå att ett livsmedel är vegetariskt om det har ingredienser som kommer från djur. Däremot anser de att det är ok att kalla sig för vegetarian, även om man äter mat från djurriket ibland.

Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur. Det finns även de som kallar sig ovo-vegetarianer (äter ägg men inte mejeriprodukter) och lakto-vegetarianer (äter mejeriprodukter men inte ägg).

En flexitarian försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen som möjligt, men utesluter inte kött helt. Till exempel finns det flexitarianer som har köttfria dagar i veckan. Det finns även de som i stort sett äter lakto-ovo-vegetarisk kost men som kan tänka sig att äta kött, fågel eller fisk vid särskilda tillfällen. Den grupp brukar även kallas för semi-vegetarianer.

Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter.

En pollotarian äter inte rött kött eller fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket – varken kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung. Veganism brukar beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen. Är man vegan använder man därför inte heller produkter som har framtagits med påverkan på djurriket som till exempel skinn, ull, dun, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.

Indianer äter däremot allt !!!

Försäljningen av färdigmat har ökat markant. Många har insett det smidiga i att kunna få en måltid snabbt och till ett bra pris i förhållande till snabbmat.

Findus är marknadsledare på djupfryst enportionsmat och säljer mer än 23 miljoner enportionsrätter per år.

Färdigmat utgör en stor och ökande del av människors energiintag i många länder.

Färdigmat har ibland rykte om sig att vara onyttig och näringsfattig. Kostrådgivare och forskare har i media, bland annat i konsumentprogrammet Plus i SVT, upplyst om att många av färdigrätterna har godtagbara näringsvärden, men att rätterna bör kompletteras med färska grönsaker.

En nackdel med vissa färdigmatsalternativ är miljöaspekterna. Råvaror och förpackningar transporteras många gånger långa sträckor. Rätterna är ofta förpackade i en påse av mjukplast eller behållare av hårdplast eller papp med eventuell plastfolie. Denna kan i sin tur vara omsluten av en kartong. En del är sterilförpackade. Förpackningarna är däremot ofta återvinningsbara.

Termen ”skräpmat” började att användas under 1960-talet, men populariserades först under det följande decenniet när låten ”Junk Food Junkie” nådde topplistorna år 1976.

Fettet från skräpmaten utsöndrar signaler till hjärnan att kroppen vill ha mer mat. Denna effekt kan pågå i flera dagar. Och ja, skräpmaten är beroendeframkallande.

Majsdextrin, ett förtjockningsmedel som används i skräpmaten, är också just limmet som används på kuvert och frimärken. Mums.

Alloxan, en biprodukt som används till blekning av vitt mjöl, som också ofta återfinns i skräpmat, har visat sig att leda till diabetes hos friska försöksdjur genom att förstöra deras betaceller i bukspottkörteln.

Forskare är ganska överens om att bröstcancerökningen i Kina har stigit på grund av en ökning av västerländsk skräpmat och ökande ohälsosam livsstil.

Mödrar som äter skräpmat under graviditeten eller när de ammar kan utsätta sitt barn för att få problem med fetma under sitt resterande liv. Barnen är också mer benägna att utveckla diabetes, få höga kolesterolvärden och höga blodfetter.

Darius, världens största kanin. Hannen mäter 1,32 meter mellan nos och svans och väger hela 22,2 kilo.

Kaniner är som vi alla vet snabba av naturen, men visste du att de kan komma upp i hastigheter mellan 50-60 km/h? Inte nog med detta, de kan även hoppa så högt som nästan en meter upp i luften.

Den kanin som rapporterats att ha levt längst blev hela 16 år gammal! Detta kan man jämföra med en medelålder på annars 5-8 år.

Du kanske har märkt av att kaniner ofta darrar? Att de lätt blir stressade är ingen nyhet, och deras hjärtslag kam vara allt från 130 i minuten till hela 325 slag per minut.

En kanin har 26 tänder, och tro det eller ej, men kaninens tänder slutar aldrig någonsin att växa! Eller ja, fram till de dör då, så klart.

Honkaniner löper 90% risk att få cancer i äggstockarna om de inte är steriliserade.

Husdjur som släpps ut i det fria för att ägaren har tröttnat har länge varit ett problem. Men släpp aldrig lös en kanin ut i det fria om den är uppvuxen i fångenskap! De brukar nämligen i snitt bara klara att leva i 24 timmar i det fria.

Kaniner kan rotera sina öron hela 270 grader. Inte undra på att de hör bra!

Tack vare deras ögons placering kan de se i nästan 360 grader. Deras enda blinda punkt är ironiskt nog mitt framför nosen på dem.

Ur en morots dagbok: En dag fick jag besök av en kanin. Sen var den dagen förstörd.

Att namnge bakverk efter historiskt och inte minst kulturhistoriskt ryktbara
personer är inte särskilt ovanligt, det finns som bekant många exempel härpå.

Gustav Adolfs-bakelsen förekommer med en skiftande design. Det finns
ingen bestämd bakelsetyp, men mördegs- och sockerkaksbottnar överväger.
Det karaktäristiska för Gustav Adolfs-bakelsen är medaljongen - kungens bild
i profil - som toppar bakverket. I Göteborg är det vanligt att medaljongen
med kungens bild är av vit marsipan, medan stockholmsbakelsen har en
chokladmedaljong.

Uppgift finns om att bakelsen introducerades i Ystad år 1909
av C Moberg, som ska ha lärt sig att framställa bakelsen på Julins konditori
i Skövde, där den alltså måste ha tillverkats tidigare.

När började man då med särskilda Gustav Adolfs-bakelser? Ja, något
bestämt datum kan inte fastställas. Man kände dock till den i 1890-talets
Västsverige, där den med stor sannolikhet skapades i nära anslutning till
det intensiva Gustav Adolfsfirandet i Göteborg. Detta med anledning av
att Stora Torget döptes till Gustav Adolfs Torg efter den staty som restes
där år 1854.

Ja, det är oklart och omtvistat vem av Göteborgs ledande konditorier på
1890-talet som kan sägas ha upphovsrätten till Gustav Adolfs-bakelsen.
Traditionen har nämnt namn som Arnholts, Eggers och Bräutigams.
För många göteborgare framstår nog dynastin Bräutigam som den rätta
introduktören av Gustav Adolfs-bakelsen.

Går man litet längre tillbaka i tiden finner man en recension i Göteborgs
Handelstidning över en julutställning 1854 i Bloms salonger, där den
"välkände konditorn" R Rubenson arrangerat en av publiken livligt uppskattad
utställning av sina mer eller mindre konstnärligt utförda bakverk
och konfektyrer. Här omnämns bland annat små avbildningar av Gustav Adolfstatyn.

Stout (uttal: [staut]) är en mörk, nästan svart överjäst öltyp som är vanlig i Storbritannien och på Irland. Kännetecknande är att en förhållandevis stor mängd rostad malt samt rostat omältat korn används i bryggeriprocessen, vilket ger den mörka färgen. Öltypen förknippas ofta med bryggeriet Guinness.


Det var under 1700-talet i England som den första portern bryggdes. Senare utvecklades en annan stil på Irland, som fick heta stout. I dag är dock skillnaden inte så stor mellan stilarna. Ölet är mycket mörkt i färgen, brunsvart eller helt svart. I doften hittar man ofta kaffe, mörk choklad och mörkt bröd. Smaken kan vara utan sötma eller med. Färgen kanske indikerar att smaken är fyllig, kraftfull och mycket besk – men så behöver det inte alltid vara. Vissa porter och stout har måttlig beska och rund smak.

Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och då med inspiration av pale ales, från staden Burton. Men på grund av vattnets sammansättning i London var man tvungen att göra ett mörkare öl. Stout, som först kallades stout porter (alltså stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet. Dublins typ av vatten, med mer salter, ledde till en torr variant av öl – ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska än porter från London.

Om det står porter eller stout på flasketiketten är inte lagstadgat utan det är bryggeriet självt som väljer. Idag är det också svårt att särskilja stilarna åt. Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”Porter” när de närmade sig pubarna med sin last.


Rävar är en del av hunddjursfamiljen, vilket innebär att de är släkt med vargar, schakaler och hundar. De är medelstora och väger mellan tre till sju kilo, har spetsiga ansikten och yviga svansar. Men till skillnad från sina släktingar är rävar inte flockdjur. När de tar hand om sina ungar lever de i små familjer i underjordiska hålor. Annars jagar och sover de ensamma.

Räven har också mycket gemensamt med katter. Precis som katten är räven som mest aktiv efter att solen har gått ner. I själva verket har dem vertikalt orienterade pupiller, som gör det möjligt att se i svagt ljus. Den jagar även på ett liknande sätt som en katt gör, genom förföljelse och kasta sig över sitt byte. Och det är egentligen bara början på likheterna. Precis som katten har räven även känsliga morrhår och en sträv tunga. De går på tårna likt många kattdjur och har även infällbara klor, vilket gör att de kan klättra på hustak eller i träd. Vissa rävar sover även i träd, precis som katter kan göra.

Rävarna använder sig utav jordens magnetiska fält. Som en guidad missil med inbyggd GPS utnyttjar räven jordens magnetfält för att jaga. Andra djur, som exempelvis fåglar, hajar och sköldpaddor har också detta ”magnetiska sinne”, men räven är den första som vi har upptäckt som använder det för att jaga och fånga byten.

Arktiska rävar börjar inte att frysa förrän temperaturen är nere på hela -70 grader Celsius. Deras vita päls kamouflerar dem dessutom mot rovdjur och gör dem till utmärkta jägare. När vädret blir mildare och säsongen ändrar sig gör likaså pälsen det och byter färg till brunt eller grått, så att räven kan smälta in bland stenar och berg.

Trots att rävarna är ganska små är de några hejdlöst snabba löpare. En räv kan komma upp i över 70 km/h!

När rävarna gräver och bygger sina bon i marken gör de alltid fler än en utgång. Detta för att de lätt ska kunna fly om ett rovdjur tar sig in eller upptäcker dem.

Man skall inte sätta räven till att vakta gäss.

I år sägs det vara 54 årsjubileum för smörgåstårtan, en maträtt som konditorn Gunnar Sjödahl påstår sig vara upphovsman till. Dock finns det flera väletablerade nyhetskällor som väljer att ifrågasätta Sjödahl och påpekar att smörgåstårtan har omnämnts redan under 1940- talet (Östersundsposten, 2015 7 april). Detta visar på en osäkerhet och förvirring gällande maträttens ursprung och ålder.

Smörgåstårtans ursprung är inte helt okontroversiellt. Det fanns nämligen en sandwichtårta redan 1936.

Före 1940 och tillbaka till början på 1900-talet fanns det olika slags sandwichskapelser med flera brödlager och fyllningar emellan. I formell mening var de inte vare sandwichtårtor eller smörgåstårtor eftersom de saknade såväl garnering och konstfullt gjorda dekorationer på utsidan. Man kan också uppmärksamma att samtidigt med dessa tårtskapelser och sandwichar i flera lager så fanns den så kallade landgången. Också den är ännu idag en av våra många varianter på temat ”öppen smörgås”. Tidsandan runt 1940-50 var alltså helt förberedd på en smörgåstårta.

Den 9 mars 1985 gjordes världens längsta smörgåstårta i samband med ett jippo av Hans ”Hasse P” Pettersson i Köping. Smörgåstårtan blev 510 meter och 69 centimeter lång och sträckte sig längs med Stora gatan i Köping. Rekordet står sig än i Guinness Rekordbok.


Livet är en smörgåstårta, och det är alltid lunchtid.

Var sjunde sekund dör en person av diabetes i världen.

Diabetes förutspås att bli den sjunde ledande dödsorsaken år 2030.

Idag lever 387 miljoner människor i världen med sjukdomen diabetes.

80 procent av alla dödsfall orsakade av diabetes förekommer i låg- eller medelinkomstländer.

Man kan få diagnosen diabetes i ett tidigt skede genom att ta ett blodprov hos sin läkare.

Diabetes medför ökad risk för hjärtproblem och hjärtsjukdom uppges vara ansvarig dödsorsak i mellan 50 och 80 procent av fallen. Diabetes är den ledande orsak till blindhet, amputation och njursvikt.

Typ 2-diabetes kan förebyggas genom 30 minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet varje dag och en hälsosam kost kan du minska risken betydligt.
Typ 1-diabetes kan inte förebyggas.

Behandling. Diabetes typ 1: Insulin och hälsosam kost. Diabetes typ 2: Piller, i vissa fall insulin samt hälsosam kost.

Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer, och bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

Cirka två tredjedelar av all kakao framställs i Västafrika, med 43 procent i Elfenbenskusten.

Kakaoträden kan bli så gamla som 200 år men producerar bara kakaobönor i 25 år.

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel som är baserade på kakaobönan och bönan framställs av kakaoträdet Theobroma Cacaos frukt. Så med lite god vilja kan vi faktiskt kalla choklad för en grönsak.

1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första mer fasta chokladbiten kunde tillverkades 1847 av The Fry & Sons shop, ett brittiskt chokladföretag.

Chokladföretaget Cadbury, som finns fortfarande, skapade den första chokladkakan redan 1842. I Sverige började chokladkakor och praliner att tillverkas i fabriker 1872 i form av Cloettas ångchokladfabriker.

Daniel Peter skapade den första riktiga mjölkchokladen 1875, efter att ha testat sig fram i över åtta år. Kondenserad mjölk visade sig vara nyckeln för att receptet skulle funka.

För att göra ett kilo choklad krävs det mellan 300-600 kakaobönor, vilket motsvarar ungefär mellan 10 och 20 kakaofrukter.

Det var vanligt att koka varm choklad i både den mexikanska och aztekiska kulturen bland framstående personer, men smaken var inte alls som den är idag och drycken kryddades ofta med chili och vanilj.

Musikterapi är en evidensbaserad, internationellt erkänd behandlingsform som använder musik för att erbjuda människor möjlighet att kommunicera. Terapeuten hjälper människor att skapa ett musikaliskt språk för tankar, känslor, kropp och själ med hjälp av olika instrument, rösten och inspelad musik.

Musikterapi kan ha en medicinsk, pedagogisk eller psykoterapeutisk inriktning och kan vara behandlande, eller förebyggande och hälsofrämjande. Man kan arbeta enskilt eller i grupp.

En australisk studie fann att pop- och rockstjärnor i genomsnitt dör 25 år tidigare än andra.

Ingen av medlemmarna i Beatles kunde läsa eller skriva noter.

Dyraste musikinstrument i världen är en Stradivarius-fiol som sålts för över 130 miljoner kronor.

Ditt hjärta tenderar att slå i takt med musiken du lyssnar på.

Människor föredrar den ursprungliga versionen av låtar eftersom det är den första versionen de hörde – inte för att den nödvändigtvis är bättre.

En studie från 2007 visade att musik, i synnerhet klassisk musik, hjälper växter att växa snabbare.

Den populära jullåten “Jingle Bells” hade ursprungligen titeln “One hors open sleigh”.

Snabb musik får dig att dricka snabbare, medan hög musik i en bar gör att du dricker mer på kort tid.

Ackordet som tas när en Mac startar upp är ett brett C-dur.

Warner Music Group får in cirka 2 miljoner dollar per år i royalties för födelsedagsvisan “Happy Birthday to You”.

Elvis Presley skrev inte några av hans låtar trots att han var krediterad för flera av dem. Han kunde inte heller spela gitarr särskilt bra.

Världens längsta körkonsert är 639 år lång.

En sång som fastnar i huvudet på upprepning kallas en earworm på engelska (ung. öronmask, eller öronorm).

Rapparen NoClue satte år 2005 världsrekordet för snabbast rap genom att rappa 723 stavelser på 51,27 sekunder.

Favoritlåtar är mest sannolikt favoriter eftersom de är förknippade med en intensiv känslomässig period i ditt liv.

Att lyssna på en lycklig eller ledsen sång påverkar inte bara ditt humör, men kan också förändra din uppfattning om världen runt dig. Du kanske känner igen lycka eller sorg mer i andra som en konsekvens av att ha hört låten.

Leo Fender, som utvecklade den första massiva gitarren och den elektriska basgitarren, har aldrig lärt sig att spela något instrument – inte ens gitarr.

Att ha sex, äta och att lyssna på musik frigör dopamin, “nöjeskemikalien” i hjärnan.

För varje $ 1000 i sålt musik gör den genomsnittliga musikern $ 23,40. Dessa siffror är från USA och varierar mycket över världen och från musiker till musiker.

Att lyssna på musik kan ha en liten men betydande inverkan på hur idrottsmän presterar under en tävling.

Metallica är det första och enda bandet att spela på alla sju kontinenterna. Detta efter att ha spelat en konsert i Antarktis som de kallade för “Freeze” Em All “.

Intäkter från strömmande källor som Spotify och Pandora överträffade traditionell CD-försäljning i USA för första gången 2014. Även i Sverige ökar streamingtjänsternas försäljning kraftigt.


Amaryllis är vår ståtligaste julblomma, men visste du att den från början var en vårvinterblomma?

Vår julamaryllis härstammar från Brasilien.

Amaryllissläktet (Hippeastrum) innhåller runt 90 arter.

Det svenska namnet amaryllis härstammar från Linnés tid. Egentligen är det en annan växt som bär namnet amaryllis, nämligen den sydafrikanska kapamaryllisen (Amaryllis belladonna).

1742 beskrev Linné amaryllis enligt följande: "Ingen blomma har fått så hög couleur och lysande glantz som denne sköna Amaryllis".

På 1800-talet satte förädlingsarbetet igång på allvar och man korsade olika arter med varandra för att få fram nya sorter med större, fler och mer öppna blommor.

1904 lanserades den allra första helvita amaryllisen.

Det var först i mitten av 1960-talet som amaryllis började betraktas som julblomma i Sverige.

Det gamla namnet för amaryllis är riddarstjärna.

Amaryllis omnämndes redan i den grekiska mytologin. Amaryllis sades då vara en ståtlig blomma som växt upp ur blodet på en vacker nymf, som fått sitt hjärta genomborrat av en gyllene pil.

Från det att löken väcks tar det 6–8 veckor tills den blommar.

Växer din amaryllislök för snabbt? Ställ den svalare och mörkare? Växer den för sakta? Ställ den varmt och ljust!

Om du föredrar amaryllis som snittblomma, tejpa i slutet av stjälken med klar tejp för att förhindra att stjälken krullar upp sig.

Visste du att du kan hänga amaryllisen upp och ner, fritt i luften, och vattna den i den ihåliga stjälken? Fint i fönstret!

På blomsterspråket betyder röd amaryllis "jag högaktar dig från djupet av min själ".


Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. Även i Sverige arrangeras flera olika aktiviteter i anslutning till Barnkonventionens dag.

I samband med att FN:s generalförsamling 1954 antog en resolution om barnets rättigheter, rekommenderades alla länder att inrätta en internationell barndag för att ge uppmärksamhet åt barns situation världen över och för att främja förståelse mellan barn. Då rekommenderades första måndagen i oktober, men regeringar fick själva frihet att välja datum.

I Sverige har sedan dess första måndagen i oktober varit Internationella Barndagen. UNICEF har valt att instifta Internationella barndagen (Universal Children's Day) just den 20 november. Och i Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera aktiviteter där barn och unga deltar.


En svärmor är straffet man får när man gifter sig med någon man inte känner. Evelina 7 år

Att vara ängel är ett typiskt kvinnoyrke. Louise, 7 år

Om vi inte hade haft gamla människor skulle alla käppfabriker och alla de som gör löständer ha gått i konkurs. Kathrine, 6 år

En kropp är något som tar slut i skorna. Allan 5 år

Om man öppnar ögonen och det är alldeles svart, då är man medvetslös. Hilda 7 år

Det är viktigt för skelettet att det får i sig tillräckligt mycket kalk och valium, så att tänderna kan växa och bli stora och spetsiga. Marius 6 år

Man måste inte gifta sig i kyrkan. Man kan gifta sig på socialkontoret. Eller man kan flytta ihop utan att tala om det för någon. Det viktigaste är att man vet det själv. Nova, 6 år

Bonden är en väldigt lycklig man, först och främst för att han har traktor, men också för att han slipper jobba. Hilding 7 år

Jesus bodde i ett land långt, långt borta. Min farmor har varit där och klagat på muren. Den var väldigt gammal och fallfärdig. John, 6 år


Ingen rolig läsning, men nödvändig.


Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter.

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder.

Våld i samhället utgörs av bland annat våldtäkt och andra sexuella övergrepp, hot, våld och trakasserier på arbetsplatsen och andra offentliga platser samt trafficking och tvångsprostitution. Det finns ingen tillförlitlig statistik över antalet kvinnor och barn som utsätts för människohandel för sexuella ändamål, men grova uppskattningar tyder på att mellan 700 000 och 2 miljoner kvinnor och flickor drabbas varje år.

Våldet sker inom alla samhällsskikt och på alla samhällsnivåer. Men vissa grupper av kvinnor kan befinna sig i en särskilt utsatt situation. Till dessa hör bland annat kvinnor tillhörande minoritetsgrupper, barn och ungdomar, kvinnor med funktionsnedsättning, hbtq-personer, kvinnor med missbruksproblematik och kvinnor som lever i områden där det pågår väpnade konflikter.

Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor i en parrelation uppgick till 22 fall 2018, vilket motsvarade 67 procent av samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor. Av samtliga fall av dödligt våld mot män under året avsåg 4 fall (5 %) dödligt våld i en parrelation.

Rapport om våld i nära relationer och sexualbrott:

Granskningen omfattar sex polisområden och åklagarkammare: Västerort i Stockholm, Eskilstuna, Kalmar, Göteborg, Falun och Luleå. Runt 400 slumpvis utvalda polisutredningar har granskats. Utredningen kommer fram till att det finns många förbättringsområden, bland annat konstateras att misstänkta avskrivs utan förhör och åklagare lägger ner utredningar i onödan. 


År 1944 fick Erik Wallenberg i uppdrag av chefen att hitta ett sätt att förpacka mjölk i engångsförpackningar (mjölk såldes då i lösvikt). Han uppfann Tetra Pak - den teatrederformade förpackningen samt metoden bakom för att fylla dessa med mjölk. Det världskända svenska företaget Tetra Pak tillverkar idag alla möjliga förpackningar.

Sven Wingquist löste problemet med hur man kan använda kullager till axlar som inte är helt raka. Lösningen var sfäriska kullager, vilket han uppfann 1906. Här kan den inre ringen av kullagret luta i förhållande till den yttre, och ändå minskar kullagret friktionen som den ska.

Säkerhetständstickan uppfanns 1844 av Gustaf Erik Pasch och innebar att man använde röd fosfor istället för den farliga gula fosforn. Den röda fosforn placerades även på ett separat plån, istället för på själva tändstickan. Nu hade man en tändsticka som varken var giftig eller kunde självantända.

Efter att ha uppfunnit den ställbara rörtången 1888 fortsatte Johan Petter Johansson med att uppfinna ett annat ställbart verktyg 1892 - skiftnyckeln. Eller han uppfann inte direkt skiftnyckeln, men han uppfann den geniala designen med ställskruven som är standard än idag.

Alfred Nobel lyckades 1866 blanda det kraftfulla - men ack så svårkontrollerade - nitroglycerinet med stabiliserande ämnen och fick fram dynamit. Nu kunde man spränga berg som aldrig förr.

Aina Wifalk drabbades av Polio som ung och fick svårt att gå under resten av livet. När hon slitit ut axlarna av att gå med käppar löste hon problemet själv genom att uppfinna en rollator (eller rullator) 1978.

Den bästa svenska uppfinningen enligt mej var ett riktigt teamwork. Det var läkaren Åke Senning och uppfinnaren (och tidigare läkaren) Rune Elmqvist som designade och opererade in världens första invärtes pacemaker. Den tredje personen i teamet var patienten Arne Larsson som led av allvarliga hjärtrytmrubbningar. Arne fick 26 olika pacemakers inopererade och överlevde till slut både Åke och Rune genom att bli 86 år.

Det finns naturligtvis många fler geniala Svenska uppfinningar, men listan blir för lång.


I dag är det världshejardagen, som inte borde behövas men som har funnits i fyrtio år, och precis som alla dagar gäller regeln: En sur typ sprider sitt dåliga humör och ett leende från en medmänniska smittar med sin värme.

Världshejardagen (World hello day) går i fredens tecken. Den kom till 1973 som svar på konflikten mellan Egypten och Israel och firas i cirka 180 länder världen över. Vi uppmanas att säga hej till minst tio personer som vi inte känner sedan tidigare.

Nu vet vi ju att ett hej hjälper föga mot krig och rasism men samhället skulle vara mycket varmare och roligare om man faktiskt vågade heja på människor som man råkar få ögonkontakt med.

Hej är svenskans vanligaste hälsningsfras. I sverigesvenskan är även tjena ganska vanligt. I finlandssvenskan är det i stället goddag som sticker ut.

Wienerbrödet görs av en deg som påminner om smördeg, men även innehåller jäst.
– I en smördeg finns ingen jäst. En wienerbrödsdeg innehåller både ägg och jäst och den består av 27 lager deg med margarin emellan. Jästen gör den luftig. De liknar varann men är olika, säger Ole Kristoffersen bagarmästare i Köpenhamn i ett reportage i Dagens Nyheter från 2007.

I Danmark, liksom i Sverige, kallas de här frasiga och lite kladdiga läckerheterna för wienerbröd. Namnet kommer från att bakverken började tillverkas i Danmark år 1840 av bagare från Österrikes huvudstad Wien, berättar VisitDenmark.
Enligt en sägen ska en bagarlärling ha glömt att knåda in smöret i degen när han skulle göra bullar. Han försökte lösa problemet genom att kavla in det i flera lager. Efter att ha vikt och kavlat så att det till slut blev 27 lager var han nöjd och en helt ny sorts bulle var född, en som var mycket frasigare än de bullar man dittills känt till.

Wienerbrödet har för länge sedan spritt sig utanför Danmarks och Köpenhamns gränser. I Norden heter bakverket wienerbröd. På engelska heter det Danish pastry eller bara Danish. I norra Tyskland är namnet Kopenhagener och i  övriga Tyskland heter den ”Plunder”. Inte ens i Wien beställer man ett wienerbröd – där säger man ”Kopenhagener Gebäck”.

Efter skandalen med Muhammedbilderna i Jyllands-Posten i september 2005 gick Iranska konditor-förbundet ut med uppmaningar till sina medlemmar att de Danish pastries som säljs i Iran skulle döpas om till Muhammeds rosor, skrev Svenska Dagbladet i februari det året.

Det är inte första gången som en benämning på mat dras in i en storpolitisk strid. USA:s representanthus beslutade 2004 att i sin restaurang byta namn på pommes frites, french fries, till ”freedom fries” sedan Frankrike vägrat stödja den amerikanska invasionen av Irak 2003.

Google äger flera domäner som liknar Google för att leda folk dit vid felskrivningar, till exempel Gooogle, Gogle, Googel.

Honung är det enda livsmedlet som inte blir gammalt. Det kan kristalliseras men kan stå sig i tusentals år i rätt miljö.

En genomsnittlig person låser upp sin telefon 110 gånger per dag.

Två tredjedelar av världens befolkning har aldrig sett snö.

1 av 10 europeiska barn skapades i en IKEA-säng.

Kalle Anka var länge förbjudet i Finland eftersom han inte har byxor.

En genomsnittlig människa äter 10 spindlar under sin livstid i sömnen.

En struts öga är större än hjärnan.

Hajar är immuna mot cancer.

Det skulle ta 40 år att fylla Globen i Sverige med vatten från en vanlig vattenkran.

En vals tunga väger upp till ett ton.

Procentuellt innehåller en gurka mer vatten än Atlanten.

Det finns 293 sätt att ge tillbaka växel på en 1 dollar.

En burk med inlagd skinka öppnas i snitt var fjärde sekund.

Under ett liv på 70 år tar man ca 600 miljoner andetag, hjärtat slår ca 125 miljoner slag och du blinkar ca 135 miljoner gånger.

Det krävs cirka 1000 slick för att få i sig en klubba.

Alla Ahlgrens bilar smakar samma sak, färgen spelar ingen roll.

Stången under lösgodishyllorna är egentligen till för att man ska nå till högsta hyllan .

Varje dag äts 1,8 miljoner köttbullar på IKEA runt om i världen.

Av alla djur i Sverige så är det getingar som ligger bakom flest dödsfall hos människor.

Fjärde torsdagen i november börjar thanksgiving-helgen, som är en nationell högtid i USA.

År 1620 emigrerade ett gäng protestantiska pilgrimer från England till USA. Den tre månader långa båtresan över Atlanten med skeppet Mayflower, tärde hårt på pilgrimerna som både var sjuka och undernärda när de anlände i augusti 1620.

Ett halvår senare, i december,  hade pilgrimerna lyckats grunda staden Plymouth i Massachusetts. Den första vintern slog hårt mot gruppen, då bristen på mat och dålig skörd ledde till att många dog.

De nyanlända fick då hjälp av urinvånarna, indianerna, med både mat och att skapa nya odlingar. Året därpå var kolonisatörerna åter starka och friska och höstskörden var lyckosam.

Som tack bjöd de in indianerna till stor skördefest i september 1621. Enligt guvernörens dagbok bjöds det på vildankor, gäss, majs och pumpa. Detta är grunden till det som firas ännu idag - Thanksgiving.

Sedan 1863 har Thanksgiving varit en nationell helg i USA och firas den fjärde torsdagen i november. Helgen firas i fyra dagar och är en av USA:s mest folkkära högtider då familj och vänner samlas. Högtiden genomsyras av gemenskap, vänlighet och en social öppenhet.

Dagen efter Thanksgiving kallas för Black Friday, vilket är den största readagen på året. En tradition som hela Europa anammat starkt de senaste åren. Efter Thanksgiving drar julhandeln igång och det är fritt fram att julpynta sina hem.


Cyber Monday infaller tre dagar efter Black Friday. Det är ursprungligen e-handelns svar på Black Friday. I många länder innebär dagen starten på julhandeln på nätet. Begreppet Cyber Monday lanserades redan år 2005 och används numera i flera olika länder.

Cyber Monday liknar i hög grad Black Friday, vilket innebär att ett stort antal butiker erbjuder sänkta priser på utvalda varor, tävlingar och erbjudanden. Som köpare finns det mycket pengar att spara genom att handla till exempel julklappar på Cyber Monday.

Cyber Monday är tydligt inriktat på e-butiker och näthandeln. Därmed skiljer sig dagen en del från Black Friday. Men gränsen har suddats ut mer och mer med åren och idag erbjuder många fysiska butiker rabatter även på Cyber Monday.

Några exempel på butiker som deltar i Cyber Monday år 2019 är Elgiganten, CDON, Nelly och Dustin. Du kan förvänta dig nedsatta priser på upp till 50-60 % på utvalda produkter. De butiker som väljer att erbjuda rabatterat pris på hela sortimentet erbjuder vanligtvis en rabatt på ca 10 %.


Att förespråka för öldrickande är inget vi sysslar med, men det är faktiskt bevisat att öl (i måttliga mängder, så klart) kan förminska risken för hjärtsjukdomar och kognitiva försämringar. Skål på det!

Världens starkaste öl, ”Snake Venom”, har hela 67,5% i alkoholhalt! Jösses !!

I Amsterdam betalar man alkoholister i öl, tobak och en lite mindre summa pengar för att hålla gatorna rena och få dem till att hjälpa till och arbeta i samhället.

Öl ansågs inte som en alkoholhaltig dryck i Ryssland förrän år 2013.

Det finns en öl bryggt från bananer i Afrika, ”Wolf Creek Brewery” (se bild).

”Wat Pa Maha Chedi Kaew”-templet i Thailand är byggt av 1 000 000 Heineken-flaskor, och även några få inhemska ölflaskor.

Fram till 1970-talet serverades lättöl i de belgiska skolornas matsalar. Förklarar detta kanske de dåliga betygen under 70-talet i Belgien?

Det irländska ölmärket ”Guinness” dricks mer i Nigeria än i dess hemland, Irland.

Den första flygplanskaparen i Norge valde att ge upp efter att ha växlat in sina vapen mot mer öl.

En fin öl kan bedömas med bara ett slurk, men det är bättre att vara riktigt säker.

Pepparkakan är inte något svenskt ord eller begrepp. Vi känner igen bakverket både från Tyskland och från England. Sitt ursprung anses pepparkakan ha i den tyska staden Nürnberg och de Lebkuchen som tillverkades där redan under medeltiden. Det antas att vi svenskar under tysk påverkan stiftade bekantskap med pepparkakor redan på 1400-talet. Kanske är detta riktigt. 1444 nämns i varje fall pepparkakor för första gången i Sverige.

Tyvärr finns inte några beskrivningar av hur de äldsta pepparkakorna tillverkades.
Först på 1700-talet blir vår kunskap rikare genom kokbokslitteraturen.
I Kajsa Vargs "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber"
utgiven 1755 finns följande recept på små pepparkakor:

Utaf 5 skålpund socker och litet vatten kokas en sirap, som slås i ett tråg, hwarefter 5 skålpund godt hwetemiöl deruti straxt blandas, med et och et halft lod cardemummor, et halft lod muskotblomma, et och et halft lod canel, et halft lod näglickor, 3 lod sönderskurne pommerantsskal, 3 lod sönderskurne citronskal, et och et halft lod Paradiskorn, et och et halft lod Sal Tartari, hwilken sistnämnde först uppblandas med rosenvatten, rör sedan alltsammans i sirapen, medan han är varm, en hel timma om med en trästöt och låt det få giäsa et halft dygn, kafla derpå ut degen tunn som en dubbel slant och skär honom sedan i rutor, eller på annat sätt, efter eget behag; strö litet mjöl på koppar-bottnar eller bläckfat, hwaruppå de uti ugnen gräddas. Den som behagar, kan lägga sönderskuren mandel eller succat i degen när han utkaflas.


Köpekakorna är rätt goda dom med.

I april 1945 möttes delegater från femtio länder i San Francisco, fulla av optimism och hopp. Målsättningen för Förenta Nationernas konferens angående en internationell organisation, var att skapa en internationell sammanslutning i syfte att främja fred och förhindra framtida krig. Organisationens ideal framlades i inledningen till dess föreslagna stadgar: ”Vi, folket i de Förenta Nationerna, är fast beslutna att rädda kommande generationer från krigets gissel, vilket två gånger under vår livstid har bringat mänskligheten outsäglig sorg.”

Stadgarna för den nya organisationen, Förenta Nationerna, trädde i kraft den 24 oktober 1945, ett datum som varje år firas som Förenta Nationernas dag.

År 1948 hade Förenta Nationernas nya kommission för mänskliga rättigheter fångat världens intresse. Under det dynamiska ordförandeskapet av Eleanor Roosevelt – President Franklin Roosevelts änka och själv en människorättsförkämpe och medlem av USA:s FN-delegation – började kommissionen skriva ett utkast till det dokument som kom att bli den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Eleanor Roosevelt, som hade getts äran för att ha inspirerat till denna förklaring, kallade den för hela mänsklighetens internationella Magna Charta. Den antogs av Förenta Nationerna den 10 december 1948.

Rätten till dumhet skyddas i lag. Den ingår i de mänskliga rättigheterna.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Många har minnen om vinylskivor och musik från förr. De första vinylskivorna kom 1948 då varvantalet var 33 varv per minut. Före dess fanns 78-varvaren men den hade kortare speltid och gick tyvärr lätt sönder. Det dröjde till 1954 då LP-skivan gick om 78-varvaren i försäljning men efter det tog vinylskivan över marknaden helt och hållet. Nu för tiden har vi CD-skivor som det format som vi lyssnar på men det finns en efterfrågan efter att fler och fler ska ge ut sina album på det analoga formatet igen, det vill säga på vinylskiva.

Vinylskivans fysiska attribut är definitivt en anledning till varför de är så populära idag. Hur lätt det än är att ladda ner musik via nätet så ger den inte den ‘äkta erfarenheten’. Folk vill köpa något de kan hålla i sina händer. Ett omslag att titta på medan de sitter i en fåtölj, lyssnandes på musiken från LP:n. Det är något med ritualen att ta ur skivan ur omslaget, lägga den på grammofonen, placera nålen och vända på plattan när musiken har tystnat. Många entusiaster av vinylskivor hävdar att du känner musiken bättre när du lyssnar på en LP jämfört med en ljudfil; som om du bättre knyter an till den.

Vinylskivor är fantastiska samlarobjekt; den sentimentala kopplingen till vissa album ökar glädjen med samlandet och då intresset för vintage vinylskivor ständigt ökar kan de även vara en utmärkt investering också. Första utgåvan av ett album från ursprungslandet kan vara särskilt värdefullt; de här utgåvorna är ofta i begränsad upplaga och därmed sällsynt.

Dragningskraften hos en vinylskiva kan även vara dess omslag; ett konstverk om 12 gånger 12 tum i din bokhylla. Illustrationen är ofta kreativ och tilltalande, ibland även mer berömd än musiken på albumet!

Om du har russin i din frukost, eller i lussekatterna, ger du kroppen en bra dos vitaminer och mineraler.

Russin gör mycket mer än att bara hjälpa mot förstoppning. Torkad frukt i allmänhet, såsom torkade fikon och dadlar, genomgår en varsam torkningsprocess där vatteninnehållet minskas, vilket lämnar kvar deras mest potenta näringsämnen.

Deras mörka färg skvallrar om den energi och de många antioxidanter som finns i deras söta mitt. Om du äter dem med måtta och helst under dagens första timmar kommer din kropp att tacka dig.

Detta livsmedel hjälper till att sänka ditt blodtryck och stödjer hjärthälsan. Något jag vill klargöra från början är att russin innehåller glukos. Nyckeln till att dra mest nytta av dem är därför att äta dem regelbundet men med måtta.

Om du till exempel äter en handfull (runt 25 g) russin om dagen drar du nytta av deras höga kaliuminnehåll, vilket är väldigt bra för att sänka blodtrycket. På samma sätt kan fibrerna i russin stödja blodkärlens biokemi samtidigt som de gör dem mer flexibla.

Russin innehåller en avsevärd mängd järn, vilket kan hjälpa dig att behandla anemi. De är även rika på vitamin B, som är viktigt för bildandet av nytt blod. De höga mängderna koppar i russin hjälper även till att främja ordentlig bildning av röda blodceller.

Med andra ord, ät en massa lussekatter, på morgonen.

Till lucia myser du kanske med några lussekatter. Och visst är det trevligt att få mysa med katter, men hur kommer det sig att saffransbullarna heter så? De ser ju inte ens ut som katter?

Faktum är att förledet lusse- kanske inte har något med lucia att göra heller. Det är möjligt att det kommer från Lucifer, alltså djävulen. En ganska oväntad twist, men så här gick det till: vetebullen kom ursprungligen från Tyskland och var en gåva från Jesus till snälla barn. Anledningen var att djävulen gick runt i kattskepnad och gav barnen smisk, så för att skrämma bort den ljusskygga dummingen gav man barnen saffransgula bullar. Formen har troligen också med solen att göra. Bullen med rundade ändar är ett halvt solkors. Symboliska former på bakverk är inget ovanligt – även de traditionella pepparkaksformerna har gamla symboliska betydelser.

Bullen kom till Sverige i slutet av 1600-talet och kallades också för döbelskatt, och döbel betyder just djävul. På den tiden var det bara rika runt Mälardalen som kostade på sig så fina gula bullar. Men på 1800-talet, när luciafirandet spred sig över landet, blev lussekatten vanlig i alla gårdar.

Lussekatten kan alltså vara ett skydd mot självaste lussekatten. Så ge en extra till barnen, så de slipper få smisk av katten.

Pattaya 26/1-2020

God torsdagsmorgon kamrater.


I går kväll kom städerskan, för att vaska golv och byta sängkläder. En trevlig dam, som tyckte om att prata, oavbrutet, och det fick hon gärna göra för mej, problemet är ju bara att jag inte förstår ett skvatt.

Jag förstod i alla fall att hon undrade över dom små vita pillren som låg lite här och var. Jag insåg meningslösheten i att förklara att det var suketter som jag köpt med mej till kaffet.

Det var nämligen som så att, när jag öppnade min resväska, hade botten på burken fallit av, och hela väskan var fylld av små jäkla piller. Där var nog 50 kvar i burken, resterande 1 150 låg utspridda i väskan, i skorna, i kalsongerna you name it. Det spelade ingen roll hur jag gjorde, för varje pryl jag tog upp, följde en drös sockerpiller med. Det slutade med att säng och golv såg ut som efter en hagelskur. Och det kan jag tala om, att plocka upp 1 150 små jäkla socker piller, det kräver sin man, så en del gömmer sej väl.

Som sagt, jag försökte inte förklara.



En studie har visat att 95% av de konsumenter som köper ekologiska livsmedel gör det i tron om att det är fritt från bekämpningsmedel. Men även på ekologiskt odlade grödor kan det innehålla bekämpningsmedel. 

Den kända förespråkaren för ekologisk mat, Jerome Rodale, dog av en hjärtattack i soffan när han var gäst i ”Dick Cavett Show”, efter att ha sagt att han förmodligen skulle leva till han blev 100 år gammal tack vare sitt leverne. Han blev 72 år. På grund av dödsfallet sändes avsnittet aldrig i TV.

Det finns en livsmedelsbutik i Sao Paulo i Brasilien som använder dess matavfall för att skapa en organisk kompost att plantera ekologiska livsmedel på taket, som sedan ges till butikens anställda.

Många av de USDA-certifierade ekologiska livsmedel innehåller en rödalger-derivat – ett ämne som enligt svenska livsmedelsverket är cancerframkallande.

En studie gjord av Stanford University fann få tecken på hälsofördelar när man äter ekologisk mat jämfört med konventionella livsmedel från butiker.

Av rädsla för förorenade grönsaker och kött, har regeringstjänstemän och idrottare i Kina monopol på all ekologisk mat som odlas i landet.

I USA tillåter den statliga organisationen FDA att ett bakterieätande virus får användas som livsmedelstillsats även på ekologisk mat – helt utan märkning på innehållsförteckningen.

År 1974 fanns det ett flygbolag som hade ett icke-vinstdrivande koncept där alla resenärer erbjöds vattensängar och organisk mat ombord. Kanske inte helt oväntat tog det inte ens ett år innan företaget gick i konkurs.

Tro det eller ej, men Walmart är den butikskedja som säljer mest organisk mat i hela världen. Likaså är alla frusna ekologiska grönsaker från Kina.  

Under vikingatiden var det hög status att bära vargpäls under strider och dricka vargblod före. Det sades att man på så vis fick en riktig varganda i kroppen.

De äldsta målningarna av vargar finns i grottor i södra Europa, och är daterade hela 20 000 år F.Kr.

Har du funderat på att skaffa en varg som den ultimata vakthun…vargen? Tänk om! En varg skulle vara en usel husvakt, då den ofta är rädd och osäker för det okända och hellre springer sin väg än att bemöta faror.

Vargar har en tendens att gärna springa på sina tår (eller ja, tassar). Detta för att kunna stanna eller svänga snabbt, och dessutom för att slippa blöta ner tassarna allt för mycket.

Det sägs att hundar kan känna lukt bra, och likaså gäller det vargarna. En varg har cirka 200 miljoner luktceller. Det här kan jämföras med människans luktceller, som ”bara” är på cirka fem miljoner. En varg kan känna lukten av ett annat djur från hela 1,6 kilometers avstånd (!).

När en valp föds har de blå ögon. Först när de blir uppemot åtta månader blir deras ögon gulfärgade.

En hane och en hona brukar hålla ihop hela livet ut. De är hängivna föräldrar och står för avancerade familjeband.

Under vissa förhållanden kan vargar höra så långt som en mil bort i skogen och 1,6 mil på den öppna tundran.

En riktigt hungrig varg kan trycka i sig cirka nio kilo kött under en enda måltid. Det är motsvarande som att vi människor skulle trycka i oss 100 hamburgare under en och samma sittning.

Naturvetaren Charles Darwin (1809-1882) är en av historiens mest inflytelserika vetenskapsmän. Hans teori om evolutionen och arternas uppkomst mötte stort motstånd från kyrkan då den lades fram under andra hälften av 1800-talet, men blev senare allmänt accepterad.

Charles pappa som var en framgångsrik läkare ville att sonen skulle studera medicin. Det gick dåligt med de medicinska studierna, men blev bättre när Darwin satsade på zoologi, botanik och geologi. 1831 fick han möjlighet att följa med marinens fartyg Beagle på en världsomsegling.

När han återvände fem år senare hade han redan utvecklat idén om utvecklingsläran som skulle få en sådan enorm effekt på vårt sätt att tänka och se på människans existens.

Många teologer betraktade Darwins teori som hädelse. I Darwins första bok gick han inte in på människans uppkomst. Men naturligtvis kom kritikerna in på den så kallade ”apfrågan”, om vi människor var släkt med aporna eller rentav härstammade från dem.

Trots vissa teologers kritik accepterades Darwins lära ganska snabbt, men på vissa håll motarbetades hans teorier. Så sent som 1925 utkämpades den så kallade ”aprättegången” i Tennessee, USA. Där åtalades en lärare eftersom han undervisade efter Darwins utvecklingslära.

Charles Darwin dog i en hjärtattack år 1882 vid 73 års ålder. Han ligger begravd i Westminster Abbey tillsammans med andra engelska storheter som Newton och James Watt.

Ingen verkar ha funderat närmare över tomtens fortskaffningsmedel innan Moore skrev sin berömda dikt. Men i och med den så slogs bland annat detta fast: idag vet alla att tomten har en släde som dras av flygande renar, även om man tänker sig det hela i fullskala snarare än miniatyr. (Detta är också lösningen på problemet hur tomten kommer ner genom skorstenen.) Dikten är förresten med i Kalle Anka på julafton, när tomten delar ut klapparna.

Renar eller caribou är lätta att känna igen, särskilt på deras karakteristiska horn och huvudet som hålls i linje med ryggen när de rör sig.

Man kan fråga sig vilka djur som folk har kommit att associera med tomten. En del är uppenbarligen hjortar, andra har mer osäker status, och så finns det en del underliga korsningar som just inte påminner om några faktiska djur alls, ens som karikatyrer.

Bland renarna så bär både tjurarna och korna horn. Eftersom tomtens renar alltid har horn vid jultid så kan man sluta sig till att de förmodligen är kor (vajor) eftersom tjurarna (sarvarna) fäller horna under vintern. Inget definitivt bevis, och det finns visst några skillnader mellan skandinaviska renar och amerikanska caribou, men å andra sidan

Sagan om Rudolf skrevs 1938 (utgiven 1939).

Namnen på de ursprungliga åtta renarna, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen, kommer från dikten A Visit from St. Nicholas från 1823, som gjorde att renar blev julsymboler i amerikansk kultur. Det finns ingen etablerad översättning av namnen till svenska, men i en översättning av dikten kallas de Stjärna, Nalla, Atja, Svansa, Naiti, Tassa, Valko och Dansa.


Två tredjedelar av Sveriges yta är täckt av skog. Det är en förnybar resurs som kan bidra både till ett mer hållbart och kretsloppsanpassat Sverige och en klimatsmartare värld. Men det förutsätter att skogen brukas på ett hållbart och klokt sätt.

Det mesta av den svenska skogen ingår i det barrskogsbälte som sträcker sig runt hela norra halvklotet. Av Sveriges totala landyta på närmare 41 miljoner hektar räknas cirka 28 miljoner hektar som skogsmark. Av dessa är cirka 23 miljoner hektar så kallad produktiv skogsmark - dvs mark som producerar minst 1 skogskubikmeter per hektar och år.

Det totala virkesförrådet på all mark i Sverige har ökat stadigt sedan första hälften av 1900-talet och ligger idag på drygt 3 400 miljoner m3sk. Det motsvarar en ökning med drygt 109 procent på 90 år. Över 80 procent av det totala virkesförrådet består av barrträd, ganska jämnt fördelat på gran och tall. Av lövträden är björken vårt vanligaste trädslag. Sedan mitten av 1990-talet har andelen lövträdsdominerad skog ökat i alla landsdelar, förutom i norra Norrland. För landet som helhet har andelen skog som domineras av lövträd ökat med 35 procent mellan 1985 till 2012 (Skogsdata 2016).

Skogen i Sverige ägs till cirka 50 procent av enskilda skogsägare – närmare 330 000 privatpersoner i landet äger skog. Runt 25 procent av skogen ägs av privata aktiebolag, runt 15 procent av statligt ägda Sveaskog AB och resterande av övriga allmänna och privata ägare.

Avverkningsvolymen, såväl i absoluta mått som i volym per hektar är högst i Götaland och lägst i norra Norrland. Enligt Riksskogstaxeringen låg den årligen avverkade volymen under avverkningssäsongerna 2013/13-2016/17 på cirka 80 miljoner m³sk. Inte oväntat svarar slutavverkning för den största delen av den avverkade volymen (60 procent). Arealmässigt är gallring den vanligaste avverknings- åtgärden (årligen 313 000 hektar), följt av röjning (255 000 hektar) och slutavverkning (187 000 hektar).

Det första folkbiblioteket i Sverige öppnades 1799 i Lekeryd, Småland. 1799 startades ett sockenbibliotek av kyrkoherde Magnus Jonae Hjortsberg i Kjula socken i Södermanland, vilket räknas som en av de första folkbiblioteken i Sverige.

1828 avslogs motion om statligt stöd för inrättande av ”lokalbiblioteker för allmänheten”.

1833 bildades i Stockholm ”Sällskapet för spridande av nyttiga kunskaper bland allmogen och de arbetande klasserna”. Sällskapet började samma år ge ut publikationen Läsning för folket.

1842 fastställdes den första folkskolestadgan. Den innehöll bland annat följande föreskrift om sockenbibliotek: ”För underhållande av de i skolan förvärvade kunskaper och synnerligen för befrämjandet av en sann kristelig bildning… åligge det prästerskapet att uppmuntra till inrättandet och begagnandet av sockenbiblioteker samt därtill tjänliga böcker föreslå.”

1866 uppgick antalet sockenbibliotek i Sverige till 1 265 stycken.

Under 1880-talet var tillbakagången för sockenbiblioteken påtaglig. Många kommuner försålde sina sockenbibliotek på auktion.

1882 startades på initiativ av läkaren Anton Nyström Stockholms arbetarinstitut, som första föreläsningsförening, ett bibliotek. Man betonade vikten av självstudier för att komplettera kunskapsinhämtandet i samband med föreläsningsverksamheten. I Göteborg öppnades de tre första läsrummen för arbetare i anknytning till utskänkningslokaler (pengar från spritförsäljningen bekostade startandet av denna verksamhet – Göteborgsmodellen).

Det finns många typer av bibliotek i Sverige, med sinsemellan olika uppdrag, målgrupper och förutsättningar. Förmedlingen av kunskap är dock något som förenar de alla.

Ett uttryck som ofta används är ”det allmänna biblioteksväsendet”, vilket syftar på all offentligt finansierad biblioteksverksamhet. Detta innefattar bibliotek med kommunal, regional och statlig finansiering. Dessa utgör majoriteten av bibliotek i Sverige, och det finns idag ingen samlad statistik för de bibliotek som är privat finansierade.

EU-kommissionen har uppmanat alla nationer att uppmärksamma det gemensamma nödnumret 112 den 11 februari (11/2) varje år. Finland började med detta redan 1997, och 2009 deltog sex nationer. Den 11/2 2010 hölls Sveriges första 112-dag med olika informationsaktiviteter.

I år är det 60 år sedan Sverige fick ett enda nödnummer då 90 000 introducerades. Redan vid starten 1956 lades grunden till en enhetlig och effektiv alarmeringstjänst.

På den tiden var det Televerkets 90 000−operatörer som besvarade nödsamtalen för att sedan koppla vidare samtalet till någon av de hundratals, de flesta väldigt små och enbemannade, larmcentraler som fanns. Det fanns en enhetlighet gentemot den hjälpsökande, men bakom kulisserna såg det väldigt olika ut.

1996 introducerades det gemensamma nödnumret 112 som är gemensamt för Europa. Genom att ringa 112 når medborgaren samtliga av samhällets hjälpresurser. Varje dag tar SOS Alarm emot 9 000 samtal som kan handla om allt från akuta sjukdomstillstånd och trafikolyckor, till bränder, rån eller inbrott. Den grundläggande idén med SOS-tjänsten när den startade 1956 har varit att alla medborgare ska kunna nå samhällets räddningsresurser via ett enda nödnummer finns kvar än idag.


De första redskapen för tandrengöring härrör från 3500 f Kr, då babylonier och egyptier kom på att använda en flisig och fuktad pinne att gnugga tänderna med.

Runt 1600 f Kr uppfann kineserna en tuggpinne skuren av aromatiska trädslag, som både rengjorde tänderna och gav fräsch andedräkt, och i mitten av 1500-talet e Kr tog kineserna ett steg vidare, då de fäste de styva borsten från grisens nacke på ett skaft av bambu eller ben. Uppfinningen spred sig till Europa, där grova tandborstar med runda huvuden omtalas 1560 i Frankrike. I stället för styva grishår föredrog européerna dock antingen mjukare hästhår eller fjädrar.

På 1700-talet blev fint bearbetade tandborstar av silver och ebenholts vanliga bland välbärgade, och den första massproducerade tandborsten tillverkades av engelsmannen William Addis omkring 1780.

På den var skaftet skuret ur ben och borsten gjorda av grishår, som stacks genom små borrhål i skaftet och limmades fast. År 1938 introducerades den allra första nylontandborsten på marknaden.


Det är med den riktigt stora kärleken som med den elektriska tandborsten - det är roligt att den finns, men man klarar sig utan.

Du använder dem varje dag, medvetet eller inte. Du tar dig från punkt A till punkt B med dem, utan att tänka på hur mycket de dagligen utsätts för.

När man går och hälen lyfter från marken tvingar man tårna varje gång att bära hälften av din kroppsvikt.

Det är ytterst ovanligt att bägge ens fötter är lika stora. Oftast brukar den ena vara lite större än den andra.

Ett par fötter innehåller cirka 250 000 svettkörtlar. Inte undra på att vissa fötter luktar pyton!

Under en genomsnittlig dag av promenader, kan de totala krafterna som fötterna har utsatts för vara totalt hundratals ton, vilket motsvarar ett genomsnitt på en fullastad lastbil med cement.

Cirka 75% av alla svenskar kommer vid något tillfälle under sin livstid att erfara någon form av problem med sina fötter. Allt från svamp till stukningar.

I snitt kommer du att vandra runt jorden fyra varv under din livstid med hjälp av dina fötter. Detta är dock förutsatt att du tar mellan 8 000 – 10 000 steg per dag, vilket är rekommenderat att göra.

En fjärdedel av alla dina ben i kroppen finns i dina fötter! Med andra ord; var rädd om dina fötter!

Människan utvecklas ständigt, och likaså våra fötter! En studie har visat att våra fötter har vuxit med cirka två skostorlekar bara under de senaste 40 åren!

Kvinnor har cirka fyra gånger mer problem med sina fötter än vad män har. En stor bandit till problemen är högklackade skor.

Finger- och tånaglar växer snabbare under varmt klimat, graviditet och tonår.


Den som står med båda fötterna på jorden står stilla.

Knäckebröd (även kallat spisbröd) är ett jäst hårdbröd som härstammar från Sverige.

Knäckebrödet har sitt ursprung i Värmland, men fick snabbt spridning i stora delar av riket.

Sitt namn har knäckebrödet fått av att det i äldre tider behandlades med krusknäck eller brödknäck, för att lättare kunna brytas i delar. Av tradition har brödkakorna även fått ett stort hål i mitten, vilket beror på att knäckebrödet var ett förrådsbröd, som skulle hängas på torkstänger.

På grund av den låga vätskehalten har det mycket god hållbarhet, vilket var särskilt viktigt i det gamla bondesamhället.

För inte allt för många år sedan fanns det ungefär två sorters knäckebröd att välja mellan. Det lite ljusare ”rutiga” eller vanliga ”husman”. Idag är knäckehyllan nästan lika stor som avdelningen för mjukt bröd och de flesta är överens om att om man vill äta bröd, så är knäckebröd ett betydligt nyttigare val jämfört med ljust.

Att få tag på ett riktigt bra mjukt bröd är ofta svårt. Det är de som består av fullt med kärnor/korn eller de som är bakade på surdeg som gäller. Knäckebröd är generellt sett mer hälsosamt. Bara det faktum att en skiva knäckebröd väger mindre än hälften jämfört med en mjuk macka gör att det ger dig halva mängden kalorier och halva mängden kolhydrater. Dessutom innehåller knäckebröd ofta mer fibrer.

Men, det är stor skillnad på olika knäckebrödssorter. Vill du hålla dig mätt länge och få i dig mycket näring, så undvik de som är bakade på vete. Vissa av dessa innehåller också en del socker. Satsa i stället på knäckbröd bakade på råg och havre. Förutom det är det vatten, jäst och salt som behövs. Det finns också många varianter som är bakade på en stor del solroskärnor, pumpakärnor, chiafrön och linfrön, eller de som är bakade på groddat mjöl! De är också bra alternativ.

Utan överdrift skulle det kunna sägas vara något av ett nationalbröd.


Idag är det slarvighetens dag och det måste såklart firas. Istället för att fokusera på hur lite du hinner uträtta hemma ska du unna dig en dag av extra mycket slarv. 

Våga vägra att ta bort luddet från filtret i torktumlaren. Det är något väldigt förbjudet i att inte ta bort luddet. Du vet att det kommer att sitta en lapp uppe från en arg granne nästa gång du kommer ner till tvättstugan, men tanken är så kittlande att du faktiskt avstår.

Låt barnen gå i pyjamas hela dagen. Kläder är överskattat och bidrar till att du måste tvätta ännu oftare än vad du redan gör.

Köp hämtmat. Ett mål från en hamburgerkedja innehåller hela kostcirkeln, med andra ord: grönsaker, kolhydrater och proteiner.

Låt maten torka in riktigt ordentligt på tallriken och skölj för allt i världen inte av den innan du inte ställer in den i diskmaskinen.

Låt barnen äta chokladglass i sängen.

Trots att du redan har fått två påminnelser om att du måste lämna in ledighetslapparna till förskolan så siktar du på att få en tredje påminnelse innan du ens fyller i dem.

Städa inte. Vill du ändå att det ska dofta nystädat? Spraya rengöringsmedel rakt ut i luften.

En strumpa är ett perfekt substitut till disktrasan. Den fungerar utmärkt att suga upp den utspillda mjölken på golvet med.

Börjar den överfyllda blöjhinken lukta illa? No worries, tänd ett doftljus.

Jag älskar slarviga människor med dålig karaktär, de får mig att känna mig så präktig.


Isbjörnar är tillsammans med kodiakbjörnar de största och längsta arterna av björn. Hanarna kan mäta upp till hela tre meter när de står upp på bakbenen.

Forskare är ganska överens om sin tro att isbjörnen har utvecklats från en vanlig brunbjörn för omkring 200 000 år sedan, och att det kalla klimatet de lever i har lett till de förändringar som vi kan se i dag.

De flesta djur brukar tvätta sig genom att slicka på sin kropp – isbjörnar däremot rullar sig gärna i snön för att hålla sig rena. Likaså rullar de sig i snön eller hoppar i vattnet för att kyla ner sig.

De spenderar mycket tid i vattnet, och kan simma i upp till hela 8 knop (vilket motsvarar knappt 15 km/h). Det kanske inte är så konstigt att deras taxonomiska namn är ”havsbjörn”.

Isbjörnar går inte i ide eller dvala till skillnad från deras bruna eller svarta motsvarigheter. Däremot vilar de upp till 20 timmar om dagen istället.

Under tider med god tillgång på föda äter isbjörnen bara huden och späcket av sitt byte och lämnar resten. Svaga isbjörnar eller fjällrävar som följer efter livnär sig senare av köttet. Är utbudet på födan fattigt, tar isbjörnen även as och det förekommer även kannibalism och att den tar ungar av sin egen art. Mödrar med ungdjur undviker därför andra isbjörnar.

Isbjörnen har inga naturliga fiender. Fram till mitten av 1900-talet bedrev människan en intensiv jakt på arten tills den var utrotningshotad. 1973 undertecknade Kanada, Danmark (för Grönlands räkning), Norge, USA och Ryssland fördraget Agreement on the Conservation of Polar Bears för djurets skydd. I dag har bara inuiter tillåtelse att jaga ett bestämt antal isbjörnar. Beståndet uppskattas idag till 20 000 – 25 000 individer.

Isbjörnar har blivit kända för att kunna simma mer 100 kilometer – utan att vila – på jakt efter mat. Tyvärr ökar det avståndet på grund av klimatförändringar.

En utbredd myt gör gällande att isbjörnen täcker sin svarta nos med en tass eftersom det är det enda som skulle synas i den vita omgivningen, men detta stämmer inte. Däremot är deras nosar oerhört välutvecklade och kan känna doften av en säl på 32 kilometers avstånd.

Man kan säga att de har små inbyggda strumpor på tassarna. Den hårda pälsen på varje fotsål håller isbjörnen från att glida på is. Sockarna/mufflarna möjliggör också att isbjörnen kan smyga sig på ett byta tystare och smidigare.

Musarm är ett tillstånd som uppstår i samband med användning av dator. Begreppet musarm inkluderar alla de symtom som kan uppstå vid upprepad ansträngning av muskler, ledband, senor och nerver. Musarm är ett tillstånd som omfattar många olika tillstånd i axel, arm, handled och hand så att både symtombilden och diagnosen varierar. Tillståndet åtföljs också ofta av nacksmärtor. Den gemensamma nämnaren är att besvären beror på långvarigt datorarbete.

Tillståndet är vanligt. I USA fann man 1999 att 66 % av all arbetsrelaterad sjukdom beror på besvär från muskler och skelett i de övre extremiteterna. I Sverige arbetar en tredjedel av alla yrkesaktiva med kontorsarbete och 90 % av dessa arbetar regelbundet vid en dator. Bland dessa upplever 36 % av kvinnorna och 16 % av männen smärtor i nacke, axlar eller arm minst en dag i veckan. På vissa arbetsplatser är siffrorna ännu högre.

Konskevensen är att besvären leder till nedsatt arbetsförmåga och ökad sjukfrånvaro.

En av huvudnerverna till handen (medianusnerven) passerar på undersidan av handleden. I samband med mycket musarbete kan nerven bli klämd i handleden, något som på sikt kan leda till det så kallade karpaltunnelsyndromet (smärtor, stickning, domningar i handen). Arbete som innebär statisk belastning, till exempel vid "dra och släpp" ger längre tidsintervaller med tryckökning i karpaltunneln och därmed ökad risk för nervinklämning.

Concorde var snabbast, vackrast och det enda lyckade försöket att bygga ett passagerarplan för överljudsfart.

Planet konstruerades i ett samarbetsprojekt mellan Frankrike och Storbritannien. Hastigheten drev designen, en stor deltavinge med en mycket smal flygplanskropp och fyra enorma motorer från Rolls-Royce.

Flög första gången i mars 1969 och togs ur bruk i november 2003. År 2000 miste 113 personer livet då ett Concorde-plan störtade vid start från Paris Charles de Gaulle. I övrigt hade planet en nästan perfekt säkerhetsstatistik.

I dag finns några av de 20 exemplaren som byggdes på museer runt om i världen. Ingen har vågat sig på att konstruera en efterföljare.

Planet var en sensationell upplevelse och endast de förmögna hade råd att flyga då en tur och returbiljett från Paris till New York kunde kosta uppemot 110 000 kronor.

Charmen var dock att med ett vanligt plan så var restiden ca 8-9 timmar men med Concorde så tog det bara 3.5 timme, alltså mindre än hälften i restid.

Planet blev aldrig någon kommersiell succé på grund av dålig ekonomi och kritik mot ljudbangarna. Andra orsaker till de uteblivna framgångarna var konkurrensen från Boeings jumbojet samt oljekrisen med höjda bränslepriser. Concorde profilerades som ett flygplan för de riktigt rika och för högt uppsatta chefer. British Airways och Air France betonade också det lyxiga och exklusiva i att flyga Concorde. Den normala marschfarten var Mach 2 vilket motsvarar 2 136 km/h.

Yttrandefrihet är långtifrån någon självklarhet. Men det gäller inte enbart det talade eller skrivna ordet. Även många musiker världen över censureras och förbjuds att uttrycka sina åsikter via sin musik. Idag, den 3:e mars, är den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet.

År 2007 startade organisationen Freemuse den årliga Music Freedom Day (dagen för musikalisk frihet). Tanken är att göra folk uppmärksamma på att många musiker världen över än idag censureras, förföljs, fängslas och även på andra vis förhindras att uttrycka åsikter genom sin musik. För det mesta handlar det om kritik mot den rådande regimen i det egna landet. Kritik som de styrande vill lägga kraftig sordin på.

Köpenhamnsbaserade Freemuse (Freedom of Musical Expression) arbetar för musikers och kompositörers yttrandefrihet runt om i världen och de lyfter själva fram problemområden idag som Mellanöstern, Nordafrika, Tibet, Kina, Vietnam, Kuba, Vitryssland och Ryssland (längre ner på sidan kommer några musikaliska exempel).

Men även här i den s.k. västvärlden har musikcensur förekommit. Ända från Platon till Hitler har tanken om "bra" respektive "dålig" musik emellanåt lyfts fram. Och efter 911-attackerna förekom även en form av musikcensur i USA då en del låtar mer eller mindre förbjöds att spelas i radio.

Sedan Freemuse år 2007 startade den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet har 36 länder gått med och de uppmärksammar idag det hela på något sätt. De vill med det visa hur viktigt det är att musiker världen över fritt skall kunna få göra egen musik utan att riskera censur, fängelse eller att bli förföljda.

Vi kallar bananen för frukt men rent botaniskt så rör det sig faktiskt om ett bär!

Bananer ska skördas då de har en ljusgrön färg. De kommer att mogna under tiden då de förvaras och transporteras till slutdestination. Du kan alltså köpa gröna bananer och låta de ligga några dagar för att få den perfekta smaken.

Den som har problem med hård mage kan återfå hälsan genom att äta bananer varje dag.

Trots att denna frukt består av mer än 80 % vatten så är det svårt att extrahera fruktljusen från bananen.

Det finns spår av bananer som ingrediens i matlagning så långt tillbaka som gamla Egypten så det rör sig verkligen inte om någon nymodighet.

Det är etylengas som frisläpps från bananen som gör att den snabbare mognar.

Bland världens alla olika typer av skördar så kan man säga att bananskörden tillhör de allra viktigaste.

Man kan använda bananskalet på många olika sätt. Förutom att lägga ut på golvet för att få utvalda personer att halka så kan man gnida skalet mot tänderna för en helt fantastisk effekt. Nu förstår du varför apor har så vita tänder!

Det finns så mycket kalium i bananer att de är aningen radioaktiva!

Kaliumet fungerar som en mycket viktig elektrolyt som ser till att ditt hjärta fortsätter att slå.

Om en banan har mörka partier så betyder det att det finns gott om tryptofan i den och det är en aminosyra som görs om till serotonin av våra kroppar.

Bananer är söta men de ger ett jämnt upptag av socker i blodet och bör inte leda till förhöjt blodsocker om den som äter frukten har normalhälsa.

Det finns tre gånger mer C-vitamin i bananer än vad det gör i äpplen.

Om du vill hålla din bananer fräschare längre så ska du vira in stam-biten med lite plastfilm. Det här kan ge upp till 5 dagar extra.

Ordet grill kom till engelska via den spanska "barbacoa" som antas på sikt från Arawak-indianerna i Karibien som används denna enhet för att laga eller torrka remsor av kött över en långsam eld.

Det var nästan bara i de högsta samhällsklasserna som man tillagade kött, fågel och fisk med en stekyta. I dag använder vi vanligen termen grillning för den här tillagningsmetoden men det äldre ordet för att lägga ett köttstycke på galler över en glöd är halstring, ristning eller rostning. Halstringen var vardaglig i det finare köket.

När samhällets mest framgångsrika elit ville höja festgraden ytterligare gällde dock spettstekning. Utskurna stekar, tama eller vilda fåglar, ja ibland också hela kalvar och oxar sattes upp på spett som roterades sakta mot en glöd under flera timmar. Ibland upp till ett dygn om det var en kröningsoxe. Det var ett monotont och urtråkigt arbete. Veva, veva, i timtal. Inte sällan använde man de små kökspojkarna eller köksflickorna till vevandet. Till det exklusiva köket hörde också lufttranschering av stekta fåglar. Det går till så att man håller en spettstekt nylagad fågel på en dolk som har en parerstång i luften framför gästen, och så trancherar man fågeln så att köttet faller ned i munsbitar direkt på gästens tallrik. Det är en elegant uppvisning. Fågelns eller det helstekta djurets högra sida har alltid haft högre status än den vänstra, så de delarna fick förstås den finaste gästen.

På 1800-talet utmanades grillningen av den nya vedspisen med sin ständigt varma ugn och det nya idealet om personligt stekta portionsbiffar. Halstringens och spettstekningens saga var därmed all.

Men så efter andra världskriget förändrades människors ekonomiska villkor. Livet blev gradvis bättre, man utbildade sig och många hade råd att köpa sig ett litet hus. Med det följde en trädgård där man kunde visa upp sin ekonomiska framgång på ett otvunget sätt. Tidigare hade man bjudit på en formell vita-duken-middag när man ville träffa vännerna men en ny tidsanda krävde ett nytt umgängessätt. Det amerikanska grillpartyt blev perfekt!

Röd som en pion säger det gamla talesättet, vilket har sitt ursprung i den klassiska röda bondpionen.

Bondpionen var för övrigt den första perennerna som odlades i Sverige enbart för dess skönhets skull.

Pioner finns i de flesta färger utom blått.

Pionsläktet är ett litet släkte med enbart 30 arter.

Pioner kan bli upp till 100 år.

Pionen klassas som ört.

De första buskpionerna kom till Europa i slutet på 1700-talet.

Pioner i brudbuketten symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap.

Myror älskar pioner och kryllar oftast på blomman i jakt efter nektar.

Luktpionen har funnits i Kina i flera tusen år och har använts i medicinskt syfte.

Enligt Carl von Linné är växtsläktet Paeonia uppkallat efter läkeguden Paean, som skulle ha upptäckt läkekraften hos pionerna, bland annat mot epilepsi.

En annan medicinsk sägen om blomman är att den ansågs kunna bota huvudvärk och astma.

Buskpionen är klassad som världens vackraste blomsterbuske.

Ordet kult kommer från latinets cultus, som betyder dyrkan, vård. Få produkter har förunnats att nå kultstatus, samtidigt som de säljer bra år efter år. Raketosten nämns ofta med nostalgisk stämma, men den försvann från hyllorna för många år sedan. Bullens Pilsnerkorv är i alla fall ett bra exempel på en framgångsrik kultprodukt inom livsmedelshandeln.

Det går aldrig att hårdsälja och pressa fram kultstatus för en produkt. Men det är fullt möjligt att vårda ett varumärke och en produkt så att kultstatusen stärks med tiden. De första pilsnerkorvarna med namnet Bullens gjordes i dåvarande Alvesta slakteriförening 1953. Recepturen är densamma idag som då.

Pilsnerkorven har en folklig förankring och produkten kopplas ofta till positiva händelser – utflykter, semester, båten, sommarhuset, husvagnen, fjällstugan, älgjakt och vickning i goda vänners lag. Något man längtar efter och minns med glädje.

På 50-talet fanns uppemot 30 produkter med Bullens namn, företrädesvis husmanskost som dillkött och grisfötter.

Idag är det Bullens pilsnerkorv som finns i hyllorna. Och varför den heter pilsnerkorv finns det olika teorier om. En är att Bullen och folket i Alvesta tyckte att korven passade bra till just pilsner. En annan att Bullen medverkade i många och uppskattade ”pilsnerfilmer”. Förmodligen är sanningen en kombination av båda, men någon pilsner finns inte i vare sig korv eller lag. Bullen var mycket intresserad när det gällde nya produkter och medverkade aktivt när korvrecepturerna togs fram. De har sedan fått vara oförändrade sedan 1953.

Så länge människan har förflyttat sig eller haft mer mat än hon kan äta upp för stunden har det funnits matlådor, matkärl, matburkar eller annan matförvaring.

Gamla Amfora kärl har funnits i de gamla Grekland och orienten i mer än 3000 år men i Kaukasus och Kina kan de ha funnits så länge som 8000 år. Kännetecknet för dessa var deras långa smala form med liten area i toppen för att få in så lite oxiderande syra som möjligt.

Färdigmaten, som är dagens matlåda, kom till när människor på allvar började flytta in till städerna och industrialismen behövde mer arbetskraft.

Om man i bondesamhället hade jobbat för mat så fick man i städerna jobba för pengar att köpa mat för. Det växte upp ett allt mer avancerat handelssystem kring mat.

Stadsbor hade själva i stor utsträckning odlat sin mat innan industrialismen (arkeologiska utgrävningar i Åkroken i centrala Nyköping visar bland annat avancerade odlingsytor), men när allt fler flyttade in till städerna blev det ont om yta, och tiden att odla sin egen mat byttes mot att arbeta i fabrik.

Redan från början fuskades det en hel del med den färdiga maten och handlare såg sin möjlighet att tjäna pengar på att dryga ut råvaror.

I efterkrigstiden drog ekonomin igång rejält och från 60-talet behövdes allt fler kvinnor i industrin. Färdigmaten kunde dessutom nu också produceras i stor skala och producenterna av färdigmat hade lärt sig att marknadsföra sin mat på ett tilltalande sätt.


Idag är det Våffeldagen och alla mina vänner uppmanas att äta minst en nygräddad våffla med grädde och sylt. Historien bakom våfflorna är intressant: som de flesta nog vet är Våffeldagen en felsägning av Vårfrudagen ett äldre namn på Jungfru Marie Bebådelsedag. I större delen av kristenheten firas denna helg den 25 mars (utom i fall datumet skulle infalla under Stilla veckan).

De första våffeljärnen var en utveckling av oblatjärnen, som användes för att baka oblater till nattvarden. Och när våfflorna började bakas på kontinenten på 800-talet, eller tidigare, skedde det först i klostren.

Den äldsta källan som talar om våfflor i Sverige är från 1600-talet. De bakades över glödande kol i våffeljärn och var då fyrkantiga som än idag är i större delen av världen. På 1700-talet sågs de som höjden av lyx och elegans.

När järnspisen kom till Sverige vid mitten av 1800-talet blev det mer praktiskt att ha våffeljärn som var runda och precis passade i spisarnas runda hål, ifall man tog ut lagom antal ringar. Våfflan kom då att delas in i ”tårtbitar” istället för fyrkanter. 

Kring sekelskiftet 1900 blev det populärt med små stugor där man bakade och sålde våfflor, s.k. våffelbruk. Sådana inrättades överallt kring promenadstråken och varje söndagsflanör skulle avsluta sitt spatserande med våfflor och kaffe. Några få finns kvar än idag. Det var även nu sedan att äta dem med vispad grädde och sylt uppstod.

Utomlands äter man dem med florsocker, strösocker, sirap, frukt, choklad eller glass istället. 

Backup består av en ögonblicksbild av ett system, delsystem eller databas och filsystem, syftet är att vid ett haveri återställa allt till det senaste tillståndet. Backupen innehåller ofta data med många inbördes beroenden mellan system och tillhörande information. Det är oftast krångligt och svårt att bara återställa en del av den information man har utan att man får inkonsistens i system eller databas. Backuper är också hårt knutna till en viss konfiguration av hård- och mjukvara varför återläsning kräver en närmast identisk miljö. En verksamhet är normalt inte intresserad av att återställa ett system till vad det var för en månad eller ett år sedan utan kanske maximalt ett dygn före haveri, vilket ändå kan innebära att senaste dagens arbete är förlorat. Av detta skäl kan man betrakta backuper som färskvara.

Ipad kom ut några år efter Iphone, men Apple började faktiskt först med att undersöka möjligheten att skapa en Ipad.

Innan Iphone släpptes behövde Apple en partner. De vände sig till Verizone som tackade nej till erbjudandet.

När Steve Jobs visade den första prototypen av Iphone under 2007 var det mycket som inte var klart. Aktörerna bakom telefonen har berättat att de blev glatt överraskade över att presentationen flöt på så bra.

Det var faktiskt inte Apple som först ägde varumärket Iphone, det var Cisco. Det stoppade dock inte Apple från att kalla sitt nya flaggskepp för Iphone. Företagen enades till slut om att samarbeta kring sina produkter i framtiden.

Det var från början tänkt att skärmen skulle vara gjort av plast, men efter att ha testat mobilen i "verkliga livet" konstaterade Steve Jobs att hans nycklar skrapade sönder skärmen. Det fick helt enkelt bli en glasskärm i stället.

Under utvecklingsarbetet kallades telefonen ”Purple” internt på Apple, och avdelningens där den togs fram döptes till ”Purple dorm”” (”Det lilla rummet”).

2011 åkte två stycken Iphone 4 till rymden. Mobilerna var av samma typ som dem som går att köpa i butiker, men utrustades med lite ändringar för att passa in på NASA:s krav.

Time Magazine såg snart hur populär Apples Iphone blev bland konsumenterna och utnämnde den till "årets uppfinning 2007"

Själv har jag en Samsung.

Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad ox- och hästhud för att hissa upp kopparmalmenOxarna kom främst från närliggande områdens bondgårdar men då behovet av dessa rep ökade blev allt fler områden leverantörer och till slut nådde beställningarna på djur bland annat ända till Småland som upptagningsområde och levererades i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet som var en biprodukt saltades sedan, och röktes. Under 1500- och 1600-talen lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra korv av det rökta oxköttet. Produkten fraktades senare till Stockholm, där den såldes under tidigt 1700-tal.

Korv Stroganoff är en rätt inspirerad av rätten Biff Stroganoff. Den har sina rötter i Ryssland och det sägs att det var greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811) som gett rätten sitt namn. Greve Stroganov var tandlös och behövde därför lättäten mat och hans kock fick därför skära köttet i strimlor. Denne kock vann en matlagningstävling i S:t Petersburg med denna rätt.

Jag tillagar min på klassiskt vis med just strimlad falukorv, hackad, gul lök och en buljongsås med tomatpuré som jag späder med en skvätt grädde och smaksätter med fransk senap. Det blir gudagott och smakar allra bäst serverat med ris eller makaroner tycker jag.

Bröd som tillbehör till korv kom till vid Världsutställningen i St. Louis i USA 1904, som ett resultat av att kunderna inte återlämnade de grytlappshandskar som korven serverades med där. En tid tillverkades korvbröden av överblivna degklumpar i bagerier, och marknadsfördes som ätbara servetter.


Ju mindre folk vet om hur korvar och lagar blir till, desto bättre sover de om nätterna.


Ben Cohen, en av grundarna bakom Ben & Jerry-glassen, har inget luktsinne och i princip inget smaksinne heller. Anledningen till att deras glass har en karakteristiskt grund för att kompensera sin brist på smak, är det stora skivor av frukt, choklad eller annat.

Glasslastbilsförare i Glasgow under 80-talet sålde narkotika från sina glassbilar, sköt på varandra, och begick mordbränder i staden i de så kallade ”glasskrigen”.

Skådespelaren Rupert Grints största ambition var att köpa en glassbil, och han köpte således en glassbil med de pengar han tjänade från Harry Potter-filmerna.

Samtliga anställda på Ben & Jerrys får ta med sig tre paket med glass – varje dag!

Den officiella glassmakaren av Dreyer’s Ice Cream, John Harrison, har försäkrat sin tunga för en miljon dollar.

Professionella glasstestare använder guldskedar för att kunna smaka produkten till hela 100% utan en liten andel av ”eftersmak” ska uppstå från typiska skedar.

Namnet för glassföretaget ”Häagen-Dazs” är helt egentligen helt påhittat. Den judiska skaparen av glassen ville ha ett danskklingande-namn för att hedra den danska behandling av judar under andra världskriget och började säga rappakaljanamn tills han hittade en som han tyckte om.

Clint Eastwood körde en kampanj för att bli borgmästare i staden Carmel i Kalifornien, en kampanj mot en förordning som förbjuder försäljning av glass – och vann!

Under ett upplopp på Nordirland upplöstes allt när en polis spelade höga toner från en glassbil.

Suezkanalen är en av världens viktigaste vattenvägar. Kanalen, som går från Port Said vid Medelhavet till Port Tewfik vid Röda havet, är 171 kilometer lång, 14 meter djup och ca 120 meter bred vid ytan.

Vad många inte vet är att denna kanal inte är särskilt ny. För nära 4000 år sedan byggde egyptierna en kanal mellan Medelhavet och Röda havet. Eftersom den inte underhölls, fylldes den genom seklerna av den arabiska öknens sand.

Det var den franske greven Ferdinand de Lesseps som svarade för byggnationen. Tillsammans med 25 000 arbetare satte han igång med byggandet av kanalen 1859. Efter många problem, främst ekonomiska, invigdes Suezkanalen den 17 november 1869.

Invigningen var festlig. Mer än 6000 människor deltog i flera dagars festligheter. Aldrig har så många shejker, kungar och kejsare varit samlade på ett ställe.

Kanalen sparar tid och pengar för rederierna. Suezkanalen kortar avståndet mellan Liverpool i England och Bombay i Indien med nära 20 000 kilometer. Det går att göra bränslebesparingar på upp till 70 procent genom att använda kanalen. En oljetanker som går genom kanalen från Kuwait till Grekland tjänar 30 dagar än om den skulle ha gått runt Afrika.

Resan genom kanalen kan vara mycket besvärlig. De hårda ökenstormarna kan blästra bort lacken från bilar och båtar. Under en enda storm vräktes tre miljoner kubikmeter sand ut i kanalen. Det motsvarar hela volymen av den stora Cheopspyramiden.

Det händer att fartyg som inte kan hålla kursen i hårda stormar lägger sig på tvären i kanalen och fastnar. Under 1800-talet hade kanalbolaget den regeln att om inte fartyget kommit på rätt kurs inom 24 timmar så fick passagerarna lämna fartyget som därefter sprängdes i luften.

Kanalen är bara tillräckligt djup på mitten så att två fartyg kan passera varandra. Kanalen består därför av en fil med flera mötesplatser. Fartygen färdas alltid i konvoj och under en normal dag passerar tre konvojer. Det tar ca 11-15 timmar att segla igenom Suezkanalen.

När det utbröt krig mellan Egypten och Israel 1967 stängdes kanalen. Samtliga fartyg som var på väg genom kanalen sänktes. Under de åtta år kanalen var stängd förlorade Egypten flera miljarder i inkomster. Samtidigt innebar det en enorm förlust för världshandeln med många miljarder kronor.

Idag passerar mellan 16 000-20 000 fartyg kanalen varje år.

Aprilskämt, eller äldre att "narra april", är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april, vilket innebär att man försöker lura varandra på olika harmlösa sätt. I flera länder finns ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad.

Människor har i alla tider undrat varför man ska luras just den 1 april. Svaret

är att därom tvistar de lärde. Det april­luras i de flesta länder världen över, men ingen vet med säkerhet varför.

Det finns många teorier. En förklaring är att aprilskämtandet blev allmänt ­accepterat och en tradition som spreds i Europa med början i Frankrike i mitten av 1500-talet. Fram till dess firade fransmännen nyår den 1 april vid vårdagjämningen. Men 1564 flyttades den officiella firardagen till 1 januari i stället, något som många vägrade att acceptera. De fortsatte att fira den 1 april och blev därför ­hånade och skojade med.

I Frankrike och Italien ska barnen försöka placera en fisk av papper på ryggen på sina lärare och andra vuxna. Om det lyckas går personen sedan omkring som en ”poisson d’avril”, aprilfisk.

Att det just är en fisk kan hänga ihop med att det är fasta och man då bara får äta fisk, samtidigt som fastan och påsken skapar en stämning av karneval, fest och skoj. Dessutom är fiskarnas stjärnbild den sista för vintern, med april kommer våren.

Det mest kända skämtet i Sverige torde vara 1962: Nylonstrumpan över TV-apparaten.

Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i Sveriges Televisions nyheter där Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset. Den gjorde så att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få tv-bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

Under påskafton beräknas det gå åt cirka 6 miljoner ägg i timmen i Sverige.

Ägget anses vara en symbol för liv och även för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att äta ägg till påsk är utbrett över i så gott som hela världen, i alla fall i kristna länder. Ägg som färgats och dekorerats är dock äldre än kristendomen och fanns redan i det forna Egypten och Persien.

I genomsnitt äter vi 200 ägg per person och år i Sverige.

Ägget är ett känsligt livsmedel och bör därför förvaras i kylskåp. Tänk på att ägget lätt kan suga åt sig lukter i kylen som till exempel prickig korv, vitlök med mera.

Äggskalet består i huvudsak av kalk. Äggvitan innehåller 90 procent vatten och 10 procent rent protein. Gulan är det som är själva ägget där all näring finns med proteiner, mineraler, vitaminer och fett. Ägg är som ett vitaminpiller.

100 gram ägg ger 146 kcal.

En höna värper cirka 300 ägg om året om den får trivas i sin miljö med rätt värme, foder med mera.

För att producera ett kilo ägg behövs cirka två kilo foder.

I Sverige finns cirka 5,7 miljoner värphöns.

Siffrorna på ägget står för: 0=ekologiskt, 1=frigående utomhus, 2= frigående inomhus, 3=burhöns.

Det råder en hel del delade meningar om hur pingissporten faktiskt uppstod. Många menar att bordtennis föddes i Indien på 1800-talet, medan andra tycker att sporten härstammar från 1800-talets England. Anledningen till de delade meningar är för att bordtennis inte blev omskrivet förrän år 1847 och då i engelsk skrift.

Från början så spelades bordtennis endast av finare adel. På den tiden så utövades sporten utomhus, men på grund av Englands väderlek så valde man att flytta sporten inomhus. Eftersom pingisborden ännu inte var uppfunna så använda man sig helt enkelt av vanliga matbord och det var inte för än år 1875 som de första, riktiga reglerna uppstod.

Under denna tidsperiod fick sporten namnet rumtennis. Detta namn förändrades dock ganska snabbt då en man vid namn James Gibb upptäckte de bollar som vi är vana vid att spela med idag. När bollarna studsade mot bordet så uppstod ett plonkande ljud och sporten bytte därefter namn till “Ping pong”. Under åren har sporten dock fått otaliga namn beroende på tillverkare av spelet, men slutligen valde man att stanna med ordet bordtennis. Det första stora mästerskapet hölls i Ungern år 1897 och redan två år senare så befann sig sporten i Japan. England var dock först med att skapa den första föreningen, år 1899.

Bollen är ihålig, gjord av celluloid eller liknande plastmaterial, har en diameter på 40 millimeter och väger 2,7 gram. Dessa mått är relativt nya, då bollen tidigare var 38 millimeter i diameter och endast vägde 2,5 gram.

Bordtennis blev en olympisk sport 1988 och är idag en av världens populäraste sporter.

Handskakningens historia i det äldre Sverige är svår att reda ut. Här, och i övriga västvärlden, förlorar sig den typen av sociala koder i historiens dunkel. Såvitt vi vet har vi skakat hand sedan urminnes tid, men bristen på avbildningar i medeltida och vikingatida konst gör det omöjligt att uttala sig med säkerhet om sedens äldsta svenska hävder.

Detsamma gäller handskakningens betydelse. Ett handslag kan ju signalera allt möjligt – vanlig artighet, viktiga överenskommelser, etablerande av goda kontakter, och så vidare – men betydelserna har varierat kraftigt över tid.

Ritualen har ofta reserverats för möten mellan personer som står på samma sociala nivå. På ståndssamhällets tid gick det inte an att ta initiativ till handskakning med en person som hade en markant högre position än man själv. 

I vår tid är det tvärtom: handskakningen illustrerar det svenska samhällets jämlikhet och öppenhet, och det tolkas som ohövligt att ta avstånd från ritualen. Att vägra skaka hand upplevs i dagens Sverige som asocialt eller fientligt beteende. Föga förvånande uppstår lätt störningar när personer med rötterna i andra kulturer inte vill skaka hand; även om seden är spridd över hela världen uppvisar den stora olikheter länder och kulturer emellan.

Ibland görs det gällande att den moderna handskakningen kan spåras till andliga och politiska rörelser på 1600-talet och 1700-talet, till exempel till kväkarna, som genom handskakningen önskade markera båda parters lika värde. Därefter skall bruket ha övertagits av andra rörelser för att slutligen bli allmänt accepterat.

Eftersom handskakningar sannolikt har ägt rum sedan stenåldern är det inte heller möjligt att en gång för alla fastställa orsakerna till ritualens uppkomst.

Historiska källor berättar om ett kastlöst folk som mellan 500 och 900 e.Kr. utvandrade från norra Indien. Ingen vet varför, men säkert är att dessa nomader är romernas förfäder.

Själva kallar romerna än i dag Indien för Baro Than – det stora hemlandet. 

De första romerna i Europa kommer till Rumänien cirka år 1300. Behovet av arbetskraft på godsen är stort och adeln utnyttjar invandrarna som slavar. 

Först år 1864 upphäver Rumäni­en slaveriet. Än i dag lever Europas största romska befolkning i landet, cirka 2,5 miljoner personer.

Mellan åren 1415 och 1425 utvandrar romerna till Pyreneiska halvön. Där uppskattas de som skickliga hantverkare och handelsmän. 

Men år 1580 inleder den spanska inkvisitionen en grym jakt på de hedniska romerna.

Kung Ferdinand förvisar de ”gudlösa” från sitt rike. Den romska kulturen överlever dock i det fördolda och berikar bland annat Spanien med flamencodansen.

På Christofer Columbus tredje resa till Väst­indien år 1498 finns även en grupp romer. Det förföljda folket har valts ut till att bli slavarbetskraft i gruvorna i Nya världen.

De följande 300 åren skickar England, Spanien och Portugal flera tusen romer västerut. Där slavar de på sockerrörsplantager och bomullsfält. 

I dag lever deras ättlingar i Virginia, Louisiana och Brasilien, samt på Kuba och de karibiska öarna. 

Nazisterna anser att romerna är undermänniskor och placerar dem i särskilda avdelningar i koncentrationslägren. 

Den 2 och 3 augusti 1944 gasar nazisterna ihjäl samtliga 2 933 romer i Auschwitz. En halv miljon dör under förintelsen, som romerna kallar för ”Baro Porrajmos”, den stora människoförtäringen. 

När europeiska nationer började utforska och kolonisera jordens tropiska regioner, stötte de på en rad nya sjukdomar. Värst av alla var malarian som än idag kostar en halv miljon liv om året. Malarian fördes vidare av europeiska upptäcktsresande och kolonisatörer, från Indien och Afrika, till Amerika. I Peru hittade dock ursprungsbefolkningen ett botemedel i Cinchonaträdet, vars bark redan användes för att lindra andra febersjukdomar. I början på 1600-talet tog jesuitmissionärer med sig barken till Europa och i början på 1800-talet kunde man isolera den aktiva ingrediensen – kinin.

Kininet gjorde sig bäst i flytande form, men smakade mycket beskt. Brittiska soldater blandade därför ut kininet med vatten, socker, lime och den ginranson som var en del av deras lön. Så föddes drinken Gin och Tonic.

En äkta Gin och Tonic innehåller fortfarande en del kinin. Kininet räddade många (europeiska) liv men efterfrågan var mycket större än tillgången. Cinchonaträdet var en hårt kontrollerad och hårt exploaterad tillgång, och barken kom först och främst kolonisatörerna till nytta. Under 1800-talet gjorde kininet det möjligt för europeiska stater att kolonisera delar av Afrika och Asien där malarian var särskilt vanlig.

Gin och Tonic blev, bredvid moderna vapen och imperialistiska ideologier, ett redskap för kolonialmakterna. Det är något att tänka på när man dricker sin Gin och Tonic. Med mycket is.

Genom året har flertalet historiska händelser ägt rum den 14 april. Bland annat blev den amerikanske presidenten Abraham Lincoln skjuten under en teaterföreställning i Washington just den 14 april 1865. Det är också det datumet som den brittiska lyxkryssaren RMS Titanic kolliderade med ett isberg under sin jungfruresa år 1912.Men det har även inträffat en historisk händelse även på hemmaplan den 14 april. Närmare bestämt år 1927 på Hisingen. Det var då som försäljningschefen Hilmer Johansson körde ut Volvos första serietillverkade bil genom fabriksportarna på Hisingen. Bilen som Johansson rattade var en ÖV4, Öppen Vagn 4 cylindrar, eller Jakob som den kom att kallas. Toppfarten låg på 90 km/h men rekommenderad hastighet var 60 km/h. Ville man ha en mörkblå ÖV4 med svarta skärmar (enda färgsättningen som fanns) fick man hosta upp 4 800 kronor vilket i dag motsvarar 140 680 kronor.

Volvo är en bit svensk historia som nästan saknar motstycke. Det var i december 1925 som två herrar, Assar Gabrielsson och Gustaf Larson, över en kräftmiddag på Sturehof i Stockholm bestämde sig för sätta igång biltillverkning i Sverige, eller som det formulerades på den tiden: ”igångsätta en tillverkning av automobiler i Sverige”.

1926 bildades biltillverkaren Volvo efter att ägaren SKF plockat fram namnet ”från sina lagerhyllor”. Volvo, som på latin betyder ”jag rullar”, hade alltså från början ingenting med själva bilarna att göra utan var ett varumärke som SKF hade tänkt använda sig av till sin kullagertillverkning och -försäljning.

Innan människan lärde sig tala, använde hon rösten till att hålla ihop stammen och varna för olika faror. Man tror att människan kunde forma ord för 80 000 år sedan.

Sången är troligen den vanligaste formen för musikalisk aktivitet och den finns i alla kulturer. En av sångens historiska uppgifter har varit att bevara kunskap i skriftlösa kulturer. Texter med sång och rytm är lättare att komma ihåg än vanligt tal.

Inom europeisk musik har sången spelat en viktig roll. Under 1500- och 1600-talet utvecklades sångkonsten och sångpedagogik inom konstmusiken (dvs. klassisk musik). Det behövdes många duktiga sångare (virtuoser) till operasång.

Vårt eget instrument, rösten är lika unikt som ett fingeravtryck. Den avslöjar hur du mår. Är du glad eller ledsen, lugn eller nervös, så märks det direkt på din röst. Du kan öva upp din röst som vilket annat instrument som helst. Stämbanden i halsen är muskler som du kan träna upp, och precis som en löpare ska du värma upp innan du tar i alltför kraftigt. Men det viktigaste är inte tekniken. Det är känslan som får folk att lyssna. Det är den som skiljer en bra sångare från en dålig.

Stämbandens längd avgör vilket röstläge en sångare har. Bassångaren har de längsta stämbanden och sopranen den kortaste. Barn har röster som motsvarar sopran eller alt. Rösten förändras hela livet. I puberteten växer stämbanden snabbare än vanligt. Detta kallas för målbrottet. Du får en mörkare röst. Förändringen hörs tydligast hos pojkar. Deras stämband växer till sin dubbla längd, ca 15 mm, medan flickor endast växer några milimeter, till ca 10 mm. Det är inte skadligt att sjunga under målbrottet men du ska undvika att skrika.

Visste du att sjungandet även aktiverar ditt glädjecentra,och kan därför fungera som friskvård?

Det är bara vi människor som funderar på exakt när det är vår. Naturen själv har stenkoll. Den följer bara solljuset.

När vi på våren är vända mot solen händer massor av saker i naturen, i en bestämd ordning. Ordningen styrs av vilket djur som äter vad. Till att börja med behöver växterna solljus och värme för att växa. Mycket av det som växer blir mat till olika djur. De mindre djuren är i sin tur mat för rovdjuren. På det sättet startar kedjan när solljuset kommer tillbaka.

Träd och blommor vaknar alltså först. De som blommar tidigast på våren har varit färdiga ända sedan förra hösten. Knopparna ligger bara och väntar under snön. Tussilago och hassel är riktigt tidiga vildblommor. I trädgården kan man hitta krokusar och tulpaner som kommer ur lökar som planerades för länge sedan.

När det blir grönt och varmt vaknar också insekterna. De tidigaste är citronfjärilen, myggorna och flugorna. Strax efter vaknar igelkotten och andra däggdjur som gillar att mumsa på krypen. Samtidigt kommer ormarna och ödlorna fram. En varm vårdag kan man hitta massor av huggormar som ligger och solar. De kan inte värma upp sig själva.

På våren sjunger alla sorters fåglar, men bara hanarna. Det gör de för att locka till sig honorna. Honorna väljer vem de vill para sig med och då gäller det för hanarna att visa sig stora och starka.


Jag sjunger högan sky,,,,, men inte fasen händer det nåt !!!!!


Amalia Erikson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer. Amalia Erikson, polkagrisens upphovsperson.

Polkagrisen trivs bäst i torrt klimat och i rumstemperatur. Då blir hållbarheten ca: 6 månader. Polkagrisen är undantag i livsmedelslagen och behöver ingen datumstämpel. 

När Amalia Eriksson år 1859 började sin tillverkning av denna grännagodsak så kallade hon dem polkagrisar efter dels den dans, polkan, som var på modet just då; och dels efter ordet gris som i äldre svenska betyder just 'karamell'.

Idag finns det ett dussin bagerier i Gränna där du kan se hur tillverkningen går till. Här kokas, dras, knådas och vrids. Till den klassiska rödvita polkagrisen blandas socker, vatten och ättika som sedan hettas upp. Smeten hälls sedan upp på bakbordet. En liten del tas åt sidan och färgas röd. Resten smaksätts med pepparmyntsolja och sedan börjar knådandet och dragandet.​

Idag finns det stänger i många färger och smaker, men kom ihåg att en äkta Gränna Polkagris är alltid röd-vitrandig!​

Inget är så gott som en nybakad polkagris!​